Лајчак: Србима заштита, без права вета

БЕОГРАД – Србима на Косову, у оквиру тражења свеобухватног решења, требало би дати одређену институционалну заштиту, која не би могла да буде злоупотребљена за блокаду читавог система, изјавио је специјални саветник ЕУ за западни Балкан и министар спољних послова Словачке Мирослав Лајчак.

Договор између Београда и Приштине је остварљив и представља једини могућ пут ка сређивању ситуације у региону и напредовању и Србије и Косова ка ЕУ, рекао је Лајчак у интервјуу за данашње “Новости”.

Словачки дипломата нагласио је да је став његове земље да не призна независност Косова јасан, али и да Словачка признаје европску перспективу за цео регион западног Балкана.
“Мислим да је у интересу свих да се цео регион води истим вредностима, и да се владавина права поштује свуда у истој мери. Зато смо ми, и не само ми, већ све државе чланице ЕУ, подржали закључке Европског савета из децембра, који јасно дају неку европску перспективу и за Косово. Мислим да је то у интересу свих. Данас треба да се усредсредимо на она питања која су сада на дневном реду”, оценио је Лајчак.

Лајчак је објаснио да су сусрети високе представнице ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон у Приштини и Београду, били усмерени ка томе да “шира политичка сцена, и у Србији, и на Косову, добије информацију из прве руке где се тренутно налазимо у оквиру дијалога”.
“Јасно је да ови сусрети представљају напор да се превазиђу несугласице које данас постоје”, казао је Лајчак, додајући да је чињеница да се Срби на Косову осећају незаштићеним и да траже од Београда и осталих учесника дијалога да добију неке гаранције, укључујући и институционалне.
“С друге стране, косовска страна се плаши да се не створи нека структура која би имала право вета и, тако, могућност да направи читав систем нефункционалним. Сигуран сам да постоји нешто између тога. Дакле, мора да постоји нека институционална заштита, али она не може да буде злоупотребљена за блокаду”, оценио је Лајчак.

Лајчак такође верује да ће односи између Београда и Приштине бити нормализовани, као и да је политичка репрезентација Србије јасно показала “колико јој је важно да земља уђе у процес преговора за приступање ЕУ, иако је, истовремено, и јасно ставила до знања да постоји лимит око тога шта је спремна да уради у том процесу”.

Словачки дипломата сматра да ће Србија у јуну добити датум за почетак приступних преговора са ЕУ, рекавши да је “на пола корака од тог циља”.
“Отварање претприступних преговора је почетак бесповратног пута. То је пут који води према чланству у ЕУ. Апсолутно сам сигуран да је за Србију најважније управо то, да постане чланица ЕУ, и да треба да предузме све мере, и све кораке који воде ка том циљу. Јер, то је гаранција заштите политичких, економских, социјалних и људских права грађана Србије, на највишем светском нивоу. Мој одговор је зато врло једноставан: шта год треба да се предузме, да би земља добила тај датум, и да би постала чланица, треба да се уради”, оценио је Лајчак.

4 коментара

  1. Daj Bože, da tvoju zemlju švabe ovako tretiraju u najskorijoj budućnosti, kao što ti nas tretiraš! Nadam se dripčino, da će tvoja pokvarenost i korumpiranost, kad-tad da dobije zasluženu “nagradu”, ako ne na ovom… pa bar na “onom” svetu.

  2. `Црни` Мирославе, што не посветиш више пажње `процесима` на југу Словачке ??? Почиње да личи на шиптарски `сценарио` ?! И, нисам нешто пронашао Словаке, који одобравају твоју политику и мешање…

  3. Srbija je “na pola koraka od tog cilja” (pristupnih pregovora)….Srbija je blizu pristupnim prgovorima isto koliko su blizu p s i “lisici” u dobro organiziranoj utrci pasa, gdje fotocelija drzi pse uvjek na dohvat “lisici” ali je ista neuhvatljiva koliko god psi brzo trcali.Razlika je samo sto u ovoj ljudskoj trci, srpska strana na svakom koraku gubi dostojanstvo,ljudskost, dignitet, ………………ali i teritorije…i stoga Lajcek savjetuje, da se ne odustaje od trke i da se trce jos brze i bolje do poslijednjeg kvadratnog metra drzavne teritorije!!!!!!!!!!!!!!!!!

  4. По вама господине ми СРБИ треба дасе одрекнемо своје терторије даби добили неки датум. Па да после личимо на Кипар,Грчку,Шпанију итд.Зашто то демократски неурадите у Шпанији.Онај крвник фашиста(извињавам се Хитлеру)Солана је милосрдни анђео али зато неда Баскију, тосу сеператисти.Које лицемерје и безобразлук.Мада лично поштујем вашу државу јер ми је познат став ваше државе према Србији задњих 100 година вас Мирославе молим да ви Ваше предлоге задржите за себе.Срећан сам и поносан што сам СРБИН али СРБИЈА се неће смирити док непротера терористе са своје територије.И на Косову могу остати само они Албанци који поштују Србију а други МАРШ у Албанију.Косово је наше и неможете га узети докле је год у нашим мислима а НАТО фашизам неће вечно трајати…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *