Bez dogovora u Briselu, postignut napredak

BRISEL – I nakon sedme runde pregovora još nije postignut dogovor Beograda i Prištine ali je izvestan napredak u dijalogu ostvaren, a razgovori će biti nastavljeni 2. aprila.

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić izjavio je da je u poslednjoj rundi dijaloga sa Prištinom postignut određeni napredak, ali da u ovom trenutku ne može da kaže da su dve strane ni blizu ni daleko od dogovora.

“Kako vreme prolazi, optimizam za dolaženje do rešenja bi mogao da bude sve veći”, rekao je Dačić u Briselu posle višečasovnog sastanka sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem i visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton.

Srbija, kako je istakao, želi dogovor zbog stabilnosti čitavog regina i dobrobiti građana, a ne zbog dobijanja datuma početka pregovora o pridruženju EU.

“Zalažemo se za sveobuhvatno i dugoročno rešenje, a da bi do toga rešenja došli potrebno je uložiti mnogo truda, poštovati interese obe strane. Ne mogu da kažem da smo ni blizu ni daleko od dogovora, jer u svakom momentu se pogled na to gde se nalazimo menja”, rekao je Dačić.

Neuobičajeno za ranije runde razgovora ovog je puta u Briselu najpre održana trilateralni sastanak srpskog i kosovskog premijera Ivice Dačića i Hašima Tačija s šefisom evropske diplomatije Ketrin Ešton, da bi nakon dva sata usledili odvojeni razgovori, najpre Ešton – Tači, a zatim i Eštonove s Dačićem.

Takođe mimo prakse u prethodnim susretima posle odvojenih susreta troje aktera bili su ponovo za stolom i ta faza sedme runde dijaloga traje i dalje.

U međuvremenu je popodne, kako navodi izvor Tanjuga, razgovor na kratko prekinut kako bi visoka predstavnica EU obavila ranije zakazan razgovor sa komesarom za proširenje Štefanom Fileom. Tanjugov izvor iz Evropske komisije kaže da smo “ušli u najosetljiviju fazu”, da veruje da će ova runda biti završena tek kasno noćas, ali nije mogao da otkrije nikakve druge detalje o toku razgovora predsednika vlade Srbije i kosovskog premijera.

Ranije večeras američki diplomata zadužen za Zapadni Balkan Filip Riker izjavio je da veruje da je moguće da u dijalogu Beograda i Prištine bude postignut dogovor, pod uslovom da “obe strane budu konstruktivne i usredsrede se na budućnost svojih naroda”.
“Verujem da je moguće pronaći rešenje”, rekao je Riker novinarima nakon što je danas u Briselu imao odvojene susrete sa učesnicima dijaloga i funkcionerima Evropske unije.

Iako su glavni akteri na političkoj sceni Srbije uoči sedme runde bili veoma oprezni u izjavama o mogućem rešenju, pre svega za zajednicu srpskih opština, što je glavna tema, čini se da je današnja serija razgovora delom dokaz da obe strane, kao i posrednik EU, žele da se do zadovoljavajućeg rešenja dođe.

Prethodno je sedma runda bila označena kao ključna, zbog čega se nametalo da će rezultirati rešenjem, ali su poslednjih dana, posebno nakon žive diplomatske aktivnosti najviših funkcionera Srbije, ali i poruka koje su Srbiji upućene iz najmoćnijih zemalja Unije, i izjave i nadanja postali umereniji.

Šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer izjavio je danas da postoje dobre šanse da se postigne napredak u ovoj etapi dijaloga i da dođe do sporazuma Beograda i Prištine o zajednici srpskih opština na Kosovu i Metohiji, ali je dodao i da će učesnici dijaloga imati još vremena ukoliko je im je to potrebno da bi se dogovorili.

To vreme očigledno upravo teče u Briselu, jer susret se neplanirano odužio, menjajući formate, najpre sve troje, pa odvojeno, pa ponovo zajedno Ešton, Dačić i Tači i pri tome s nepoznanicama – koliko će ovog puta razgovori trajati, da li će se akteri obratiti nakon okončanja, da li pojedinačno ili zajedno, što je u toku dana bilo uz opticaju, i konačno – šta će biti epilog.

Srpski zvaničnici su pred sedmu rundu dijaloga ocenili da je dogovor Beograda i Prištine moguć ukoliko Priština načini ustupke, ali da su male šanse da se to dogodi danas.
Tako je premijer Ivica Dačić nakon sastanka sa komesarom za proširenje EU Štefanom Fileom rekao da Srbija očekuje napredak u dijalogu, ali da treba videti hoće li biti pozitivnog odgovora druge strane.

Prvi potrpedsednik vlade Aleksandar Vučić preneo je komesaru za proširenje da je Srbija postigla napredak na evropskom putu čineći mnoge ustupke te da to sada očekuje i od Prištine.

Potpredsednica vlade Suzana Grubješić ocenila je ranije danas da dogovor u sedmoj rundi nije izvesan, kao i da to nije presudna runda kako se najavljivalo i poručila da bi međunarodna zajednica trebalo više da se fokusira kosovsku stranu, koja, kako je kazala, nije spremna za kompromis.

Jedan komentar

 1. Pregovori su prekinuti sinoc…HVALA BOGU.
  Ivica Dacic treba danas,21.marta,da podnese ostavku i da se izvini srpskom narodu za izjavu da “Kosovo nije nase”…
  Da funkcionice drzava,trebao bi i da odgovara!
  On je tom izjavom otvorio branu i mi se sada nalazimo pod nekontrolisanom briselskom bujicom neprihvatljivih zahteva.

  Sve sto potpisu i pokusaju da umotaju u lepu ambalaze,BICE MANJE nego da Dacic nije gore recenom izjavom,Srbiji zario noz u srce i dusu.
  Najavljena KARIKATURA od rekonstrukcije Vlade,gde ce “ako uspeju pregovori”(zasto???),kako nocas najavlje stampa,premijer postati Vucic,u polulegalnoj letecoj izmeni…jeste SKALAMERIJA i jeste LAKRDIJA.Treba raspisati izbore,a ne kao u latinoamerickim poludrzavama,prebacitavi duznosti,na prijatelje i familiju.

  Ako tako bude,Srbija ce postati “Srbija d.o.o”,jos jedno u nizu preduzeca,sa spornom “privatizacijom”…koja ce djuture,sa nama,sa zenama i sa decom…uci na “svetsko” burazersko trziste,gde ce joj “multinacionalne” kompanije,zavrnuti usi,za sva vremena.

  Mene uopste vise ne interesuju “procenti saglasnosti” Dacica i Zmije Tacija,jer smo dozvolili,da ako im daju sutra da u Leposavicu dobiju Srbi vatrogasno drustvo,to ce samozvani vlasnici “Srbije d.o.o.”,sa pojedinacnom podrskom naroda jedva od 10%,i oni koji ih podrzavaju sa jos manjom podrskom…trijumfalno saopstiti ,kao nacionalnu pobedu?!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *