PROMENA USTAVA?

BEOGRAD, 23. mart 2013. (FoNet) – Premijer Srbije Ivica Dačić u izjavi za Novosti nije isključio mogućnost da promena Ustava Srbije bude na dnevnom redu “ukoliko se dođe do obostrano prihvatljivog rešenja za Kosovo i Metohiju”.

“Svaka inicijativa ili predlog u tom smeru mora da bude deo ozbiljnog političkog paketa i iscrpne stručne rasprave, jer je za taj krupan potez neophodan najširi nacionalni konsenzus”, rekao je Dačić za “Novosti”.

Ni ministar pravde i član predsedništva SNS Nikola Selaković ne isključuje mogućnost ustavnih izmena.

“Kada jednog dana bude ušla u Evropsku uniju, Srbiju očekuje promena Ustava, jer je kroz to prošla svaka zemlja na tom putu”, rekao je za Novosti Selaković, čija je stranka još pre dve godine predala zvaničan zahtev za izmenu Ustava, po kojoj bi se broj poslanika sa 250 smanjio na 125.

Prema rečima profesora Ratka Markovića, neozbiljno je predlagati izmenu Ustava zbog neke parcijalne odredbe poput, recimo, broja poslanika.

Promena ima smisla ako je cilj da se menja funkcionalno i teritorijalno uređenje države, naglasio je Marković.

On je precizirao da je Skupština dužna da akt o promeni Ustava stavi na referendum, ako se ta promena odnosi na preambulu, načela, uređenje vlasti, ljudska i manjinska prava, proglašavanje ratnog stanja…

“Ustav se ne bi morao menjati zbog usvajanja zakona o suštinskoj autonomiji Kosova i Metohije, jer on u normativnom delu obrazlaže taj stepen autonomije. Taj zakon u suštinskoj autonomiji usvajao bi se po ustavnoj proceduri, ali bez referenduma”, objasnio je Marković.

Borislav Stefanović, član predsedništva DS, smatra da će promena Ustava, uz odredbe o Kosovu, otvoriti čitav niz drugih pitanja.

“Osim o broju poslanika razgovaraće se sigurno i o ovlašćenjima Vojvodine, manjinskim pravima”, rekao je Stefanović.

Vladimir Ilić, zamenik predsednika URS, slaže se da su neophodne ustavne promene.

Promenu Ustava zagovaraju LSV i SVM, koji zahtevaju više ovlašćenja i jači status Vojvodine, a jedina parlamentarna stranka koja se čvrsto protivi promeni Ustava jeste DSS.

5 коментара

 1. Za promenu Ustava je …”neophodan najsiri nacionalni konsenzus”…i “jedina parlamentarna sranka koja se cvrsto protivi promeni Ustava jeste DSS”.
  Zaklucak-NIKAD VECA PODRSKA evidentnoj PROMENI USTAVA?!
  Nikada lakse da Vlast promeni Ustav.

  Dakle,sva prenemaganja onih koji “imaju viziju”,je lazno,Srbija je ucutkana,Srbija je nema…IMA DA JE NEMA,ako pisne.

  Bez dileme,gazi se korakom od 7 milja ka odvajanju Srbije od Kosova,ka legalizaciji toga,kroz promenu Ustava Srbije.

  Pa samo naivan moze da misli da su 13 sati pre neki dan ,sa Eston,bila neka prazna prica…jasno je da se REZBARIO svaki clan Sporazuma,i da je sve pripremljeno…Fali ram i zajednicka slika.

  Osecaj je ispravan,Srbija kao da nije u martu 2013.g.,vec u martu 1943.g…O cemu mi odlucujemo…NI O SEBI SAMIMA.
  Ne pita nas niko nista,ni STA MI U STVARI HOCEMO.Mi znamo,ali nas ni “rodjena vlas”,ne pita.VLAST SE OSILILA.Ona namerno pusta krokodilske suze…
  Zamislite dete koje nikada ne pitas sta hoce,samo ga vuces za ruku,dajes mu da jede,bez pitanja,oblacis ga bez pitanja,vodis ga GDE JE TEBI VOLJA…?Tu srece nema.

  Juce Dezer kritikuje Mrkonjica…STA JE SA KORIDOROM 10???kaze,naravno,kroz osmeh…jer ovo je “milosrdna okupacija”.
  Stranci su u Srbiji,KAO U SVOJOJ KUCI?

  Oni rade po principu kasetnih bombi,bez jednog lidera,sa gomilom nekih portparola,sefova…svaki precizno sta radi,svaki ima izjavu u tacno odredjeno vreme,svakog dana,po jedan…Kacin,Kandic (pocasna),Tadic (pocasni),Svilanovic,Lajcak,File ,koji kaze,da smo “umorni od reformi”?!Stefan File,inace fan Hrvatske…Da ima cin majora Vermahta,i da smo zaista u martu 1943.g.,on bi ODUPIRANJE ODVODJENJU U KONC LOGOR, tumacio kao ZAMOR OD REFORMI…

  Vlada se pozalila da je ceka “11 dana pakla”…a sta Narod da kaze,i kome Narod da se pozali?!

 2. Promjena USTAVA od strane tria DACIC – VUCIC – NIKILIC znacio bi i pocetak kraja DRZAVE SRBIJE. Komad po komad, pocevsi od KOSMETA,preko
  VOJVODINE……….USTAV SRBIJE je jedini ustav ili brana da IZDAJICE
  ne ukinu drzavu koju formalno predstavljaju!!! NARODE ….PROBUDI SI I UCINI NEOPHODNO !!!!!!!

 3. Промена Устава је озбиљна ствар. За то је потребна српска платформа која полази од стратегије српских државних и националних интереса. Има ли сада у Србији капацитета за такву платформу? За уставне промене нису довољни “мигови” европских комесара или изасланика који улогу својих београдских “партнера” виде само у фази распакивања Устава. Шта би уставне промене садржале, како ствари стоје, комесари би одлучили без превеликог мешања изнутра Србије. То је логика “јединог пута”.
  Устав није добар. Ипак, горе од тога је мењати га по вољи комесара.

 4. Устав није добар. Горе од важећег Устава су промене по вољи ЕУ комесара.

 5. Brijanje I umivanje su retka prilika da se “lideri” pogledaju u ogledalu. Pitam ih: sta vidite u ogledalu?
  …….
  Promenite lik ili ogledalo, a Ustav… ostavite narodu da se ogleda.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *