Бундестаг: Београд и Приштина да се обавежу пред камерама

Фото: ФоНет

БЕОГРАД – Немачка парламентарна делегација, коју у посети Србији предводи Андреас Шокенхоф из владајуће коалиције ЦДУ/ЦСУ, пренела је данас да је “незаобилазни предуслов” за почетак преговора Београда са ЕУ да и Београд и Приштина покажу “јасну вољу” за “правно обавезујућу нормализацију односа”.

Шокенхоф је, на бројна питања новинара, рекао да се захтева “јасна, видљива воља”, а да се примена таквог споразума не очекује до закључења преговора Србије са ЕУ.
“Видљива воља могла би бити показана тако што би се два председника или два премијера изјаснили у писаној форми или усмено, пред камерама, да обе владе за време преговора о придруживању Србије на правно обавезујући начин регулишу нормализацију односа”, поручио је.

По његовим речима, Бундестаг је спознао напредак постигнут у Србији, а одлуку о почетку преговора за приступање Србије ЕУ даће на основу извештаја Европске комисије.

Немачки парламентарци из редова странке канцеларке Ангеле Меркел састали су се јуче с премијером Србије Ивицом Дачићем и потпредседницом Владе за европске интеграције Сузаном Грубјешић, а данас су – на конференцији за новинаре у медија центру – поздравили напоре Владе и реформе у Србији.
“Поздрављамо чињеницу да нова Влада под вођством премијера Ивице Дачића и првог потпредседника (Александра) Вучића не само да предузима велике напоре у решавању тешких путања, већ и да је остварила значајан напредак у њиховом спровођењу”, казао је.

Шокенхоф, који је претходни пут посетио Београд на почетку мандата те владе – обелодањујући седам услова Берлина за евроинтеграцију Србије, констатовао је да се од тада “много тога променило на боље”.
“Посебно поздрављамо чињеницу да је са новом владом Србије дијалог са Приштином добио значајан подстрек. Редовни састанци премијера Дачића и Тачија представљају значајне кораке у правом смеру за нормализацију односа, састанак председника Николића и Јахјаге још је један охрабрујући сингал, баш као и последње мишљење премијера Дачиха објевљено у Нину”, казао је и истакао да је “Немачка спознала изузетан, историјски значај тих догађаја”. “И приликом данашњих разговора стекли смо утисак да можемо да се ослонимо на оно што најављује Влада Србије. У прошлости није увек било тако”, додао је.

По његовим речима, немачки захтеви који су предати септембра прошле године нису се променили, а делегација је проценила њихово испуњење. Када је реч о захтеву за укидање паралелних структура на северу Косова, немачки посланици су истакли да су неопходни конкретни договори о уклањању српских паралелних структура, које би прихватило и српско становништво на северу Косова, као и почетак њиховог спровођења, посебно у сектору безбедности, у правосуђу и администрацији, као и транспаретност финансијских давања из Србије.

По питању утицаја Београда на Србе на северу Косова, немачки посланици су констатовали да су потребни даљи напори Београда да утиче на Србе на северу како би прихватили мисију ЕУ, да би трајно била успостављена слобода кретања Еулекса и да би сарађивали са истом у истрагама бомбашких напада.

Кад је реч о испуњењу и спровођењу акционог плана, по питању реформе правосуђа, Шокенхоф је казао да је “област поштовања принципа правне државе од изузетног значаја за придруживање ЕУ”.
“Недостатак напретка у тој области може имати утицај не само на процес интеграције ЕУ већ и на демократизацију и економски опоравак земље”, подвукао је.

По другом захтеву – који се тиче откривања и гоњења починилаца паљења Амбасаде Немачке 2008 – делегација је констатовала да више од пет година значајни услови нису испуњени, ни са становишта обавезе Србије по међународном праву, нити са становишта поштовања прнципа правне државе, у складу са стандардима ЕУ. Још није откривено ко стоји иза напада, нити је подигнута оптужница, додао је.

По питању трећег захтева, који се тиче помирења у региону, немачки посланици су истакли да се од када је дошло до промене власти активно ради на остварењу контаката са суседима и настављено је улагање напора у неговање добросуседских односа, за шта се залагала претходна влада.

Посебно су у том контексту нагласили сусрет председника Србије Томислава Николића и косовске председнице Атифете Јахјага.
“Знамо да за оцену напора у дијалогу са Косовом централну улогу игра и понашање Приштине и стога вршимо утицај и на Приштину и имамо одређена очекивања и од Приштине. То смо показали и у овој посети и тражили смо и од косовских саговорника да покажу спремнсот на компромис. То значи да не можемо замерити Србији ако она буде спремна на компримис, а Косово не”, поручио је Шокенхоф додајући да, ако се настави позитиван тренд очекивања из ове области би била испуњена.

“Фракција ЦДУ/ЦСУ у Бундестагу може да оправда своју позитивну одлуку о започињању преговора о придруживану само уколико договори и реформе не буду само мртво слово на папиру, већ ако буду и спроведени”, поручио је.

Шокенхоф је рекао да ће немачки Бундестаг бити у стању да да своју оцену само на основу онога што Комисија ЕУ и висока представница Кетрин Ештон наведу 16. априла у Извештају, као и на основу онога што је договорено и спроведено. Шокенхоф је истакао да не може предсказати извештај ЕК 16. априла, али да је делегација стекла утисак да постоје искрени напори да се дође до суштинских договора. “Уверени смо да ће извештај од 16.априла у односу на онај од октобра садржати и документовати јасан напредак”, нагласио је.

Упитани да ли постоје захтеви према Приштини, немачки посланици су подвукли да се у доглендо време не поставља питање отпочињања преговора са Приштином, те да су због тога захтеви предати само Београду – за који се не поставља питање да ли ће бити отпочети преговори, већ само када. Осим Шокенхофа, у делегацији Бундестага су и посланици Петер Бејер и Родерих Кизеветер, посланик и известилац за Србију у Комитету за европске послове Бундестага Јохан Вадепул, као и спољнополитички саветник фракције ЦДУ/ЦСУ у немачком парламенту Ханс-Јоахим Фаленски.

3 коментара

 1. Konacan zakljucak je da je nova garnitura srpskih politicara KOOPERATIVNIJA od ozlogasenih “zutih”!!! Cinizam Njemaca je bez presedana kao i KUKAVICLUK i VELEIZDAJA srpske “elite”!

 2. може, у некој ријалити “фарми” , – у Сибиру …

 3. Bilo bi zanimljivo da neka NVO otvori demokratsku raspravu na naucnom skupu sa temom Uloga Bundestaga u raspadu Jugoslavije.
  Predlazem tri sesije:
  Politicke I finansijske osnove separatistickih ideja u Jugoslaviji-doprinos Nemackih javnih I tajnih sluzbi, zatim
  Uloga Nemacke diplomatije i medija u trazenju mirnih resenja u dezintegraciji Jugoslavije, I na kraju
  Aktivnosti Bundestaga u sklopu Nemackih vojnih, ekonomskih i politickih interesa na podrucju bivse Jugoslavije.

  Predlazem da sesije budu javne pred kamerama sa zivim prenosom I simultanim prevodjenjem na Nemacki, Engleski, Francuski, Arapski, Kineski, Spanski I Ruskin jezik.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *