Патологија толеранције

Замислите: наводни злочини српских паравојних јединица над шиптарским живљем на Косову су по овом холивудском клишеу били толико ужасни да су чак и једног професионалног убицу – натерали да полуди! Он није полудео ни у Кореји, ни у Вијетнаму, ни у Ираку, ни у Афганистану, него је полудео на Космету…
полудео баш на Косову и Метохији!

У понедељак увече, 4. фебруара на ТВ „Прва“ или „Првој српској“ (а, потом, „првој турској“ телевизији) емитован је амерички акциони филм „Прогоњен“, из 2003. године, са великом холивудском звездом Томи Ли Џонсом у главној улози, а у режији још гласовитијег америчког мајстора режије Вилијема Фридкина. Иначе, прича самог филма води нас у шуме Силвер Фолса у Орегону, где извесни амерички специјалац, профи убица Арон Халам, брутално убија четворо ловаца на јелене. ФБИ се за помоћ обраћа мистер Бонаму, једином који би могао да га заустави. Јер, мистер Бонам је живот провео обучавајући специјалце да постану веште убице. Сада, напокон у пензији, жели да заборави тај део живота, па одбија понуду. Али, када сазна да су злочини дело човека кога је лично подучавао, осетиће се одговорним. Главни негативац приказан је, веровали или не, као очевидац масовних злочина припадника српских паравојних јединица током рата на Косову и Метохији, у околини Ђаковице, што је пресудно утицало на његово душевну поремећеност и склоност ка убијању „добрих момака“!

[restrictedarea]

АНТИСРПСКА КОНОТАЦИЈА Замислите: наводни злочини српских паравојних јединица над шиптарским живљем на Косову су по овом холивудском клишеу били толико ужасни да су чак и једног, врхунски обученог професионалног убицу – натерали да полуди! Он није полудео ни у Кореји, ни у Вијетнаму, ни у Ираку, ни у Афганистану, ни у Либији, него је полудео баш на Косову и Метохији! Али, не због Клечке, где су Шиптари спаљивали Србе, не због кафића у Пећи, где су шиптарски терористи убили шесторицу српских младића, није полудео ни због Гораждевца, када су Шиптари из шуме аутоматским оружјем рафалима покосили српску децу која су дошла на обалу реке да се купају – не! Он је полудео баш због наводних злочина српских паравојних јединица у околини Ђаковице током рата 1999. године. Стога, разуме се, није имао куд, него да почне да убија америчке викенд ловце на јелене и осталу крупну и ситну дивљач. Закључак: као и увек, у америчким холивудским филмовима о ратовима на просторима бивше СФРЈ, али и за већину проблема у свету – криви су Срби!
Ко је одговоран што је у Србији уопште могуће емитовати филм са оваквом антисрпском конотацијом? Када сте на „Хрватској телевизији“ видели или чули да се емитује амерички филм у којем се спомињу злочини усташа у Медачком џепу или у акцији „Олуја“? Или, да се на ТВ „Сарајево“ емитује филм са освртом на злочине муџахедина у околини Братунца? Зашто нас у паукову мрежу политичких притисака и уцена који непрестано долазе из Америке и Западне Европе, а у вези са признањем независности Косова и Метохије, својим програмом гура и једна ТВ мрежа – са националном фреквенцијом?! Случајни пропуст… или намерно пропуштен случај? Да ли све што се приказује на нашим телевизијама прати и „чувена“ РРА? Да ли реагује на овакве инциденте? Или мисли да је нормално и „демократично“ да се на телевизији којој је додељена национална фреквенца (па, и на било којој другој) прикаже садржај пропагандно-субверзивног карактера против те исте нације?

САМОИЗОЛАЦИЈА Толеранција ће нам доћи главе! Само је у Београду, на пример, 2008. године могла да изађе књига „Самоизолација: реалност или циљ“, са списком „неподобних, националистички оријентисаних“ професора, уметника, независних интелектуалаца, грађана и патриота, а која је представљала годишњи извештај Хелсиншког одбора за људска права о стању људских права у Србији 2007. године. „Највећи део културне и интелектуалне елите“, писало је у тој књизи, „има доминантну улогу у мобилисању српског национализма. Зато је промена српског националног идентитета могућа једино уклањањем српске културне и националне елите“ (?!) … Уклањањем, како? Стрељањем, вешањем, ношењем жуте траке на рукавима?… Већ на самом почетку те књиге, писане некаквим новим, полухрватским језиком, децидно је закључено како је „српски национализам девастирао друштвено ткиво нације и готово уништио потенцијал земље за демократску транзицију.“ Цитира се Воилфанг Живелбуш и његове речи да „док год губитничка нација има команду над својим националним идентитетом, она ће тврдоглаво одбијати да се повинује захтевима победника за моралном и духовном предајом.“ Јасно је, дакле, било још тада, пре четири, пет година, ко су, по тако изнесеном мишљењу, били „губитници“ и какви ће им захтеви бити постављени у будућности, односно данас. Као и што је, још тада, за све била крива „српска интелектуална елита, која шири пожар српског национализма на околне мирне, демократске, еуропске и мултикултуралне земље“ (?!) Новост је била и сама насловна страна књиге. Тада је, први пут у српској јавности, Србија била приказана у границама – без Косова и Метохије!
Шта смо од тада до сада урадили на заштити свог националног, културног, духовног и територијалног идентитета? Ишта… или ништа? Да ли данас, по ко зна који пут, опет почињемо од нуле? Да ли између појаве књиге „Самоизолација: реалност или циљ“ и емитовања на ТВ „Прва“ филма о америчком војнику убици који је полудео због наводних злочина српских паравојних јединица на Косову 1999. године има некаквог абнормалног континуитета? Да ли ће нас, заиста, наша „патолошка толеранција“ према својим непријатељима и свему што је антисрпско дефинитивно дотући или ћемо, коначно, ми дотући њу?… Признајем, много питања. Срећа што постоји – само један одговор.

[/restrictedarea]

3 коментара

  1. Koliko je samo takvih filmova emitovano ili se emituje na televiziji! Koliko je samo pozorišnih pedstava, pa i domaćih filmova snimljeno ili prikazano, izrazito antisrpskog sadržaja! Pa ih je čak država i finansirala! Potpuno lud narod, kome spasa nema, ako se odmah, takoreći “pod juče” ne otrezni! Hvala bogu da ima autora kao što je Aleksandar i listova kao što je “Pečat” koji ovakve patološke pojave zapažaju i upozoravaju javnost na njih!

  2. Doci ce nam uskoro Seselj, pa da pocisti ovu bagru sto vlada Srbijom! Tada ce Srbski narod ponovo dobiti dostojanstvo! Vidimo se dogodine na Kosovu i Metohiji!

  3. Ne znam na koju “bagru” gospoda misle: da li na onu što na papiru, voljom naroda, vlada Srbijom, ili na onu pravu bagru koja je prethodnih 12 godina vladala Srbijom, opljačala je do balčaka, tako da kamen na kamenu nije ostao!? A, koju ova sadašnja navodna “bagra” treba sve do jednog da strpa u zatvore i da im oduzme sve što su pokrali i – vrati narodu! Tako će i da bude…!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *