НЕМА ПУКОТИНЕ У ДРЖАВНОМ ВРХУ

БЕОГРАД, 28. март 2013. (ФоНет) – Председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију и посланик Српске напредне странке Милован Дрецун изјавио је данас да државни врх Србије усаглашава стратегију пред сваку рунду дијалога у Бриселу, да у томе активно учествује и први потпредседник Владе Александар Вучић и да не мења суштину ствари ко персонално учествује у преговорима. Он је оценио да нико не може да постигне договор, који би био другачији од онога што се договори на државном врху. “Да ли ће бити Ивица Дачић присутан или Александар Вучић не мења на ствари. Дачић иза себе има комплетну Владу, укључујући и потпредседника Вучића, односно Српску напредну странку”, рекао је Дрецун истичући да у државном врху нема пукотине када је реч о решавању косовског проблема. Дрецун је рекао и да предлог који је понуђен Србији није прихватљив, јер не даје никакве извршне надлежности заједници српских општина, своди их на ниво постојећих општина и “нешто им можда обећева ако се Приштина буде смиловала једног дана да ће можда дати још неке надлежности”.

“Државни врх је јасно изнео став о тој понуди, да је то за нас неприхватљиво и очекујемо наредну рунду преговора 2. априла да видимо да ли ће Кетрин Ештон заједно са Приштином на сто ставити озбиљнији предлог, који ће отворити могућност за договор који ће бити одржив”, рекао је Дрецун.

Према његовим речима, заједница српских општина мора да има сопствене надлежности, плус надлежности општина, мора да има органе који ће спроводити те надлежности и скупштину која ће надзирати спровођење.

Мора да има право на имовину, извршне надлежности у политици и правосуђу, мора да се дефинише учешће Срба у централним органима на Косово и Метохији, све оно што би ту асоцијацију поставило у косовском друштву као институцију која може да функционише по принципу аутономије у суштинској аутономији за Косово и Метохију, рекао је Дрецун. Он је додао и да заједница српских општина мора да има своје место у законима и Уставу Косова, што сада није случај.

Дрецун је оценио и да би сувише велики политички ризик био и за ЕУ и за Приштину да се 2.априла не приближе ставови две стране, бар у одређеним областима.

“Ако дође до одређеног приближавања, односно корекције у ставу Приштине у смеру стварања услова за компромис, онда можемо да очекујемо наставак дијалога у некој новој рунди која би веома брзо уследила”, истакао је Дрецун.

Он је најавио да ће, после рунде преговора 2.априла, заказати седницу Одбора за Косово и Метохију на коју би требало да дођу представници извршне власти и говоре о досадашњем току дијалога Београда и Приштине.

Један коментар

  1. NEMA PUKOTINE U DRZAVNOM VRHU………..DRZAVNI VRH JE NAJVECA PUKOTINA U ZASTITI SRPSKIH INTERESA NA KOSMETU KAO I U ZASTITI SAME
    DRZAVE SRBIJE!!!!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *