Датум краја историје

Милорад Вучелић, главни уредник

Права тема бриселских разговора је независност Косова. Да је Косово независна држава не би никаквог дијалога ни било. Зато неуспех последње рунде преговора мора да охрабри сваког коме је држава Србија прирасла за срце. Косово је још увек далеко од независности без обзира на све „напретке“ и „прогресе“ дијалога под покровитељством Кети Ештон и Филипа Рикера, и сва дипломатска признања. Ко год је пратио тешку артиљеријску ватру из свих могућих оружја, од стране домаће политичке колаборације и страних представника, дубоко је стрепео од бриселске капитулације 20. марта (прочитати текст Николе Врзића „Седма рунда“ у овом броју „Печата“). Срећом по нас, она је изостала. Срби су, како тако, одолели. Они који су се одупрли, а могу се препознати у „интензивним поподневним контактима на линији Вучић-Дачић“ поменутог дана заслужују не само наше разумевање него и подршку.
Тежина притиска којем су последње две недеље изложене власти у Србији, а и сви ми, изгледаће пак као идилични призор у односу на пакао притисака који све нас заједно чека до 3. априла, када се очекује наставак преговора Тачи-Дачић.
На унутрашњем плану одмериће снаге већина народа с једне, и већина медија и српских политичких опозиционих странака с друге стране. Колико се пера и говорника оштри да насрне на оне који су криви што Косово већ овог 20. марта није заокружило своју фактичку и стварну независност, што би значило и да Срби на Косову остају изручени на милост и немилост шиптарском самовлашћу. И што је најважније, изостао нам је по свему судећи, и тај фамозни Датум. Напокон ће се моћи одмерити ваљаност одомаћеног и јединственог вредновања по којем је све што је против народне воље одлично, а све што је за народ корисно јесте лоше. Што су више против народа, реформе су боље!
Биће то и наставак сукоба два погледа на свет и историју. По једнима је добијање датума за преговоре за приступање ЕУ крај историје и велики почетак ко зна чега. Изостанак датума је за њих катаклизма.
За нас, који мислимо битно друкчије, сваки је датум који је пред нама само део непрекинуте историје борбе за Косово која траје и која се неумољиво наставља.
Данашња сведочанства те живе борбе су речи нашег патријарха Иринеја и Закључци заједнице општина одржане у Косовској Митровици.

Патријарх српски Иринеј:

„Признавање је за нас потпуно стран појам. Не долази у обзир ма какво признање, као и некаква деоба (Косова)“, рекао је патријарх Иринеј пред препуном славном „Петицом“ на Правном факултету у Београду, на академији „Косово – најскупља српска реч“, коју су организовали студенти тог факултета.
„Садашње стање на Косову и Метохији је стање окупације. Надамо се да, као и свака окупација, неће трајати вечно.“
Патријарх је подсетио да је 17. марта 2004. године на Косову уништено 150 цркава и манастира и 950 српских кућа.
„Косово је било и мора остати наше“, рекао је Иринеј и истакао да је потребно пронаћи праведно решење, јер ће у супротном, како је навео, Косово и Метохија бити буре барута које неће донети добро ни Србима, ни Албанцима.
„Нисмо ми Косово изгубили, ми се за Косово и Метохију боримо и надамо се да ћемо се изборити. Први услов за очување Косова и Метохије је да будемо јединствени.“
„На Косову и Метохији 17. марта 2004. године преорана су српска гробља што је разарање врхунац некултуре и злочинства.“
„Желе да нам униште трагове, да не оставимо ништа иза себе, а то све пред очима и са благословом културне Европе.“

Закључци заједничке седнице скупштина четири општине са севера Космета од 19.03.2013. год.

I
Српски народ на Косову и Метохији, историјски је државотворан и равноправан са српским народом у преосталом делу Републике Србије, па самим тим има и историјска права и стварне интересе да остане да живи на Косову и Метохији као саставном делу Републике Србије, и да му то право не може нико ускратити.
II
На северу Косова и Метохије постоје и делују институције Републике Србије као једино легалне и легитимне. Преговори који се воде у Бриселу, наводно са циљем да се ове институције кроз заједницу српских општина замене и легализују тзв. српским институцијама, у пракси би значило повлачење органа државе Србије са Косова и Метохије, престанак вршења власти на том делу своје територије, промену уставноправног поретка, легализацију отетог дела државне територије и легализацију границе са преосталим делом Републике Србије. У том случају изгубили би се сви атрибути државности и било би потпуно ирелевантно да ли је Србија формално признала једнострано проглашену независност Косова или не.
III
Зато од Уставног суда Републике Србије поново захтевамо да без одлагања донесе одлуке о уставности постигнутих бриселских споразума и Уредби Владе Републике Србије донетих за његову примену, а од преговарачког тима да застане са даљим преговорима и прихватањем наметнутих и условљених решења.
IV
Од надлежних органа Републике Србије и представника међународних организација и институција захтевамо и тражимо да се у потпуности поштује демократски исказана воља грађана севера КиМ на Референдуму од 15.02.2012. године и да међународна заједница престане са применом дуплих стандарда.
V
Такође од надлежних органа Републике Србије и представника међународних организација и институција захтевамо да без одлагања, а по принципу повратка косовских Албанаца, створи све неопходне услове за повратак преко 200.000 расељених Срба и осталих неалбанаца, и заштите приватну, друштвену и државну имовину од узурпације и незаконите приватизације од стране Албанаца и косовских институција.
VI
Најоштрије осуђујемо најновије насилничке нападе косовских Албанаца на Србе, српска гробља, српску културну баштину, институције Републике Србије, српске ученике и на све остало што подсећа на присуство државе Србије на Косову и Метохији. Од међународних институција на Косову и Метохији и од светске јавности очекујемо одлучнију и јачу осуду нецивилизацијског и насилничког понашања албанских екстремиста и припадника институција тзв. Републике Косово према грађанима српске националности.
VII
Уколико се на Косову и Метохији настави са кршењем уставноправног поретка Републике Србије, битно се угрозе права и интереси српског народа и настави са завером да се српски народ сведе на националну мањину, односно етничку скупину, одборници одборничких група скупштина општина северна Косовска Митровица, Звечан, Зубин Поток и Лепосавић, полазећи од универзалног и неотуђивог права сваког народа на самоорганизовање, самоопредељење, удруживање и слободан друштвенополитички, економски, културни и социјални развој, прибећи ће оснивању Скупштине Северног Космета као највишег представничког и законодавног органа.

У Косовској Митровици,
19.03.2013. године

8 коментара

 1. “Podrska Vucicu…i Dacicu”.
  Niko nije UNAPRED protiv nikoga…Niko nema nista protiv Dacica…

  Ali,ako Dacic dopusti da SPS nestane sa internacionalne politicke scene,prepustivsi DS i Tadicu da zastupa srpsku levicu,u soc.internacionali,BEZ IKAKVE OZBILJNE INICIJATIVE KONTRA…blago receno,CUDI???
  Ne pricam o SPS,pricam o SRPSKIM NACIONALNIM INTERESIMA,
  artikulisane kroz aktivizam srpske levice na medjunarodnom planu.SPS prihvata (?) stav SOC.INTERNACIONALE,gde se samoustolicio Tadic…da je Milosevic kriv za sve,zato mu zatvaraju vrata,ali to ima NESAGLEDIVE POSLEDICE PO SRBIJU…

  Ali,ako Dacic u najdelikatnijem momentu pregovora sa Kosovom,NAPISE da “Kosovo nije nase (srpsko,ili Republike Srbije)…”,kako to utice na pregovore???Gde u svetu ima da Premijer,ili obican PREGOVARAC,tako transtarentno i tako eksplicitno,sece granu na kojoj sedi,u navaznijem momentu???

  Zamislite vojnu jedinicu… proglasenu neposrednu ratnu opasnost…ili,proglaseno ratno stanje,i u momentu kada ta vojska treba da brani Kosovo,ustane jedan od vodja i hladno kaze,”Kosovo nije nase”???
  Znate…to je defetizam najtezeg tipa,to je smrt za moral vojske,to je kaznjivo,vrlo drasticno…necu ni da govorim kako.

  Ali,SVE CE MO OPROSTITI…ljudi koji imaju DESETKE tokom studija,bar moje iskustvo govori,cesto nemaju adekvatan kotakt sa stvarnoscu.Oni su perfektni za naucnog radnika…ali “trupa” je nesto drugo.A Vlada jeste najteza trupa,nikako mesto za filozofiranje.

  DA LI DATI PODRSKU ,Vucicu…dobro,i Dacicu?!
  PODRSKU TREBA DATI SRBIJI!
  Ko god na tom putu pomogne,dobro pomogao,ima podrsku svakog normalog coveka…ali ko god odmogne,nema sakrivanja iza titula,funkcija i slicno.

  USA je “unistila drzavu (Iracku),ruseci Sadama Huseina…”,kazu ozbiljni analiticari.
  USA to isto radi u celom mediteranskom basenu,tzv.”arapskim prolecem”…svagde su unistili Drzavu,da bi kao,skinuli lidera.
  USA je UNISTILA SRPSKU DRZAVU,skidajuci Milosevica.
  On sam je rekao u zadnjem obracanju,pred 5.oktobar 2000.g.,sa cime se slazem,…”ne napadaju oni Srbiju zbog Milosevica,vec Milosevica zbog Srbije”.Srbije,DRZAVE,sa jakim identitetom i INSTITUCIJAMA.

  Kada je Djindjic ubijen,A NAPRAVILI SU SUPERLIDERA OD NJEGA…sta je ostalo…proglaseno je vanredno stanje???Bila je u pitanju i sama BORBA ZA DRZAVU???Jer je OD STAKLA!Po USA konceptu.
  To hoce nasi “prijatelji”,koji ce nam dati DATUM ZA KOSOVO.
  IMACEMO DRZAVU,BEZ KOSOVA I OD STAKLA,ALI SA LIDEROM!

  Znamo i kako je zavrsilo,onaj ko je proglasio VANREDNO STANJE,danas je visoki funkcioner stranke,nastale na rusevinama Silerove…koja je prva rekla “Plan Ahtisarija treba prihvatiti…”,tj,kOSOVO NIJE NASE?!

  Tada su oni “koje danas treba da podrzimo”,rekli NE,IZDAJA!!!
  Vikali su da je Cedomir Jovanovic,izdajnik.

  POZOVITE Cedomira Jovanovica ,neka da intervju za Pecat,DANAS…da vidimo sta on kaze ,a sta kaze Vlada…o Kosovskom pitanju.
  Juce Vlada kaze da je napadaju “licemeri”…
  LAKO CE MO SA LICEMERIMA,neka Vlada ne brine brigu.

  Ali,ohrabricu sve one koji MENJAJU POLITICKE STAVOVE ,i potsetiti na neciju rec,da “samo budale i mrtvaci,ne menjaju svoje politicke stavove”.

  Ne znam da li sam mrtav,ali budala nisam…MOGU DA OKRENEM PLOCU,KAD OCES.
  Evo,unapred dajem BEZREZERVNU podrsku Dacicu,na trojnim i neisvesnim pregovorima ESTON-DACIC-…PAJTIC.
  “Ne moj da se lazemo”,Vojvodina…

  Ja vidim da je SVE ZAVRSENO,nije potrebno “11 dana pakla za Vladu”,zasto?
  Sada su nam rekli da je stvar “toliko teska”…da verovatno treba da se radujemo ako nam dozvole otvaranje vatrogasnog drustva u Leposavicu.Dobro,i to je nesto,posle Daciceve pisane izjave da “Kosovo nije nase”…I TO JE NESTO!!!

  USA “voli” srpske lidere,vise nego sami Srbi.USA ne voli jaku
  srpsku drzavu.Zato,oni svim silama forsiraju ,da NEKO skoncentrise svu vlast u Srbiji…STO JACI LIDER,TO SLABIJA DRZAVA.

  Da se GORKO nasalim,parafrazirajuci jedan komentar,na agencijsku vest o briselskim pregovorima,i “prihvatanje realnosti srpske Vlade” …kaze jedan citalac:
  “Znas kako se pravi LDP…pa,glasas za SNS”.
  Duboko se ne slazem sa tim stavom,ali zelim da ga podelim sa vama,JER NE ZNAM STA DA MISLIM.Mozda sam ipak glup…

  Gospodo,IMATE SVE SANSE DA OBESMISLITE,NE SAMO POSTOJANJE KOSOVA,NEGO I POSTOJANJE POLICKIH PARTIJA I POLITICKOG SISTEMA.
  Time i samu Srbiju…bez Kosova,OD STAKLA…ali,SA LIDEROM.

 2. Iako se u potpunosti slažem sa tekstom u celini, ipak mi nedostaje nešto kako bih bio siguran u ovo što sam rekao. Da li u ovom trenutku postoji neko u Srbiji ko može da mi kaže koliko Srba živi iza administrativnih prelaza sa Kosovom ? Posle odgovora na to pitanje mogu biti siguran da sve što je napisano odgovara težnjama svih Srba. Do tada mi ostaje da ozbiljno posumnjam u svoju težnju. Sva ova nedoumica mi se javlja posle izjave Vulina da je krajnje vreme da se prebrojimo. Od 1999. godine na Kosovu žive ljudi čiji se broj nikada nije utvrdio. Bez obzira na to što ne znamo tačan broj mi smo svih ovih godina znali koliko para trošimo svake godine. Nije nam bilo bitno da li se broj ljudi menja. Imali smo odredjene pare koje su morale biti potrošene. Zato i ne čudi naglo ćutanje Vulina. Kad je ustanovio kako funkcioniše njegov ministar, lako je zaćutao. Ali ni on, kao i ostali nisu prestali da govore o Kosovu kao sastavnom delu Srbije. A zašto nisu u pravu ?
  Podjimo redom. Posle proglašene jednostrane nezavisnosti srpska vlast je povukla niz pogrešnih poteza. Naime, svi potezi vlasti su bili pogrešni. Najpre je Tadić otišao u Savet bezbednosti i pričao je svetskim zvaničnicima, koji su, uzgred budi rečeno, već imali kovertiran potez, o vekovnim težnjama Šiptar i srpskom ognjištu na Kosovu. Ni jednom rečju nije zatražio odgovornost predstavnika UNMIK-a koji je dozvolio da dodje do jednostranog proglašenja nezavisnosti. Naravno da su svetski političari u toj njegovoj bla-bla odbrani prepoznali zeleno svetlo za priznavanje kosova. A onda je mudrica Jeremić krenuo još dalje. izvukao je pitanje Kosova sa jedinog kompetentnog mesta u sud. Dobili smo baš ono što smo tražili. A onda na scenu stupa Dačić. Prvo potpisuje sporazum o EULEX-u, kojim definitivno briše prava Srba po rezoluciji 1244, a prihvata plan Martija Ahtisarija. E onda ide sve svojim tokom. Pregovori Borka Stefanovića se nastavljaju. I na kraju balade dobijamo sednicu Saveta bezbednosti na kojoj još jedan srpski političar govori o vekovnom ognjištu i crvenim linijama, uopšteno i skoro bez veze, dok sa druge strane Tači koristi prvu priliku i ne propusta šansu da još malo opravda jednostrani potez. Ko poznaje srpske političare, neće mu biti teško da shvati dokle može dovesti ovakvo ponašanje. I na kraju njegova svetost srpski patrijarh gospodin Irinej traži jedinstvo. Ali zar već jednom Srbi nisu pokazali jedinstvo kad je Kosovo u pitanju. Zar stanovnici Srbije nisu sebi upropastili životni ambijent kada su zarad Kosova prihvatili Ustav. Dokle više jedinstvo za ljude o kojima ne znamo ništa, o kojima se samo šapuće. Potrebno je jedinstvo za one jadnike koji ni do škole ne mogu otići bez EULEKS-a. Za njih da. Ali, za one u Mitrovici što pale prelaze, a onda ih hapse zbog šverca i kriminala. Da li Srbija mora biti saučesnik u kriminalu. Koliko puta je potrebno da pogrešimo da bi izvukli pouku? Ili nam je, zato što smo Srbi, da grešimo bezgrešno doveka?

  • Miki, stidi se svojih reci!
   Da nema ni jednog Srbina na KiM u ovom momentu iako ih ima mnogo, da ne govorim o onima koji bi se vratili da zive da se ne plase za zivot svog najblizeg ili svoj opet Kosovo je srbsko. Ne broje se samo zive glave vec i svi oni koji su zivot za njega dali, sve bogomolje, sve suze, sve…..
   Imam osecaj da si i ti isao na kurs B92 o tome kako ostavljati komentare…stidi se jos jednom…

 3. Murat Kovačević

  Srbi čiji su preci primili Islam su većina u Unsko-Sanskome kantonu, S jedne strane zaokruženi Srbima Republike Srpske. S druge strane Srbima sa Banije, Korduna i pravoslavne Dalmacije.Te zajednicom srpskih opština Drvar, Petrovac, Grahovo i Glamoč. Ima li što pametnije od vraćanja u pradedovsku veru i savez sa Republikom Srpskom ?

  • Murate mili moj, strpi se jos malo jer ovi sadasnji srbi nisu kao sto su nekad bili, na zlo su se oni izmjenili i gori su od pravovjerujucih muslimana koji znaju i cjene svoje porijeklo. Doci ce dan kad ce se mnogi vratiti u zagrljaj svojoj majci Srbiji samo da se Srbija rijesi kukolja koje se zove srpima danasnjim.

  • ne mora niko da menja veru i nije bitno kako se Bogu moli ali je bitno da zna svoje poreklo i da je patriota sopstvenog naroda

 4. Ceterum censeo Unionem Europaeam esse delendam (Cato)!

 5. Амери знају шта раде.Довели су нас до тачке када у Србији нема јаке опозицији чак ни издаји Србије.Нису случајнио изабрали најватреније националисте да признају Косово.Да су Радикали остали онакви ,јаки,какви су били док се нису расцепили и уз ДСС тешко би било доћи до ове тачке са Косовом.Знају они шта раде.Једини Срби са кичмом су Коштуница и Шешељ,а видимо да су једног маргинизовали јер му нер дају у власт,а другог затворили.Зар то није очигледно.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *