Седам година од смрти Слободана Милошевића

Сутра се навршава седам година од смрти бившег председника Србије и Југославије, и хашког оптуженика Слободана Милошевића. Милошевић је умро од инфаркта у својој ћелији у притвору Хашког трибунала током суђења за ратне злочине и злочине против човечности на Косову и у Хрватској, и за геноцид у Босни и Херцеговини. Пошто градске и државне власти нису дале дозволе које су тражили породица и високи функционери Социјалистичке партије Србије (СПС) да се Милошевић сахрани у Београду уз државне почасти, сахрањен је у дворишту породичне куће своје супруге Мирјане Марковић у Пожаревцу.Сахрани су присуствовали највиши функционери СПС-а, изузев потоњег председника социјалиста Ивице Дачића, као и тадашњи заменик председника СРС-а Томислав Николић, председник руске Комунистичке партије Генадиј Зјуганов, посланик Думе Сергеј Бабурин и генерал Леонид Ивашов, као и бивши амерички државни тужилац Ремзи Кларк.

Хиљаде људи су прошле поред ковчега. Истог дана више десетина хиљада присталица бившег председника Србије и Југославије окупило се испред Скупштине Србије и Црне Горе у центру Београда, где је на покривеној бини био изложен ковчег са његовим телом. Камен-међаш Милошевићеве каријере од којег је почела његова, више од деценије дуга неприкосновена владавина, јесте говор 28. јуна 1989. на Газиместану на прослави 600 година Косовске битке којој је присуствовало око милион људи. Убрзо потом уследио је распад СФРЈ, прво кратки словеначки рат, па два разорна у Хрватској и БиХ, и на крају сукоб на Косову и НАТО бомбардовање СР Југославије. Био је неприкосновени лидер Социјалистичке партије Србије (СПС), два пута председник Србије, а потом председник СР Југославије. Десетогодишња владавина Слободана Милошевића завршена је 2000. победом кандидата удружене Демократске опозиције Србије (ДОС) Војислава Коштунице на изборима за председника СРЈ.

5 коментара

  1. Da li stvarno vazi ona poslovica da “NAROD ZASLUZUJE KRALJA KOJEGA IMA”!Sta su SRBI BOGU skrivili da im vodje budu DJINDJIC, TADIC, NIKOLIC, DACIC, VUCIC……………………i to poslije jedne licnosti i velicine kakav je bio SLOBODAN MILOSEVIC!!!Mjeriti razliku bi bilo neukusno. Ne mozete usporedjivati avion i automobil, koplje i pusku, lumena i kretena…. Koliko ce vremena jos poroci da se medju SRBIMA pojavi PATRIOTA poput MILOSEVICA, a medju znanstvenicima netko poput NIKOLE TESLE….ili SRPSKI NAROD vise ne zasluzuje niti jednog niti drugog. I ukoliko se rodi jedan takav…….hoce li biti SRBIJE ………ukoliko Dacic nastavi…

  2. Neminovna asocijacija na Kneza Lazara uoči bitke na Kosovu polju, kad je izjavio: Ne opredeljujem za bitku spram sile koja me napada, već spram SVETINJE KOJU BRANIM! Da li se slično ponovilo 1999 godine? To su imali samo DRŽAVNICI, čast, dostojanstvo, hrabrost i poslednju bitku u Hagu gde je RAZAPET jer krvnici kada intelektulno budu poraženi, znaju samo za silu. I njima će ona jednog dana doći glave! O domaćim medijima i njihovim mediokritetima, teško da će proći ova vest u značajnijoj formi. Uostalom, to i nisu domaći mediji! Suviše je čestito Slobodanovo ime da bi se povlačilo po kolaboracijskim pamfletima. Meni je bila čast što si mi bio PREDSEDNIK!

  3. Slobodan Milosevic je uhapsen 1.4.2001.godine,zbog “zloupotrebe sluzbenog polozaja”…

    Srbija je “ozbiljna pravna drzava”,rece Dacic,malo posle potpisa na uvodjenje granice izmedju Srbije i Kosova.
    To nije “zloupotreba sluzbenog polozaja”,ne…to je pravljenje “evropske Srbije”?!

    Je li to socijalisticka partija Srbije obecala gradjanima pred izbore?Ovaj SPS,bez socijalizma i bez Kosova…ali,sa Dacicem.
    Danas Dacic kaze,”Kosovo nije Srbija,nemoj da se lazemo”???

    Isti taj Dacic,divi se Djindjicu…u “autorskom” tekstu,koji se zove “Djindjic je prica o Srbiji”?!
    BEZ DJINDJICA PRED NAMA,ALI SA DJINDJICEM,U NAMA.

    Tu se Dacic dodvorava nekome…kome,Djilasu,Pajticu,Americi ili Vesni Pesic…pa velica “lik i delo” Djindjica?

    Uzgred,voleo bih da vidim Vesnu Pesic kao Margaret Tacer,ili kao Angelu Merkel,ili kao doskorasnju predsednicu Cilea,ili sadasnje predsednice Argentine ili Brazila,neka bira…i sta ona misli o toj ideji…da neko jednom u Srbiji brani svoju zemlju i njene interese.Mada,patriotizam je u nas,”slabo placen posao”.

    Dakle,Dacic u tom tekstu ,pri kraju…vidi Djindjicevu,njegovu i nasu decu,zajedno u buducoj Srbiji…suzu sam pustio,dirljivo…
    kao da ce mo ziveti u Diznilendu.Djindjiceva a sada Daciceva vizije Srbije-DIZNILEND…Jedino ne znamo ko je pravi Volt Dizni?

    Ja znam da Dacic zna ,jer svi znaju,da je Djindjic shvatio NATO bombardovanje Srbije,kao odlican I JEDINI nacin promene vlasti i govorio ,”nije realno” traziti prekid bombardovana,na cudjenje stranih novinara…Dacic zna da je upravo Djindjic ,u svom maniru jeftinih slikovitih dosetica i verbalnih poskocica…Kosovo nazvao “mlinskim kamenom oko vrata Srbije”???

    Dakle,Djindjiceva politika je bila “Kosovo nije Srbija”,a Daciceva je “Kosovo nije Srbija,nemoj da se lazemo…o cemu mi pricamo”???
    Zato se nema sta zameriti Dacicu sto je fasciniran Djindjicem,jer obojica imaju istu politiku,a to je “Kosovo nije Srbija”.

    Cudi jedino da Dacic “ne zna” da je Djindjic imao telefon Kolina Pauela,ameriskog drzavnog sekretara…kada su ga poslali kao “NATO oficira za vezu”, da razgovara sa Milosevicem…bio je tu negde Ivica,trebao bi da zna…
    Ni to ne cudi ako Dacic ,upravo sada ,ima telefon Dzona Kerija?
    Onda u redu,onda je potpuno logicno sto se Dacic 100% slaze sa Djindjicem.”Na istom su zadatku”.

    Vlada Ivice Dacica se osilila,prebrojavaju OD RADOSTI i dalje skupstinske glasove “ZA” Rezoluciju… “ogromna vecina glasova”…
    Vlast misli da ce i Ustav promeniti,OGROMNOM VECINOM GLASOVA…
    Evo,ohrabricu ih…tada ce dobiti glasove i Rize Halimija i LDP…”da se ne lazemo”…Konacno se “duh ustava iz 1974.g.”,pocinje ostvarivati.Tito zapoceo,Dacic dovrsio.

    Srbija bez Kosova,Diznilend do Jarinja.
    Djelic ima na francuskom da se smeje,kakva radost Djindjicevih “operativaca”.
    Treba li reci da ce americki ambasador Kirbi,biti u prvom redu…
    Na toj “svecanoj” sednici,svi ce biti ZA,bez diskusije…

    “Svi ce biti za”…OSIM NARODA?!

    Ne znam tacno “pravnu poziciju ” Naroda,da li Narod ima neko “ovlascenje”…i da li, braneci golim rukama svoju Zemlju…Narod vrsi “zloupotrebu ovlascenja”???
    Mozda tada Vlada Ivice Dacica,uhapsi Narod.SVE JE MOGUCE!

  4. Vladimir Simić-Putin

    Slava i nezaborav velikom predsedniku,borcu za jedinstvenu Srbiju i Jugoslaviju,borcu protiv globalizma i hegemonizma SAD i NATO pakta.

  5. Време ће показати истину о његовом мучеништву, – страдању због истине и одбране свог народа …?!
    Посматрајући информативну грађу о његовом раду током `деведеситих` једно питање се намеће, на које има веома `оскудних` података, а то је, колико је он знао, шта се тачно спрема и СФРЈ и Србији ?! Наводно, рекао је једном, како странци (“запад”) хоће да `растуре` Југославију, али да је за многе – `невероватно` (“теорија завере” ?!) ??? У том светлу, зар није све што је радио према “споља” – припрема за одбрану, а то је – рат ?! А у сваком рату, прва страда – `истина`, о чему су нам “пријатељски” натовци оставили, итекако, – позамашно `наслеђе` ??! И који је то српски владар, икада, на “изволте” предао без борбе српске територије ??? Зар и “касни” Зоран Ђинђић није изразио отпор предаји КиМ ??? Слава му и покој души ….

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *