ИСКОРИСТИТИ ПРИЛИКУ

ЊУЈОРК, 22. март 2013. (ФоНет) – Државе чланице Савета безбедности Уједињених нација данас су подржале дијалог Београда и Приштине, позивајући их да искористе прилику да превазиђу прошлост и окрену се европској будућности, али су изнеле забринутост због ситуације на терену и учесталих напада на северу Косова. Заменик америчког амбасадора при УН Розмари Ди Карло поздравила је председника владе Србије Ивицу Дачића и Хашима Тачија, оценивши да су исказали храброст да реше питања која ће унапредити животе свих градана, донети стабилност и омогућити напредак држава у процесу европских интеграција. Поздрављамо напредак у седмој рунди дијалога и разумемо да су две стране близу споразума. Охрабрујемо Србију и Косово да постигну споразум у наредној рунди дијалога, рекла је Розмари Ди Карло. Она је похвалила примену споразума о интегрисаном управљању границом и изнела очекивање да ће Београд и Приштина ускоро разменити официре за везу.

Споразуми доказују да дијалог доноси резултате и потребно је одржати моментум постигнут протеклих месеци, како би дошло до нормализације односа, оценила је Розмари Ди Карло. Она је изразила забринутост због ситуације на терену и насилних аката протеклих месеци, посебно према онима који сарађују са косовским властима у нормализацији односа. То се не сме толерисати, изјавила је Розмари Ди Карло. Она је осудила скрнављење споменика културе, као и надгробних споменика, као реакцију на рушење споменика у Прешеву. Розмари Ди Карло је поручила Дачићу и Тачију да је, док настављају разговоре под окриљем Европске уније, важно да искористе прилику коју дијалог даје да би се превазишла прошлост и гледало ка ЕУ. У том процесу имаћете подршку САД, рекла је Розмари Ди Карло. Амбасадор Русије Виталиј Чуркин је изразио очекивање да ће дијалог Београда и Приштине довести до трајног решења на Косову, али је указао на низ инцидената чије су жртве Срби. Чуркин је навео рушење око 150 споменика на православним гробљима, паљење цркве у Обилићу, рушење споменика жртвама Другог светског рата у Витини и нагласио да нема повратка српских избеглица на Косово. Без изградње поверења, нереално је очекивати изградњу мултиетничког друштва, оценио је Чуркин. Амбасадор Француске Жерар Аро рекао је да је Париз посвећен мултиетничком, независном Косову које живи у миру са суседима. Надамо се да Србија и Косово могу наћи решење које би затворило поглавље сукоба и кренути путем европских интеграција, изјавио је Аро. Он је оценио да је састанак Дачића и Тачија, одржан у среду, потврдио да је споразум близу, што је велики успех. Позивамо Београд и Приштину да финализују договор постизањем компромиса, рекао је Аро. Он је оценио да је учињен велики напредак у дијалогу Дачића и Тачија.

Морамо ићи ка дуготрајном решењу севера Косова, изјавио је Аро и додао да Србија мора распустити паралелне структуре власти на северу Косова, а Приштина осигурати безбедносне гаранције српској заједници и аутономију и степен децентрализације који би поздравиле обе стране. Аро је позвао обе стране да остану посвећене преговарачком процесу и навео да се Француска залаже за отварање преговора о чланству у ЕУ са Србијом и процесу стабилизације и придруживања за Косово.

Амбасадор Кине Ли Баодонг изнео је забринутост због ситуације на северу Косова, позивајући Београд и Приштину да се уздрже од акција које би допринеле погоршању ситуације. Надамо се да ће цивилна мисија УН, Еулекс, Кфор и друге међународне организације појачати кородинацију, како би ефикасније обављали свој мандат, рекао је Ли.

Представник Велике Британије изјавио је да Косово наставља напредак у унутрашњих реформама, али и на међународној сцени, због чега Лондон позива земље које нису признале независност Косова да то учине. Велика Британија поздравила је споразуме постигнуте у дијалогу и оценила да је од кључне важности да се 2. Априла постигне споразум, изразивши наду да ће Србија и Косово испунити услове дате у закључцима Савета ЕУ из децембра и наставити пут ка Унији.

2 коментара

  1. Prilika ne postoji.Nemacka Srbiji nece oprostiti ponasanje za vreme drugog svetskog rata i nastojace svim snagama da je unisti.Naivno je misliti da je to zboravljeno.Prema tome, treba veoma obazrivo i rezervirano razgovarati sa njima.Ovo sto Dacic i Vucic pokusavaju je cista naivnost, unapred osudjena na neuspeh.Jednostavno, nasa sansa nije u tom drustvu !!!

    • Владимире коментар је добар.Немачка је и направила овај рат.Одма по рушењу Берлинског зида знало се даће доћи до кројења граница.Прво су и савеза са Русијом изашле Католичке државе.Па сада имате Литванце и Летонце који величају нацизам.Знало се даће и Југославија доћи на ред.Амерички амбасадор у Београду је био Немац Цимеман а Хрват је био у Ватикану који је лобирао у Ватикану не за заједнички живот већ за распад за независност Словеније и Хрватске.Имали су снажну подршку Немачке као најаче Европске државе.Политичку и медијску то ни Гебелс неби могао да уради а на крају и војну.Преко Мађарске је дотурано оружје као из Аргентине.”Данке ДОЈЧЛАНД”за Геншера није џаба испеван и направљен споменик перјаници крвопролића на Балкану.Које заштитио Хрвате од санкција па Немци.Које главни са највише војника на нашој светој земљи на Косову па опет Немци.И нису они мировњаци они су агресори.Они су променули закон даби могли да учествују у бомбардовању Србије и тежимо тој демократској ЕУ.ХВАЛА.Хрватима смо опростили и заборавили Јасеновац а овима треба да заборавимо Милосрдног ђавола.”Данке ДОЈЧЛАНД” нећемо у ЕУ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *