НИС: У знаку успеха

Генерални директор НИС-а, Кирил Кравченко

“Нафтна индустрија Србије“ (НИС) остварила је у 2012. години, према неревидираном финансијском извештају, нето добит од 49,5 милијарди динара, што је 22 одсто више него 2011. године. На конференцији за новинаре генерални директор НИС-а Кирил Кравченко нагласио је да је прошла година била најуспешнија за НИС и да су инвестиције достигле рекордан ниво од 50,8 милијарди динара или 48 одсто више него у 2011. години.

У ЗНАКУ САВРЕМЕНИХ ТЕХНОЛОГИЈА Прошла година је за НИС била у знаку увођења савремених технологија у све видове пословања и ширења малопродајне мреже у земљи и региону. Компанија је највише новца, 20,4 милијарде динара, уложила у еколошке пројекте и довршетак модернизације Рафинерије нафте „Панчево“ (постројење за хидрокрекинг и хидрообраду МХЦ/ДХТ, изградњу постројења за водоник и за регенерацију истрошене сумпорне киселине, реконструкцију пристаништа у Панчеву, аутоматизацију прераде, као и реконструкцију и изградњу ТНГ парка). Још 13,2 милијарде динара је уложено у развој малопродајне мреже. Комплетно је реконструисано девет бензинских станица и ребрендирана је 231 бензинска станица. У склопу развоја малопродајне мреже у региону, што је стратешки циљ НИС-а, компанија је купила складиште у Бугарској, мрежу од 28 бензинских станица у Босни и Херцеговини, и једну у Румунији. Коначно, 10,1 милијарда динара је инвестирана у геолошка истраживања и пројекте повећања производње нафте и гаса, и повећања резерви.

ДРУГА ФАЗА МОДЕРНИЗАЦИЈЕ Удео НИС-а у бруто домаћем производу Србије износи 8,3 одсто, што је исто, тврди Кравченко, као и удео читаве српске пољопривреде. Добит пре опорезивања и такси (ЕБИТДА) у 2012. години била је 66,5 милијарди динара, што је 27 одсто више него 2011. године, а смањена је и задуженост предузећа према банкама за 10 одсто, и на крају 2012. износила је 403 милиона долара, рекао је Кравченко.
НИС је прошле године повећао производњу домаће нафте и гаса за око 11 одсто, на 1,7 условних тона, а истовремено је забележен и раст ресурсне базе за око 12 одсто у односу на 2011. годину.
НИС ће, најавио је Кравченко, наставити другу фазу модернизације Рафинерије „Панчево“, као и модернизацију Рафинерије базних уља у Новом Саду, капацитета 180.000 тона, улагање у другу фазу модернизације „Петрохемије“ у Панчеву, и наставак ширења малопродајне мреже у региону.
Такође је најавио да ће до краја ове године НИС имати мрежу под премијум брендом „Газпром“, од око 100 бензинских станица у региону, од којих ће у фебруару прва бити отворена у Бугарској, а у марту у БИХ.
До краја марта ће бити расписан и тендер за опрему за ветроелектрану „Пландиште“, снаге 100 мегавата, у коју ће бити уложено 160 милиона евра, рекао је Кравченко и додао да је НИС спреман да са државом почне и пројекте ТЕ-ТО Нови Сад и Панчево, снаге 300 мегавата, у коју би требало да буде уложено око 300 милиона евра.

ЦЕНА ГОРИВА – НАЈНИЖА Скупштина акционара НИС-а у јуну би требало да одлучује о подели дивиденди акционарима, напоменуо је Кравченко и додао да се нада расту цена акција НИС-а, иако та компанија за сада не планира излаз на неку међународну берзу.
Говорећи о ценама горива, Кравченко је истакао да ће НИС учинити све да оне буду формиране по тржишним принципима и у нивоу просечних цена у региону, додајући да та компанија има најнижу цену рафинеријске прераде у окружењу.
На цену горива утиче кретање динара према другим валутама, цена нафте на светском тржишту, али и унутрашња ефикасност компаније, казао је он, истакавши да НИС чини све да повећа ту ефикасност и кроз инвестиције које спроводи. Кравченко је навео и да је „Гаспромњефт“, од куповине НИС-а 10. фебруара 2009. године, у социјални програм инвестирао 120 милиона евра, тако да је сваки од око 4.000 радника који је напустио компанију добио просечно између 22.000 евра и 25.000 евра.