Дачић са Бан Кимуном

Mисија Унмика и даље треба буде главни фактор успостављања мира и стабилности на Космету, истакао премијер Ивица Дачић у разговору са првим човеком Уједињених нација Бан Кимуном, уочи седнице Савета безбедности. Премијер се састао и са руским амбасадором у УН Виталијем Чуркином.

Премијер Србије Ивица Дачић информисао је генералног секретара Уједињених нација Бан Кимуна о току дијалога Београда и Приштине и пренео му став да мисија Унмикa и даље треба да има водећу улогу у успостављању мира и стабилности на Косову и Метохији.

“Истакао сам наше опредељење да сматрамо да мисија УН на Косову и Метохији, Унмик, треба да има и даље водећу, кључну улогу као фактор успостављања мира и стабилности на КиМ и да, супротно ставовима Приштине, ми желимо да та мисија све више јача”, рекао је Дачић уочи седнице Савета безбедности на којој ће се расправљати о Косову.

Према његовим речима, иако је буџет Унмика смањен због економске ситуације свуда у свету, па и на КиМ, Србији присуство те мисије веома значи због заштите верског и културног наслеђа, али и питања безбедности за Србе на северу, као и њихове имовине и повратника.

Са Бан Кимуном, како је додао Дачић, разговарао је и о Хашком трибуналу и иницијативи Србије да затвореници казне служе у Србији или “у најгорем случају, у земљи региона”.

“Разговарао сам са генералним секретаром и о учешћу наших полицајаца у мисијама и он је веома задовољан тиме што Србија на овај начин даје подршку успостављању мира широм света”, указао је Дачић.

Премијер је рекао и да је разговарао и са представником Русије у Савету безбедности Виталијем Чуркином и захвалио му на подршци коју његова земља пружа Србији.

“Упознао сам га са дометима дијалога. Информисао сам га да то што Србија води дијалог не значи никакву промену нашег принципијелног става о статусном питању. То значи да Србија неће мењати свој став и неће признати незавиност Косова и Метохије”, поручио је Дачић.

Он је рекао Чуркину и да то што дијалог напредује не треба да буде повод неким земљама да промене своје ставове о статусном питању КиМ.

“Наш дијалог се води у смислу налажења једног мирног и одрживог решења за актуелне проблеме на КиМ, решавање проблема паралелизма институција”, рекао је Дачић и додао да је Чуркин рекао да Русија неће мењати своју позицију и да подржава став Србије по питању Косова и Метохије.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *