На страни народа или окупатора

Милорад Вучелић, главни уредник

Да ли ће 2. април бити дан паклених мука за Србију или ћемо се тога дана сетити да смо Срби, да нисмо ни држава, ни народ од јуче и да историја не почиње од нас и од, политички коректно речено, непристојних медија који здушно пропагирају издају Косова и тиме самоубиство српске нације и државе. Човек који ће одлучити 2. априла је, да не околишамо, Александар Вучић. Он ће изабрати ком ће се царству приволети. После те одлуке ништа више у Србији неће бити исто.
Сваки Србин зна да је Србији од Европске уније понуђено независно Косово и да се преговора о српској заједници општина унутар те независне државе. Због чега је Србијa пристала на овакве преговоре и због чега је мислила да ће у том независном Косову изборити Николићеву платформу за српску заједницу општина, посебно је питање на које сада није могуће дати разумљив, а још мање прихватљив одговор. У сваком случају, Србија је од Ештонове добила одговор у виду бриселског предлога споразума.
Шта садржи овај папир? Он садржи независно Косово као подразумевајућу ствар и као одговор на Николићеву платформу овај папирић нуди, дословно и буквално, једно велико ништа. Није никаква тајна и опште је познато да је Вучић одбацио ово ништа које је у Бриселу пре девет дана сервирано Србији.
Медији у Србији су ово ништа прославили као велику ствар за Србију. Утркивали су се у безумној трци да прославе изванредан успех Србије и приближавање датуму. Наравно, сва ова срамота се одигравала под будним оком и контролом странаца који су преко медија покушали да наметну споразум Србији. И тај дим је разгрнуо Вучић изјавом да је Србији понуђено ништа. (Прочитати текст Николе Врзића „Крах наде и нада у крах“ у овом броју „Печата“).
Постоји и један број патриотски оријентисаних људи, који су се, због неискуства и априорне антипатије према СНС-у, придружили овом хорском певању да је ствар готова и да је споразум потписан.
Када се власт у Србији непромишљено већ упустила у игру конструктивности са опаким и суровим Западом, која, испоставило се, понајвише подсећа на руски рулет, сада још као једина подношљива опција остаје да преговори пропадну. Јер понуђено је да српска заједница општина заправо само буде општина, а досадашње српске општине и градови постану тек месне заједнице.
Без обзира на то ко је осмислио план да се пристане на овакве преговоре и да се иде са лошом или бесмисленом стратегијом о српској заједници општина, одлуку ће 2. априла морати да донесе Вучић. Он ће донети одлуку да ли се власт у Србији приклања окупатору Косова или се приклања свом народу. Ако Вучић изабере свој народ, онда ће сва досадашња конструктивност имати врло мало значаја за западне силе. Самим тим на Вучића ће почети бројни добропознати напади преко такође добропознатих медија иза којих стоје западњаци. Да о нападима еврофанатичних политичких партија и не говоримо. Уосталом, свако ко је стао на страну свог народа, без обзира на то којој је политичкој опцији припадао, био је мета ових вазала.
С друге стране, пред Вучићем стоји и могућност да стане на страну западних сила и преда им у руке оно што они тако силно желе, а то је српско Косово. Образложење за тај страшни чин одавно је написано. Оно гласи да је заправо Милошевић изгубио Косово, да због будућности наше деце морамо да потпишемо да никада нећемо признати Косово, да у Европској унији заправо и нема правих граница, да морамо добити датум за ЕУ, да је само конзервативни Коштуница за Косово и против Европске уније. После ове бујице лажних речи остаје само још да се преузме одговорност за издају земље, издају светог Косова, издају српског народа, издају националног имена и националне историје и традиције.
Аплауз који би Вучић добио од странаца био би снажан и велик. Али да ли и толико снажан да може да потре осећање које се увек буди у српском народу у таквим приликама? Што год мислили о српском народу, једно је ипак извесно. У Србији никада нису успевали издајници, баш као ни окупатори. Сигурно је да као народ имамо много и превише мана, али ту ману немамо.
На чијој страни бити: Бити за свој народ или за окупатора, дилема је стара колико и Србија. Готово да нема Србина који се на неки начин није суочио са овим питањем. Та данашња дилема ни по чему није изузетна и јединствена, а ваљани одговори су давани у много тежим околностима него што су ове данашње. Ту исконску дилему Вучић ће у име власти Србије решити 2. априла. Искрено навијам да Вучић, и не само он, изабере Србију. Да буде уз свој народ, да буде уз Косово и да се бори онолико колико може за добро своје земље. Ма колико се потцењивала Србија и величао Запад, неће бити ни да је значај подршке српског народа толико мали. Са подршком српског народа коју данас има Вучић може се водити мудра, одговорна и храбра политика. Када кажем храбра ту мислим на право значење ове речи, а не на њено новокомповано и срамно извртање да је храброст издати своју земљу.
Ко има очи да види, све му је јасно када погледа шта се дешава на Кипру, у Грчкој, Шпанији, Бугарској и Словенији и каква је судбина Европске уније. (Прочитати текстове Светлане Васовић Мекине „Кипарски рецепт за Словенију“ и Маријане Милосављевић „Очај Бугарске и Румуније“ у овом броју „Печата“). Не би требало овом приликом даље трошити речи на тог мртваца. Било би заиста превише када би Србија изгубила своју част, своју територију, своје Косово и своју националну историју зарад утваре која се зове Европска унија. Везивање за мрца је најгора судбина која нас може снаћи.
Другог априла знаћемо да ли смо пали у неки од кругова или у само средиште пакла, и да ли су нам мртваци најбољи пријатељи. Или следи могући Васкрс Србије. У овој заглушујућој буци Вучић би требало да застане и да ослушне глас свога нарада. А народ у Србији каже: Косово је Србија!

21 коментара

 1. Dobar članak konačno.
  Pozdrav

 2. свакако, тражи се храброст и мудрост, истинског српског `домаћина`… А најмање `наивним` би могли назвати онога, који де факто мировну конференцију о КиМ, прихвавата као `бриселске разговоре` – где су и `адвокати` и `судије`, изразито – на страни противника ?! Безакоње таквог лукавог плана ( који би да `заобиђе` Резолуцију СБ УН 1244 , и др., Устав Србије, итд.) иде за тим, да се српска – безусловна капитулација ( са `датум`, “можда” ?!) прикаже, тобож “достојанственије” ?! Према томе, лукавству корумпираног Ахтисаријевог `замешатељства` ( исто `адвокат` и ` судија’ на страни Шиптара, и то не бесплатно ?!) по којем се треба усклађивати са илегалном творевином званом “устав Косова” , треба рећи `НЕ` … А истинска мировна конференција, без присуства Русије и без поштовања међународног права, није прихватљива, штетна и опасна и без изгледа за постизање трајних резултата… “Изум” ових “преговора” ( са тенденцијом да прерасту у прецендент ?!) представља покушај даље ерозије међунардонг права и поретка, са – несагледивим последицама !? А Вучић ће наћи своје право место у историји, ако пође путем свог, уставобранитељског `имењака` ?!

 3. Slušajući svakodnevno, gotovo sulude izjave presednika Nikolića,prosto čoveku dođe mukaq od poniznosti i kukavičluka koji vajni presednik naše mile Srbije pokazuje.nedopustivo je i krajmje mizerno slušati njegovo obrazloženje,kada je odgovarajući na pitanje ,kako bi danas odgovorio ili učinio nakon one izjave,, tako mi Boga ,neću se smiriti dok Kosovo ne bude ponovo SRPSKO ,,,pa reče Toma, ,, mofu li ja to danas…”Kome tako glasno postavlja pitanje,sebi ili drugima,u kome traži krivicu za svoj neuspeh,za nepoštovanje,Ustava, ponižavanje i ispiranje mozga svom narodu u Srbiji ,…on to ne zna.Zar takvav presednik treba Srpskom narodu? Zašto misli da je kasno za povratak DRŽAVE SRBIJE na svoju kolevku KOSOVO? Neoprostivo je da takve reči javno izgovara,zar nije veća sila i nevolja bila pod Turcima,pa da li su naši vladari i porobljeni narod tako reagovali.Posle vekovnog Turskog ropstva,oslobodismo se ,voljom naroda i nadom u Boga.Nikada nismo prestali da težimo ka vraćanju okupirenih teritorija u srpsko okrilje,ma kakva sila da je bila u pitanju.Ko mu daje pravo da umesto nas misli? Srpska istorija- sigurno ne!!!Ako nije sposoban i ako ne može, neka se skloni , poštenije je ! Još pogubnije je za ssvoju dušu ko uzima ime Gospodnje za jemca a ne ispuni svoj zavet, ali…ko se Boga ne boji ,ljudi se ne stidi.Da je naš knez Mučenik Kosovski Lazar, tako razmišljao ,pitam se oko čega bi se danas Toma i ostali satrapi dvoumili,da li bi on uopšte imao oko čega da pregovara i da li bi bilo države Srbije na tim prostorima…da li bi on bio Toma, ili bi se zvao bio Mehmed ili Murat?!Lazar je znao,zbog nas,…zbog budućih pokolenja, ostavio nam je svetinju i pokazao PUT, samo treba hrabro kročiti na njega…ako hoće!!!

  • Vi ste sto posto u pravu. Taj Nikolic daje takve izjave da bi mu i Dzordz Bus mladji zavideo. Zalosno je, ali svi su izgledi da smo politicku elitu koju su nasi pretci gradili od 1804, pa do 1945, potpuno izgubili. Sta se to danas desava sa nama, da i takvi kao sto je taj Nuikolic, ili pogledjate druge, recimo onoga Djilasa, vode oni bilo kakvu rec? Ako smem da primetim, ona nasa narodna, kada jedna budala baci kamen u bunar, i sto pametnih ga ne mogu kasnije izvaditi, se i te kako uklapa u ovu nasu svakidasnjicu. Ta budala koja je kamen bacila 1945, ni do danas, ga jos niko izvadio nije. I da znate nece biti lako. Eto danas recimo onaj Dacic daje izjavu da se on i njegova vlada bore za zemaljsku Srbiju. Meni nije jasno sta je on sa tim hteo da kazae, izmisljajuci nekakvu nebesku Srbiju. Verovatno je aludirao na onu istorijsku izreku kneza Lazara, da je zemaljsko za malena carstvo a nebesko vazda i do vjeka. Ako na to misli nesrecni Dacic, da li onda smem da primetim da se ovde radi o jednom primitivnom i krajnje glupom coveku koji ne ume da razdvoji pojmove. Ta se izjava ne odnosi ni nakakvu nebesku Srbiju. I sam knez je se borio za zemaljsku Srbiju, znajuci da ce za nju poginuti. Jer kada neko polozi zivot za odbranu svoje otadzbine, on onda odlazi u onaj vecni zivot ili kako se to simbolicno izrazava u Nebesko Carstvo. Drugim recima bice spominjan dok je veka i sveta. I naravno knez Lazar jeste i posle smrti ostao da zivi kao jaka istorijska licnost i figura. Spominje se vekovima, i ostace da bude spominjan i u buduce vekove. To je isto kao sto je Hristos sebe na krst polozio radi izbavljenja ljudskog roda iz tiranije, bede, i robovanja. On je fizicki bio usmrcen ali duhovno je ostao da zivi u vekove. U ostalom ko ce Dacica spominjati sutra kada i tu sacicu vlasti, sto ju je na boga pitaj koji nacin prigrabio, izgubi? Naravno niko jer on i zaista nije Lazar Hlebeljanovic, ili Sveti Sava, ili Kradjordjije, pa da ga neko za njegove zasluge spominje.

 4. Kada je Djelic potpisao sporazum o pridruzivanju Srbije sa EU,pre 5 godina,Tadic kao predsednik Srbije je izjavio “DA SPORAZUM NE PREDODREDJUJE STATUS KOSOVA”?
  Tako je pocelo…
  Posle nas je Dacic suocio sa “surovom istinom”,da “Kosovo nije nase”?
  Tako je nastavljeno…
  Data je LAZNA dilema Srbiji da bira izmedju:
  a)BEZ Kosova,sa nekim funkcijama u srpskim opstinama,ili
  b)BEZ Kosova,i bez ikakvog subjektiviteta Srba na Kosovu…i sve sa maglovitim stavom o prijemu u EU.TO SMO SLEPO PRIHVATILI?!

  Ja sam mislio da ova Vlada moze da zadrzi Kosovo u sastavu Srbije…ILI DA GA POLITICKOM SILOM IZGUBI U NJUJORKU…nisam cuo pre izbora da je KOSOVO IZGUBLJENO…sto sada Dacic govori.
  Uzmite govore Dacica na predizbornim mitinzima,NA PROTIV!!!

  Ta Daciceva politika,daj sta das,ili spasi sta spasiti mozes,svodi se na NISTA…NI KOSOVO,NI EU,jer bez priznanja Kosova,nema EU.
  Dacic time hoce da kupi vreme,ZA SEBE,pa kada Srbi zaborave…za 5-6 godina,neko ce POTPISATI I SAMO PRIZNAVANJE KOSOVA.
  TAKO CE DA ZAVRSI!!!

  Ako ne potpisu,upravo bi SRBIJA pokusala da kupi vreme,ali ispada da su sada vaznija LICNA PITANJA OD DRZAVNIH???

  Ja razumem Vucica da oseca snagu,jer ima daleko vecu podrsku od svih.Normalno je da ako te podrzava skoro pola birackog tela,da se tako i osecas.
  Problem je “osecanje” Dacica,koji iako ima 10-15% podrske,AKO IMA I TOLIKO,ostavlja utisak da ima podrsku kao Vucic,osokoljen personalnom americkom podrskom i ljudi iz NATO pakta,jer su oni osetili da preko njega mogu da zavrse posao.

  Tako Srbija,sada ima politicki korpus na levom krilu DS-SPS,koji “razbija sve pred sobom”,na putu SRBIJE BEZ KOSOVA.
  Jedni zapoceli,drugi zavrsili.

  Lakse je uhapsiti i utamniciti korumpiranog kineskog pukovnika,
  direktora drzavnog preduzeca iz sastava KP Kine,nego uruciti poziv za sud nekome iz DS ili SPS…Dacic kaze da je Srbija ozbiljna pravna drzava,a Borisu Tadicu,tokom predsednickog mandata,nisu uspeli uruciti poziv za sud,po tuzbi generala Tomica,jer ga
  “nisu lokalizovali”???
  Ima vise demokratije u KP Kine nego u SPS-DS-u…i u Kini nego u Srbiji.

  Sada se vidi da je jedini nacin da se Dacic smeni sa funkcije SPS,DA POSTANE PREDSEDNIK SRBIJE?!Vrlo ozbiljno receno.
  To je on i nabacio,pitavsi u Skupstini,”a sto ne i vanredni predsednicki izbori”?TAMAN SE RAZIGRAO…

  Zato narod pomisli da je bolje imati Kralja,koji naravno nece ici po mitinzima…nego predsednika Republike.KRALJ ILI DACIC?!

  Uzgred,neka predsednik Nikolic ne podnosi ostavku ni u jednoj varijanti.To ce biti tuzna vest za Dacica,a mozda dobra za Srbiju.
  SOCIJALISTE I DEMOKRATE,SKUPSTINA NE INTERESUJE.
  Toliko o liderarizaciji Srbije.

  Sta uciniti,sta se moze ispraviti?
  Treba se setiti srpskog “lidera levice” Zorana Djindjica,koji
  je izjavio,u poslednjem intervjuu-idemo u OUN,pa ako nam uzmu Kosovo,uzeli su,bar znamo da su nam uzeli…
  To deluje logicnije,TO DELUJE SRPSKIJE,od ove danasnje doktrine,
  jer Srbin moze da shvati da je neko jaci,ali tesko izdaju moze da shvati.
  Ako UN otmu Kosovo Srbiji,Srbija ga kad-tad moze povratiti,
  ovako,AKO SAMI POTPISEMO…NIKADA GA VRATITI NECEMO.
  Pa i u tome nesretnom Sporazumu o pridruzivanju,u clanu 135.se kaze da je “Kosovo pod privremenom upravom UN”.Neka ostane tako.

  Zato poruka Dacicu,”prolij krv,ali ne prolivaj tintu”,jer ako potpises,necemo moci da te osvetimo,ni da hocemo.

 5. pocituvani gospodine umesto da se besedi za kosovo,a u to vreme domaci kvislinzi iz vlas i opozicija rade po direktiva brisela potrebno je vi kao uticajni novinard da pokrenete javnu debatu za referedumsoj izjasnivanje u vezi sa briselski sporazuma i javni poziv da svi patriotski politicki stranaka(dss srs dveri) da skupe dovolno potpisa za realizaciju na taj referendum

 6. Поштовани,

  Као редовном читаоцу и осталим грађанима, молимо Вас да коначно, јасно и недвосмислено, без околишања, кажете која је права улога “првог потпредседника, министра одбране и координатора служби безбедности” – главног извршиоца западних окупационих планова у Србији: анестезирати измучени народ, препустити окупирани Космет тачију, створити претпоставке за даљу разградњу српске државе и продати земљу арапима. Ако Ви још увек размишљате о томе да ли је вучић “патриота” или издајник, онда сте у великом проблему, или пак свесно учествујете у истој игри. У последњих двадесет година није било већег опсенара и подметнутог тројанског коња српске политике, који је лагано и без скрупула прошао пут од “тврдог националисте и истинског борца за српску ствар (то никада није био)”, до највећег еурофанатика и главног извођача западних прљавих послова у Србији, управо од човека у чије се патриотске намере Ви још увек нисте разуверили или уверили, па стога пред збуњени народ постављате ову дилему. Ако није толико очигледно да ће он препустити свето Косово својим патронима немачкој и сад, не знамо више шта то треба да се деси па да се уверите. Мислим да би био ред да коначно престанете да збуњујете поштен, слободарски и родољубиви народ, тражећи “патриотски карактер” дела овог отворено издајничког режима, следбенике и настављаче политике жутог предузећа. Оно што чак ни сам тадић није био спреман да уради, који није био спреман да до краја иде у издаји, урадише ове “реалне патриоте”, односно преведено на српски – западна служинчад.

  С поштовањем.

  Душан К.

 7. Kao mnogima mi se smucilo slusati lazi i podvodjenje Srbije pod okupatoski noz. U svojoj Studiji, Dzozef Marfi, je nedvosmisleno definisao osobe sa ispranim mozgom, kao indiviue koje imaju telo i glavu, ali bez mozga. Hvalala Vuceljicu, nadam se da je dosao zadnji cas da Srbija ustane i kom opanak, a kom obojak. Suvise informacija kruzi otvoreno i to se koristi za prilagodjavanje okupatora tako i njihovih slugu. Jeli ima neko da krene naprijed i povede narod ili smo svi samo oratori i poslusnici. Mislim da se ne moze vise postavljati pitanje: SA NARODOM ILI SA OKUPATOROM. aKO SE ZA OVI 14 GODINA NE VIDI DA SU KVINSLINZI SA OKUPATOROM I DA NEMA CEKANJA I GUBLJENJA VREMENA, STO OKUPATOR I KVISLINZI NASTOJE DOK NAROD NE PREMORE I DOVEDU DO SAMOUNISTENJA. oVO TREBA STO PRE DOK IMALO IMA NADE U NEKAKVO JEDISTVO…

 8. Srbija je nedavno vodila rat za Kosovo i taj rat izgubila.
  Ta cinjenica (mada neprijatna) je teza od svih drugih argumenata

 9. Naslov ovoga clanka potseca na onu Bushovu :
  Ili ste s’nama ili ste protiv nas

 10. Ovo što danas rade Dačić, Vučić i Nikolić je čista sabotaža naroda i države Srbije, a sve u korist onih koji su nas bombardovali 1914, 1941 i 1999. godine!?

 11. Као и увек мора да се нађе глас кукавице и изрода да соли памет остатку Србије како смо изгубили рат, мислим на деду Ђокицу. А који и против кога? Чега се Србија боји, да ради, да рађа, да истера лопове и издајнике? Чега се Србин боји, да живи у рођеној држави која му је остала од дедова и прадедова и која је крваво плаћена и српском крвљу натопљена. Шта Србину треба? Да рађа децу и шаље у надницу на запад. И онда, када постанемо бројеви у ЕУ, ко ћемо онда бити, како ћемо се тада звати и чему ћемо да тежимо? Да ли је папир са жигом евра свха и смисао живота свакога Србина? Волела бих да могу да пошаљем цара Лазара у Скупштину да види нараштаје за које је дао живот на Косову.Бојите ли смрти браћо Срби? Зар кукавице не умиру сваки дан помало као овај деда Ђоле?

 12. I meni se cini da EU zasada nema buducnost i da je daleko od nas
  Medjutim, “Kosovska prica” se pretvorila u maglu koja vec 20 godina prekriva prave probleme u Srbiji : unistena privreda, zdravstvo, obrazovanje, nezaposlenost, kriminal, da ne nabrajam.

  A sto se RATOVA tice, priznajem (Sladjani) da ih se bojim
  Narocito se bojim ratova iz kojih smo izlazili kao pobednici
  Kao I Sv rata kada je S izgubila cetvrtinu stanovnistva
  Kao II Sv rata kada je ubijeno oko pola miliona Srba (i moj otac)
  Kao ratova sa jednokrvnom bracom kad smo jedni druge ubijali
  Kao poslednjeg rata kad smo bespomocno cekali bombe

  Ima naroda koji su mnogo manje ginuli, ali ih Svet mnogo vise postuje

 13. Po cemu ovolika frka i servilnost prema zapadu? Mnogo je bilo teze za vreme i nakon Rambujea. Nece nas niko bombardovati 6.Aprila. EU je bankrot ne samo finansijski nego i moralno. Englesko povlacenje iz EU ce slediti mnoge juzne nacije kad to pocne da se raspada. Zar ce Brisel i Berlin da vam kroje politiku prema Rusiji? Napravite pauzu jedno dve godine i videcete kako ce odluka onda biti laka i pravac jasan. Bicete presrecni sto je ovo 2.Aprila u Briselu propalo.

 14. Dusan K. Sve ste u pravu Dusane, ko dosad nije preopoznao kuda ovo sve vodi nece nikada ni prepoznati. Samo da vas obavestim sestoga Aprila u 1 popodne je zakazan veliki narodni protest OVAKO VISE NEMOZE u organizaciji pokreta Dveri i tu treba da se okupe svi rodoljubi srpski i da se dogovore sta treba da se radi.
  @Aleksandru Vucelicu vas bih zamolio da pomognete ovaj protest putem vaseg pecata ili na druge nacine jer svako ko je istinski rodoljub treba da se tamo nadje.

 15. Ivinjavam se Milorade sto sam napisao Aleksandar

 16. Srpski narod nestaje sve brže sa lica zemlje ali to nikoga ne interesuje? Ima puno loših stvari kod Srba busaju se o prsa da su muškarčine a žene ih ne slušaju i neće rađati nego ćoškariti po Beogradu i glumiti dame. Većina porodica krivo odgaja svoju žensku decu da se ne udaju na selo, pa kad se njihov sin nema kime oženiti onda se čude. A zaboravljaju da su i oni svoju ćerku savetovali ne na selo i ne” težak” život. Žene su samožive, faćkalice, namiguše, visoko promiskulitetne, hedonistice, bez karaktera ne mare za obitelj. A muškarci su nadri patrioti i rodoljubi, Srbine ne možeš biti srpski rodoljub ako nemaš barem petoro dece. Našim roditeljima je bilo daleko teže a više su rađali tako da nema opravdanja. Nikakva Ravna gora, folkolor, pijanke i galama neće dići narod iz mrtvih deca i samo deca ako ste Srbi i ako ste stvarno rodoljubi petoro najmanje.

 17. Nema tu nikakvog izbora nego srpski lideri ako propoustite da pripremite odbranu srpskog naroda na KiM od siptarskih napada koji ce uskoro uslediti bice vam sudjeno za veleizdaju kad tad.

 18. Serbia will not join the European Union so long as the EU
  requires that it cede the territory of Northern Kosovo to
  the government of Kosovo.
  Kosovo is the ancient home of the Serbian Orthodox religion.
  Kosovars have destroyed many important historic Serbian
  Orthodox churches, cathedrals, and cemeteries.
  The few brave, besieged Serbians who continue to live in
  Northern Kosovo are in imminent threat of death and loss of
  their property.

  Marnie Sweet
  Ohio, USA

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *