Маја и Домагој се поново венчавају

Осијек, 6. 2. 2013. године (бе92) – Сад већ чувени младенци Маја и Домагој који су се у читавом региону прославили фотографијом на којој се види натпис с молбом званицама да не певају усташке песме јер ће међу сватовима бити и Срба, огласили су се јуче путем конференције за новинаре у ресторану „Бендек“ у Осијеку, у којем је и одржано свадбено весеље 25. јануара ове године.
Иако је свадба протекла у најбољем реду и великом весељу, остао је горак укус после ње пошто је инкриминисана фотографија објављена у готово свим медијима у Хрватској, Србији и Босни и Херцеговини, а поводом ње су испливале и бројне неистине које, како кажу младенци, морају бити исправљене и због њихове деце и због њих самих, али и због родбине и свих пријатеља који су венчању присуствовали.
Маја Новосел, сад већ удата Косовец, изјавила је да је највише боли низ неистина које су новинари очигледно измислили не покушавши да се распитају шта се 25. јануара у Осијеку догађало, а догађало се врхунско славље какво и доликује њиховим породицама, граду Осијеку и целој Хрватској. Прва од неистина коју су измислили новинари је да се ради о мешовитом браку. Ово није истина – и Маја и Домагој су Хрвати. Друго што је измишљено је да је фотографија снимљена на улазу у ресторан, а то није био никакав јавни натпис него летак који се делио потенцијално „проблематичним“ званицама које су познате у граду по томе што на разним весељима воле да певају усташке песме. Како је летак доспео на жалузину и тамо уснимљен тако да изгледа као јавни, није познато, али није тешко претпоставити да га је неко тамо залепио, фотографисао и потом брзо склонио.
У светлу оваквих околности млади брачни пар одложио је медени месец и одлучио да понови свадбу, на истом месту и са истим званицама 22. фебруара, а да би цела прича око претходног свадбеног весеља била заборављена, новинарима је подељена и нова фотографија са обавештењем које ће сад сви моћи да виде. Такође, новинари из целог региона позвани су да учествују на венчању и сами се увере у аутентичност. Истовремено, исправљене су грешке из првобитне верзије. Сад уместо „меџу“ пише исправно „међу“, уместо „званице“ пише „узваници“ (ове грешке највише су им замерали сународници из целе Хрватске), а читав натпис је штампан у боји и додата је шаховница да би се отклонила забуна да се ради о мешовитом браку. Натпис је фотографисан на истом месту за које се претпоставља да је усликан и онај први.
На крају, Маја и Домагој су истакли да Срби који се спомињу нису ни међу младенцима, ни међу кумовима, ни родбином, него међу пријатељима, осијечким Србима, а не Србима из Србије као што су јавили многи медији, што је и логично будући да их на територији Осијека још увек доста живи јер у Источној Славонији није било „Олује“.

Петар Луковић написао реченицу у којој се не спомиње реч „фашизам“

Београд, 5. 2. 2013. године (Бе92) – Познати београдски новинар, публициста, уредник и колумниста Петар Пера Луковић је одлучио да после двадесет двогодишње каријере списатељског и полусатиричног писања везаним за подручје Србије напише један текст, у којем у једној реченици неће употребити реч фашизам, па нити један од њених деривата, придев фашистички, прилог фашистичко, глагол (који је иначе лично сковао) фашизовати, ни изведенице типа фашистоидност, фашистоизација, фашизација, фашицизам и сл.
На овај потез Луковић се одлучио, како је изјавио у истом непотписаном тексту објављеном на порталу „Е-новине“, у знак протеста што за све ове године борбе против фашизма у Србији и његовог раскринкавања пред читавим светом ни овај пут није добио престижну награду „Антифашиста године“, која се додељује у Лондону сваког 2. фебруара за прегалаштво у борби против фашизма. Реченица о којој је реч гласи овако: „Надам се да ме ова знаменита награда неће заобићи наредне године“.

Један коментар

  1. o čemu vi pišete,šta me briga za neku Maju i Domagoja..Novosel je oduvek bilo srpsko prezime…neka se oni misle na kojoj su strani i zašto,ako hoće sledeće godine neka promene opet veru i budu Korejci npr…što da pričamo i pišemo o nikakvim ljudima,prodali bi majku za pare i privilegije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *