Србија не може да бира између ЕУ и Косова

БЕОГРАД – Председник Србије Томислав Николић изјавио је да је Србија не може да бира између Европе и Косова али и да је определила црвене линије а прва је да никада неће признати Косово и Метохију.

Друга је, како је навео за Б92, да се не дозволи да се у дугом временском периоду на територији српске заједнице појави било каква оружана сила.
“Затим, да заиста надлежности које припадају по законима локалној самоуправи припадну српској заједници како администрација из Приштине не би могла да обустави извршење тих аката”, рекао је Николић и додао да је то план који је установила Скупштина Србије.

На питање да ли је то Ахтисаријев план он је рекао да међународна заједница своје ставове не базира на неком плану, већ на ставу великих држава.
„Неки у Европи подразумевају наше односе као односе два добра суседа, што Србија не може да прихвати. Ни у чему нисмо попустили, али очигледно да је неко рачунао да смо притерани уза зид. Србија нема право, посебно онај који иде да преговара, не може да погази Резолуцију Народне Скупштине”, рекао је Николић и додао да ако се буде ишло испод онога што је њоме предвиђено, то мора пред Скупштину.

Председник је навео да нека ресења за Косово могу озбиљно да угрозе наставак евроинтеграција, али да Србија треба да тежи остваривању и једног и другог циља и да није могуће бирати између Европе и Косова.Ако бисмо прихватили да се одрекнемо ЕУ нико нам не гарантује да нећемо преговарати са Албанцима и да ће КиМ остати део Србије, али та два питања су повезана, рекао је он.

Николић је навео да ће до четвртка, када ће представници владе одговорати пред посланицима у Скупштини Србије, припремити конкретизован план надлежности Заједнице српских општина у свим областима.
“Бићемо спремни као људи који су преузели одговорност да свако питање конкретизујемо за сваку област у којој желимо да српска заједница одлучује и да дефинишемо тако да не само високој представници ЕУ Кетрин Ештон и Албанцима, већ и да грађанима Србије буде јасно шта Србија тражи”, рекао је Николић

Он је такође истакао да је државни врх изложен великим притисцима, али и поручио да у њему “нема пукотина”. Према речима Николића, сви који у Србији одлучују, посебно премијер Ивица Дачић и први потпредседник Владе Александар Вучић изложени су притисцима од оних који желе да се споразуми о Косову што пре потпишу и да су то “ментори независности КиМ”.

Он је поручио да је државни врх јединствен:”Овај државни врх нису солисти, ово је оркестар, ово су људи који су свесни одговорности која је пред њима.”

 

Ако се не постигне договор 2. априла, нови рок је годину дана

 

Председник је истовремено истакао да ако се у дијалогу са Приштином не постигне договор до 2. априла, нови рок је годину дана. Није крај света ако се договор не постигне, али влада би била на великим искушењима, рекао је Николић.
“Ако се до другог априла не постигне споразум, годину дана је нови рок у коме бисмо о томе могли да разговарамо”, рекао је он и додао да то Албанци користе да додатно изврше прититсак али “што се не може, не може се”.

Председник је рекао да је очигледна жеља Србије да се дође до решења и да то није као раније – да постоји једна прича за запад, а једна за Србију. Упитан да ли се помало склања из читаве приче о преговорима, Николић је рекао:
„Ја мислим да сам кључни човек у свему томе, много тога је засновано на мојој победи на председничким изборима, и ниједног часа нисам бежао од одговорности. Претходни председници су се извлачили на различите начине – један је говорио о Уставу, други се извлачио преко чиновника, ја сам први изашао. Ниједног часа се не склањам”, рекао је Николић.

Упитан зашто се руковао а косовским премијером Хашимом Тачијем на инаугурацији папе у Ватикану Николић је рекао да је тиме желео да пружи подршку премијеру Србије Ивици Дачићу у преговорима са Приштином.
“Ја сам кривац што је у преговоре укључен председник Владе Србије Ивица Дачић. Најлакше је довести преговоре на такав ниво да Ивица Дачић изгори у томе. Ивица Дачић се среће са Хашимом Тачијем. Могао сам да останем у лагодној позицији да окренем главу у Ватикану, када смо се у великој групи поздрављали са Тачијем. То је моја подршка Ивици Дачићу”, казао је Николић.

Он је истакао да премијер Србије није сам у преговорима, нити да је то његова воља.
“Није сам. И не преговара сам и не преговара зато што је то његова воља или зато што је то добро за његову партију и за њега лично у очима европских званичника. Преговара у име Србије”, рекао је Николић.

Он је казао и да је немогуће да Косово добије столицу у УН и да се у разговорима у Бриселу ниједан тренутак не потроши на ту тему, додајући да не верује да ће доћи председник Србије који ће признати независност Косова и Метохије.

У осврту на сусрет са потпредседником САД Џозефом Бајденом у Риму он је рекао да се са њим у позитивнијем тону разишао него што је започео састанак и нагласио да је Бајден том приликом сам рекао да није обавештан о предлогу Србије за решавање косовског питања.

Одговарајући на опаску да је на састанку у Риму направио дипломатски гаф, рекавши да Бајден није довољно обавештен како изгледа српски предлог за КиМ, председник Србије је навео да му је то сам Бајден рекао.
“Погледао је у своје саговорнике и рекао: ‘ја о томе нисам обавештен, мени то није тако пренето'”, казао је Николић.

Упитан да ли заиста верује да потпредседник једне од највећих светских сила није упознат са тим и да ли се Бајден можда “прави Енглез” будући да се амерички дипломата Филип Рикер уочи сваке рунде преговора у Бриселу састаје са премијером Србије Ивицом Дачићем , упитао је: “Зашто би се Бајден правдао пред нама”.

 

Влада функционише одлично

 

Николић је такође поручио да неће расписивати изборе уколико се за то не стекну услови у складу са Уставом и истакао да се више не бави страначком политиком. Упитан како оцењује коментаре да ће мета реконструкције владе бити његови пријатељи министри Милан Бачевић и Братислав Петковић, као и да ли се Александар Вучић лишава његових блиских људи, Николић је одговорио да то није тачно јер је и сам Вучић његов пријатељ.

Он је оценио и да је природно да постоје трзавице на релацији Дачић – Вучић јер су они председници две политичке странке, али да се оне не односе на битне елементе, истакавши да влада функционише одлично.

На питање зашто се Србија окренула истоку када је реч о инвестицијама, Николић је рекао да инвестиције из тих земаља нису тражене од 2001. пошто је Србија била окренута само ЕУ.
“Србија не жели да се сукобљава са ЕУ, али очигледно да мора да се рашири свуда по свету. Увек сам говорио да Србија има двоја врата, на исток и запад, и она увек морају да буду отворена”, поручио је Николић.

Упитан о чему ће говорити током у расправи о Хашком трибуналу у УН, Николић је рекао да ће у његовом говору бити речи о Трибуналу, да ће о њему говорити истину, искрено, не обазирући се да ли то нешто њега може да кошта.

Говорећи о додели одредена Републике Србије, између осталог, и бројним лидерима истока, Николић је рекао да ће одликовати сваког председника неке државе која није признала Косово и да би због тога што Ватикан то такође није учинио одликовао и бившег папу Бенедикта. На питање да ли ће одликовати високу представницу ЕУ Кетрин Ештон, која посредује у дијалогу Београда и Приштине, Николић је одговорио “зашто да не ако буде постигнут споразум тако како је Скупштине Србије одобрила, или ће одобрити”.

Танјуг

4 коментара

 1. Sasvim je sigurno da je predsjednik NIKOLIC bolji od TADICA.
  Isto tako je sigurno da su NIKOLIC,DACIC,VUCIC nedorasli situaciji
  u kojoj se nalaze. Sta god se dogodilo i sta god se dogadja za ovu trojcu jedina “svjetlost” ì krajnji cilj je EUROPSKA UNIJA.Uci u EU
  po njima znaci”prekoraciti RAJSKA VRATA”jer poslije toga sve patnje
  i svi problemi biti ce proslost!Oni vjerovatno neznaju nista GRCKOJ
  KIPRU, BUGARSKOJ,RUMUNIJI,MADJARSKOJ,SLOVENIJI,SPANJOLSKOJ,ITALIJI.
  Nisu se nikada zapitali,kako se zivi u ovim zemljama poslije ulaska
  u “obecanu zemlju” i ono sto je jos gore, sta misli SRPSKI NAROD o toj obecanoj zemlji.Kada se tice diplomatije i pregovora o KOSMETU,
  prave su ” OVCE medju VUKOVIMA “! Strah od reakcije vlastitog NARODA jedini je razlog, sto vec nisu urucili KOSMET novim vlasnicima NATO savezu , AMERICI E U i albanskoj strani. Za spas SRBIJE , taj njihov STRAH treba redovno odrzavati, dok se na “kormilu ” SRBIJE ne pojave HRABRIJI, ZRELIJI, PAMETNIJI, ……………

 2. Srbija ne moze da bira izmedju toga da li ce da joj otseku levu ili desnu ruku? Sve izjave novog rukovodstva su toliko bez smisla, da je pravo cudo kako narod vec nije na ulicama. Sta je to uradjeno srpskom narodu da mu seku polako i ruke i noge i to bez anestezije i niko ni a da kaze o jaucima da i ne govorim!!!

 3. Predsednice Tomo,
  cela ova politika sadasnje Vlade Republike Srbije,je ravna onoj narodnoj “drzi vodu dok mastori odu”.
  Tacno tako…NIKAD BOLJE RECENO!!!
  A “majstori” su vas majstorski uzeli pod svoje.
  Ne mozemo da vas prepoznamo…kao da vi niste vi?

  Covek kome si poverio mandat,Ivica Dacic, PISMENO je izjavio da Kosovo nije nase,(posle kaze da mu neko otezava pregovarcku poziciju?)…i nismo culi stav nikoga iz “drzavnog vrha”,o toj njegovoj izjavi?
  Ja sam tada momentalno pomislio ,najblaze receno,da “ova Vlada nije nasa”.

  Sada Nemci traze da “promenimo svest”,PISMENO…cini mi se,da je to prvo izjavio Vucic u Berlinu,gde je ugledao nemacke uslove…
  Pre toga je to trazio Tadic…”da Srbi treba da promene kod”?
  O cemu treba Srbi da promene svest?

  Ako je svest “ogledalo” stvarnosti,necemo valjda razbiti ogledalo,da ne bi videli uzasnu stvarnost koja se desava pred nasim ocima…u koju nas ova vlast sve vise uvlaci.

  Kako kaze Stefan File,”MAJSTOR”…kod Srba je doslo do “zamora od reformi”?Kakvo ubijanje u pojam.

  Znaci,potpisati briselsku predaju Kosova,nije kapitulacija,vec “davanje zamaha reformama”.Tada IZDAJNICI nece biti izdajnici,vec REFORMISTI…dok majstori odu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *