„Олуја 2“ и „Меморандум 2“ или чињење и нечињење

Пише Ратко Дмитровић

Један скуп у Загребу, од пре неколико дана, отворио је,  не зна се по који пут, потребу разговора, расправе, о правим разлозима ћутања САНУ пред једном подметачином која ту институцију већ две деценије држи приковану на стуб срама,  о ћутању САНУ уопште, упркос свему што се догађа

Прошлог викенда, у суботу 23. фебруара ове године, одржан је у Загребу скуп у организацији „Домовинског стожера“, невладине организације чије се активности могу лако наслутити из самог имена. „Стожер“ предводи пензионисани генерал (адмирал) Хрватске војске, Давор Домазет звани Лошо, а скуп о којем је реч имао је циљ да се промовише документ под именом „Олуја 2“. У великој дворани центра Глобус окупило се, према тврдњама загребачких медија, преко хиљаду људи из свих крајева Хрватске а било је ту, хвале се организатори, и гостију из „сусједних земаља“. У првом реду, на почасном месту, седео је градоначелник Загреба, Милан Бандић.

ТАЈНИ ДОКУМЕНТ Шта је „Олуја 2“? У Загребу је речено да се ради о стратешком документу који је неко морао да направи („пошто држава неће“) јер је Хрватска нападнута, изложена агресији као и 1990. године али овога пута много перфиднијој. Агресор је, треба ли рећи, Србија. Говорници, а било их је неколико – закључно са „великим војним стратегом и стручњаком за геополитику, адмиралом Домазетом“- немају дилеме око основне поставке;
Хрватску ваља бранити јер је нападнута споља и изнутра. Са домаћим издајницима, чуло се, биће тешко али то је ништа у односу на оно што Хрвате чека кад Србија активира своје планове из тајног документа који се зове „Меморандум 2“.
Боже, често помислим како би Србима било и боље и лакше да су бар делимично онако озбиљни и систематични каквима их виде и представљају њихови противници.
Дакле, тај Домазет је изашао за говорницу нагласио да не говори на памет, да је све разрађено написмено, у документу „Меморандум 2“ који је он, тако рече, држао у рукама. Зашто га није донео на скуп? Из мајушног, једноставног разлога; такав документ никоме у Србији није пао на памет, а камоли да је написан.
Шта све ово говори? Може ли се братија из „Стожера“ узети за озбиљно? Знам шта један део хрватске јавности мисли о Давору Домазету; опседнут теоријама завере, митоман закачен за савремене политичке теме, геостратег који је то посто после пет прочитаних књига о геостратегији и тајним друштвима, докони пензионер са вишком енергије и мањком разума. Неке од ових поставки одговарају истини, али немам проблем да овакве људе, упркос изнетим оценама, прихватам врло озбиљно, таман толико колико су озбиљне последицама њихових чињења, о чему сведоче историјске читанке. Живео сам у Загребу када су прва појављивања Фрање Туђмана у јавности – крај 1989. и почетак 1990. године – дочекана идентичним ставовима. Најчешћи је био: Ма пусти стару докону будалу. Како је све окончано – знамо. Друга су времена, рећи ће многи. Да, али зар су времена и околности дате заувек. Па бар се овде, на Балкану, то мења брже од изгледа паркова са првим данима јесени.

[restrictedarea]

 

СУМОРНА БУДУЋНОСТ Хрватска је на неколико месеци до формалног уласка у Европску унију. Сви показатељи, искуства држава из транзиције припуштених у ЕУ, говоре да ће се Хрватска, ионако екстремно задужена на унутрашњем и спољном плану, за прве две године чланства у Унији задужити за минимум двадесетак нових милијарди евра. Хрватска нема шта да пласира на европско тржиште; Подравкине супе, цедевита, вина и маслиново уље нису довољни за петину потреба Беча, Франкфурта, Рима, Париза, камоли да напуне државне касе празне ко сиротињске јасле. Хрватска је већ сада немачка и аустријска колонија, ни једна банка у Хрватској није домаћа, сви привредни системи, некадашњи гиганти са хиљадама или десетинама хиљада запослених -уништени су. Скоро 80 одсто хотелских капацитета на Јадрану налази се у власништву странаца, тај проценат ће се врло брзо заокружити на пуних сто одсто. Влада Хрватске, на челу са Зораном Милановићем, чији је главни економски стратег, Радимир Чачић, завршио у затвору, због саобраћајке у Мађарској у којој је двоје људи изгубило живот, налази се у ситуацији да прогласи банкрот државе.
Све ово може у блиском времену, за годину, две, довести до социјалне експлозије, друштвених потреса и комешања каква савршено погодују „чврсторуким избавитељима нације“ а где ћеш за ту улогу погодније људе од добродржећих генерала у пензији. Зар Туђман није био такав?

ФАКТОР ГОТОВИНА Има у овој причи још један фактор који се не сме занемарити. Зове се Анте Готовина.
Када се оно, после ослобађајуће пресуде у Хагу, Готовина вратио у Хрватску, сви су били изненађени, неки готово шокирани, његовом реториком и смиривањем тензије. Готовина је тих дана позивао на праштање, неопходност заједничког живота Хрвата и Срба у Хрватској, окретању будућности…и већина посматрача заузела је став да се Готовина таквом реториком припрема за политичку каријеру, следеће председничке изборе, на пример. Тих дана Домазет се није одвајао од Готовине. Склопимо ли све ове елементе у целину, није далеко од памети да се закључи како би на следећим изборима за Сабор Хрватске нека независна листа са Готовином као носиоцем, могла да направи одличан, можда чак спектакуларан резултат. На тој листи – хајде кад смо се већ заиграли у спекулацији да то наставимо – сигурно ће се наћи и адмирал Домазет, па ако буду тас на ваги за формирање Владе Хрватске, и уђу у владајућу коалицију, ето Домазета у кабинету министра одбране. А он је творац документа „Олуја 2“.
Шта овај случај говори о Хрватима и Србима? На страну сви горе изнети могући приговори и резерве према „Домовинском стожеру“ и Давору Домазету, једно се мора признати, они нешто раде. Потпуно је неважно раде ли то из егоцентризма или стварне забринутости за нацију. То стално подгревање националног, прича о угрожености хрватства, опомена је и дување за врат хрватској влади, каква год она била, колико год се чистила од национализма (а ова Милановићева то ради) са којим се, наводно, не може у Европску унију.
Можете ли замислити шта би се догодило да се у Београду састане хиљаду људи у организацији пензионисаних српских генерала, да у првом реду седи градоначелник Београда, Драган Ђилас, и да се представи стратегија одбране националних интереса, укључујући Косово и Метохију. Не мислим да би нам увели санкције, не дај боже бомбардовали, али да би Влада Србије тим поводом имала ванредну седницу, Б-92 специјалну емисију, НУНС саопштење са драматичним позивом држави да интервенише, у то нема сумње.

САНУ БЕЗ ОПОРАВКА Мучно је што је Домазет морао да лаже како је држао у рукама „Меморандум 2“. Није га држао, јер тако нешто, на жалост, не постоји. Српска академија наука и уметности (САНУ) потпуно је пацификована и разумно је запитати се чему и коме та институција уопште служи и треба. Пуне две деценије нема у јавности Србије ни једног става САНУ (појединачни иступи, као они академика Крестића иду управо за тим да натерају САНУ на оглашавање) о догађањима у српском друштву, нема критичког сагледавања, оцене, препоруке. Никола Хајдин, актуелни председник САНУ, гурнуо је ту најважнију културну и научну институцију српског народа у неку врсту кућног притвора. Од ударца задобијеног вештом манипулацијом тајне југословенске полиције око „Меморандума“, Српска академија наука и уметности још увек се није опоравила. Неко јој не дозвољава да се опорави.
Ово није случајно. Једна аналитички савршена студија, дијагноза стања тадашње Југославије, са упозорењима какав нас развој догађаја чека уколико се нешто не уради, из 1986. године, названа „Меморандум“ искоришћена је од стране антисрпских снага у Београду, у фракцијској борби комуниста, да целом народу, Србима, и Србији као држави, натоварили на леђа млински камен који јој и данас савија кичму. „Меморандум“ је опште место, аксиом. Коме на простору бивше Југославије падне на памет да мало скаче по Србији, окривљујући је за све муке и страдања становника Титове Југославије, тај се лати „Меморандума“. Зна да га нико неће оспоравати, јер га ни сама Српска академија не оспорава.
Српски академици ћуте, гледају у под, окрећу главу на салве увреда и понижења које им, лажући до неба, приређују у Загребу, Сарајеву, Подгорици, Љубљани, а ово је најстрашније, у самом Београду. Остаће тако све док српски академици не издају два нова документа; први о „Меморандуму“ из 1986. и „Меморандум 2“, о стању у којем се налази Србија као држава и Срби као народ.

[/restrictedarea]

 

28 коментара

  1. Jedina odbrana od daljeg ugrozavanja prava srpskog naroda u Hrvatskoj je da se Srbi bore za status koji su imali,a to je ,status konstitutivnog naroda.
    Socijalisticka Republika Hrvatska je bila po Ustavu, “drzava srpskog i hrvatskog NARODA…”
    I ZAVNOH (zemaljsko ANTIFASISTICKO vece narodnog oslobodjenja hrvatske),je to tako definisao.
    Da nije,Srbi bi bili protiv i toga Ustava i te “drzave”.
    Da je Tudjman garantovao Srbima u Hrvatskoj status naroda,pa makar se odvojio od SFRJ,bilo je moguce izbeci sukobe.

    SAMO HRVATSKA SA SRBIMA JE ANTIFASTISTICKA,DEMOKRATSKA,EVROPSKA. BEZ SRBA,HRVATSKA JE NDH,NEDEMOKRATSKA,NEEVROPSKA,PROFASISTICKA.

    Danas ,kada neki hrvatski politicar izgovori “evropska Hrvatska…”,”manjinska prava Srba”…a Srba ima samo 4,4 %…
    oseca mu se los zadah,zadah NDH i fasizma.Jer ne zeli da vidi zlocine nad Srbima.To tako ne moze ostati.

    Srbi iz Hrvatske,cak pre ulaska Hrvatske u EU…treba da traze da se ne prizna etnocid i genocid,da im se vrati status NARODA,ne da bi razbijali Hrvatsku.
    Ne radi se o ideji otcepljenja,nemaju Srbi iz Knina gde da odu,ali radi se da Hrvatska postane normalna evropska zemlja i da Srbi nesmetano zive u svojim sredinama.Hrvatim se mora objasniti da Srbi zele tu da zive ravnopravno,i da to nije “velika Srbija”,vec “velicina” Hrvatske.

    Srbi iz Hrvatske ne treba ni da cekaji “Memorandum 2”,jer je Beograd “daleko”.Treba sami da sacine svoju platformu,jasnu,
    politicki prihvatljivu za Hrvatsku.
    “Evropa”,ili Nemacka,ili Amerika…bolje ce razumeti Srbe u Hrvatskoj,koji jedinstveno ,na nivou Hrvatske,sa jasnom platformom traze svoja prava direktno u Briselu,Berlinu,Vasingtonu…nego da posreduje Beograd.

    U suprotno,Srbi treba da prodaju sta imaju i napuste Hrvatsku i makar produze zivot sebi i svojoj porodici u nekim normalnim uslovima gde nece da ih maltretiraju,prebijaju,prektrstavaju ili ubijaju.
    Trece je ovo sto sada imamo,zivot bez zivota.

  2. U Ustavu SRH iz 1974. navodi se da je ‘SR Hrvatska nacionalna država hrvatskog naroda, država srpskog naroda u Hrvatskoj i država drugih naroda i narodnosti koji u njoj žive’, a u Ustavu RH iz 1990. navedeno je da se “Republika Hrvatska ustanovljuje kao nacionalna država hrvatskog naroda i država pripadnika inih naroda i manjina, koji su njezini državljani: Srba, Muslimana, Slovenaca, Čeha, Slovaka, Talijana, Mađara, Židova i drugih, kojima se jamči ravnopravnost s građanima hrvatske narodnosti i ostvarivanje nacionalnih prava.

  3. Bio sam na tome skupu i bio sam donekle zaćuđen izvjesnom paranojom o tzv Memorandumu 2 kojega je zastupao admiral Domazet. Mi se ne bojimo nikakva Memoranduma jer smo vas pobijedili. Ali nikada više Srbi neće biti ono što su bili u Hrvatskoj koju nisu smatrali svojom Domovinom već su stalno gledali u Beograd. Danas su okolnosti posve druge tako da vam je gubitak vremena i energije svaka rasprava o povratku prošlih vremena. Nikada više nećete biti konstitutivni narod u Hrvatskoj. ali oni Srbi koji poštuju Hrvatsku kao svoju Domovinu, naša su brača s svim problemima koji su zajednički. Naši današnji protivnici i neprijatelji su bivši komunisti koji su ispremrežili sve stranke kao spojene posude. Zato trebamo svu tu političku bagru srušiti i dati priliku sposobnim građanima izvan stranaka. To izgleda vrijedi i za vas. Poučak Beppe Grilla iz Italije koji je sve političare nazvao govnima.

    • Лајковао сам коментар, али не зато што се слажем са изреченим, већ зато што је ово написано генијално. Човек не зна да ли да се смеје или да плаче кад ово прочита. Човек је у неколико реченица набројао све лажи на којима је утемељена држава Хрватска, и рсакринкао самог себе. Не знам да ли је већа трагедија то да овај тип зна да је ово гомила лажи али говори да у то верује (јер му то иде у прилог) или да заиста верује у ово што говори. Ја могу само да кажем да сам срећан што не припадам Хрватској нацији. Мало је рећи да је тај народ болестан, у њега је уткано зло огромних размера, и мислим да остатак Срба треба да се исели из те сатанске државе, јер су ножеви за њих спремљени. Држава у којој 99 процената грађана мисли као Анте је цивилизацијски феномен. Какви црни закони, демокрација, људска права и вредности, ту је победио закон смрти, мржње, нетрпељивости. Жао ми их је!

  4. U Cazinskoj krajini,na krajnjem severo-zapadu BiH,gde su Bosnjaci vecinsko stanovnistvo,postoji grad koji se zove Buzim.
    To je poznati grad po muslimanskim ekstremistima,u svim ratovima,posebno drugom SR i poslednjem,gde se po zverstvima “istakla” buzimska brigada zelenih beretki.
    U tom Buzimu zivi i deluje jedan vehabijski ekstremista Husein Bosnic,zvani Bilal,koji je pre neki dan izjavio da su “namijere vehabija da od Srba i Hrvata uzimaju deset odsto imovine,po uzoru na Osmansko carstvo,koje je od nemuslimanskog stanovnistva uzimalo harac”.
    Dakle to se desava na stotinjak kilometara od Zagreba,vazdusno,u Unsko-sanskom Kantonu BiH?!
    Ali,i pored toga sto se cini da je taj,tako “europski i civilizirani”,Zagreb Grad udaljen na samo stotinjak kilometara od Osmanskog carstva,ili 15-og veka…taj Unsko-sanski Kanton ima Ustav ,donet januara 2004.g.,gde se kaze:

    “Clan 1.Bosnjaci,Hrvati i Srbi kao konstitutivni narodi zajedno sa ostalima…uspostavljaju i uredjuju Unsko-sanski Kanton.

    Clan 8.Sluzbeni jezici Kantona su bosanski jezik,hrvatski jezik i srpski jezik.Sluzbena pisma su latinica i cirilica.Ostali jezici mogu se koristiti kao sredstvo komunikacije i nastave.”
    Kraj citata.

    Postoji odluka Volfganga Petrica da se isprave nepravde ucinjene Srbima u Fedraciji BiH,pa je za sada 4 od 10 Kantona,vratilo Srbe u ravnopravan polozaj,gde su i bili.

    Sarajevski Kanton je najekstremniji,i Srbe uopste ne navodi,navode se “ostali”,cak se daje pravo “ostalima” da izbore mesto u Parlamentu,pa se ljudi cudom cude da Srbi imaju manje prava od “ostalih” ,u Sarajevu.
    Eto Zagrebu uzora,po Sarajevu.Uzor po zlocinu.
    Kako pravno “legalizovati “genocid nad Srbima?!

    Danas,u 21.veku,2013.g.,taj vehabijski ekstremista,Bilal,i njegov bosanski Kanton…pokazuju vecu milost prema Srbima,od hrvatskog ekstremiste generala Domazeta i njegove “nacionalne drzave” Hrvatske.

  5. Vrlo dobro se secam admirala Domazeta jos od pre 30 godina kada je bio porucnik fregate komandant PBR-524 (patrolni -protivpodmornicki brod ) . Ja sam svoj vojni rok sluzio kao mornar na PBR-520 u 38.DPBR-u(Divizion patrolnih brodova). On je i medju komandantima i oficirima “uvek bio nesto ekstra”…? Znam a i video sam da je par puta i “pravio kiksve ” , a i “uvek nekako drugaciji” . Video sam i kako su par puta i drugi oficiri bukvalno besno frknuli u njegovom pravcu i povodom nekih njegovih poteza i odluka i ponasanja.On ocigledno spada u onu kategoriju ljudi u nekadasnjoj JRM i JNA koji su imali “neku zaledjinu ” i koje je “neko pokrivao “(ma sta da urade…)Nebi me uopste cudilo da je on jos i na vojnoj akademiji “projektovan za neke stvari”, a mozda cak i pre upisa na vojnu akademiju…! ?On spada u onu kategoriju ljudi kojima je ” neko ” trasirao put i jos utabao stazu gde treba da prodju ( i gde treba kasnije da se nadju…! ). On sam nema neke posebne kvalitete…Sasvim prosecan oficir…O nekom “intelektualnom kapacitetu ” smesno bi bilo i govoriti…? Podseca po toku njegove karijere pomalo na generala Spegelja …(mozda su na ta mesta i na te polozaje dosli i po istoj matrici …! ? ). Kada se uzme u obzir njegova uloga u ratu 90-ih a posebno u “Oluji” on bi trebao odavno da bude u Hagu i na dugogodisnjoj robiji kao ratni zlocinac! Ovim hrvatskim komentatorima na ovim stranicama se izgleda mora naglasiti da u politici, medjudrzavnim odnosima i medjunarodnim odnosima jednostavno ne postoji rec ‘ NIKADA” i pojam “NIKADA VISE”…Mnogo toga ce se jos desavati na brdovitom Balkanu i sa Srbijom i sa Hrvatskom i sa Bosnom i Hercegovinom i sa Makedonijom i Slovenijom i Crnom Gorom, a mnoge stvari se “opasno zakuvavaju ” i u celom svetu…! ? Ante kaze: ” Nikada vise srbi u hrvatskoj nece biti itd,itd…” Ha,ha,ha, ko njemu garantuje da ce Hrvatska uopste i postojati u sadasnjem obliku u narednih 5-10 godina…! ? Hrvatska sa 4,5 miliona stanovnika ima dug od oko70 milijardi $…( ! ? )Tu bi ekonomista pocetnik zakljucio NEMA IM SPASA !Tacno je to da hrvatska u ovom trenutku “zaradjuje od turizma ” milijarde dolara godisnje , ali gde ide taj novac ! ? U Nemacku ,Austriju i Italiju(vlasnici hotela i banaka ) 90% tog novca ne ostaje u hrvatskoj ! ? Samo 10% ostaje u hrvatskoj…mrvice…! ? Naravno i za otplatu dugova !Dakle…! Nemojte previse da likujete jer ne znate sta vas ceka ! Cim udjete u EU vas ceka “grcki scenario “…! ? A onda stupa na scenu Nemacka… Bice zanimljivo i tragikomicno gledati “eksplozivne “dalmatince na moru i lenje hrvate u kontinentalnom delu i vredne i disciplinovane nemce kako uzvikuju ” ARBAJT , ORDNUNG UND DISCIPLINEN…SCHNEL SCHNEL ! ! ! ” a hrvati se klanjaju do zemlje i uzvikuju : DANKE DEUCHLAND ! ” ha,ha,ha !Ja inace nista ne govorim proizvoljno i onako JA ZNAM ! Narednih 5-10 godina ce se svasta desavati…Neke drzave koje sada postoje na Balkanu vise nece postojati…Neke granice ce se izmeniti , a neke drzave ce se smanjiti ili ce biti prekomponovane i promenice postojeci oblik, neketeritorije ce biti anektirane od strane susednih zemalja, a pojavice se i jedna nova mala drzava (koja je i ranije vekovima postojala ). NEMOJTE PRERANO LIKOVATI ZATO JER NE ZNATE STA I VAS CEKA U BLISKOJ BUDUCNOSTI…! Naravno i mi srbi cemo imati (i imamo ) velike probleme, ali cemo na kraju bolje da prodjemo od vas iako to sada tako bas i ne izgleda. SRBI SU IZ KRAJNE ODLAZILI NA TRAKTORIMA I TRAKTORSKIM PRIKOLICAMA, A U KRAJNU CE SE VRACATI U MERCEDESIMAI U SLICNIM LIMUZINAMA ! JA TO NE “MISLIM ” … JA ZNAM ! Ah da ja sam ovde u predhodnim komentarima i to nedavno pisao i o Vatikanu i o rimokatolickoj crkvi i o ” Opusu dei ” …Pa evo bas ovih dana papa Benedikt 16. podnosi ostavku i povlaci se sa te duznosti… Pored starosti i bolesti kao razlozi se navode i finansijske malverzacije i homoseksualne afere i afere oko pojave pedofilije i to kod ljudi najviseg ranga unutar Vatikana i katolicke crkve sirom sveta…! ? Sve je to mnogo vise trulo mracno i krvavo nego sto na prvi pogled izgleda…! Cak ni Racinger (Benedikt 16.) koji je na mesto pape dosao sa polozaja velikog inkvizitora nije mogao sa nekim stvarima (i ljudima ) da izadje na kraj. Mozda je i krenuo ali su mu negde rekli…”Ako nastavis…objavicemo i ono sta si ti sve radio…” A tek kada se otkriju i “neke tajne ” u podrumima Vatikana to ce tek da bude ” 1000 shokantnih otkrica”.

    • A moj “srpski nacionalisto” plemenitih hrvatskih korjena iz hrvatske Vrhbosne ili ti Hodidjeda, nadrobi ti ovdje svašta i pogodi u ništa. Kako ono reče Rustem paša Hirvat iz serije Sulejman Veličanstven: “Ja sam Hrvat iz Butmira”. Čini mi se da su Zoranići pašini zemljaci. E sad mi bi trebali biti zadivljeni nekakvim proročanstvima osobe koja ne poznaje ni svoju prošlost, a kamoli da može proricati budućnost. Zanimljivo ako uvijek najviše srbuju oni koji porijeklom nemaju veze sa Srbima.

      • A vama Hrvatima su izgleda i istorijsku svest oblikovali vrlo mastoviti scenaristi. Starcevic i Tudjman su poput scenarista koji su radili ovu seriju. Ne bi me iznenadilo da je neki ustasa ucestvovao u produkciji pod uslovom da vasa prica udje u scenario. Ali to je vas problem. Sve ce se doznati!

        • Nude Petre daj prezime da ti ustanovimo porijeklo. Dudući dai ti voliš srbovati ne bih se iznenadio da si Srbin orprilike ao i “srpski nacionalista”.

          • Да нећете можда и моје порекло из неке серије да извучете. Један Карло чије презиме ме не интересује је на страницама Печата износио бројне историјске тезе, ја сам му с времена на време одговарао да не признајем његове изворе – Туђмана, Сулејмана Величанственог и сл. Џаба сад кречите, постоје ствари које се не могу премазати и заташкати. Све ће се дознати!

  6. РАДОСЛАВ

    Хало Срби кометатори узмимо се памети као Хрвати: Отимају туђе
    присвајају као своје А МИ СРБИ??? Имамо председника који каже данас даће признати, косовски устав,владу,војску полицију ЗНАЧИ
    признаје КОСОВА републику.ХРВАТИ УСТАШЕ СУ МИ на Банији све уништили у мом Мајском Трнику је прашума где били воћњаци ливаде
    и оранице. Понављам мисмо издали себе и своје на целој територији
    бивше велике државе то име мрзим. Био сам на свим ПАТРИОТСКИМ
    скуповима нисам срео чуо коће НАЦИОНАЛНИ БАРЈАК ПОНЕТ И РЕЋИ ЗАМНОМ!!!

    • Жао ми је због Ваших губитака. Лако је понети барјак ако знате за кога и за шта га носите. Немојте нас поредити са Хрватима и Шиптарима, то је понижавајуће. Код нас Срба има свега и свачега, али нема толике мржње и нетрпељивости према другима. Прво, ми смо бранили оно што је наше а они су узели нешто што им не припада, а то је по мом систему вредности проклетство и вечно их обележава. Друго, нису га узели носећи барјак и добијајући битке, већ лажима и обманама, пропагандом, парама од шверца дрогом, оружијем и људима, парама од усташке дијаспоре, сејањем страха. Више од пет деценија свега тога+више од пет деценија бајке о братству и јединству причане Србима за лаку ноћ – и то вам је формула успеха. Плус назаобилазни састојак – Велики брат. Тешко је против толиког зла борити се на јуриш.

  7. Drago mi je da je Petar srećan da ne pripada Hrvatskoj naciji. Kako je malo potrebno za sreću!

    • Анте се јавно декларисао као усташа и поносан је на то. Ја се поносим тим што нисам усташа. Није то тако мала “ствар”. Не мислим да су сви Хрвати усташе али сви они који мисле као Анте и Фрањо јесу

  8. Radoslave, kućo stara! Tko je spalio crkvu u Maloj Solini nedaleko tvog Majskog Trtnika?

  9. @g ANTE, Ови који су палили у овом рату нису ЗАБОРАВИЛИ паљевине
    1941-1945. Војска Краљевине Србије када је стигла ПОБЕДОНОСНИМ
    КОРАКОМ није палила рушила ничије цркве куће већ су ДОЧЕКАНИ КАО
    ОСЛОБОДИОЦИ од Аустро-Угарске окупације.Ми Срби знамо да већински
    хрватски народ није желео живети у ЗАЈЕДНИЧКОЈ НОВОЈ ДРЖАВИ.
    Ваши Масони:ТРУМБИЋ,МЕШТРОВИЋ,СУПИЛО са масонима Србије и Америке
    направише,склепаше ону нову државу којој име нежелим спомињати
    јер је била гробница СРПСКОГ НАРОДА. А мојим Србима кометаторима
    КАЖЕМ:СИЛА У ПРИРОДИ ВЛАДА,ИСТО ТО ВАЖИ И ЗА ЉУДСКИ РОД ЈЕР СМО
    ДЕО ПРИРОДЕ,није који су народи у питању већ ко може да влада у
    СВЕТУ ми сигурно неможемо јер историјски незнамо шта хоћемо и где
    смо.

  10. Petre, Petre hvala što si me prikazao ustašom. Pa kada ti tako kažeš, onda jesam. Samo time si izrekao vjerujem kompliment ustašama ako sam i ja kao oni. A evo zašto. Nisam mislio da će Pečat imati priliku prvi objaviti dio mojih 35-godišnjih zapisa koja će biti objavljena za dvije godine u opširnoj knjizi. Možda će vas zanimati kako je s naše, tj. kako kažete ustaške strane izgledala Oluja:

    10. kolovoza 1995.

    Poslije Oluje

    U Zagrebu je bilo veliko slavlje kad su se postrojbe pobjedonosno vračale i dolazile na Jelačić plac. Ubrzo potom išao sam u Baniju gdje nisam dugo bio i već prelazak kod Bresta preko Kupe prije Petrinje pojačao je moje emocije. U Petrinji su se Srbi žilavo borili no grad je sačuvan od razaranja. Krenuo sam put Kostajnice i na izlazu iz Petrinje bila je rampa s stražarom a ja u svojemu džipu onako s visoka pozdravim tako da je stražar pomislio da sam neki časnik i propustio me. Putem koji sam dobro poznavao, jer sam tuda bezbroj puta vozio na ribolov, prolazio sam i gledao posljedice rata, svuda hodajuće blago – krave, konji i svinje uz cestu a u nekim srpskim kućama izvjesili bijele plahte u znak predaje baš u Knezovljanima prije rječice Sunje gdje su radili dosta zlodjela. Prošao sam pustim Kukuruzarima i došao u Kostajnicu blizu brda Ded od kuda su ubili Gordana Lederera. Kostajnica je sva razrušena a sela uzvodno Unom do Dvora sva su razrušena još početkom rata od postrojbi nekog Dragana Vasiljkovića zvanog kapetan Dragan nešto kao kapetan Leši. Dakle bivše kuće okovane korovom u Kozibrodu, Kuljanima, Unčanima, Banskoj Strugi, Divuši, Zamlaći i ostalima zaseocima meni dragog Pounja, pružale su tužnu sliku. U sam Dvor nisam mogao ući jer je bio blokiran. Nakon nekoliko dana išao sam radostan ponovno tim putom samo preko Sunje, Dubice i Baćina, pa sam stigao u Dvoru obići obitelj mojeg prijatelja ………… s kojim sam ribarski prijateljevao. Pričali su mi detalje kako ih je Hrvatska vojska spasila od V korpusa muslimana koji su se osvećivali jer su ih Srbi teško tukli i formalno klali, pa su retorzije bile logične u tim prvim satima oslobađanja. Pričali su mi o kaosu na mostu u Matijevićima kojim se prelazi Una i kako su kolone civila gazili njihovi tenkovi u hrabrom bijegu pred našom vojskom. Posebno je bio dojmljiv put oko Vojnića do Karlovca koji je sav bio zatrpan stvarima koje su Srbi u panici bacali, od hladnjaka, kreveta, odjeće, posteljine do auta kojima je nestalo goriva. To su bili prizori pravog rata kao iz američkih filmova samo sada u živo. Nisam imao volju snimati tu nesreću jer iako su to bili najgori mogući neprijatelji nije sam narod zato kriv pa makar bio i Srpski. U Karlovcu sam maznuo u čast oslobođenja janjetinu i vratio se u Zagreb. Ipak odmah sam krenuo u Vodice onim putem kojim nisam mogao u povratku a zanimalo me to područje Like i Dalmacije koje je bilo još jače obuhvaćeno operacijama. Dakle bio sam u Civljanima kod Vrlike i pošao pogledati izvore moje omiljene Cetine. Tu je bila jezgra srpske bune i tradicionalno su otuda najljući četnici. Prizor koji sam gledao bio mi je odvratan. Dio domovine prvo su porušili Srbi i spalili do temelja sve što je bilo Hrvatsko a sada su ovi naši spalili sve preostalo srpsko i to ne vojska već domaći Hrvati koji su se vratili. Stidim se zbog toga mojeg naroda koji lešinari poslije bitke isto kao i Srbi. Kod Vukovića špilje gdje je jedan od glavnih izvora Cetine baš na onom lijepom zavoju gledao sam kako jedan naš idiot vozi traktorom neku prastaru srpsku prikolicu bez jednog kotača pa je ta starudija poskakivala po makadamu uz cviljenje osovine koja je strugala po tlu, drugi jedan natrpao je tuđi plot pa je to vozio kući. Kakva sramota i kako me samo bilo stid! Tu velebnu pobjedu koju je ostvarila naša vojska ovakvi lešinari potpuno su zagadili i umjesto da smo Srbe porazili i onako moralno, pokazujući da smo drugačiji od njih, sada se tužno osjećam u ovim pobjedonosnim trenucima. Ovakva bagra otela mi je pravo na različitost koji je očito bio iluzija. Jučer sam pristupio HDZ-u pa više ne mogu biti protiv ovih koji su ostvarili hrvatski san, mislim prije svih na Franju Tuđmana.

    Toliko od ustaše Ante

    • Ne sumnjam da je Ante doziveo napisano, premda mi nikad nece biti jasno o kakvoj bitci i pobedi vi Hrvati govorite, ako ste bili hrabri i vojno nadmocni zasto niste recimo 92 odneli tu pobedu. Nigde Hrvati nisu Srbe porazili, najvece povijesne pobjede u 20om veku su u Jasenovcu, Oluji i sl. protiv golorukog naroda, zena, dece. Sumnjiv je stid kod izvora Cetine, cim ga je Ante zrtvovao za HDZ. Bojim se da je ono sto su uradili oni kojih se Ante stidi mnogo manji razlog za stid od toga sto je Ante uradio. Ja Antu mogu da nabrajam grozote koje su Hrvati radili Srbima u 20om veku sve do ’95. I o tome su pisane knjige. I ti ljudi su gradili Hrvatsku i ona je bila njihova domovina, samo jos da preciziramo koju i kakvu Hrvatsku. Ante kaze “Ali nikada više Srbi neće biti ono što su bili u Hrvatskoj koju nisu smatrali svojom Domovinom već su stalno gledali u Beograd…Nikada više nećete biti konstitutivni narod u Hrvatskoj. Ali oni Srbi koji poštuju Hrvatsku kao svoju Domovinu, naša su brača s svim problemima koji su zajednički”. Domovina o kojoj Ante govori je povampirena NDH sa poglavnikom Franjom na celu. Ona je pocela sprovoditi torturu nad Srbima 1990 godine, proglasavajuci ih nacionalnom manjinom, isterujuci ih sa posla, zatvarajuci ih, ubijajuci, sireci veliku propagandu protiv Beograda i Srbije, blokirajuci kasarne. Tu i takvu domovinu za koju se Ante borio Srbi nisu hteli kao svoju i nisu je prihvatili. Imajuci u vidu sta se desilo pre 1990 sa Srbima na podruciju danasnje Hrvatske jasna je atmosfera u kojoj su se nasli. I onda se Ante pita zasto nisu pohrlili dragom Franju u zagrljalj. Dakle, nisu se Srbi pobunili zbog Beograda nego zbog Zagreba i Antovih HDZ sledbenika. Ako uzmete da je to ta Hrvatska, onda se Srbi jesu pobunili protiv nje zato sto su izopsteni iz nje i bio im je ugrozen opstanak. ALi je nazovite pravim imenom, i seb koji ste se za nju borili nazovite pravim imenom. Ja sam samo to ucinio. Medjutim, postoji i druga Hrvatska, ona u kojoj su Srbi i Hrvati konstitutivni narodi, ona koja se nije mogla otcepiti bez pristanka Srba, ona u kojoj Srbi imaju ista prava kao i Hrvati. Tu Hrvatsku Hrvati nisu hteli, a ovu svoju su mogli dobiti samo ratom, propagandom i dobro izreziranim scenariom koji je Franjova ekipa smislila. Sve ovo su cinjenice i njih ne mozete da negirate. A kada se one uzmu u obzir, onda stvari deluju veoma drugacije. Zato Antu preporucujem da nauci malo bolje pesmicu koju svaki dobar Hrvat treba da zna da deklemuje pred svetom. A ja cu nastaviti da nazivam stvari pravim imenom.

  11. JEDNO UPOZORENJE ! Ovu “igru ” oko navodnog “hrvatskog porekla ” nekih nasih prezimena hrvati odavno igraju i “nesto pokusavaju ” . Secam se da je jos pre 20 godina na adresu oca jednog mog skolskog druga koji stanuje na Novom Beogradu i koji se preziva Lukic stiglo pismo u kome ga oslovljavaju sa : SHtovani gospon Lukicu…, a u daljem tekstu “mu objasnjavaju ” kako je prezime Lukic “staro hrvatsko prezime “…( ! ? ). Naravno da smo se svi nasmejali zato jer je to vise nego apsurd ! ? Tim vise sto je otac tog mog drugara bio Srbin iz Cuprije ,iz pomoravlja iz Srbije…! ? Urnebes ! ? Kasnije smo napravili malo istrazivanje i utvrdili da je prezime Lukic naravno 100% srpsko i dosta rasprotranjeno , a da postoji jedan i samo jedan jedini Lukic u hrvatskoj ciji su prtci ko zna kad i pod kojim okolnostima “postali hrvati” ! Eto cime se sve oni sluze…! ? A sto se ovog teksta i komentara tice prema reakcijama Karla vidim da je sasvim dobro razumeo moj komentar i da mu je sasvim jasno sta ce se dalje narednih godina desavati i sa “lijepom njegovom” pa onda u nedostatku pravih argumenata moje prezime proglasava “za hrvatsko” iako je 100%srpsko! ? Uzgred budi receno i prezime Domazet je zapravo srpsko ! Kad spomenuh admirala Domazeta…on je rodom iz Sinja i kako sam obavesten potice iz vrlo siromasne porodice i ima ” Proletersko poreklo “. To mu je bila dobra startna osnova u Titovoj Jugoslaviji i u komunizmu…On je naravno bio i dugo clan saveza komunista jugoslavije (verovatno preko 20 godina…! ) Jedinica JRM u kojoj je sluzbovao 38-DPBR i bio komandant na PBR-524 je pored osnovne namene a to su patrolna i protiv-podmornicka dejstva, imala i jos jednu posebnu namenu…a to je pomorsko obezbedjenje J.B.Tita…na Brionima , kod vile “Dalmacija” u Splitu, Ispred centra ratnih i vojnih invalida kod Igala i eskort “Galeba “(pomorska pratnja). U toj jedinici su bili sve “provereni kadrovi”… Cak i kada su obicni mornari u pitanju, proveravani su i oni i clanovi porodice cak do djeda i pradjeda( kako sam mnogo godina kasnije saznao od jednog oficira u penziji )Tadasnji porucnik fregate Davor Domazet Loso je komandovao na PBR-524″Proleter ” a u eskortima su bili jos i brodovi PBR – 519 “Miran “, PBR-520″Streljko ” i PBR-521 ” Marijan”. Bilo bi lepo da “veliki hrvatski domoljub i branitelj i bojovnik” objasni (pre svega hrvatima) kako je pratio i obezbedjivao J.B.Tita kao zakleti oficir JRM i JNA i kao clan komunisticke partije i kao provereni kadar…! ? Sad, kada su hrvati i zakletve u pitanju…to je diskutabilno…Pade mi na pamet recimo stric Stjepana Mesica…Taj je kao mlad oficir dao zakletvu Franji Josipu i Austro-Ugarskoj , pa je onda posle dao zakletvu kralju Aleksandru Karadjordjevicu i kraljevini Jugoslaviji, pa je onda dao zakletvu hrvatskom poglavniku anti pavelicu , pa je onda oboren na ruskom frontu i zarobljen i “slozio pricu ” kako je bio “zaveden i primoran ” pa je onda dao zakletvu Staljinu i SSSR-u i na kraju se vratio i dao zakletvu Titu i novoj Jugoslaviji…(ide to kod hrvata…) Tako nesto moze da uradi samo neko ko je apsolutni beskrupulozni nitkov, bez casti ,obraza i kicme (tipicni hrvat ). Srpski oficiri koji su dali zakletvu za kralja i Otadzbinu to su ostali do smrti i onda kada su otisli u progonstvo i emigraciju. Oni koji su se oredelili za Jugoslaviju Tita i komunizam i koji su se zakeli Titu i partiji i oni su bili na toj liniji do kraja svog zivota…Velika je razlika izmedju Srba i hrvata ! ?

    • 1. Lukići su često Hrvati, većim dijelom iz bosanske Posavine, Središnje Bosne, a prema nekim izvorima iz podvelebitskog kraja ili okolice Benkovca (Lukići). Ponekad su i Srbi (okolica Knina). Razmjerno najviše Lukića u proteklih sto godina rođeno je u bosanskoposavskoj općini Brčko. U Hrvatskoj danas živi oko pet tisuća Lukića u oko dvije tisuće domaćinstava (45. prezime prema brojnosti). Sredinom prošlog stoljeća bilo ih je približno tri tisuće, pa se njihov broj do danas gotovo udvostručio.
      Glavni migracijski pravci Lukića u prošlom stoljeću zabilježeni su iz Brčkog (BiH) u Zagreb, iz Brčkog (BiH) u Otok te iz Modriče (BiH) u Osijek.Travnik, Novi Travnik i Kreševo diljem Hrvatske te na Zapad!
      Lukići su prisutni u svim hrvatskim županijama, u ukupno 291 općini i 524 naselja, pretežito u urbanim sredinama (55%). Danas ih najviše živi u Zagrebu (750), Osijeku (200), Rijeci (200), Slavonskom Brodu (150) i u Splitu (110).
      2. Domazeti su uglavnom Hrvati, najvećim dijelom iz Sinja, a vrlo su rijetko Srbi (iz okolice Hrvatske Kostajnice) te Bošnjaci (iz Cazinske krajine, BiH). Razmjerno najviše Domazeta u proteklih sto godina rođeno je u Zelovu kraj Sinja, gdje se svaki peti stanovnik prezivao Domazet. U Hrvatskoj danas živi oko tisuću Domazeta u oko četrsto domaćinstava (449. prezime prema brojnosti). Podjednako ih je bilo i sredinom prošlog stoljeća.
      Glavni migracijski pravci Domazeta u prošlom stoljeću zabilježeni su iz Sinja u Split, iz Banja Luke BiH) u Zagreb te iz Banja Luke BiH) u Rijeku.
      Domazeti su prisutni u gotovo svim hrvatskim županijama, u ukupno 94 općine i 133 naselja, znatno više u urbanim sredinama (68%). Danas ih najviše živi u Splitu (250), Zagrebu (140), Sinju (100), Solinu (70) i u Crivcu kraj Vrlike (40).

      Prezime DOMAZET ima svoje porijeklo od imenice nadimka. Domazet je onaj koji se priženio, uvjenčao, koji je zasnovao svoju obitelj u ženinu domu. Da bi se narugali u selu nazivali bi ih: uljez, pripuz, dopuz, rora. Uvijek je bio u kući, doma, kad je trebalo, doma je zet, danas bi mi to rekli papučar, udao se.
      Domazeti su srednjovjekovni hrvatski rod, čija je starina u selu Raška Gora poviše Mostara, na Neretvi, gdje je spomen o pripadnicima toga roda sačuvan u nazivu zaseoka Domazeti, u kojem odavno nema stanovnika s prezimenom Domazet. Najstariji poznati zapis o tome rodu nalazi se u jednoj ispravi, sačuvanoj u arhivu župe Sućuraj na Hvaru. Tu je zapisano: „Dana 26. travnja 1526.godine u Sućuraj je iz Hercegovine stigao sa svojim pukom prior fra Marko Domazetović koji je našao crkvu i samostan spaljen od Turaka.“
      Starina današnjih Domazeta iz Cetinjske krajine je selo Pribinovići pokraj Širokog Brijega, odakle su s ostalim prebjezima iz stare župe Mostarsko Blato krajem 17. stoljeća, njihovi preci stigli na područje Satrića i Zelova pokraj Sinja.
      4. I na kraju kako vidimo kada nemaš smisleni odgovor o svome “srpskom” porijeklu ti udariš po onome za što te nitko nije pitao. Naravno i o tome pišeš bezvezarije. Nego objasni ti nama otkud pravoslavci u okolini Sarajeva prije 1463. godine.

      Upravo je u Pribinovićima u svom popisu Hrvata katolika biskup Pavao Dragičević 1741./42. zabilježio tri obitelji ovog roda: Antinu sa 6 članova, Vidovu s 5 osoba i 4-članu obitelj udovice Kristine Domazet. Tada je u Hercegovini živjela još jedna obitelj s ovim prezimenom: 13.-člana obitelj Marijana Domazeta u Gorici, koja je pripadala staroj župi Posušje, a danas to selo pripada hercegovačkoj općini Grude.

    • Još nešto sam ti zaboravio reći što se tiče prezimena. Hrvati stalna prezimena dobivaju u 16. stoljeću poslije odluke Tridentskog koncila o obvezi vođenja crkvenih knjiga umrlih, rođenih i vjenčanih.
      Srbi u Srbiji i Bosni stalna prezimena dobivaju od polovine 19. pa do počrtka 20. stoljeća. Prije nisu ni mogli jer Turci ne poznaju sustav prezimena i oni uvode prezimena tek za Ataturka dvadesetih godina 20. stoljeća. Srbi su do tada imali patronimska nestalna prezimena (djed-ĐURO Milanović, otac-Jovan ĐURIĆ, unuk-Marko JOVANOVIĆ).
      Prema tome to što pišeš o Lukićima iz Srbije su ludorije je nikako sin ne može biti stariji od oca pa tako ni Hrvat ne može uzeti prezime od Srbina.
      Aj sad nađi pravoslavca u Hodidjedu 1463. godine.

  12. РАДОСЛАВ

    @ Гос, Никола велике разлике постоје између Срба и Хрвата: Они отето књиже као своје и имају подршку Запада, ми Срби боримосе за
    истину а истине нема ако наиђе ми је незнамо искористити даје
    укњижимо као своје. Ниуком случају не подржавам Хрвате али ми тешко падају наши порази од стране српске политике нечињења у
    наше интересе. ЗАШТО ПОНАВЉАМО НАШЕ СЛАБОСТИ У ВОЂЕЊУ ПОЛИТИКЕ.
    АЛИ смо ГРЛАТИ друге да оптужујемо који раде од интереса њиховог
    народа и државе.

    • Jedno je raditi u interesu svoje zemlje, to Hrvatima niko ne spori, niti to Srbima neko brani. Svakako da su vase zamerke Srbima i njihovim politicarima opravdane. Prosto, odnos Srba prema Hrvatima nije isti kao prema Mongolima ili Ircima, a nije isti zato sto su se oni tako postavili prema Srbima pre 150 godina. Svaki covek, svaka grupa radi u sopstvenom interesu i to je normalna stvar, ali ako to radi namerno na stetu drugoga, onda je to problem. Vidite, nije problem odnositi se prema Hrvatima kao i prema svima drugima, problem je sto su Hrvati postavili u svoju nacionalnu ideju, svest, kulturu to da ih Srbi ugrozavaju i jedino resenje za sprovodjenje svojih ideja i nacionalnih interesa Hrvata je ukloniti Srbe (i pri tom tvrditi da su se sami sklonili). E to je odvratno. Poput Siptara na Kosovu. Uzmite samo stanje pre tri-cetiri decenije, na sav glas se tvrdilo da su Siptarima prava ugrozena. To je ocigledno laz, jer su oni ugrozavali prava Srba i drzavu Srbiju.Ali, pomocu te lazi, Siptari su dobili mnogo ustupaka, nastavljajuci da traze sve vise i vise. I imate paradoksalnu situaciji, Siptarima prava ugrozena a iz godine u godinu njih sve vise i vise na KiM (logicno bi bilo da ih je manje). To sto su izbegavali popis, sto nisu placali struju, vodu, sto su Srbima krali imanja, stoku, masine, zene, sto su se nelegalno naseljavali u vise navrata na vise lokacija i izbegavali svoje duznosti, na to Srbi sirom Juge nisu mislili ili nisu mogli da misle jer nisu ni znali sa kakvom se nacijom njihovi sunarodnici suocavaju na KiM. Ali zato su sve dobili – televiziju, novine, obrazovanje, poceli su legalno da falsifikuju istoriju jos pre 1960, bez ikakvih sankcija itd. I nije problem sto su dobili, vec sto su istiskali one od kojih su dobili, prognali su ih, to je nacija koja ne trpi druge. Ali, vazno je to sto sto puta ponovljene lazi postadose istina, to da su Srbi ugrozavali Siptare. Pazite, mi danas i u slucaju Hrvata i u slucaju Siptara moramo da zahtevamo da se pravda zadovolji, jer smo mi ti koji smo osteceni. Oni ce to da shvate kao ugrozavanje njihovih interesa, ali zapravo je to zadovoljavanje pravde. To sto ni knjize nesto kao svoje ne garantuje im da to jeste njihovo

  13. Hrvatska ima ministra inostranih poslova Vesnu Pusic.
    Njen otac Eugen Pusic je primer “hrvatskog covijeka”…ZA SVE REZIME…za veme DNH,bio je USTASKI sudija,za vreme SFRJ,imao je karijeru…jos bolju nego za vreme NDH…
    Vesna Pusic sada kaze,da on nije bio ustasa,vec “revolucionar”,u ustaskim redovima…ko razume,shvatice.Tipicno,cinicno i tuzno.

    • Znate li koliko ima takvih u Hrvatskoj kao Vesna Pusic i njen otac? Mnogo! Verovatno je i Josipovic takav – sve napredni, liberalni, proevropski, obrazovani i ustaski nastrojeni ljudi, s tim sto su ovo prvo na recima a ovod rugo na delima, pošto se to dvoje iskljucuje.

  14. @ Karlo Opet pises tendeciozne besmislice…Hodidjed je jedna tvrdjava kod Pala i Sarajeva koja je unistena od strane turaka…Ostatci i danas postoje. Tamo su upravljali u srednjem veku knezevi Pavlovici Srbi ! U to vreme u Bosni su svi bili Srbi bez obzira na veroispovest ! Prema brojnosti na prvom mestu su bili pravoslavci zatim u nesto manjoj meri bogumili (prakticno isto pravoslavci ali malo drugaciji…) i mani broj katolika…Konkretno za hodidjed imam podatke da su tamo bili prisutni pripadnici “bosanske jereticke crkve “(bogumili ). Katolike tamo niko uopste ne spominje . Sto se tice uvodjenja stalnih prezimena njih je bilo i u srednjem veku i jos i pre njega…Od Stefana Nemanje nastala je citava dinastija Nemanjica. Ako se pogleda grbovnik Dusanovog carstva (iz koga je nastao prepis poznat kao ” Fojnicki grbovnik ” ) mze se ustanoviti da tu ima citav niz stalnih prezimena (pre svega kod vlastele )Mrnjavcevici ,Balsici,Kotromanici, itd Neka srpska prezimena postoje u neizmenjenom obliku vec skoro 1000 ( hiljadu ) godina ! Recimo moje prezime Zoranovic prema svim mojim istrazivanjima postoji bas tako oko 1000godina. Zoranovici su Srbi iz Bosne sa dalekim pra poreklom iz Hercegovine jos od pre 1000 godina i poticu od dva plemena (cim se spominju “plemena ” to je ili Hercegovina ili Crna Gora ). Kasnije su se pomerili severnije u Bosnu i tu kroz generacije napredovali i cak i dobili i plemstvo( po tome je i ostalo ime naselja Zoranovici kod Sarajeva u opstini Ilidza )Nakon najezde turaka oni su nekoliko generacija ziveli u Crnoj Gori i danas ima nekoliko porodica Zoranovic i u Crnoj Gori a 1780 su se neki vratili u Bosnu i zasnovali porodice i izrodili potomstvo ali su kroz generacije prenosili i porodicni plemicki grb i predanje o tome ko su i sta su. Sto se vas hrvata tice…vi ste dobijali stalna prezimena ali na”malo drugaciji nacin ” Vi ste dobijali prezimena cesto po zanimanju vasih predaka…Ako je u dalekoj proslosti neki predak recimo bio mlinar njegovi potomci bi dobijali “stalno prezime ” Mlinaric itd… Sto se tice te price o tome kako je nastalo prezime Domazet ja sam to sto si ti napisao potpuno indenticno cuo vise godina ranije ovde usred Beograda. Ajde “spusti malo nos ” sa tom pricom tipa “hrvatsko,hrvatsko,…sve je hrvatsko “.Vas hrvate vec i vasi tradicionalni saveznici gledaju sa podsmehom zbog toga i daj obrisi penu oko usta (suvise si “zapenio” )Da,da tako je to “veliki hrvatski domoljube ” i “branitelju svega hrvatskog “. Uzgred budi receno i tamo kod vas i Hrvatskoj kako sam obavesten i mnogim hrvatima je vec dosta i preko glave i admirala Domazeta i svih ostalih “domoljuba, branitelja i bojovnika ” i paradiranja sa “velikim zaslugama ” i vrlo visokim penzijama i privilegijama a na racun svih ostalih koji imaju nizak standard i visoki stepen nezaposlenosti, a takodje su mnogi “siti ‘ i takozvanih “profesionalnih mrzitelja srba “. Ko vam sada smeta koga sada mrzite ! ? privreda i ekonomija su vam u katasrofalnom stanju…jesu li vam i sad srbi krivi zato ! ? Ko vam je sad kriv GOSPODO GLEMBAJEVI ! ?

    • Općenito, u srednjem vijeku na tlu Bosne i Hercegovine postojale su tri crkve koje je prakticiralo stanovništvo. Po procjenama na području srednjovjekovne Bosne uoči turskog osvajanja je živjelo 850.000 – 900.000 stanovnika, sljedećeg vjerskog sastava:

      katolika oko 750.000 ili 85,22 %.
      krstjana oko 80.000 ili 9,09 %.
      pravoslavaca oko 50.000 ili 5,68 %.

      Sve ostalo su tvoje maštarije.

    • Rod Pavlovića pripada bosanskom praplemenu Kristić iz Bobovca u Bosni. Njihov uspon počinje s vojvodom Radinom Jablanovićem negdje oko 1380., kada se vojvoda Radin Jablanović i sin mu knez Pavao Radinović spominju kao bosanski vojvode i knezovi koji okružuju kralja Stjepana Tvrtka I.

      Za vrijeme kraljice Jelene Grube bitnu ulogu u bosanskoj povijesti i u budućnosti Bosne imao je rodonačelnik knez Pavao Radinović, čije su se oblasti prostirale u pravoj Bosni između rijeke Bosne i Drine sa stolnim gradom Borčem. Držao je olovne rudokope kod Olova i trgovačko mjesto Praču, gdje je sagradio grad Pavlovac. Također je imao Ustikolinu (između Foče i Goražda), Dobrun i Vrhbosnu. Od Sankovića je preuzeo veliki dio njegove oblasti, grad Trebinje (Popovo polje) i dio Konavala. Knez Pavao Radinović imao je dva sina: Petra i Radosava koji se po ocu nazvaše Pavlovići. Za vrijeme vladavine kralja Stjepana Ostoje (za kojega neki povjesničari pretpostavljaju da je iz kuće Jablanovića i rođak kneza Pavla Radinovića) nasilno umire knez Pavle Radinović, o čemu je 24. kolovoza 1415. svoju vladu izvijestio dubrovački poslanik na kraljevskom dvoru u Sutisci Ivan Gundulić.

      Ožujka 1420. poginuo je Petar Pavlović u borbi s Turcima, te ga nasljeđuje brat Radoslav koji je oženio Teodoru, kćer Vukca Hranića, s kojom je imao tri sina: Ivaniša, Petra II. i Nikolu. Poznat je rat vojvode Radosava i sina mu kneza Ivaniša s Dubrovnikom za Konavle. Mir je sklopljen 31. prosinca 1427.

      Godine 1463. Mehmet – paša smaknuo je posljednjeg bosanskog kralja Stjepana Tomaševića, te mnogobrojnu bosansku gospodu među kojima i kneza Ivaniša Pavlovića. Iste godine pogibaju i ostala dva sina Radosava Pavlovića – knez Petar II. i Nikola, te s njima nestaje kuće Pavlovića s njihovih povijesnih posjeda. Zapovjednikom ovog dijela Bosne postaje Mehmed Čelebija, sin Isabega Ishakovića koji se 7. listopada 1466. spominje kao “gospodar teritorija Pavlovića”. Dakle, godine 1463. završava se razdoblje bosanske obitelji Kristić Jablanović Pavlović na području Bosne. Marin conte Pavlović – Fontana krajem l8. stoljeća izrađuje obiteljsko stablo (arbore) na osnovi podataka iz crkvenih knjiga (Papa Pio II.), javnih dokumenata Maura Orbina, te “Anali di Giacamo di Pietro Luccari Nobilo Ragusino”. Podaci iz tog obiteljskog stabla do godine 1463. potvrđeni su manje-više svi

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *