Бруно ће нам опростити што нас је лагао

Пише Миодраг Зарковић

Србија остаје својеврсни расадник превртљиваца попут портпарола Тужилаштва за ратне злочине, спремних да газе по свему што су до јуче грчевито заступали, само да би избегли сопствену одговорност

Друштво заслепљено каквим стално измичућим датумом из непрестано замагљене сутрашњице, добровољно је обезвредило сећање на све што је било јуче. То сећање, дакле, није ни прогнано, ни забрањено, како је умело да буде у деценијама крваве титоистичке диктатуре или у годинама скоро једнако насилне тадићевске тираније; не, него је напросто изгубило сваку важност, пострадалу у безглавој јурњави за понижавајућим циљем.
То значи да свако може да памти не тако давне заклетве Томислава Николића, обећања Александра Вучића и ватрене говоре Ивице Дачића, али да дотично памћење нема никакву употребну вредност. Приближавајући се каобајаги Европској унији, у ствари смо до гуше утонули у замјатиновску/орвеловску трауму, оивичену поразним сазнањем да је затирањем прошлости сахрањена и свака одговорност за изречено или почињено.
Зато је и Бруно Векарић, посматрајући како се режимски прваци поткивају, решио да и он дигне ногу, тј. да наступа управо са оних становишта која је он сам колико јуче прогањао као неприхватљива. Векарић, портпарол Тужилаштва за ратне злочине и заменик тужиоца Владимира Вукчевића, стога данас осипа паљбу по Хашком трибуналу, иако је годинама уназад узимао чак и лично учешће у сатанизовању оних који су одвајкада имали оштар, критички став према тој накази од суда. Гостујући у емисији „У центру“ на „Студију Б“, заједно са новинарком Б92 Љубицом Гојгић и адвокатом Браниславом Тапушковићем, Векарић је 5. марта, без икаквог видљивог трага да га је срамота од самог себе и пред самим собом, изјавио:
„Хашки трибунал је дуго времена био као света крава, нико се никада није усудио да каже: Чекај, да ли је то правда?“

Главна тема емисије била је ослобађајућа пресуда Момчилу Перишићу, око које се повела расправа о коначним дометима и последицама рада Трибунала за бившу Југославију, где је Векарић деловао малтене спреман да поведе крсташки поход на мрски Хаг. Закукао је да после „оволиких година“ сарадње са Хагом осећа „горчину у устима“! Замерио је Хашком тужилаштву на попустљивости према Хрватској и суровости према Србији! Оценио је да је Хаг направио низ грешака „за које, да су се десиле у Србији и српском правосуђу, неко би одговарао“! Рекао је још много тога што се непосредно коси са оним одраније познатим Векарићем који је, уз Вукчевића, у наше име – али наглашено послушнички – полагао рачун за рачуном најпре пред Карлом дел Понте, па затим пред Сержом Брамерцом. Он, Векарић, потписани уредник опскурне књиге у којој је његово Тужилаштво клеветнички сакупило критичке новинарске текстове о Трибуналу, данас има образа да тврди да се „нико никада није усудио“ да доведе у питање Хаг и хашку „правду“!
Реплицирала му је, мада преблаго, само Љубица Гојгић (поново оштрија према Хагу него што је била и у једном свом извештају за матичну Б92), док карикатурални водитељ Ђорђе Мићић – његово је шарлатанство заиста увредљиво и по интелигенцију гледалаца и по част професије – није видео ништа спорно у Векарићевом велеобрту, те није нашао за сходно да му постави било какво потпитање. И, обрачун овог друштва са сопственим памћењем и, самим тим, сопственим достојанством, тако је настављен без већих потешкоћа. А Србија је остала својеврсни расадник превртљиваца, људи спремних да не трепнувши газе по свему што су дотле радили или причали, само да би остали на положајима и у улогама којима нису дорасли ни по једном иоле смисленом аршину.
***
Толико о Векарићу прелетачу. Сада мало о Векарићу спортисти. Маратонцу. Чим је његово гостовање на „Студију Б“ било готово, отрчао је до РТС-а, у емисију „Упитник“, која се такође бавила пресудом Перишићу и Хагом. Временска разлика између две емисије била је таман толика да Векарић савлада тих неколико стотина метара растојања између два студија (како не би испало да му је све у животу лако, вреди истаћи да је морао да хита преко једне не баш наивне узбрдице).
Поред Векарића, у „Упитнику“ су учествовали још и Новак Лукић као Перишићев адвокат, и Љиљана Смајловић као председница Удружења новинара Србије. И тамо се у сат времена јалово разглабало о Трибуналу који је „изгубио углед“ и „није оправдао своју сврху“. Векарић је, очекивано, поново искористио прилику да држи вакелу о одговорности:
„Када питамо које су стандарде поставили у Хашком трибуналу, немамо одговор. Када постављамо питање одговорности, у свакој институцији у Србији, у региону, било би постављено то питање… Ако троје-четворо људи страда у затвору из било којег разлога, ако Жупљанин зове и прети сведоцима пред саслушање из Шевенингена, ако имате низ таквих грешака, ко је за то одговоран? То су ствари које, мислим, један менаџер у некој фирми би то санкционисао, а камоли у једној тако озбиљној институцији као што је Међународни трибунал за бившу Југославију.“
Узимајући у обзир обе емисије, као и то што су приказане једна за другом, безбедно је претпоставити да пре Векарића нико у историји није тако неодговорно и са толико неодговорном биографијом држао лекције о одговорности.
***
Када смо већ код Хага и одговорности, „другосрбијанци“ упорно настављају да кривицу за убиство Зорана Ђинђића приписују неименованим моћницима који не могу имати никакве везе са Земунским кланом и антихашким лобијем. Одбегла перјаница ЛДП-а Никола Самарџић гостовала је у „Кажипрсту“ на Б92 у среду, 6. марта. Дотичући се косметског чвора, Самарџић је најпре прежвакавао изанђалу и кривоклетничку тезу да „Милошевић није смео да прихвати услове који су му постављени у Рамбујеу, али данас је очигледно да је боље да је прихватио те услове.“ После тога је додао:
„Затим је Зоран Ђинђић планирао да отвори питање Косова, као и сва друга незгодна питања, и та његова одлука је допринела атентату на њега.“
Према томе, две седмице после једнако несмотреног – и утолико искренијег – признања Драгана Ђиласа да је Ђинђић убијен зато што је повезивао судбину Космета са Републиком Српском, имамо Самарџића који такође тврди да је покојни премијер усмрћен због тога што је „планирао да отвори питање Косова“. Изгледа да они заиста знају нешто што обични смртници могу само да нагађају.

 

2 коментара

 1. Оно што имаш у излогу, имаш у радњи …
  Оно што немаш у излогу, имаш у радњи …
  И обрнуто !
  Оно што имаш у излогу – немаш у радњи !
  Оно што немаш у излогу – ко је луд да има у радњи !
  Ја То онако , неповезано и непримењиво …
  Јер где има да је СПИКЕР уједно и ДРУГИ ЧОВЕК неке ИНСТИТУЦИЈЕ или УСТАНОВЕ ! Спикер и нема неку “обавезу” да ишта зна, уме, мора, има!
  Он ЈЕ Излог Дућана који је за МНОГО “заслужан”!
  Примерице,на хрваћанском,саучесници у следећим “подвизима” Хага су :
  16.11.2012.године “ХАШКИ ТРАБУЊАЛ” правној “науци подарио” ПАРОДИЈУ ПРАВА и “аболирао и аминовао” ГЕНОЦИД и ХОЛОКАУСТ НАД 1/4 МИЛИОНА ЦИВИЛА, ЉУДСКИХ БИЋА…
  То је 1/3 ЖРТАВА из ЗВЕРИЊАКА званог ЈАСЕНОВАЦ,чији су “ПРАВИЧНИ ПОЧИНИОЦИ ЗВЕРСТАВА-некажњени и удомљени” у САД.
  Тако НАТО-свет може да “СЛАВИ” 16.11.2012. КАО ПРАЗНИК ЗВЕРИ И СЛАВУ ЗВЕРИЊАЦИМА ДИЉЕМ ПЛАНЕТЕ…
  Уз СИРОВИНЕ, МАГАРЦЕ, ОЛОШ, МОРОНЕ и остaлу БРАТИЈУ УСКОРО понављање ПОДВИГА и над 1/4 МИЛИОНА ЦИВИЛА ПОНОВЉЕНОГ ГЕНОЦИДА и ХОЛОКАУСТА над ГРАЂАНИМА Косова и МЕТОХИЈЕ и “ослобађање” за ПРАВИЧНЕ ПОЧИНИОЦЕ ЗЛА и ЗВЕРСТАВА…
  ВИКТОМОЛОШКИ, а и ОЛОШКИ, је могуће “доказати”:
  – да је Председник Ђинђић – сам себе убио ;
  – Председник Милошевић се “самоизлечио”;
  – децидирано је воз на “оном мосту” сам себе РАКЕТИРАО;
  – детенце од 3 године из Новог Пазара и отац су “логично” ракетом раскомадани јер су ПОКУШАЛИ “НАСИЛНО ДА СЕ САКРИЈУ у улаз зграде” од ПСИХОПАТА ПОМРАЧЕНИХ УМОВА;
  – МАЛА МИЛИЦА је “крива” јер је “ПРУЖАЛА ОТПОР”….
  – јадници из КЛЕЧКЕ су ЗАСЛУЖЕНО “ИСКАСАПЉЕНИ и ИСПЕЧЕНИ” у пећима, а ПСИХОПАТЕ које су им то урадиле су “ОСЛОБОЋЕНЕ” “заслужено” због …. О Л О Ш К Е – “памети” !!!!!!
  Да “зуцнемо” о Сребреници или да “цитирам исказ” муслиманског или бошњачког СВЕДОКА о “зверствима из кухиње Алије Изетбеговића” и “саветника” из SAD-CIA-NATO-zveri ????
  Колика ли је “ЗАСЛУГА” назов-Нашег Дућана и Излога ?!?
  Бруно ће СИГУРНО “опростити” ЛАЖОВЧИНИ и ОЛОШУ Бруну – као увек!
  Да ли ће СРБИЈА да му “опрости” … тешко Њему !!!
  Некад и треба “разбити излог”, да се радња – реновира !

 2. Е вала баш! Није Србија да буде рај, а нису сви ни за пакао, али за чистилиште, свакако многи! Верујем да има доброга у сваком човеку, па и у Бруну тзв. Вукчевићу (и осталим шућмурастим ликовима квазидемократске сцене) али морају проћи кроз покајање! А шта је боље за покајање од херцеговачког крша? Доле камен, горе небо, ој Билећо Бог те … Знао је то краљ Аца, а Бога ми, знамо и ми …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *