NEMA PUKOTINE U DRŽAVNOM VRHU

BEOGRAD, 28. mart 2013. (FoNet) – Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju i poslanik Srpske napredne stranke Milovan Drecun izjavio je danas da državni vrh Srbije usaglašava strategiju pred svaku rundu dijaloga u Briselu, da u tome aktivno učestvuje i prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić i da ne menja suštinu stvari ko personalno učestvuje u pregovorima. On je ocenio da niko ne može da postigne dogovor, koji bi bio drugačiji od onoga što se dogovori na državnom vrhu. “Da li će biti Ivica Dačić prisutan ili Aleksandar Vučić ne menja na stvari. Dačić iza sebe ima kompletnu Vladu, uključujući i potpredsednika Vučića, odnosno Srpsku naprednu stranku”, rekao je Drecun ističući da u državnom vrhu nema pukotine kada je reč o rešavanju kosovskog problema. Drecun je rekao i da predlog koji je ponuđen Srbiji nije prihvatljiv, jer ne daje nikakve izvršne nadležnosti zajednici srpskih opština, svodi ih na nivo postojećih opština i “nešto im možda obećeva ako se Priština bude smilovala jednog dana da će možda dati još neke nadležnosti”.

“Državni vrh je jasno izneo stav o toj ponudi, da je to za nas neprihvatljivo i očekujemo narednu rundu pregovora 2. aprila da vidimo da li će Ketrin Ešton zajedno sa Prištinom na sto staviti ozbiljniji predlog, koji će otvoriti mogućnost za dogovor koji će biti održiv”, rekao je Drecun.

Prema njegovim rečima, zajednica srpskih opština mora da ima sopstvene nadležnosti, plus nadležnosti opština, mora da ima organe koji će sprovoditi te nadležnosti i skupštinu koja će nadzirati sprovođenje.

Mora da ima pravo na imovinu, izvršne nadležnosti u politici i pravosuđu, mora da se definiše učešće Srba u centralnim organima na Kosovo i Metohiji, sve ono što bi tu asocijaciju postavilo u kosovskom društvu kao instituciju koja može da funkcioniše po principu autonomije u suštinskoj autonomiji za Kosovo i Metohiju, rekao je Drecun. On je dodao i da zajednica srpskih opština mora da ima svoje mesto u zakonima i Ustavu Kosova, što sada nije slučaj.

Drecun je ocenio i da bi suviše veliki politički rizik bio i za EU i za Prištinu da se 2.aprila ne približe stavovi dve strane, bar u određenim oblastima.

“Ako dođe do određenog približavanja, odnosno korekcije u stavu Prištine u smeru stvaranja uslova za kompromis, onda možemo da očekujemo nastavak dijaloga u nekoj novoj rundi koja bi veoma brzo usledila”, istakao je Drecun.

On je najavio da će, posle runde pregovora 2.aprila, zakazati sednicu Odbora za Kosovo i Metohiju na koju bi trebalo da dođu predstavnici izvršne vlasti i govore o dosadašnjem toku dijaloga Beograda i Prištine.

Jedan komentar

  1. NEMA PUKOTINE U DRZAVNOM VRHU………..DRZAVNI VRH JE NAJVECA PUKOTINA U ZASTITI SRPSKIH INTERESA NA KOSMETU KAO I U ZASTITI SAME
    DRZAVE SRBIJE!!!!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *