Николић: Не одустајемо од резолуције о КиМ Народне скупштине

Председник Србије Томислав Николић поручио је да државни врх због датума за почетак преговора о приступању ЕУ неће учинити ништа на штету Србије.

“Ништа нећемо учинити да бисмо брзо добили преговоре због чега би нас народ проклињао или због чега би се и сами кајали шта смо то учинили,” истакао је Николић у интервјуу ТВ “Мост” у Звечану.

Николић је нагласио и да постоји апсолутна сагласност државног врха да се ни по коју цену не одустаје од било ког дела Резолуције о Косову и Метохији коју је усвојила Народна скупштина. Како су “Новости” вечерас на свом сајту објавиле из интервјуа Николића сутрашњем издању тог листа, државни врх сложно брани Резолуцију.
“Премијер Ивица Дачић, први потпредседник Владе Александар Вучић и ја постигли смо апсолутну сагласност да ни по коју цену нећемо да прихватимо одустајање од било ког дела Резолуције о Косову и Метохији коју је усвојила Народна скупштина. Будите уверени да по том питању постоји чврст договор и да у државном руководству нема слабих карика”, рекао је Николић.

У разговору за ТВ “Мост” Николић је упозорио да ће се, ако Београд изађе из разговора о Косову и Метохији и ако буде остављено да Приштина са ЕУ уређује Косово без сагласности Београда, ући у фазу велике нестабилности у којој Београд Србима на Космету врло мало може да помогне. Николић је истакао да је сваки папир о коме се у Бриселу расправља у оквиру дијалога Београда и Приштине и на који се дају примедбе, у ствари предлог Београда.

Председник Републике је истакао да Албанци никада нису дали ни један предлог и ништа нису ни морали пошто је, како је оценио, “за њих радила ЕУ” која је тражила шта треба да се одлучи и шта Београд треба да прихвати. Албанци су стајали по страни и чекали један по један део да Београд прихвати и да се на крају нађе пред извесношћу независности Косова и Метохије, рекао је Николић, истичући да претходни “папир” који је направљен у ЕУ није био прихватљив за Београд.

У документ, током недавног заједничког састанка државног врха са шефицом ЕУ дипломатије Кетрин Ештон у Бриселу, црвеном бојом додато је оно што је недостајало из Резолуције о Косову и Метохији, казао је Николић.
“Разговарали смо са Ештон и она је рекла да је доста тога прихватљиво, а ја сматрам да она заступа интересе Приштине када тако разговара и када каже да је нешто прихватљиво а нешто није”, оценио је председник Србије.

Николић је нагласио да је “помирљив тон” за њега био знак да се може очекивати договор али да “договора нема док обе стране не попусте”.
“Никад се ЕУ није узбудила што Србија попушта, што Србија одступа од свог Устава и својих закона и својих правила, а рекао бих да се само узбуђују ако Албанци морају да промене неки свој закон и одредбу Устава, ако морају да препознају српску заједницу као нешто је у многим сферама иза њихове моћи”, рекао је Николић.

ЕУ сада има испред себе преговарача који када нешто обећа то и испуни а оно што неће да испуни неће никада ни да обећа, рекао је он, нагласивши да због датума неће учинити ништа на штету Србије.
“Никакву олако обећану брзину нећемо сада испуњавати само зато што Ештон у априлу пише извештај који ће у јуну разматрати Савет ЕУ”, нагласио је Николић. Ако ми до сада нисмо испунили услове, питање је можемо ли ми те услове да испунимо, рекао је он, напоменувши да мисли на услове које је пред Србију поставио Савет ЕУ међу којима није био договор са Албанцима.
“Ништа нећемо учинти, уосталом сада смо тројица (премијер Ивица Дачић, вицепремијер Александар Вучић и Николић), више није један сам па да можете да кажете ко зна шта је сад ко рекао и потуно смо у свему сагласни. Ништа нећемо учинити да бисмо брзо добили преговоре због чега би нас народ проклињао или због чега би се и сами кајали шта смо то учинили,” истакао је Николић.
Он је и запитао зашто споразум са Приштином не би могао да буде потписан до краја марта ако се Албанци сложе са оним што је Београд предложио Ештон, “на шта она није имала неку велику примедбу”.
Објашњавајући надлежности заједнице српских општина које је Београд предлажио, он је рекао да би српска заједница на Косову требало да доноси статуте, правилнике, одлуке, решења и уредбе на основу закона које доноси Скупштина Косова
Председник Србије је напоменуо да би у косовској скупштини српска заједница била представљена и да би у тој скупштини закони који се односе на српску заједницу морало да буду донети тако што би српска заједница већински гласала за те законе.
“Ако нема већине посланика српске заједнице да гласа за нешто што се односи на српску заједницу то не може да буде примењено. То су све заштите које се обезбеђују заједницама које су у мањини и заштите које се обезбеђују Србима на Косову пошто, како год да ме гледате, Приштина ће одлучивати о томе како се живи на Косову,” рекао је Николић.
Он је упозорио да ће се, ако Београд изађе из разговора о Косову и Метохији и ако буде остављено да Приштина са ЕУ уређује Косово без сагласности Београда, онда ући у фазу велике нестабилности у којој Београд врло мало може да помогне.

Николић је напоменуо да Србија овог часа може да помогне много и да је предвиђено да Србија увек помогне српској заједници у свакој области у којој нема довољно средстава, стручног кадра…и да је Србија на то обавезна.
“Али Србија себи то право жели да оствари и договором са Албанцима. Ако договора не буде, Албанци ће говорити да имају државу – неће је имати, српска заједница јужно од Ибра биће веома угрожена, српска заједница северно од Ибра биће стално на удару и међународне заједнице која ће желети да Албанцима омогући да имају тзв. независност на целој територији,” упозорио је председник Србије.
“Неко ће да нас оптужује да смо заточеници Срба на Косову и Метохији, Срби на Косову и Метохији ће нас оптуживати да смо их издали да би ми ишли даље, због тога желим да ствари потпуно решимо да не остане ништа недоречено”, рекао је Николић.
Осврћући се поново на разговоре у Бриселу Николић је рекао да се разговарало о томе како би требало да изгледају полицијске снаге, судство, о томе да ако Косово чак и формира војску да за дуго година та војска не може на територији српске заједнице да се појави “јер би било бесмислено изазивати Србе”.
“Уосталом чему српској заједници војска, против кога би ратовала српска заједница. Српској заједници треба полиција, правосуђе, тужилаштво и треба да уреди све односе у тој заједници на начин на који преко две стотине заједница у Европи живе у уређеним државама”, рекао је он.
“Ако је Немцима у Белгији био потребан уставни оквир за њихову заједницу која је изузетно мала како мислите да Срби могу да имају поверење у Албанце па да немају никакав уставни оквир”, илустровао је Николић. Ко Србима гарантује да би са Албанцима живели на демократској територији а Немци нису веровали Белгијанцима, додао је председник Србије у интервјуу ТВ “Мост”.

4 коментара

 1. Predsednice Tomo…u redu je,ne treba toliko objasnjavati.
  Zasto Dacic prkosi srpskoj drzavi i sprda se sa srpskim Ustavom glupom recenicom “idi sa ustavom Srbije u Pristinu”?
  Zasto Dacic ne kaze Taciju “idi sa tvojim ustavom u Leposavic”?
  Pre 2 meseca rekli ste Predsednice Tomo,u Skupstini Srbije,
  “Ne smem Kosovo izgubiti,nije moje”???
  STA SE DESILO,KO VAM PRETI…KO SRBIJI PRETI…ZASTO SE NE ZAUSTAVITE PREDSEDNICE…COVECE???

 2. PREDSJEDNIK SRBIJE nazalost, je NEZREO kao osoba, i jos vise NEZREO, kao politicar. Njemu je vaznija njegova rezolucija od USTAVA SRBIJE.On nabraja podlosti koje godinama cine pretstavnici EUROPSKE UNIJE prema SRBIJI i zestoko se bori da udje u tu istu E U. Pitanje KOSMETA vidi samo u okvirima E U.pa navodi, da ne smije pustiti da buducnost KOSMETSKIH SRBA odredjuje samo PRISTINA i EU ukoliko SRBIJA istupi iz pregovora. On izgleda nikada nije cuo za O U N , za R1244 koju je u AMANET ostavio SLOBODAN MILOSEVIC srpskom narodu.On ne zna za RUSIJU, za zemlje BRIKa……..Ovo je skolski primjer V E L E I Z D A J E!!

  • Predsednik Toma knjiski objasnjava kako ce Srbi,NJIH NEKOLIKO,u Skupstini Kosova U PRISTINI,”kontrolisati ili davati saglasnost…”,u zakonodavnom delu vlasti,a koji se tice Severa…za izvrsnu siptari nece ni da cuju,kao i za zakonodavnu,vidimo…ni sudsku…DAKLE ZA SRBE NISTA!!!
   Svi su videli kako su Srbi prosli u Saboru Hrvatske,jos su cinili vlast sa HDZ-om…cini mi se NIKAKO,eno ih 4,3-4,4 posto Srba u Hrvatskoj,kao zitelja.
   IMA VISE AFLATOKSINA U MLEKU,NEGO SRBA U VLASTI U HRVATSKOJ…
   Ako to sada kazemo nasim “glavesinama”,reci ce da ne znamo sta pricamo…Njima je vazno da se PO SVAKU CENU “resi kosovsko pitanje”???

   Potpuno je ILEGALNO to sto Srbija ide u Brisel.To je Tadic namestio,kada se zahvalio Njujorku i preneo sve u Brisel?!

   SRBIJA NIJE CLAN EU,ALI JESTE OUN…dakle,evo danas i Jeremic govori,i Djindjic je i Milosevic…prenesite razgovore tamo gde smo clanovi,gde postoje rezolucije u korist Srbije i Srba…prenesite kosovsko pitanje u Njujork.

   BACITE VEC JEDNOM U SMECE TADICEVU POLITIKU,NAROD JE TO URADIO VASIM IZBOROM !!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *