Убијање на ГМО начин

Разговарала БИЉАНА ЂОРОВИЋ

Вилијам Енгдал, публициста
Истраживањима  тима научника са француског Универзитета „Каен“ предвођеног професором Жилом-Ериком Сералинијем дошло се до шокантних података о смртоносним ефектима „Монсантовог“ кукуруза НК603 и „Монсантовог“ хербицида „Раундапа“; Истраживање  је  коштало три милиона евра, а  упућени тврде да „после објављивања  резултата ништа неће бити као пре”

Студија тима научника са француског Универзитета „Каен“ предвођеног професором Жилом-Ериком Сералинијем, објављена септембра 2012. године у угледном часопису „Food and Chemical Toxicology“, показала је праву природу преузимања пољопривредне производње од стране кругова који теже да постану власници планете и оних који ће контролисати порекло и токове живота на њој. Тим професора Сералинија, први је и то у највећој тајности, како би избегао притиске, спровео двогодишње истраживање на скупини од преко 200 пацова. Истраживање је коштало три милиона евра и после резултата овог истраживања ништа неће бити као пре. О истраживању професора Сералинија и покушају његове дискриминације разговарамо са Вилијамом Енгдалом, аутором студије „Семе уништења“, чије је недавно објављено друго издање на немачком језику допуњено поглављем посвећеним анализи Сералинијевог експеримента који је шокирао свет, као и спрези „Монсанта“, ГМО агрохемијског картела, политичара, научника и медија, спремних да униште живот највећег броја људи на планети у међувремену проглашеним и третираним као „бескорисни ждерачи хране“.

Како коментаришете чињеницу да је студија коју је урадио тим професора Сералинија прва дугорочна студија о ефектима исхране ГМ семеном на свету, иако су прошле готово две деценије од како су генетички модификовани усеви пласирани у готово све делове света?
То је запрепашћујуће. Нико до сада није урадио студију током двогодишњег живота пацова – ниједна влада, универзитет, ниједан произвођач хране за крајњег корисника какви су „Нестле“, „Унилевер“, „Крафт“ или било који мегапроизвођач хране који користи ГМО и ГМ продукте. Све претходне студије трајале су три месеца или краће, што је веома кратак период да би се утврдили могући ефекти на исхрану ГМ храном, које је Сералинијева студија драматично показала.

Студија је показала да „Монсантов“ кукуруз НК603, као и најкоришћенији хербицид „Раундап“, коришћени независно или здружено, изазивају туморе, поремећаје аутоимуног система, хормона и читав низ других поремећаја који доводе до преране смрти.
Сералини и његов тим заправо су репродуковали „Монсантову“ студију из 2004, објављену у истом научном часопису и употребљену од стране ЕФСА-е за позитивну евалуацију НК603 2009. године. Сералини је то могао да учини тек пошто је добијена велика правна битка и „Монсанто“ био принуђен да објави резултате своје студије. Сералинијев тим је базирао свој експеримент на истим протоколима на којима се заснивала „Монсантова“ студија али, што је веома важно, тестирајући више параметара много чешће.
И пацови су тестирани током много дужег периода – током читавог њиховог просечног двогодишњег века, уместо 90 дана, колико је трајало „Монсантово“ истраживање. Дугорочност истраживања у овом случају је од највећег значаја. Први тумори су се појавили после четири до седам месеци током извођења студије. У ранијој, од стране индустрије спроведеној студији истог ГМ семена „Монсанто“ НК603, такође су се појавили знаци токсичности, али су они занемарени као „биолошки безначајни“ и од стране индустрије и од стране ЕФСА-е. Студија је такође урађена на највећем броју пацова икада проучаваних у анализи утицаја стандардне ГМ исхране. Сералинијева студија је „такође први пут тестирала три дозе (уместо две, по уобичајеном 90-дневном истраживању): (1) искључиво на „Раундап“ толерантног НК603 ГМ кукуруза; (2) ГМ кукуруза третираног „Раундапом“; и (3) искључиво „Раундапом“ у веома ниским еколошки релевантним дозама, почевши од доза које су испод нивоа опсега који дозвољавају регулаторни органи код исхране ГМ-ом и употребе воде за пиће.
Налази ове студије упалили су све аларме за свеопшту узбуну. Закључак студије је: „Код женки, све третиране групе умрле су два до три пута више и брже него контролна група. Ова разлика је била видљива и у три групе мужјака, храњених са ГМО. Сви резултати су били хормон и секс зависни, а патолошки профили су били упоредиви. Женке су развиле велике млечне туморе готово увек чешће и пре контролне групе; хипофиза је била други највећи угрожени орган; сексуална хормонална равнотежа је нарушена и у случају примене ГМ кукуруза и у случају примене ‚Раундапа‘. У третираних мужјака, конгестија јетре и некроза биле су 2,5-5,5 пута учесталије него код контролне групе. Овај патолошки налаз потврђен је и оптичком и трансмисионом електронском микроскопијом. Забележена озбиљна нефропатија генерално је била 1.3-2.3 учесталија него код контролне групе. Мужјаци су добили четири пута више великих опипљивих тумора него контролна група …“

[restrictedarea]

„Четири пута више”! Шта то практично значи?
Четири пута значи 400 одсто већи тумори код оних пацова који су храњени ГМ кукурузом од оних који су нормално храњени у контролној групи. Штавише, Сералинијев тим је известио да: „На почетку 24. месечног периода, 50-80 одсто женки развило је туморе у свим третираним групама, са и до три тумора по животињи, док је само 30 одсто контролне групе (оне која није храњена ГМ храном) била погођена. Група третирана „Раундапом“ показала је највећу учесталост инциденце тумора са 80 одсто животиња које су развиле по три тумора по женки у свакој групи“.
Ови алармантни резултати нису могли бити видљиви током првих 90 дана, што је време трајања свих „Монсантових“ и агрохемијских тестирања до данас, и јасан показатељ разлога због којих индустрија избегава да изведе дужа испитивања.
Сералини и сарадници су документовали своје алармантне налазе у вези са „Раундапом“, где су закључили: „Приметили смо изражену индукцију раста тумора дојке код групе храњене ‚Раундапом‘, чак и код најмањих доза које су даване. Показало се да ‚Раундап‘ разара ароматазе које синтетишу естроген, али такође и ремете функцију естрогених и андрогених рецептора у ћелији. Даље, ‚Раундап‘ ремети функцију полних жлезда in vivo, и код мужјака такође. Полни стереоиди су такође промењени код третираних пацова. Ови хормон-зависни феномени су потврђени повећаном дисфункцијом хипофизе код третираних женки.“

Хербицид „Раундап“, по условима лиценцног уговора са „Монсантом“, мора да буде употребљен за „Монсантово“ и већину других ГМ семена. Заправо, семе је и „модификовано“ како би било резистентно на убилачке ефекте „Раундапа“ на корове. „Раундап“ је продаван и рекламиран широм планете као коровски убица број један у свету.
Једна друга Сералинијева студија показује да су „ГМ биљке модификоване да садрже пестициде, било путем толеранције на хербициде или тако што саме продукују инсектициде, или поседују оба својства, тако да се могу сматрати „пестицидним биљкама“ (Gilles-Eric Seralini et al, Genetically modified crops safety assessments: present limits and possible improvements, Environmental Sciences Europe 2011, 23:10, accessed in http://www.enveurope.com/content/23/1/10). Биљке отпорне на „Раундап“, каква је испитивани „Монсанто“ НК603 кукуруз, модификоване су како би постале отпорне на глифосат, хемикалију која, заједно са адитивима који се додају, представља моћни хербицид. ГМ биљке изложене глифосату могу чак и да акумулирају остатке „Раундапа“ током свог живота. Глифосат и његов главни метаболит АМПА (са својом токсичношћу) налазе се регуларно и регулаторно у тим биљкама и тако доспевају у организам људи који се њима хране. „Монсанто“ константно одбија захтеве научника да објави које се хемикалије осим глифосата користе у формули „Раундапа“, правдајући то пословном тајном. Јасно је зашто: мистериозна формула представља смртоносни коктел који токсично делује на људске ћелије и то у много мањим дозама од оних које се користе у пољопривреди.

Унисона и заглушујућа медијска кампања дискредитације закључака Сералинијеве студије, покренута је само неколико часова пошто је ова студија објављена.
Кампања дискредитације Сералинијеве студије заснивала се на типским оптужбама, какве се редовно примењују када се ради о покушају оповргавања резултата часних, еминентних научника, посвећених заштити живота људи.
Официјелно саветодавно тело ЕУ за безбедност хране, састављено од „независних“ експерата, ЕФСА, обрушило се на Сералинијеву студију, а да само није никада извело никакву дугорочну студију на основу које би доказало да је ГМ храна безбедна. Оно што је непознато становницима ЕУ је чињеница да су многи чланови научног одбора ЕФСА-е повезани директним и индиректним везама са ГМО индустријом, и као такви задужени за њено надгледање и контролу. Организација која би требало да брине о јавном здрављу и безбедности хране избушена је са свих страна корупцијом и куповином утицаја. За оне који су упознати са немилосрдном тактиком „Монсанта“ и глобалног агрохемијског картела који стоји иза ГМО-а, овакав напад на веома значајну Сералинијеву студију није никакво изненађење. Читава историја комерцијализације патентираног „Монсантовог“ семена кукуруза, соје, памука и осталих многобројних усева, још од времена када је први пут засејано у САД-у 1992. године, испуњена је подмићивањима владиних службеника, корумпирањем научника, притиском званичника Стејт департмента на ЕУ и остале земље, обмањивачким рекламним кампањама којима већ две деценије пуне људима главе да је ГМ храна „одговор на глад у свету“, као и да су ГМ усеви и хербициди „далеко више пријатељски према околини“ од нормалних усева.

Сералинијеви резултати одјекнули су као бомба, осветливши на тренутак сцену карактеристичну за време владавине зла у којем живимо. Ко чини могућим да се смртоносне супстанце нађу на трпези људи широм света?
„Научна“ контрола ГМО бизниса, како се и овога пута показало, не представља ништа друго до давање дозволе за све што „Монсанто“ и друге ГМО компаније сервирају. Сералинијево истраживање заиста је праснуло као научна термонуклеарна бомба, показујући ланац спреге између „Монсанта“ и ГМО агрохемијског картела, комесара ЕУ, и научника ЕФСА-е, главних медија и неколико чланова влада чланица ЕУ, укључујући Шпанију и Холандију. ЕФСА се нашла у унакрсној ватри због Сералинијевих резултата и била је принуђена да у свом официјелном листу призна да се у одлуци о давању позитивног мишљења ослонила на извештај „компетентних ауторитета“ и шпанске Комисије за биолошку сигурност. Шпански извештај, међутим, био је у суштини неубедљив и све друго осим независан. У њему се каже: „Према садашњем стању научног знања и после испитивања постојећих информација и података добијених од стране компаније ‚Монсанто‘, шпанска Комисија за биосигурност може да дâ позитивно мишљење о комерцијализацији кукуруза НК603 у ЕУ…“ Шпанија и Холандија су одмах аплицирале за добијање лиценце.
Висока „научна“ утемељеност доказа о безбедности овог кукуруза навела је бриселски научни панел ЕФСА-е да закључи како је „кукуруз НК603 безбедан колико и конвенционални кукуруз“. „Кукуруз НК603 и из њега произведени продукти не производе никакве нежељене последице на здравље људи и животиња.“
Три године после комерцијалне употребе овог „Монсантовог“ семена у ЕУ, Сералинијева студија показује о каквој се безбедности ради: канцерогеним туморима и раном умирању пацова храњеним овим, од корумпиране ЕУ науке, свесрдно препорученим семеном уништења.

Какав је био одговор Комисије ЕУ и ЕФСА-е када је Сералинијева студија после позитивне научне рецензије објављена у веома престижном међународном научном часопису?
Реакција је била очекивана и у најбољој традицији безочних обмана и прикривања огромне корумпираности научника од стране „Монсантовог“ лобија. Само неколико недеља пошто је студија била публикована, 28. новембра 2012. године, ЕФСА је у Бриселу закључила да „озбиљни дефекти у дизајну и методологији Сералинијевог истраживања нису прихватљиви и да нема никакве потребе да се поново евалуира ГМ кукуруз НК603“. Пер Бергман, који се налази на челу ЕФСА-е изјавио је да научни рад Сералинијевог тима није довољно научно утемељен за процену ризика (!)
Ништа није могло бити даље од истине. Наравно, сасвим је јасно да се радило о бедном покушају заташкавања истине да су научници у споменутим регулаторним и саветодавним телима уплетени у мрежу интереса и корупције. О томе сведочи „Corporate Europe Observer“, независна група за мониторинг понашања корпоративне ЕУ, која је закључила да је ван сваке сумње да се у случају научника који су корпоративни интерес ставили испред научног ради о сукобу интереса, те да је оно што се догодило поткопало њихов кредибилитет. Сукоб интереса креће се у домену добијања фондова за истраживање од стране биотехнолошке индустрије, чланства у удружењима, објављивања и добијања позитивних рецензија у публикацијама које ова индустрија спонзорише. Сукоб интереса се, потом, открива и у научном интересу неких чланова панела који, рецимо, учествују у раду на производњи трансгених биљака попут кромпира са генима отпорним на антибиотик – укључујући nptII.
Занимљиво је и ово: без обзира на то што ниједан од чланова панела за ГМО ЕФСА-е није медицински експерт за употребу антибиотика у хуманој медицини, они су донели заједничку одлуку да „неомицин и какамицин представљају антибиотике са ‚мало или нимало‘ терапијског значаја“. Ово је још занимљивије ако узмемо у обзир да је Светска здравствена организација 2005. године класификовала ове антибиотике као „изузетно значајне“. У овом обрту кључну улогу одиграо је холандски научник Хари Кипер, председавајући ГМО панела ЕФСА-е, блиско повезаног са биотехничком индустријом.
Кипер је отворени заговарач смањења контроле у погледу пролиферације ГМО у ЕУ. Током његовог председниковања, после 2003. године, ЕФСА је од потпуног непристајања на ГМО стигла до 38 ГМ семена која су дозвољена у људској исхрани. Критеријуми за одобрење су развијени у сарадњи са „Монсантом“ и ГМО индустријом, и псеудонаучном групом под називом ИЛСИ – Међународни институт за природне науке (International Life Sciences Institute), стационираном у Вашингтону. Овај институт чине људи из „Монсанта“, АДМ (један од највећих снабдевача ГМ сојом и кукурузом), „Кока-Кола“, „Крафт“, главни корисник ГМ састојака у приправљању хране и „Нестле“, други гигант по реду у ГМО индустријализацији хране.
И сада можете да сагледате димензије сукоба интереса: човек на челу ЕФСА-е, који би требало да објективно процењује безбедност ГМ хране, истовремено је члан ударне ескадриле ГМО индустрије. И он остаје на челу упркос великим критикама које долазе од стране бројних НВО, па чак и од Комисије и земаља чланица ЕУ.
Ради се, дакле, о неуморним „ротирајућим вратима“ у Бриселу постављеним између ГМО индустрије и регулаторног тела, којем је поверено доношење непристрасних одлука о ризицима ГМ хране у ЕУ. Било је сасвим у складу са том чињеницом да ЕФСА осуди Сералинијево истраживање.
ЕФСА није једини извор безобзирне и немилосрдне подршке ГМО индустрији. Неколико недеља пре појаве Сералинијеве студије, Ен Гловер, главни научни саветник Европске комисије, рекла је у једном интервјуу 24. јула 2012. године: „Нема доказаног случаја било каквих негативних ефеката на здравље људи, здравље животиња или здравље животне средине… Нема више ризика у исхрани ГМО храном од исхране конвенционално узгајаном храном.“ Гловер истрајава у свом „пуном брзином напред са ГМО“ ставу, упркос анкетама које показују да је 60 до 80 одсто грађана ЕУ против ГМО. Да постоји макар и зрно претензија на научну одговорност у том веома корумпираном панелу ЕФСА-е или у канцеларији професорке Гловер, сместа би биле покренуте сличне дуготрајне студије на пацовима у којима би били испитивани резултати Сералинијевог испитивања. Но, они то неће ни случајно подузети. Ношени крилима „Монсантовог“ лобија они неће подузети ништа друго до јалово понављати мантру о „недостатном истраживању и његовој научној неутемељености“, очекујући да послушнички медији зауставе дејство Сералинијевих поражавајућих и веома узнемиравајућих налаза. Тако је то сада, а тако је било и у читавој мрачној историји ширења патентираног ГМ семена и његовог пратиоца: токсичног хербицида какав је „Раундап“.

Притисак на Србију да измени законе и устав који је штите од семена уништења је огроман. Представници амбасаде САД-а наступају на округлим столовима које организује Привредна комора Београда, претећи да ће Србија непристајањем угрозити билатералне односе са САД-ом и приступ у СТО.
То је стандардна процедура. Контроверзни „Викиликс“ је обелоданио депеше из америчке амбасаде у Паризу које указују на то да је Стејт департмент САД-а био и остао активно ангажован у промоцији приватне компаније „Монсанто“, као и да је користио званични дипломатски притисак како би постигли да француска влада дозволи ГМО. Јасно је да је у питању и притисак да се Србија придружи СТО, будући да правила која успоставља ова организација (СТО) ставља приоритет трговине изнад здравља и безбедности земље. Пољопривредна проблематика је у оквиру СТО, решава се по нацртима водећих компанија САД-а за агробизнис, каква је највећи светски поседник ГМО семена „Монсанто“.

Истинску намену ГМ семена показује међутим Гејтсова „Банка судњег дана“: банка семена направљена како би осигурала божје семе за глобалну елиту пошто „семеном зла“ униште човечанство.
Гејтсова банка семена је један од најбизарнијих и најалармантнијих развојних пројеката који се односе и на ГМ и не-ГМ. Ова банка семена уграђена у планину у Свалбарду унутар удаљеног Арктичког круга, крунски је доказ да пројекат представља огромну нуклеарну бомбу. Пројекат је првенствено финансирала Рокфелерова фондација и Фондација Била и Мелинде Гејтс, и званично је отворена фебруара 2008. До данас је у банци похрањено преко 20 милиона семена, што је приближно једна трећина најважнијих светских сорти прехрамбених усева. Ова чињеница постаје интересантнија када се зна да је Рокфелерова фондација, која је покренула цео пројекат у вези са ГМО, трошила и троши на стотине милиона долара на истраживања како би стекла монопол у области пољопривреде, попут оног што су урадили са монополом на контролу светске нафте. Фондација Била и Мелинде Гејтс главни је деоничар „Монсанта“, највеће светске ГМО компаније у области агробизниса. Не би требало нипошто сметнути са ума да су ова два од пореза ослобођена моћна америчка гиганта: Фондације Рокфелера и Гејтса, заједно са бившим генералним секретаром УН Кофијем Ананом покренуле велики пројекат лажно назван: „Алијанса за зелену револуцију у Африци“ (АГРА). Под заводљивим паролама да је у питању организација коју предводе Африканци који промовишу афричка решења у пољопривреди, крила се организација којом су управљали људи из ових фондација, чији је истински циљ био увођење „Монсантовог“ ГМ семена у Африци. И Бил Гејтс и Дејвид Рокфелер су заклети и осведочени заговорници еугенике, смањења глобалне популације. Особито оне тамније пути.

[/restrictedarea]

5 коментара

  1. Звонимир

    “Тим професора Сералинија, први је и то у највећој тајности, како би избегао притиске, спровео двогодишње истраживање на скупини од преко 200 пацова. Студија је показала да „Монсантов“ кукуруз НК603, као и најкоришћенији хербицид „Раундап“, коришћени независно или здружено, изазивају туморе, поремећаје аутоимуног система, хормона и читав низ других поремећаја који доводе до преране смрти”.

    Народе, пробуди се док не буде касно, да не прођемо као пацови из студије професора Сералинија!!!!!

  2. Свако ко на било који начин учествује у популаризацији, бесплатном давању, примању хемијских средстава и ГМО семена и материјала, пласману и убирањем летине, односно прерадом и паковањем производа за животињску и људску исхрану МОРА бити и законски третиран као тровач, односно као неко ко покушава да изврши убиство или тешко повређивање људи са далекосежним последицама. Рат против националних друштава и држава, покренут од стране завереничких наднационалних, мултинационалних и корпорацијских организација није прекинут. Он траје непрекидно само се сада уместо бомби са ,,осиромашеним” уранијумом користе друге методе засноване на физичком и биолошком рату у циљу ефикасне контроле здравља људске популације а тиме њихове бројности и способности да препозна непријатеље, организује се и одупре мутантима и њиховим болесним и монструозним плановима. Србијо пробуди се! Ово што ти живиш није ноћна мора, него дневна стварност!

  3. Kneževiću Gorane,pročitaj ovo ili prepusti mesto stručnjaku nekom,sram te bilo,za funkciju bi nas sve podavio..a vidi se da ništa ne znaš,prosto mi te žao gledati i slušati na TV,nemaš pojma o materiji koju danas više no ikad treba braniti,poznavati,pratiti,razumevati..braniš tzv.privredu,proizvodjače mleka,lobije,plaćenike,a kad potruješ narod kome će ta privreda trebati.A i ti proizvodjači,kako mogu dati kravi trulež,mrze i kravu i nas ostale,zaboravljaju i kad sebi ostave ispravno mleko i povrće da će i njih sačekati otrov negde,u čokoladi,u kafani..sebična bratija.Umesto da ne bacaju mleko,nego da naprave plan dostojan poštenja,a to je da se nabavi ispravna hrana a ne djubre i da prate da se ovde ne ukoreni djavolski gmo..

  4. Zanimljivo je to da objavljujete ovakav članak, dok vam je jedan od sponzora Matijević.

  5. Ово је само један аспект свих врста тровања, смишљњених начина загађуивања атнмосвере,свих њиховигх оружја којима помоћу инетренета из Аризоне убијају људе у Азији или Африци, свих њихових научних истраживања о лажима које делују овако или онако у одређеном аранжману и тренутку, свих њихових настојања да од Шиптара направе конквистадоре и да у њима уиде себе кад су убијали индијанцде пре пар стотина година.Све је то иста песма и масло најмоћније нације.Дабоогда је стигла бар полобвимна грехова које остављају за собом

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *