Косово илегално одузето Србији

Нема коначног решења прихватљивог и за Београд и за Приштину, али то не значи да не могу да унапређују, па чак и институционализују односе, сматра Дејвид Кенин, професор Универзитета Џон Хопкинс. Косово је проблем за Србију, јер јој је илегално одузето, истиче Кенин.

Професор Дејвид Кенин са Универзитета Џон Хопкинс каже да нема прихватљивог коначног решења ни за Београд ни за Приштину, али то, ипак, не значи да односи не могу да се унапређују, па чак и институционализују.

”Косово јесте проблем за Србију, јер јој је илегално одузето. Београду није прихватљива његова једнострана декларација о независности. Оно што сада обе стране раде, то је настојање да реше неке проблеме, замрзавајући ово основно питање”, каже овај доскорашњи аналитичар ЦИА у интервјуу за данашњу Политику.

Према његовим речима, нема коначног решења прихватљивог за обе стране. Косово је, подсећа Кенин, признато, од готово сто земаља света, али не и од пет чланица ЕУ.

”Косово инсистира на независности и суверенитету и тачка, и није спремно на компромис о томе. Србија, такође, није засад спремна да на то пристане”, каже Кенин.

Професор Универзитета Џон Хопкинс сматра да, то што обе стране замрзавају основно питање, није лош приступ, све док обе стране и они споља – разумеју да главно питање неће бити решено, већ само контролисано.

Универзално је правило у политици, подсећа Кенин, да се разликују проблеми који су решиви од оних који само могу да буду држани под контролом и да се одлучи који су који.

“То значи да Србија и Косово могу да институционализују односе и сарадњу, да би се они унапређивали на предвидљивом нивоу. Дакле да свака страна зна шта може да очекујеод друге, док обе истовремено разумеју да главно питање у догледно време неће бити решено”, објашњава амерички професор.

Кенин сматра да би било сврсисходније кад би ЕУ једноставно рекла да ”ни Србија, ни Косово неће постати чланице све док међусобно трајно не реше питање статуса.

Према његовом мишљењу, боље је што ”мање лекција из Брисела”. Он сматра да је ЕУ недоследна и да није јасно који су то услови пред Србијом и да ли је међу њима граница са Косовом.

Професор Кенин је навео и да су две заједнице на Балкану под патронатом САД више него друге – Албанци и Бошњаци – из историјских и политичких разлога. Кад је реч о Албанцима, то се, каже он, односи како на оне на Косову, тако и на оне у Македонији и у Албанији, који се сви увелико ослањају на САД.

Према његовом мишљењу, треба имати у виду да су Албанци најмногобројнија заједница на југу Балкана и демографски највиталнија.

”Албанско питање постоји, јер се још не зна како ће се Албанци организовати – као једна држава, или више њих. Какви ће бити њихови односи са суседима, како ће се суседи прилагодити на ту албанску демографску експанизију”, закључује Кенин.

http://www.rts.rs

4 коментара

  1. Prof.KENIN je krajnje lukav i cinican! Njegov “savjet” kako dalje,je u potpunoj harmoniji sa americkim intersima. Zamrznuti komflikt, ali”normalizirati odnose izmedju dvije strane (drzave)” Svi znamo da “normalizacija” odnosa vodi ka priznanju kad tad. Sve sto savjetuje Kenin vodi ka neminovnom priznanju od strane SRBIJE. To sto on PRIZNAJE da je KOSMET OTET OD SRBIJE me podsjeca na americka pokajanja oko genocida nad starosediocima AMERIKE – INDIJANCIMA, a ono malo sto ih je ostalo zive u REZERVATIMA ……………znamo u kakvim uvjetima i sa kakvim pravima. SRBIJO – OKRENI SE SAMA SEBI I RUSIJI!!!!!!!!!!!!

  2. И у Авганистану су качили заставе када су Талибани ратовали против Русије.Сада те исте заставе Талибани пале.Америка је одавно изгубила компас.А моћ расуђиванја којој стварни пријателј а ко није је пао под интерес лобирања.А тоје мач са две оштрице.А сада видимо дасе то окренуло управо против Америке.

  3. Puno toga ste hteli sa ovom izjavom da kažete profesore, a najviše da “operete”! Suviše je ovo OZBILJNA situacija, kojoj ne priliči holivudski cinizam – prvo pucam a onda vičem STOJ! Ne sazrevate vi kroz PROMAŠENE akcije. Sazreli ste vi odavno i sve je jako dobro proračunato pogotovo sada u koprcajućem kapitalizmu, a on podrazumeva OTIMANJE SILOM. To vam je potrebno kao infuzija pacijentu koji se bori da preživi. Budite sigurni da ne možete spasiti POREDAK a za istoriju i pedset godina ništa ne znači. Uostalom, sve vam je TO lepo objasnio, još u devetnaestom veku, vama omraženi NAUČNIK K. Marx! Vodite, samo, računa da zbog pohlepe ne uvučete planetu u kataklizmu nestanka. Preživelih neće biti!

  4. Да Србија нема много “Брутова”, вероватно би могла, успешно, да води политику Јулија Цезара “Divide et impera”.На жалост, то је један од параметара унутрашње политике.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *