“Покушај етничког чишћења Срба”

Београд — Директор Канцеларије за КиМ Александар Вулин изјавио је да су претње и протести испред манастира Високи Дечани покушај да се избришу докази о постојању Срба.

Вулин је истовремено захвалио припадницима италијанског контигента Кфора, без којих би, како је рекао, манастир вероватно горео, подсетивши да је ово пети напад на манастир Високи Дечани од бомбардовања до данас.

Последњи Срби који живе у Дечанима су монаси манастира Високи Дечани и ово је само наставак и покушај да се етничко чишћење, које је започело одмах након бомбардовања заврши, рекао је Вулин Тањугу и додао да је идеја да се протерају наши монаси, да се преотме манастир и да се докаже да за Србе не важи чак ни закон.

“Несхватљиво је да некакав суд на Косову који албанска страна признаје као легитимног донесе пресуду и та пресуда важи осим ако је у корист Срба. На Косову и Метохији, тамо где су привремене институције из Приштине, очигледно влада апартхејд по коме нема закона за Србе, за њихову имовину, за цркву и црквену имовину”, рекао је Вулин.

Он је позвао међународну заједницу да још једном добро размисли да ли ће се усудити да повуче снаге Кфора са обезбеђења манастира.

“Да данас није било италијанских припадника Кфора, којима најсрдачније захваљујем, наша светиња би вероватно горела или би се ко зна шта деслио. Подсећам да је ово пети напад на манастир од бомбардовања наовамо. Дакле, нека међународна заједница добро размисли да ли може да дозволи да повуче припаднике Кфора и препусти обезбеђење косовској полицији”, упозорио је ВУлин.

Он је запитао и да ли је могуће да се најсветији објекти српског народа оставе на милост и немилост онима који сматрају да за Србе нема места у њиховој средини и да за Србе не вреди ни закон, нити било шта друго.

“На Косову и Метохији влада апартхејд – време је да га међународна зајденица прекине”, поручио је Вулин.

Он је указао и да сваки пут када се у преговорима приближимо неком решењу које би могло и може да одговара Србији и Србима и сваки пут када Србија својим радом дође до боље позиције у међународној заједници, на Косову и Метохији почиње насиље.

“Одмах почиње насиље и одмах се покуша потпуно избрисати доказ о постојању Срба. Тако су се рушили гробови, тако се бацају бомбе на нашу децу, тако се хапсе младићи на православни Божић, тако се данас напада манастир Високи Дечани. Међународна заједница мора да разуме да мора да повећа своје присуство на Косову и Метохији, а никако да га смањује”, нагласио је Вулин.

Капије манастира Високи Дечани први пут су данас за 13 година затворене због претњи руководилаца тамошње општине и екстремиста, а приступ манастиру је блокиран снажним снагама полиције и Кфора уз учешће италијанских карабињера.

Како се у саопштењу епархије Рашко-призренске наводи, због претњи руководства општине Дечани и група које данима организују демонстрације у овом граду против манастира Високи Дечани, а посебно њихове намере да данас протестују пред манастиром, игуман манастира архимандрит Сава Јањић одлучио је да затвори капије манастира за све посетиоце, први пут у току последњих 13 година.

Извор: Танјуг

2 коментара

  1. Mister Toma opet pocenjuje arnaute. Arnauti ce i Beograd zapaliti oni su gori od Vijatnamaca i Afganistanaca. Tomo sedlaj konja, ne igraj se sa srpskom decom. Arnauti imaju vojsku koja ce celu Evropu oterati u rat (((TRAZI SE RAZLOG—SRBIJA ce opet biti zrtva))).

  2. Zasad su odbranili manastir, a dokle će izdržati – videćemo. Sramna i licemerna Evropa koja čuva svoje kitnjaste dvorce, nezainteresovano se ponaša prema, pa čak i podstiče urušavanje,istorijskim i duhovnim spomenicima Srpske kulture na Kosmetu, čiji značaj prevazilazi ove prostore. Ne poštujući da je Kosovska bitka omela širenje Otomanske imperije i ne poštujući da ti sakralni objekti pripadaju i SVETSKOJ baštini!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *