Завршни ударац западним агентима

Зa „Печат“ из Москве Богдан Ђуровић

После невладиних организација и политичких активиста који се финансирају из иностранства, у процедуру Државне думе улази и забрана пропаганде хомосексуализма и заштита верских осећања грађана

Само четири дана од премијерног приказивања на московској телевизији НТВ, 20. јануара, била су довољна документарцу Бориса Корчевњикова „Не верујем!“ да потуче све рекорде популарности у Русији и муњевито избије на друго место листе гледаности у категорији истраживачких филмова. Филм детаљно описује технологију којом плаћени блогери и други прозападни активисти руше Руску православну цркву, што је по мишљењу експерата главни правац спољног деловања против руске државе и председника Владимира Путина. Једини филм који је и даље популарнији од Корчевњиковог остварења, и то за само један процентни поен, јесте сада већ чувена „Анатомија протеста 2“, у којем су пре неколико месеци приказани ексклузивни видео снимци лидера руске опозиције Сергеја Удаљцова како прима наређења и тражи новац од сарадника грузијског председника Михаила Сакашвилија.
Чињеница да су у Русији најпопуларнији филмови који се баве раскринкавањем технологије подривања државе и изазивања револуционарне ситуације – сведочи да у народу високо преовладава свест о угрожености Русије вољом западних центара моћи.

 

УДАРЦИ ПРОЗАПАДНИМ СНАГАМА Утолико су јаснији потези које власт енергично повлачи после Путиновог реизбора на место шефа државе. Већ месецима, Кремљ задаје ударац за ударцем прозападним снагама, остављајући их без даха. По организаторима „наранџастих револуција“ најпре је ударио нови Закон о масовним окупљањима, где се прописују много строжа правила за одржавање митинга, али и вишеструко веће казне за изгреднике. На тај начин заустављена је тенденција рушилачких демонстрација, започетих још у јесен 2011, на којима су се чули и позиви да се крене у јуриш на Кремљ. Следећи корак био је Закон о иностраним агентима, чијим се одредбама под ригорозну пореску и финансијску контролу ставља читав сектор невладиних организација, које су западним новцем давале снажну логистичку подршку антивладиним протестима.
После ових крупних системских решења, законодавац се позабавио и конкретнијим облицима антидржавног деловања, штитећи максимално друштвени и уставни поредак, као и традиционалне руске вредности, а да при том све остане у границама демократских норми. Као одговор на амерички „Закон Магнитског“ о забрани уласка и пленидби имовине руских функционера, Државна дума усвојила је „Закон Диме Јаковљева“, којим се уводи потпуна забрана финансирања из иностранства за све организације које на било који начин учествују у политичком процесу. Ако се, на пример, нека невладина организација бави мониторингом избора, њој је забрањено да прима било каква средства (техничка или финансијска) из иностранства, из приватних или буџетских извора. Истим законом уведена је и забрана америчким држављанима, укључујући и Русе који имају двојно држављанство, да буду чланови или руководиоци домаћих организација које утичу на политику. Такође, Американцима за које надлежни органи процене да су учествовали у нарушавању људских права и интереса Русије биће заплењена имовина и забрањен улазак на територију РФ. И, коначно, најмање важна мера овог закона, али око које се подигла највећа медијска халабука, јесте и одлука да се Американцима забрањује усвајање руске деце.

[restrictedarea] Читав овај позамашан списак мера, који је углавном само преписан из западног (најчешће америчког) законодавства, ускоро ће бити допуњен са још два важна акта. Тако ће, до краја године, бити задат коначни ударац свим делатницима који су се до сада сакривали иза паравана уметничких, верских и сексуалних слобода. Први Закон, о забрани пропагирања хомосексуализма међу малолетницима, већ је усвојен на првом читању у Државној думи (преостаје још једно читање да би ступио на снагу), изазвавши гнев Стејт департмента, Савета Европе, ОЕБС-а и сличних институција. Други закон, о спречавању угрожавања права верника, наћи ће се пред посланицима већ у марту, јер је тренутно на доради после примедби које су уследиле из Кабинета председника и премијера Русије. Под удар закона доспеће све групе које су физички или медијски нападале Цркву, скрнавиле и уништавале верске објекте, секле крстове… А посебно групације које се баве ширењем лезбијских, геј, бисексуалних и трансродних утицаја на децу. У образложењу Закона наводи се да је „пропаганда хомосексуализма добила широк замах“ и да се води преко медија и друштвених акција.

СКРНАВЉЕЊЕ ХРИСТА Тако, Закон о заштити верских осећања предвиђа затвор у трајању до пет година и повећање новчаних казни 100 пута у односу на досадашње, за кривично дело угрожавања религиозних права грађана. Овај акт био је потребан после прошлогодишњег упада девојачке панк-групе „Пуси рајот“ у московски Храм Христа Спаситеља, где су извеле политички перформанс против Путина, а који је шокирао вернике. Младе жене, од којих су неке биле одраније познате као учеснице сексуалних оргија, оптужене су за кривично дело „хулиганства“ и осуђене на по две године затвора, док је једна ослобођена. Када нови закон буде донет, овакве акције биће директније санкционисане и многи ће, суочени са могућношћу великих затворских и новчаних казни, одустати од намере да на овај начин узнемирују верска осећања грађана и уништавају црквену имовину. Јер, после девојачког „панк-молебана“, Русију је запљуснуо талас сличних акција, у којем је разуздана омладина палила храмове, одсецала крстове, исписивала графите по црквама.
Подстакнуте акцијом „Пуси рајота“, гологруде активисткиње украјинске феминистичке групе „Фемен“ моторном тестером исекле су у центру Кијева велики дрвени крст са разапетим Исусом Христом. Талас је кренуо: широм Русије у протеклих неколико месеци скрнављене су иконе, сечени крстови, а на појединим опозиционим сајтовима објављени су ценовници за награде које добијају починиоци ових недела: за исечени крст 150 евра, графит на фасади цркве 75, а на крстовима и другим верским обележјима 50 евра. Због свега тога, како је истакао и Владимир Путин, држава мора да размишља о заштити религиозних осећања грађана, али да закон буде правно утемељен и да не крши ничија права. „Ако људи немају осећање одговорности и разумевања за друштво, значи неопходна је законска регулатива“, нагласио је руски председник. Док је Јарослав Нилов, председник Комитета Државне думе за друштвене и религиозне организације и коаутор овог закона, нагласио да је вештачко распиривање мржње према Руској православној цркви и религији уопште усмерено ка дестабилизацији Русије, као инструмент политичке и геополитичке борбе и средство притиска на државу.
Очигледно, руска држава и Путин лично, зашли су на клизав терен, где би требало заштитити право грађана на слободу говора и уметничког изражавања, а истовремено најоштрије санкционисати рушење државе, породице и Руске православне цркве. У прилог властима иду и истраживања јавног мњења, по којима више од 80 одсто грађана подржава државу у доношењу нових закона. Како је показао филм „Не верујем!“, поједини познати блогери добијају и више од 3.500 евра за само један антицрквени или антипутински текст, док они мање искусни убирају по 100-200 долара. Њихове блогове – у којима свештенство РПЦ представљају као развратне богаташе, педофиле и лопове – затим у року од неколико сати широм Интернета дистрибуира читава армија, такође добро плаћених, интернет активиста. Шокантно је признање (у филму „Не верујем!“) једног од организатора ове „блогерске агентуре“, снимљено скривеном камером, да се акција сматра успешном ако најмање 100.000 људи види публикацију – засновану на потпуним измишљотинама! Експерти у филму Бориса Корчевњикова објашњавају да се овакви блогерски удари дешавају најмање два пута дневно, а једна акција обично кошта око 200.000 долара. Није потребно бити Шерлок Холмс, па схватити одакле пристижу средства за ове акције.
Пошто је новим законодавством умногоме сузбијен њихов рад путем митинга и демонстрација, активност западних служби сада је максимално усредсређена на Интернет, за шта се улажу стотине милиона долара. Зато, потпредседник Државне думе из редова Путинове „Јединствене Русије“ Сергеј Железњак већ најављује следећи потез Кремља – промене законодавства које ће омогућити државним органима да по хитном поступку реагују у случајевима ширења противзаконитог и екстремистичког материјала на Интернету, укључујући пропаганду хомосексуализима и антицрквену делатност, чиме ће бити повећана ефикасност државе у сузбијању оваквих садржаја. То ће, заправо, бити велико финале и Путинов завршни ударац западним центрима моћи.

[/restrictedarea]

3 коментара

  1. DJURO ODLICAN TEKST…10+ STA JE SA IDEJOM…SRBI MEDJU RUSIMA-NISTA.ODLICAN PREDLOG…MNOGE LJUDSKE SUDBINE POCELE SU I ZAVRSILE SE U MOSKVI.POSLEDICE SU OSETILE PORODICE U SRBIJI…TO JE NA RADNICKOM NIVOU…A BIVSI RUKOVODIOCI NASIH FIRMI KOJE SU TADA PRE 20-k godina BILE POJAM U MOSKVI?????JA LICNO SA JOS 30-k mojih poznanika van KG-a, KOJE SAM UPOZNAO U MOSKVI POMOCICEMO VAM SA ISKRENIM SVEDOCENJEM O DOGADJAIMA KOJI SU DOPRINELI PROPASTI NAsih firmi pod imenom iz SRBIJE…JA SAM TU IZVOLITE-CEKAMO…

    • AKO U SRBIJI IZGLASAJU ZAKON DA SVAKO KO RADI PROTIV SRBIJE I SRPSKOG NARODA BUDE OZNACEN KAO AGENT-ONADA OSTA SRBIJA SAMO SA RADNICIMA KOJIMA JANJICARI PRODASE FIRME…I SELJACIMA KOJI GLEDAJU U POKVAREN TRAKTOR,,,,,,,A MILIJARDE KREDITA ZADUZI SE SRBIJA A ZA SELJAKA NI GROS…A TRATOR STARI KAO I DOMACIN…KOJA DRZAVA SE BOJI BOGATOG SELJAKA ONA JE JADNA I BEDNA…ZA VREME MILOSA OBRENOVICA SRBIJA JE BILA SRBIJA I AKO POD TURCIMA…POD OVIM JANJICARIMA JE 100%GORE….JA toliko HVALA LEPO…..UVEK UZ VAS DOK STE VI UZ NAROD.

  2. tako je milijarde su potrosene a nigde vajde ako koza laze rog ne laze lako je sve to dovesti u red samo treba prave ljude postaviti na celo po meni su to moralni ljudi koji se odricu materijalnih stvari a moral im je sve(sta mislite ko su ti ljudi)(ima ih po nasim manastirima jos uvek)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *