Nikolić: Sporazum blizu, Dačić: Kompromis bez poniženja

BEOGRAD – Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas da nikada nismo bili bliže spoprazumu koji će da uredi život na Kosovu i Metohiji i omogući da svi koji tamo žive budu zaštićeni, a da Srbi žive u okviru svoje zajednice i ostanu povezani sa Srbjom.

Nikolić je posle sastanka sa visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton rekao na zajedničkoj konferenciji za novinare u Palati Srbija da je optimista. Predsednik Srbije je dodao da će nastavak dijaloga biti verovatno 20. marta.

Premijer Dačić je rekao da u ovom trenutku nema dogovora u dijalogu sa Prištinom, niti će ga biti dok se suštinski ne razmotre predlozi Srbije vezani za zajednicu srpskih opština.
On je, posle susreta državnog vrha Srbije sa visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton, naveo da niko u ovom trenutku ne može da kaže hoće li doći do dogovora ili ne.
“Mi želimo kompromis, ali nećemo prihvatiti poniženje. To je naša poruka pred 20. mart”, istakao je Dačić.

Premijer je rekao da postoje tri glavna pitanja na koja treba naći odgovore, a suštinsko je šta je to zajednica srpskih opština i kakve su njene nadležnosti. Prema njegovim rečima, uvek se govori o tri grane vlasti a to su izvršna, zakonodavna i sudska, ali pošto je i Kosovo samo po sebi nestandarno pitanje onda je teško definisati koje grane vlasti bi ova zajednica trebalo da ima.

Zato, dodao je, nije jednostavno naći odgovore na to koje bi bile njene nadležnosti u oblastima koje joj budu poverene. Dačić je poručio da Srbija u svakom slučaju ne može pristati na neku neobaveznu formu, “maltene nevladinu organizaciju”.

Druga dva pitanja su pitanje policije i pravosuđa, kazao je premijer, dodajući da “nije svejedno ko vas čuva, ko vas brani i ko vam sudi”. Prema njegovim rečima, ta dva pitanja nisu tema za rasprave i za licitiranja niti za medijske spekulacije.

Dačić je i ovoga puta ponovio da je najvažnije da je u svim ovim razgovorima pokazano još jednom jedinstvo naše državne delegacije u kojoj, kako je istakao, nema slabih karika. Premijer je negirao da je bilo razgovora o bilo kakvom sporazumu o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Sa Eštonovom, koja posreduje u dijalogu Beograda i Prištine razgovarao je i prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić.

Visoka predstavnica, koja posreduje u dijalogu premijera Srbije Ivice Dačića i kosovskog premijera Hašima Tačija, u Beograd došla je iz Prištine, gde je jutros razgovarala kosovskom predsednicom Atifetom Jahjagom i premijerom Hašimom Tačijem o daljem toku dijaloga koji bi trebalo da se nastavi 20. marta u Briselu.

Dolazak Eštonove u Srbiju do poslednjeg trenutka je bio neizvesan i zavisio je, kako je ranije rekao Dačić, od toga šta će ona čuti u Prištini, odnosno od “njene procene posle te posete”. Eštonova je u Prištini razgovarala i sa liderima kosovskih političkih partija, među kojima i sa predsednikom Samostalne liberalne stranke i potpredsednikom kosovske vlade Slobodanom Petrovićem, a prema izveštajima prištinskih medija jedina partija koja nije učestvovala u razgovorima je Samoopredeljenje Aljbina Kurtija.

Sastanci u Prištini, za koje je vladalo veliko interesovanje medija, završeni su bez izjava za novinare, a najavljeno je da će biti prosleđeno saopštenje za javnost.

Један коментар

  1. Боље стави руку на чело.Изиграо си бираче и погазио реч коју никада ниси ни имао.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *