Дијалог у кључној фази, крај рунде тек ноћас?

БРИСЕЛ – Дијалог Београда и Приштине који је јутрос почео у Бриселу ушао је у кључну фазу и вероватно ће потрајати до касно у ноћ, сазнаје Тањуг из извора у Европској комисији.

“Ушли смо у најосетљивију фазу”, рекао је функционер Комисије који је желео да остане анониман током кратке паузе која је направљена поподне како би висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон обавила раније заказан разговор са комесаром за проширење Штефаном Филеом.

Овај извор није могао да открије никакве друге детаље о току разговора који су председник владе Србије Ивица Дачић и косовски премијер Хашим Тачи почели још јутрос, али је додао да верује да ће ова рунда бити завршена тек касно ноћас.

Нешто раније вечерас амерички дипломата задужен за Западни Балкан Филип Рикер изјавио је да верује да је могуће да ће у дијалогу Београда и Приштине бити постигнут договор, под условом да обе стране буду конструктивне и усредсреде се на будућност својих народа.
“Верујем да је могуће пронаћи решење”, рекао је Рикер новинарима након што је данас у Бриселу имао низ одвојених сусрета са учесницима дијалога и функционерима Европске уније.

Дијалог је почео јутрос око једанаест, да би већ око један био прекинут због одвојених консултација Ештонове са Дачићем и Тачијем, а потом због паузе за ручак.

Данашња рунда дијалога посвећена је пре свега северном Косову, а Коцијанчич је јуче новинарима у Бриселу рекла да “напори иду у правцу напретка у дијалогу” и подсетила да је висока представница ЕУ прошле недеље посетила Београд и Приштину због консултација са политичким лидерима.

Иако се раније могло чути да је ова рунда преломна за исход дијалога због априлског рока у коме Европска комисија треба да састави извештај о напретку у нормализацији односа Србије и Косова, извори Тањуга у Бриселу сад кажу да ће током следећих недеља вероватно бити нових рунди.

Функционер Европске комисије који је желео да остане анониман изјавио је раније Тањугу да уколико овог пута не дође до договора још има времена за наставак дијалога с обзиром да се министри иностраних послова земаља чланица, који треба да одлуче о евентуалном отварању преговора Србије о придруживању ЕУ, састају у Луксембургу тек 22. априла.

То је на известан начин данас у Београду потврдио и шеф Делегације ЕУ у Србији Венсан Дежер изјавом да постоје добре шансе да се постигне напредак у данашњем дијалогу који би довео до споразума Београда и Приштине о заједници српских општина на Косову и Метохији, али да ће учесници дијалога имати још времена уколико је то потребно.

Српски званичници су пред седму рунду дијалога оценили да је договор Београда и Приштине могућ уколико Приштина начини уступке, али да су мале шансе да се то догоди данас.
Тако је премијер Ивица Дачић након састанка са комесаром за проширење ЕУ Штефаном Филеом рекао да Србија очекује напредак у дијалогу, али да треба видети хоће ли бити позитивног одговора друге стране.

Први потрпедседник владе Александар Вучић пренео је комесару за проширење да је Србија постигла напредак на европском путу чинећи многе уступке те да то сада очекује и од Приштине.

Потпредседница владе Сузана Грубјешић оценила је раније данас да договор у седмој рунди није извесан, као и да то није пресудна рунда како се најављивало и поручила да би међународна заједница требало више да се фокусира косовску страну, која, како је казала, није спремна за компромис.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *