Пјонгјанг поново прети

Северна Кореја саопштила да је стратешким ракетама и дугодометним артиљеријским јединицама наређено да заузму борбени положај и циљају америчке војне базе на Гуаму, Хавајима и америчком копну. Кина позива на уздржаност.

Северна Кореја је данас саопштила да су њене стратешке ракете и далекометна артиљерија стављене у стање борбене готовости циљајући америчке војне базе на Гуаму, Хавајима и америчком континенту, након што су амерички бомбардери Б-52 извели нове летове преко Корејског полуострва претећи Северу.

“Од овог момента врховна команда Корејске народне армије ће стављати у борбени положај првог степена све артиљерисјек јединице, укључујући далекометну артиљерију и стратешке ракете, које ће за циљ имати непријатељске објекте у инвазионим базама САД на њиховом главном копну, Хавајима и Гуаму, као и Јужну Кореју”, пренела је државна агенција КЦНА.

Пјонгјанг је раније претио нуклеарним ударима по Сједињеним Државама и Јужној Кореји, иако се верује да Север и поред успешног лансирања ракете дугог домета прошлог децембра, не располаже ракетама и технологијом којом би могао да досегне континентални део САД са својим нуклеарним оружјем.

Хаваји и Гуам би такође биле ван домета успешно испробаних ракете средњег домета, које су у стању да погоде америчке војне базе у Јужној Кореји и Јапану.

Кина је поново позвала на уздржаност на Корејском полуострву, а портпарол министарства иностраних послова најавио је конференцију за новинаре.

Саопштење Врховне команде севера уследило је дан након што су Јужна Кореја и САД потписале нови војни споразум с планом заједничког одговора у случају мањих провокативних војних акција Северне Кореје, пренеле су агенције.

Док постојећи споразум предвиђа америчко ангажовање у случају избијања рата ширих размера, новим протоколом се предвиђа заједнички одговор на ограничене провокације као што су изоловани инциденти прекограничног бомбардовања.

Уговором се Сеулу гарантује подршка САД за било какав одговор Јужне Кореје и дозвољава Југу да тражи додатну америчку војну подршку, уколико оцени да је то неопходно. Сједињене Државе од окончања Корејског рата у Јужној Кореји држе 28.500 војника.

Потписивање уговора уследило је у тренуцима повећане напетости, када Северна Кореја прети да ће напасти Јужну Кореју и САД због њихових великих заједњичких војних маневара на Југу, као и због увођења санкција након најновије нуклеарне пробе Пјонгјанга прошлог месеца.

Радови на изради новог плана одговора почели су након што је Северна Кореја 2010. бомбардовала једно погранично острво и том приликом убила четворо људи.

Пјонгјанг је протеклих дана претио и нуклеарним ударима по САД и Јужној Кореји, као одговором на уведене санкције УН. Прошле недеље северокорејски вођа Ким Џонг Ун је издао саопштење да ће “збрисати” мало јужнокорејско погранично острво.

Јужна Кореја и САД су почетком месеца започеле годишње здружене маневре у којима је ангажовано 200.000 јужнокорејских војника и 10.000 америчких и у којима учествују и бомбардери б-52, што је навело Пјонгјанг да раскине споразум о примирју из 1953. као и договор о ненападању с Јужном Корејом.

Прошле недеље је северокорејски вођа Ким Џонг Ун обишао је елитне јединице специјалних снага и наредио им да нападну “брзином муње” када избије рат, пренели ду државни медији.

http://www.rts.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *