“Сухоји” и подморнице за кинеску војску

Русија ће продати Кини 24 борбена авиона СУ-35 и четири подморнице. То је највећа продаја оружја Москве Пекингу у последњих десет година.

Кина ће купити од Русије 24 борбена авиона и четири подморнице, што ће бити највећа куповина оружја Пекинга од Москве у последњих десет година, објавила је кинеска штампа.

Договор је закључен пре доласка у Москву новог кинеског председника Си Ђинпинга, пише Чајна дејли и додаје да је Си јуче напустио Москву после тродневне посете, оценивши да је веома задовољан састанцима.

Продаја предвиђа набавку 24 ловаца “сухој СУ-35” и четири подморнице типа “амур”, од којих ће две бити изграђене у Русији, а друге две у Кини. Вредност посла није саопштена.

Авиони СУ-35 су најмодернији руски вишенаменски ловци и повећаће стратешку ваздушну моћ кинеске војске, поготову што имају радијус дејства од преко 1.500 километара без допуне горива у ваздуху.

Кина ће тако имати у свом арсеналу најмодерније вишенаменске борбене авионе у односу на остале земље у региону Источне Азије.

Радни век новог “сухоја” је око 6.000 сати летења, а време између ремонта комплетне летелице је 1.500 сати летења. То, према тврдњама компаније “Сухој”, значи да авион може да буде у служби 10 година без одласка на ремонт, и може најмање 40 година да остане у употреби.

До сада је у потпуности изграђено 10 авиона СУ-35 и они се налазе у служби у руском ваздухопловству, а процењује се да је још 15 у фази израде.

Чајна дејли пише да су се преговори званичника Москве и Пекинга односили и на систем противваздушне одбране С-400, војне транспортне авионе “иљушин ИЛ-476” (модернизована верзија ИЛ-76), транспортне авионе ИЛ-78 и моторе за авионе “сатурн 117-С”.

Мотор “сатурн 117-С” уграђује се у авионе СУ-35, као и у ловце СУ-27 које је Кина купила од Русије још почетком деведесетих година прошлог века.

Кина, некада највећи купац руске војне и индустријске опреме, сада се лагано дистанцира од Русије, али остаје заинтересована за њену технологију како би развила своју, често копирајући руску, сматрају аналитичари.

http://www.rts.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *