Б92 и Одбор за људска права организују курсеве за остављање коментара на сајту Б92

Београд, 20. 03. 2013. године (Бе92) – На јучерашњем саветовању у „Медија центру“ у Београду, на којем су учествовали директор Б92 Веран Матић, директор Одбора за људска права у Лесковцу Добросав Нешић, а у име других огранака ове организације широм Србије, као и председник Удружења за остављање коментара на сајтовима Иван Мандић, договорено је да се оснује школа која би организовала курсеве за остављање коментара на веб страницама најпосећенијег српског информативног портала.
С обзиром на жалбе које је ова кућа добијала у последњих десетак година у вези са тим да многи коментари не излазе упркос томе што се њихови аутори придржавају упутстава, Б92 и Одбор за људска права одлучили су да изађу у сусрет свим заинтересованима који би желели да остављају своје коментаре на овом престижном сајту.
Једна од спорних тачака гласи: „Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, не објављујемо.“ Оно што коментаторе највише збуњује, истакао је Мандић, то је да њихови коментари упркос томе што не садрже говор мржње псовке и увреде, а односе се на вест коју коментаришу скоро никад не буду објављени. С друге стране, многи коментари који садрже обилат говор мржње објављују се без икакве цензуре и још излазе на врху листе као најпрепорученији. „Штавише“, додао је Мандић „ниједан мој коментар у историји овог сајта није објављен, упркос томе што сам се придржавао свих правила, а пробао сам барем двеста пута“.
Веран Матић и Добросав Нешић истакли су да многи заборављају и на правило из Закона о јавном информисању у којем пише: „Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу, или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело“, који многи погрешно тумаче и дају себи за право да износе своје идеје које нису у складу са уређивачком политиком овог сајта.
Другим речима, први полазници Школе за остављање коментара на сајту Б92 моћи ће већ од априла да савладају сва правила како да оставе коментар који ће бити објављен, а да њиме не утичу на јавно мњење другачије него што би то одговарало овој одговорној информативној кући.

УРС одустао од предизборног слогана „Стоп страначком запошљавању!“

Београд, 18. 03. 2013. године (Зета) – На данашњој конференцији за новинаре Уједињених региона Србије донета је одлука да се повуче предизборно обећање да се људи више не запошљавају по страначкој линији. До ове одлуке дошло је на предлог самог Млађана Динкића који је рекао да ово обећање УРС-а не може никако да испуни због коалиције у којој се ова странка нашла. „Превише је ту странака и незапослености да бисмо могли да гарантујемо да ћемо запошљавати стручњаке уместо страначких послушника. Да се пита УРС, ми бисмо то обећање испунили, али наш положај у влади није такав да бисмо то могли и да спроведемо. За утеху, међу члановима појединих странака примећен је известан број стручњака из разних области, а понајвише политичара“.
Верица Калановић, потпредседник УРС-а и министар за регионални развој и локалну самоуправу, додала је да УРС одустаје и од идеје регионализације Србије из сличних разлога. „Наш положај у влади сувише је слаб да би се спровео наш програм о регионалном развоју и ми се због тога својим бирачима извињавамо“.
На новинарско питање шта ће бити с називом странке ако нема ништа од регионализације, Калановић је одговорила да око тога није било проблема ни у ранијим називима ове странке и подвукла да ова странка ни раније није остваривала своја предизборна обећања, као што је на пример оних 1.000 евра по становнику од приватизације, али да јој то ништа није сметало да сваки пут пређе цензус и буде у владајућој коалицији.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *