Прва линија одбране Србије

Текст и фото Зоран Влашковић

Великим протестним скупом у Косовској Митровици, Срби са Космета поново показали колико су одлучни у отпору отимању српских територија

На никад већем протестном митингу, одржаном 30. јануара у северном делу Косовске Митровице, 10.000 окупљених Срба са целог Косова и Метохије, али и бројних учесника из Србије, одлучно је поручило „не“ граници и царини са Србијом и „не“ бриселским договорима. Организатори скупа биле су локалне самоуправе Зубиног Потока, Звечана, Лепосавића и северног дела Косовске Митровице, а протест је одржан на Тргу Шумадија, на којем је од 1999. до данас више од двеста пута и у разним приликама изражено противљење независном Косову и приштинским институцијама.
„Ако је неко у Бриселу и Вашингтону, али богами и у Београду, помислио да је сломио српски отпор на Косову и Метохији, грдно се преварио“, казао је председник Општине Косовска Митровица Крстимир Пантић. „Не плашимо се никакве силе, ни претњи. По цену да нас све побију, никада нећемо признати такву квазитворевину. Наш прошлогодишњи референдум, којим смо са 99,96 одсто гласова одбацили албанске институције, није прошлост већ је наше опредељење. Од наше државе Србије и владе тражимо да они од нас не захтевају да аминујемо независном Косову. Међународна заједница не може Приштини дати државу уколико Србија то неће и не жели. Ми нисмо против Европе и ЕУ, али у Европу не можемо да улазимо на коленима и погнуте главе. Таква нам Европа ништа не треба.“

[restrictedarea] „Бриселски договори су хашка пресуда за Косово и Метохију“, казао је председник Општине Зубин Поток Славиша Ристић. „Вређају нас појединци из власти, кад кажу да је важније седам милиона грађана Србије од Срба са севера Косова, који су препрека за улазак у ЕУ. Срби на северу Космета нису стадо оваца, па кад загусти, Београду дође да их прода било коме зарад ЕУ. Нека продају оне са Дедиња који хрле у ЕУ. За нас независно Косово не постоји ни данас, није постојало ни када су га прогласили 2008. године, ни када су нас бомбардовали 1999. године.“
Небојша Радојевић је, говорећи у име привредника, рекао да су договори у Бриселу класична капитулација Србије и да Срби на северу Космета никада неће прихватити да плаћају царину Приштини, нити да се прелаз код Лепосавића третира као граница. Александар Павић из иницијативе „Никад граница“ из Београда је казао да су Срби на северу Косова и Метохије браниоци Устава Србије и целовитости државе, и да у томе имају све већу подршку читавог народа Србије.
Уз подизање руку, окупљени на протестном митингу су практично једногласно подржали Декларацију од седам тачака:
1. Одбацују се сви постигнути споразуми из дијалога Београда и Приштине у Бриселу уз посредовање ЕУ.
2. Изричито захтевамо да се прекину даљи преговори и прихватање наметнутих и штетних споразума.
3. Од Уставног суда Републике Србије захтевамо да без одлагања донесе одлуке о уставности и законитости постигнутих споразума из Брисела и уредби Владе Републике Србије донетих за њихову примену.
4. На северу Косова и Метохије постоје и делују институције Републике Србије као једино легалне и легитимне, и нико нема право да их укида и противно вољи грађана мења уставноправни поредак, и на прелазима Јариње и Брњак успоставља границе и царине са Републиком Србијом.
5. Позивају се грађани, привредни и други субјекти, на бојкот и друге видове отпора и грађанске непослушности, укључујући и постављање барикада, према свим покушајима инсталирања институција тзв. „републике Косово“ на северу Косова и Метохије.
6. Најоштрије осуђујемо најновије насилничке нападе косовских Албанаца на Србе, српска гробља, српску културну баштину, институције Републике Србије. Од представника међународне организације на Косову и Метохији захтевамо да се сви догађаји у најкраћем року расветле и правно санкционишу. Од светске јавности очекујемо одлучнију и јасну осуду нецивилизацијског и насилничког понашања албанских екстремиста и такозваних институција према Србима.
7. Од надлежних органа Републике Србије и представника међународних организација и институција тражимо да се у потпуности поштује демократски исказана воља наших грађана на Референдуму из фебруара 2012. године.

[/restrictedarea]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *