Sedam godina od smrti Slobodana Miloševića

Sutra se navršava sedam godina od smrti bivšeg predsednika Srbije i Jugoslavije, i haškog optuženika Slobodana Miloševića. Milošević je umro od infarkta u svojoj ćeliji u pritvoru Haškog tribunala tokom suđenja za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti na Kosovu i u Hrvatskoj, i za genocid u Bosni i Hercegovini. Pošto gradske i državne vlasti nisu dale dozvole koje su tražili porodica i visoki funkcioneri Socijalističke partije Srbije (SPS) da se Milošević sahrani u Beogradu uz državne počasti, sahranjen je u dvorištu porodične kuće svoje supruge Mirjane Marković u Požarevcu.Sahrani su prisustvovali najviši funkcioneri SPS-a, izuzev potonjeg predsednika socijalista Ivice Dačića, kao i tadašnji zamenik predsednika SRS-a Tomislav Nikolić, predsednik ruske Komunističke partije Genadij Zjuganov, poslanik Dume Sergej Baburin i general Leonid Ivašov, kao i bivši američki državni tužilac Remzi Klark.

Hiljade ljudi su prošle pored kovčega. Istog dana više desetina hiljada pristalica bivšeg predsednika Srbije i Jugoslavije okupilo se ispred Skupštine Srbije i Crne Gore u centru Beograda, gde je na pokrivenoj bini bio izložen kovčeg sa njegovim telom. Kamen-međaš Miloševićeve karijere od kojeg je počela njegova, više od decenije duga neprikosnovena vladavina, jeste govor 28. juna 1989. na Gazimestanu na proslavi 600 godina Kosovske bitke kojoj je prisustvovalo oko milion ljudi. Ubrzo potom usledio je raspad SFRJ, prvo kratki slovenački rat, pa dva razorna u Hrvatskoj i BiH, i na kraju sukob na Kosovu i NATO bombardovanje SR Jugoslavije. Bio je neprikosnoveni lider Socijalističke partije Srbije (SPS), dva puta predsednik Srbije, a potom predsednik SR Jugoslavije. Desetogodišnja vladavina Slobodana Miloševića završena je 2000. pobedom kandidata udružene Demokratske opozicije Srbije (DOS) Vojislava Koštunice na izborima za predsednika SRJ.

5 komentara

 1. Da li stvarno vazi ona poslovica da “NAROD ZASLUZUJE KRALJA KOJEGA IMA”!Sta su SRBI BOGU skrivili da im vodje budu DJINDJIC, TADIC, NIKOLIC, DACIC, VUCIC……………………i to poslije jedne licnosti i velicine kakav je bio SLOBODAN MILOSEVIC!!!Mjeriti razliku bi bilo neukusno. Ne mozete usporedjivati avion i automobil, koplje i pusku, lumena i kretena…. Koliko ce vremena jos poroci da se medju SRBIMA pojavi PATRIOTA poput MILOSEVICA, a medju znanstvenicima netko poput NIKOLE TESLE….ili SRPSKI NAROD vise ne zasluzuje niti jednog niti drugog. I ukoliko se rodi jedan takav…….hoce li biti SRBIJE ………ukoliko Dacic nastavi…

 2. Neminovna asocijacija na Kneza Lazara uoči bitke na Kosovu polju, kad je izjavio: Ne opredeljujem za bitku spram sile koja me napada, već spram SVETINJE KOJU BRANIM! Da li se slično ponovilo 1999 godine? To su imali samo DRŽAVNICI, čast, dostojanstvo, hrabrost i poslednju bitku u Hagu gde je RAZAPET jer krvnici kada intelektulno budu poraženi, znaju samo za silu. I njima će ona jednog dana doći glave! O domaćim medijima i njihovim mediokritetima, teško da će proći ova vest u značajnijoj formi. Uostalom, to i nisu domaći mediji! Suviše je čestito Slobodanovo ime da bi se povlačilo po kolaboracijskim pamfletima. Meni je bila čast što si mi bio PREDSEDNIK!

 3. Slobodan Milosevic je uhapsen 1.4.2001.godine,zbog “zloupotrebe sluzbenog polozaja”…

  Srbija je “ozbiljna pravna drzava”,rece Dacic,malo posle potpisa na uvodjenje granice izmedju Srbije i Kosova.
  To nije “zloupotreba sluzbenog polozaja”,ne…to je pravljenje “evropske Srbije”?!

  Je li to socijalisticka partija Srbije obecala gradjanima pred izbore?Ovaj SPS,bez socijalizma i bez Kosova…ali,sa Dacicem.
  Danas Dacic kaze,”Kosovo nije Srbija,nemoj da se lazemo”???

  Isti taj Dacic,divi se Djindjicu…u “autorskom” tekstu,koji se zove “Djindjic je prica o Srbiji”?!
  BEZ DJINDJICA PRED NAMA,ALI SA DJINDJICEM,U NAMA.

  Tu se Dacic dodvorava nekome…kome,Djilasu,Pajticu,Americi ili Vesni Pesic…pa velica “lik i delo” Djindjica?

  Uzgred,voleo bih da vidim Vesnu Pesic kao Margaret Tacer,ili kao Angelu Merkel,ili kao doskorasnju predsednicu Cilea,ili sadasnje predsednice Argentine ili Brazila,neka bira…i sta ona misli o toj ideji…da neko jednom u Srbiji brani svoju zemlju i njene interese.Mada,patriotizam je u nas,”slabo placen posao”.

  Dakle,Dacic u tom tekstu ,pri kraju…vidi Djindjicevu,njegovu i nasu decu,zajedno u buducoj Srbiji…suzu sam pustio,dirljivo…
  kao da ce mo ziveti u Diznilendu.Djindjiceva a sada Daciceva vizije Srbije-DIZNILEND…Jedino ne znamo ko je pravi Volt Dizni?

  Ja znam da Dacic zna ,jer svi znaju,da je Djindjic shvatio NATO bombardovanje Srbije,kao odlican I JEDINI nacin promene vlasti i govorio ,”nije realno” traziti prekid bombardovana,na cudjenje stranih novinara…Dacic zna da je upravo Djindjic ,u svom maniru jeftinih slikovitih dosetica i verbalnih poskocica…Kosovo nazvao “mlinskim kamenom oko vrata Srbije”???

  Dakle,Djindjiceva politika je bila “Kosovo nije Srbija”,a Daciceva je “Kosovo nije Srbija,nemoj da se lazemo…o cemu mi pricamo”???
  Zato se nema sta zameriti Dacicu sto je fasciniran Djindjicem,jer obojica imaju istu politiku,a to je “Kosovo nije Srbija”.

  Cudi jedino da Dacic “ne zna” da je Djindjic imao telefon Kolina Pauela,ameriskog drzavnog sekretara…kada su ga poslali kao “NATO oficira za vezu”, da razgovara sa Milosevicem…bio je tu negde Ivica,trebao bi da zna…
  Ni to ne cudi ako Dacic ,upravo sada ,ima telefon Dzona Kerija?
  Onda u redu,onda je potpuno logicno sto se Dacic 100% slaze sa Djindjicem.”Na istom su zadatku”.

  Vlada Ivice Dacica se osilila,prebrojavaju OD RADOSTI i dalje skupstinske glasove “ZA” Rezoluciju… “ogromna vecina glasova”…
  Vlast misli da ce i Ustav promeniti,OGROMNOM VECINOM GLASOVA…
  Evo,ohrabricu ih…tada ce dobiti glasove i Rize Halimija i LDP…”da se ne lazemo”…Konacno se “duh ustava iz 1974.g.”,pocinje ostvarivati.Tito zapoceo,Dacic dovrsio.

  Srbija bez Kosova,Diznilend do Jarinja.
  Djelic ima na francuskom da se smeje,kakva radost Djindjicevih “operativaca”.
  Treba li reci da ce americki ambasador Kirbi,biti u prvom redu…
  Na toj “svecanoj” sednici,svi ce biti ZA,bez diskusije…

  “Svi ce biti za”…OSIM NARODA?!

  Ne znam tacno “pravnu poziciju ” Naroda,da li Narod ima neko “ovlascenje”…i da li, braneci golim rukama svoju Zemlju…Narod vrsi “zloupotrebu ovlascenja”???
  Mozda tada Vlada Ivice Dacica,uhapsi Narod.SVE JE MOGUCE!

 4. Vladimir Simić-Putin

  Slava i nezaborav velikom predsedniku,borcu za jedinstvenu Srbiju i Jugoslaviju,borcu protiv globalizma i hegemonizma SAD i NATO pakta.

 5. Vreme će pokazati istinu o njegovom mučeništvu, – stradanju zbog istine i odbrane svog naroda …?!
  Posmatrajući informativnu građu o njegovom radu tokom `devedesitih` jedno pitanje se nameće, na koje ima veoma `oskudnih` podataka, a to je, koliko je on znao, šta se tačno sprema i SFRJ i Srbiji ?! Navodno, rekao je jednom, kako stranci (“zapad”) hoće da `rasture` Jugoslaviju, ali da je za mnoge – `neverovatno` (“teorija zavere” ?!) ??? U tom svetlu, zar nije sve što je radio prema “spolja” – priprema za odbranu, a to je – rat ?! A u svakom ratu, prva strada – `istina`, o čemu su nam “prijateljski” natovci ostavili, itekako, – pozamašno `nasleđe` ??! I koji je to srpski vladar, ikada, na “izvolte” predao bez borbe srpske teritorije ??? Zar i “kasni” Zoran Đinđić nije izrazio otpor predaji KiM ??? Slava mu i pokoj duši ….

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *