Амфилохије: Косово судилиште Србима, Албанцима, ЕУ и свету

Фото: ФоНет

БЕОГРАД – Митрополит црногорско-приморски Амфилохије изјавио је данас да је Косово судилиште “божије правде” како Србима и Албанцима, тако и Европи и целом свету, а тренутну ситуацију у покрајини упоредио је са “петовековном отоманском тиранијом”.

Амфилохије је на скупу “Његошев косовски заплет”, који је одржан поводом 200 година од рођења црногорског државника и песника и 14 година од бомбардовања СР Југославије, рекао да је Његош био и остао “пророчка савест” како за Србе свог времена, тако и за Србе уопште, али и целу Европу, јер је његово опредељење било “косовско-заветно”.

Његош је, како је истакао митрополит Амфилохије, једна од најзначајнијих личности у нашој дуговној, филозофској, црквеној, богословској и народној историји и бићу, а његова државничка визија је била визија обнове Душановог царства.

За Његоша, према Амфилохијевим речима, Косово није просто гробница, него и живоносни гроб за будућност.

Митрополит је, говорећи о бомбардовању СРЈ 1999. године, рекао да је све што се догађало у време Другог светског рата и од 1945. до 90-их година, била припрема за бомбардовање и поновно одсецање Лазареве главе – Косова, од његовог тела, односно остатка Србије.

“Бомбардовање и окупација Косова и Метохије, која и данас траје као подлога такозване независности, јесте опредељење Европе за наставак Муратовске тираније и петовековног отоманског господарења Косовом”, рекао је Амфилохије.

Он је на трибини у Коларчевој задужбини навео да “актуелна српска власт као да је остала без Лазаревог, Карађорђевог, Милошевог и Његошевог духа”, па “каже да спашава што се спасити може” и “проглашава да је Косово изгубљено жртвујући себе и своју жилу куцавицу – Косово, за европску чинију сочива”.

“Жртвовање своје жиле куцавице за европску чинију сочива или за европске интеграције садашња власт као да продаје, као да се нашла у опасности да прода образ и веру за вечеру. Као да ће ту чинију сочива и добити. Као да Западна Европа нуди нешто више Србији него Мурат пре 620 година”? рекао је Амфилохије.

Скупу који је организовао Фонд “Слободан Јовановић” присуствовали су, поред осталих, академик Матија Бећковић, лидер Демократске странке Србије Војислав Коштуница и други функционери те партије.

Танјуг

Један коментар

  1. ZLI VETROVI UDARILI SU SA SVIH STRANA NA TEBE, SRBINE BRATE, OSEČAŠ LI? VIDIŠ LI? ČUJES LI? HOČE DA PREKINU VEZU TVOJU SA RODITELJIMA TVOJIM, SA PRECIMA TVOJIM, SA SLAVOM TVOJOM. HOČE DA TI ISKIDAJU OSNOVU ŽIVOTA TVOGA, NA KOJOJ SI TI POTKAN I UTKAN. HOČE DA TE ODVOJE OD STRUJE SVETLOSTI I SILE,KOJA TI SE SPUŠTALA U DUŠU S NEBA I KOJA TE UZDIZALA K NEBU. HOČE DA TE OSTAVE U TAMI KRAJNJOJ, BEZ KANDILA I PLEMENA BOŽANSKOG, ŠTO TI STVORITELJ TVOJ DAROVA KROZ PRETKE TVOJE I KROZ CRKVU TVOJU….Nikada ne smemo izgubiti iz vida da je Kosovo i Metohija već oko hiljadu godina centralna oblast srpskog naroda,naše države, kulture i duhovnosti.Svaki narod je kroz svoju istoriju prolazio kroz veoma teške periode, kada je bio u pitanju njegov sam fizički i biološki opstanak na teritoriji koju je naseljavao. Srpski narod se mnogo puta nalazio u tako teškim situacijama, i uvek je do sada izlazio kao pobednik, ne dozvoljavajući da mu se ukalja dostojanstvo,ponos i pripadnsot srpskom plemenu. Duboko u narodnoj duši urezana jevanđelska misao, ljubomorno čuvana krsna slava, stari naši manastiri i pesma, kroz koju smo se radovali i plakali, bili su podrška i neuništiva snaga naše vere i Crkve. Ovi biseri i danas krase našu Crkvu. Zato i u danima našim, koje karakterišu teške moralne krize međunarodnih razmera srpski narod gleda s dubokom verom u vitalnost svoje Crkve i od nje i dalje očekuje ono što mu je davala kroz vekove.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *