Обновити народ на Косову и Метохији

БЕОГРАД – Девет година од мартовског погрома над Србима на Косову и Метохији обележено је данас академијом у Народном позоришту у Београду, одакле је премијер Ивица Дачић поручио да Влада неће издати свој народ ни српску идеју о Косову и Метохији, а патријарх Иринеј да у свим разговорима о КиМ Србија треба као најважнији захтев да постави повратак Срба на те просторе.

Премијер и патријарх су подсетили да за злочине који су почињени над неалбанским становништвом на Косову и Метохији и даље нико није одговарао и нагласили да Србија треба да учини све како се тако нешто никад не би поновило.
“Влада Србије никада неће издати свој народ ни српску идеју о Косову и Метохији, али са друге стране ће се увек руководити непосредним животним проблемима грађана који живе на Косову и Метохији”, казао је премијер Дачић и подвукао да је повратак сваког Србина на КиМ херојско дело.

Премијер је казао да “треба да се припремамо и да припремамо наш народ да живимо у ситуацији када нам је та територија практично окупирана”, и додао да “од тога како ћемо се организовати, зависи и наша будућност”.

Он је рекао да је уверен у постизање праведног и поштеног решења за Косово и Метохију, јер се само тако могу обезбедити услови за миран и достојанствен живот у покрајини.

Према његовим речима, имамо само један пут – а то је пут дијалога и мирног решавања проблема.
“То је дуг и тежак пут, пун искушења и уверен сам да ћемо доћи до праведног и поштеног решења, јер само тако можемо обезбедити услове за миран и достојанствен живот у јужној покрајини у складу са европским цивилизацијским нормама”, рекао је Дачић.

Дачић је нагласио да само јака Србија може да спаси Косово и Метохију, а не Србија која је понижена, не само ониме што се дешавало већ и односом својих некадашњих савезника. Он је поручио да се само јединствном и мудром политиком може очувати интерес нашег народа на Косову и Метохији.
“Немамо права на импровизацију”, поручио је премијер, истакавши да је такозвано косовско питање суштинско питање будућности Србије.

 

Патријарх српски Иринеј је поручио да у разговорима који се воде о Косову и Метохији треба да се постави наш услов и захтев да се врати велики број Срба на те просторе.

Патријарх је, навео да је у том последњем прогону Срба – са Косова и Метохије протерано више од 240.000 људи.

Српски патријарх је рекао да је најосновније и најбитније да се обнови народ на Косову и Метохији, јер нам не вреди много обнављање цркава, манастира, рушевина ако нас тамо не буде.
“Морамо бити уједињени, да имамо сви једно мишљење, став и идеал и једнако мислимо о Косову и Метохији”, рекао је српски патријарх, истакавши да је дужност државе Србије да се највећи део прогнаних врати на своја огњишта.
“Косово јесте наше, биће наше и остаће наше”, подвукао је патријарх и, правећи паралелу с Јеврејима, рекао да су они чекали 2.000 година како би се вратили у Јерусалим.

Он је навео да је у само два дана уништено оно што је стварано вековима, уништен народ и његове светиње које су то и за цели свет, и додао да су страдале цркве и манастири који представљају не само нашу већ и светску културну баштину.
“Има ли већег злочина. Гроб није непријатељ, гроб смета и жели се да се избрише сваки траг српског народа”, рекао је патријарх и подсетио да за те злочине нико није одговарао, а “да смо ми случајно нешто тако учинили, на нас би се обрушио цео свет”.

Он је додао да је трагедија из 2004. године већа и од страдања 1690. године, односно сеобе Срба, истакавши да се све то одвијало пред очима културне и напредне Европе и Америке.

 

У цркви Св. Николе у Приштини владика рашко-призренски Теодосије служио је помен страдалим у мартовском насиљу пре девет година на Косову и Метохији.

Служби у цркви у Приштини присуствовао је и директор Владине Канцеларије за Косово и Метохију Александар Вулин, који је од међународне заједнице затражио да призна грешку зато што девет година касније није уложила довољно напора да открије оне који су наредили и извршили погром над Србима на Косову и Метохији.

Вулин је подсетио да је преко 50.000 људи учествовало у мартовском погрому, “последњем некажњеном погрому у Европи” за који нико кривично није одговарао девет година касније.
“Тражимо од међународне заједнице да се уздигне изнад предрасуда о Србији и српском народу и да нам да одговор ко је наредио и извршио мартовски погром али и да нам каже ко је убио децу у Гораждевцу, ко је дигао у ваздух аутобус у Ливадицама, ко је бацио бомбу на нашу децу Митровици и ко је побио жетеоце у Старом Грацку”, рекао је Вулин.
“Од нас се тражи да опростимо али како да опростимо када не знамо коме, када не знамо те људе, како да опростимо ако не знамо ко је одговоран за трговину људским органима, ако не знамо ко је вршио све то што је довело да у цркви Св Николе у Приштини данас има много више Срба него што их живи у читавој Приштини”, рекао је он.

Он је од међународне заједнице такође затражио да у сенци мартовског погрома и данашњег дана добро размисли да ли Срби не заслужују да одлучују о својој судбини и да ли су Срби једини народ у Европи који неће моћи да бира своју полицију, своје правосуђе и да ли су Срби једини народ у Европи над којим је извршен погром а да за тај злочин нема казне.
“Позивам међународну заједницу да пре него што одговори, добро размислио да ли је могуће да након успомене и на овај погром и сазнања да за њега нико не одговора, Срби не заслужују да самостално одлучују о сопственим животима, да немају своју безбедност, правосуђе, школство, здравство, власт коју би сами бирали”, рекао је он.

Вулин је подсетио да су се Срби на годишњици мартовског погрома у Приштини окупили у цркви која је спаљена па обновљена.
“У цркви је данас било многоструко више Срба него што их данас живи у Приштини, зато што погром није кажњен, зато што већ девет година имамо злочин без казне зато и нема Срба у Приштини, многим селима и градовима у покрајини”, рекао је Вулин.

Он је подсетио да је пре девет година у насиљу исељено шест градова и десет села, да се Срби никада у њих не би вратили а желе да се врате.

Вулин је поручио косовским Србима да ће се држава Србија борити за њих и да неће ићи испод онога што је написано у Резолуцији о Косову и Метохији, што је усвојено у Скупштини Србије. Он је истакао да Србија никада неће престати да брине и води рачуна о свакодневном животу људи на Косову и Метохији.
“Ако нико није у стању да разуме да Срби морају и могу, да су довољно зрели и да је потребно да самостално одлучују о сопственој безбедности, животима, школама, болницама, правосуђу, сопственој власти – онда ће Србија бити ту”, рекао је Вулин.

 

Владика Теодосије је у беседи истакао да они који су пре девет година на данашњи дан убијали и протеривали, палили светиње божије, домове Срба који су били опредељени да живе овде, мислили да ће смрћу све бити завршено.

Оно што се Србима десило 1999. године па на даље, то је био велики погром када је стотине хиљада људи напустило своје домове и ове просторе, око 150 цркава је оскрнављено и порушено, наша гробља су оскрнављена и све се то дешавало пред очима целог света, рекао је Теодосије.
“Мислили смо да ће ти који чине зло престати једног дана и најмање смо се надали 17. и 18. марта 2004. да се може догодити тако нешто и да може овај свет који је био присутан у лику међународне заједнице допустити такав погром и злочин над недужним српским становништвом који је остао да живи овде.
Мартовски погром нас је све изненадио укључујући и војнике који су чували наше светиње и били задужени да обезбеде мир на овом простору и цео свет”, рекао је владика.

Према његовим речима, погром из 2004. био је већа рана од оне “која нам је нанета 99. године зато што је српско биће било рањено” а извршен је злочин над тим “рањеником који није могао да се брани и који је био немоћан”.
“Они који је требало да га бране, окренули су главу своју и допустили да се ти злочинци иживљавају над нашим народом и нашим светињама”, рекао је владика рашко-призренски подсетивши да је тада била спаљена црква Светог Николе у Приштини и да још постоје трагови тог вандализма на зидовима и фрескама.

Теодосије је подсетио да су тада страдали и остали српски храмови на Косову међу којима и они који су светска културна баштина.

У таласу насиља на Косову и Метохији од 17. до 19. марта 2004. године убијено је 19 особа, од којих осам Срба, док је 11 Албанаца живот изгубило у обрачуну с међународним снагама безбедности.
Као нестали још се воде двоје Срба, из домова је протерано више од 4.000 Срба, нападнути су споменици културе и светиње СПЦ.

На Косову и Метохији је у погрому уништено или до темеља спаљено 35 храмова СПЦ, међу којима 18 споменика културе, попут храма Богородице Љевишке у Призрену из 14. века.
Према подацима Епархије рашко-призренске СПЦ, из априла 2004, укупан број уништених црквених зграда је био близу 100.

На Косову су у три дана погрома повређене 954 особе, међу њима 143 српске националности и десетине припадника међународних снага који су се сукобили с локалним Албанцима штитећи Србе и њихову имовину.

Један коментар

  1. Da li netko zapisuje sta je sve “lupio” premier, i na zalost ostao ziv….”Vlada Srbije nikada nece izdati svoj narod i srpsku IDEJU o KiM…..” Drzavnost Srbije na KIM nije srpska IDEJA nego nesto mnogo vise ,vaznije ,cvrsce,svetije..”…..Treba da se pripremimo i da pripremimo nas narod da zivimo u situaciji kada nam je teritorija PRAKTICNO okupirana……..” Poslije vise od 20 godina DACIC otkriva da je teritorija “PRAKTICNO OKUPIRANA”!……”………..jer samo tako mozemo obezbediti uslove za miran i dostojanstveni zivot u juznoj pokrajini u skladu sa europskim civilizaciskim normama…………” Pa, po tim europskim civilizaciskim normama je: bombardovana SRBIJA, OKUPIRAN KOSMET, 2004 god. nije nista ucinjeno da se sprijeci pogrom srpskog stanovnista na KIM, nista nije ucinjeno da se pocinioci kazne i da se prognani vrate svojim kucama, ubijen je Milosevic u Hagu, Seselja drze 10 god. u zatvoru bez presude, EU nije posrednik,vec cvrsto brani interese PRISTINE………….a DACIC je i dalje OPSJEDNUT EUROPSKOM UNIJOM……..da ne pominjem prijasnje izjave istog, o tome kakao “KOSMET nije nikada ni bio SRPSKI……..

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *