Поводом доделе награде „Момо Капор“ Петеру Хандкеу

Правда за Хандкеа

Пише Рајко Петров Ного

Када је оно „Милосрдни анђео“ или Милосрдни наковањ, 24. марта 1999. године почео да нас са неба усрећује, а то значи да нас за наковањ прикива, већ сутрадан, 25. марта, могли смо да читамо чувену изјаву Петера Хандкеа која почиње оним још чувенијим узвиком: „Марс напада! И за време марсовских напада Хелсинки, Мадрид, Алжир, Дар-ел-Салем (‚кућа мира‘), Јерусалим, Јерихон, Багдад, па чак и Лондон, Париз, Берлин и Вашингтон, биће део Југославије.“ И били су…
Од тада до дана данашњега, прво скраћена Југославија, а онда и усамљена Србија, Хандкеов је људски и књижевни завичај. Завичај који је својим опсесивним кружним путовањима духовно зарадио.
Због сапатништва са онима који оклеветани пате, а према којима су марсовци сапатништво забранили, Петер Хандке је имао само невоље. Са невољама, његово осећање правде бивало је све постојаније; и ми данас имамо неколико Хандкеових књига које нас теше. По лепим, тужним и посусталим нашим пределима Хандке пешачи. У раздрнданим аутобусима до порушених гробаља вози се са избеглицама. Тихује у некој нашој забити. Станује у насуканом броду симболичног имена „Моравска ноћ“. Моравска ноћ је згодно име за прекодиране архајске приче, за српску хиљаду и једну ноћ самоће. То је јединствена, и стварна и имагинарна енклава где се вишегласно приповеда и говори обично, као што обично људи говоре код Растка Петровића. Како је песнички фасцинантан тај многогласни Хандкеов путопис са његовом биографијом помешан. Путопис кроз биографију, како гласи наслов једне књиге Мома Капора у којој и он скита и прича.
Ето, једном Петеру Хандкеу песнички су били подстицајни наши људи који пате, и наши запуштени крајеви, и то као острва људскости. Као што су многом овдашњем скрибенту подстицајни за презир и поругу. Das ist das.
Знам само две књиге које су, свака на свој начин, са оволико топлине и блискости о нама написане: „Црно јагње и сиви соко“ Ребеке Вест и „Моравска ноћ“ (СКЗ) Петера Хандкеа.
Награда „Момо Капор“ мало је уздарје за велики Хандкеов дар; наша, макар и мала, правда за Хандкеа. займы онлайн на карту срочно бесплатный займвзять займ на годвэб займ

2 коментара

  1. То је мали корак и мало дело, али Ти МНОГО,НЕИЗМЕРНО ХВАЛА!
    ХВАЛА Ти за Људскост и за разумевање свега Нашег: па и Оног ДОБРОГ и ПЛЕМЕНИТОГ у Нама! То може да СПОЗНА само онај који Ти исто у себи поседије!

  2. Gospodin Handke je čovjek za svaku pohvalu.
    Staviti se na stranu Srba i to u ovom i ovakvom vremenu može samo junak i čovjek.
    Zato ti Peter od srca hvala…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *