Срби блокирали суд у Косовској Митровици

КОСОВСКА МИТРОВИЦА – Косовски Срби су јутрос, пре седам сати, блокирали улаз у зграду Основног суда у северном делу Косовске Митровице где је данас требало да буде донета пресуда шесторици Срба осумњичених за мартовске нереде у том граду 2008. године.
Јаке снаге Еулекса које су пре 7.00 сати стигле испред зграде суда нису могле да уђу у суд јер су Срби то онемогућили.
Они су се након краћег задржавања окренули и вратили назад у правцу из ког су дошли.
У граду су се чуле сирене за узбуну, које су биле својеврсни позив грађанима на окупљање, а обе капије воде према Основном суду у Косовској Митровици блокиране су тешком механизацијом, једним багером и са неколико камиона, који су препречени на путу.
Грађани су и даље окупљени испред зграде суда, а са њима је и општинско руководство и начелник округа Раденко Недељковић.
Шесторици Митровчана: Марјану Илинчићу, Зорану Чавићу, Драгану Милојевићу, Миодрагу Ралићу, Авнију Краснићију и Небојши Јовићу, осумњиченим за учешће у мартовским нередима 2008. године, ставља се на терет више од 20 кривичних дела.
Осумњичени се терете за нелегално заузимање суда који се налази у северном делу Митровице, позив на отпор, ометање службених лица у вршењу службене дужности, учествовање у маси која врши кривично дело, угрожавање Уједињених нација и придруженог особља.
Овим особама се на терет ставља и оштећење покретне имовине, распиривање националне, расне, верске или етничке мржње, раздора или нетрпељивости, и за учешће у групи која је ометала службена лица у вршењу службене дужности.
Случај је повезан са мартовским нередима у Косовској Митровици из 2008. године. Тада је дошло до затварања суда након што су се сукобиле јединице међународних снага и Срба.
Током инцидената који су уследили погинуо је један украјински полицајац, повређена су 64 полицајца УНМИК-а, 24 припадника Кфора и око стотину српских демонстраната.

Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *