Gde se nema, tu se i prosipa

Piše Miodrag Zarković

Puni lepih reči o sopstvenom radu i značaju, rukovodioci „Radio-televizije Vojvodine“ su, zajedno sa omiljenim im „novinarskim stvaraocima“, odveli ovu ustanovu u nezapamćen novčani sunovrat, koji najviše osećaju stotine zaposlenih

Kada je Blažo Popović dolazio na mesto generalnog direktora „Radio-televizije Vojvodine“ umesto Dine Vranešević, 2009. godine, ova ustanova imala je na svom računu preko 190 miliona dinara, odnosno prema tadašnjem kursu, više od dva miliona evra. Danas, pošto je u međuvremenu smenjen i Popović – a leta 2011. na čelo kuće doveden Siniša Isakov, zajedno sa uredničkim i novinarskim kadrovima pristiglim sa B92 koji su preuzeli potpunu brigu o programskim sadržajima i, s obzirom na nesvakidašnju samostalnost koja im je data u odlučivanju, značajnom delu finansija – RTV je dužna oko šest miliona evra (u trenutku Popovićeve smene dug je bio duplo manji i iznosio je tri miliona).
Dakle, za protekle četiri godine pokrajinski Javni servis je, pod dve različite rukovodeće skupine (obe, pri tom, bliske Demokratskoj stranci, tj. njihovom pokrajinskom odboru, uz čiju su izrazitu naklonost i postavljane), skrcao osam miliona evra i, od preduzeća bez novčanih tegoba, postao gubitnik. Odgovor na pitanje kako je do takvog novčanog sunovrata došlo najčešće nije jednostavan, pa nije to ni u ovom slučaju, ali se, na osnovu pregleda poslovanja, jasno vidi da je „curelo“ na mnogo strana i da je od 2009. naovamo korito tog broda bilo prepuno rupa.
Zabrinjavajuće stanje, međutim, ipak nije dovoljan razlog da bi sadašnje rukovodstvo RTV-a pokvarilo raspoloženje, iskazano na nedavnom okupljanju sa predstavnicima dva sindikata u restoranu „Barutana“.

SRAMNA SAMOHVALA Skup je održan prošlog petka, 1. februara. Zaposleni na RTV-u su o sastanku obavešteni pismeno, naknadnim saopštenjem u kojem piše:
„U petak, 1. februara, održan je sastanak dela menadžmenta RUV RTV, na čelu sa generalnim direktorom Sinišom Isakovim, i predstavnicima reprezentativnih sindikata RUV-a. Tom prilikom, izneti su podaci koji potvrđuju da je naš Javni servis, u prethodnoj godini, postigao velike programske i poslovne rezultate. U finansijski veoma teškoj 2012. godini, oslanjajući se velikim delom na sopstvene resurse, uspeli smo da obogatimo program, da ga učinimo zanimljivijim i kvalitetnijim. Inovirali smo stare, uveli nove emisije, proširili mrežu dopisnika, unapredili zabavni, filmski i serijski program. To potvrđuju i rezultati gledanosti, odnosno slušanosti. Naime, naš televizijski i radijski program prati sve veći broj ljudi, a publika nam se podmlađuje. Gledanost prvog programa, u odnosu na početak prošle godine, porasla je za 80 odsto, a naš radio je postao najslušaniji govorni radio u Vojvodini.“
„Pored toga, govorilo se i o tome kako da se, pored velikih finansijskih problema, uzlazna putanja RTV-a nastavi i u 2013. godini. Naime, prihodi od pretplate su drastično opali. Primera radi, za osnovno, mesečno funkcionisanje naše ustanove potrebno je 180 miliona dinara, a u prethodna tri meseca dobijali smo, u proseku, za oko 70 miliona manje. Rukovodstvo RUV RTV već se obratilo državnim i pokrajinskim organima i ukazalo na izuzetno tešku situaciju iz koje, bez njihove pomoći, neće moći da izađe“, stoji na kraju saopštenja, koje je potpisala RTV-ova služba za odnose sa javnošću.
Među zaposlenima, tačnije, u onoj većini koja ne prisustvuje ovakvim sastancima i proslavama, nemali je broj onih koji su dotično saopštenje dočekali krajnje ironično. Mnogima bode oči vrlo primetan nesklad između hvalisanja „velikim poslovnim rezultatima“ i kasnijeg osvrta na „velike finansijske probleme“, pomenute već u sledećem pasusu.
„Sramno je da se priča o `velikim poslovnim rezultatima` u situaciji u kojoj se RTV nalazi u sve većim gubicima, u kojoj kuća duguje na sve strane, u kojoj plate zaposlenima počinju da kasne prvi put od kada postoji RTV i maltene se jedva isplaćuju, u kojoj RTV praktično ništa ne plaća od dažbina“, kaže u poverenju jedan od radnika RTV-a, čije podatke ne navodimo iz razumljivih razloga. „Ljudstvo Javnog servisa prosto je preneraženo tim saopštenjem i bezobzirnošću koje je pokazano u njemu. Njima iz rukovodstva verovatno je dobro i oni imaju ličnih razloga da slave i da budu zadovoljni, ali siguran sam da među ostalim zaposlenima na RTV-u ne biste mogli da pronađete nikoga ko nije bio šokiran time što je pročitao.“

[restrictedarea]

 

DRŠ`TE ŠTAMPAČ! Za razliku od rukovodilaca, zaposleni na Javnom servisu neprestano su izloženi pritiscima najrazličitijih vrsta, od kojih neki zaslužuju da uđu u anale bizarnosti, poput sledećeg incidenta:
Predsednica Upravnog odbora Vanja Barišić Joković je pri izlasku iz zgrade nosila u rukama štampač, ne bi li, kako je kasnije tvrdila, proverila budnost službe obezbeđenja. Pošto je niko od portira na vratima nije zaustavio, Vanja Barišić Joković podigla je svojevrsnu uzbunu, optužujući radnike obezbeđenja da su nesposobni i nesavesni, jer dozvoljavaju da inventar Javnog servisa bude iznošen iz prostorija. Portiri su, zbunjeni galamom koja je podignuta na njih zbog jednog omanjeg štampača (ženska osoba ne bi ni mogla da u rukama nosi veći), pokušali da se objasne sa predsednicom UO, ali ih to nije spasilo daljeg maltretiranja – ubrzo su bili pozivani na razgovore, sprovođena je istraga o tome ko je zakazao prilikom previđanja štampača, prećeno je kaznama, pa i otpuštanjima. Sve u svemu, zaključak rukovodstva bio je da portirska i redarska služba ne zaslužuje prelaznu ocenu, te da bi trebalo angažovati neku drugu, navodno bolju agenciju za poslove obezbeđenja. Da li je neko iz rukovodstva na bilo koji način povezan sa agencijom koja je bila ciljana, ostalo je tajna, pošto rukovodstvo, uprkos ovakvom spletkarenju, nije uspelo u svom naumu da odbaci sadašnju službu, koja je i dalje na svom poslu.
Lako bi bilo opisani performans pripisati stvaralačkom umeću, pa i maštovitosti, uredničkih i novinarskih kadrova pristiglih pre nepune dve godine, ali sva je prilika da iza predstave sa štampačem stoji Duško Šušak, nominalno pomoćnik generalnog direktora Siniše Isakova – pojedini očevici primetili su upravo njega kako je od Vanje Barišić Joković preuzeo štampač ispred ulaza i vratio ga u zgradu. Šušak je penzionisani službenik nekadašnje Državne bezbednosti, koji je radni vek završio kao predavač na policijskoj školi u Sremskoj Kamenici. Kao penzioner, Šušak mesečno prima 58.000 dinara, ali povrh toga stiže mu i plata sa RTV-a, i to u neto iznosima koji su, najblaže rečeno, značajno veći nego plate po drugim javnim i neprofitnim službama, a naročito nego plate u samom Javnom servisu. Na RTV-u Šušak je u prva tri kvartala 2012. godine primao između 113 i čak 137 hiljada dinara neto svakog meseca! Sa ovakvim brojkama, nalazi se među deset najplaćenijih radnika RTV-a, a poznat je i po tome što se njemu pripisuju zasluge za potpisivanje „zlatnih padobrana“, tj. ugovora koji zaposlenom jamče astronomska obeštećenja u slučaju prekida radnog odnosa ili saradnje. Kao što je pisano u prethodnim brojevima, takve „zlatne padobrane“ rukovodioci RTV-a su potpisali sa samim sobom i sebi najodanijim novinarima (jedino je generalni direktor Siniša Isakov ostao „kratkih rukava“, pošto je UO poništio njegov „zlatni padobran“), a među srećnim potpisnicima je i Duško Šušak.
Upućeni, inače, dodaju da Šušak potpuno preuzima nadležnosti generalnog direktora kada je ovaj odsutan: insistira, kažu, čak i na tome da ga u tim danima na posao dovoze i sa istog odvoze službenim vozilom.

PAJTIĆ-ČANKOV ODBOR Ni Vanju Barišić Joković niko ne bi mogao da optuži za nesnalažljivost, s obzirom na to da, pored primanja koja ostvaruje na račun predsedavanja Upravnim odborom RTV-a, radi i kao šef službe za odnose sa javnošću u „Vodama Vojvodine“, još jednom javnom preduzeću. Kada se to ima u vidu, razumljiva je njena odanost Demokratskoj stranci, koja ju je i delegirala u RTV.
Uopšte, o sastavu Upravnog odbora Javnog servisa izgleda su odlučivale samo dve stranke: DS i Liga socijaldemokrata Vojvodine. Prvi u devetočlanom UO imaju svojih šest predstavnika, dok stranku Nenada Čanka zastupaju preostalo troje. Takav sastav, najblaže rečeno, ne odgovara izbornoj volji građana Srbije, koja bi morala da bude merodavna iz prostog razloga što je za RTV, kao i za ostala elektronska glasila, nadležna Republička radiodifuzna agencija, ali ne odgovara ni zastupljenosti stranaka u vojvođanskom parlamentu. Ovakav UO je, u stvari, samo još jedan odraz samovolje pokrajinskih vlasti, što ne mogu da prikriju krajnje malobrojni i nedovoljni primeri u kojima je UO pokazao makar neku dozu društvene odgovornosti (kao kada je, na primer, poništio „zlatni padobran“ koji je Siniša Isakov potpisao sam sa sobom).
Sadašnje rukovodstvo u svoju odbranu najčešće poteže podatke o kakvom povećanju gledanosti, koje je istaknuto i u ranije citiranom saopštenju povodom proslave u „Barutani“. Reč je o navodnom skoku od osamdeset odsto u odnosu na isti period prošle godine, a koji se očitava u merenjima gledanosti. Sudeći po nezvaničnim, mada često prisutnim, pričama o tajnim ugovorima i vezama između RTV-a i agencije za merenje gledanosti na čije se izveštaje poziva RTV (umesto ranije uobičajenih tri miliona dinara godišnje, poslednji put je, kako se može saznati, plaćeno čak 26 miliona dinara!), ipak bi ovo hvalisanje valjalo uzeti sa krajnjom uzdržanošću – da li bi, uostalom, ikoga začudilo ako se jednog dana ispostavi da se rejtinzi određenih TV stanica „doteruju“, odnosno veštački povećavaju, ukoliko su te TV stanice em u milosti političkih elita, em u milosti stranaca?! Pogotovo je znakovita činjenica da, dok gledanost navodno raste, plaćanje pretplate naglo opada, što priznaju i sami rukovodioci pokrajinskog Javnog servisa.

BANČENJE TUĐIM NOVCEM Čak i kada bi, uprkos opravdanim sumnjama, podaci o povećanoj gledanosti bili tačni, čak ni to ne bi moglo da opravda rasipničku politiku rukovodstva RTV-a. O brojnim primerima tog rasipništva pisali smo u prethodnim brojevima, a o istom je, mada u internim dokumentima, beleške neretko pravila i finansijska služba samog Javnog servisa, o čija su se upozorenja rukovodioci redovno oglušavali. Maltene nema oblasti u kojoj su rukovodioci razumno pristupali troškovima, a prave razmere tog svojevrsnog bančenja tuđim novcem vidljive su kada se uzme u obzir čega se sve RTV odriče kako bi udovoljio prohtevima „menadžmenta“. RTV, recimo, ima potpisan ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji sa RTS-om, po kojem dve kuće (obe u javnom vlasništvu) bez nadoknade razmenjuju priloge, dopisnike, saradnike, žive prenose: iako im je sve to na raspolaganju, RTV svakog meseca za dopisništvo u Beogradu (kojim, da podsetimo, šefuje supruga Igora Božića, direktora Informativnog programa RTV-a), i za emisiju „1 na 1“ (zajedno sa studijom „Hepi“ televizije, pratećom opremom, te osobljem neophodnim za realizaciju emisije), izdvaja ukupno oko 20.000 evra.
Nimalo štedljiviji nije ni pristup igranim programima, tj. serijama i filmovima koje RTV nabavlja od distributerske firme sa Kipra, koja važi za jednu od najskupljih na tržištu, ali je čak i ta cena rasla (komercijalni sat emitovanja najpre je vredeo od 150 do 400 evra po prvom ugovoru, potpisanom decembra 2011, dok je već u drugom, potpisanom jula prošle godine, vrednost komercijalnog sata porasla na 150 do 800 evra). Sa tom firmom, i još jednom, RTV već nepune dve godine sarađuje na bazi tri potpisana ugovora, čija ukupna vrednost prevazilazi sumu od pola miliona evra, pri čemu je prva dva ugovora potpisao generalni direktor Siniša Isakov, dok je treći overio pominjani Duško Šušak. Vredi napomenuti da u tim ugovorima nisu sadržani svi troškovi RTV-a, pošto, suprotno običajima i logici, u navedene neto iznose ne spadaju doprinosi, takse i porezi, koje je tim sporazumima preuzeo na sebe RTV, kao ni troškovi transporta, preuzimanja i vraćanja kopija, pa čak ni troškovi prevoda i titlovanja.
Kada se sve ovo ima u vidu, možda i ne bi trebalo da čudi izrazita naklonost koju je prema „Razvojnoj banci Vojvodine“ pokazao RTV – čim je poslovanje ove banke počelo da biva pominjano u kontekstu mogućih zloupotreba i pronevera, kao da je ceo Informativni program, odnosno njegovi ekonomiji posvećeni segmenti, bio stavljen na raspolaganje „Razvojnoj banci“, čiji su službenici „kampovali“ u studiju RTV-a, dobijajući bezbroj prilika da o sopstvenom radu i delovanju govore isključivo u superlativima.
Isto tako, ne bi trebalo da čudi ni najšira moguća „podrška“ rukovodstvu RTV-a, u čiju je „zaštitu“ proteklih sedmica skočila vaskolika sila i nepravda proevropskih snaga u Srbiji.

Strukovni sindikat: Finansijska situacija je katastrofalna!

Neposredno uoči odlaska ovog broja „Pečata“ u štampu, došli smo u posed saopštenja kojim se među zaposlenima na RTV-u oglasio Strukovni sindikat, bacajući sasvim drugačije svetlo na pomenuti sastanak u restoranu „Barutana“. Saopštenje prenosimo u celini:
„U petak, 1. februara, održan je sastanak menadžmenta RUV RTV sa predstavnicima reprezentativnih sindikata RUV-a. Tom prilikom, od strane poslodavca, izneti su podaci koji potvrđuju da je naš Javni servis, u prethodnoj godini, postigao velike programske i poslovne rezultate. Od strane PR Službe RUV-a izdato je saopštenje i poslato je zaposlenima u RUV RTV, u kojem se eksplicitno predstavljaju samo pozitivni pokazatelji na način kako ih poslodavac vidi.
Neosporno je, i za Strukovni sindikat RUV RTV veoma pozitivno, da je slušanost i gledanost svih programa pokrajinskog Javnog servisa povećana, da je kvalitet emitovanog programa sve bolji, ali… U saopštenju nema ni mrvice samokritičnosti zbog katastrofalne finansijske situacije u kojoj se RUV RTV nalazi. Zašto se čekao minut do dvanaest da se zatraži finansijska pomoć od državnih organa? Poslodavac se obratio državnim finansijskim institucijama u isto vreme kada i Strukovni sindikat RUV RTV sa svojim zahtevima. Zar poslodavac ne bi trebalo da je dva koraka ispred Sindikata? Opet nekog i nešto čekamo da bi počeli da primenjujemo potpisani Kolektivni ugovor u celini.
Zarade većine zaposlenih su ispod egzistencijalnog minimuma o čemu je na sastanku govorio i predstavnik Strukovnog sindikata RUV RTV, a u izdatom saopštenju se to i ne spominje. Po rečima poslodavca, zahtev Strukovnog sindikata RUV RTV, da se stave van snage ugovori koji sadrže klauzulu ‘zlatni padobran’ je usvojen, te u pokrajinskom Javnom servisu takvih ugovora više nema. Polako se pokazuje osnovanost svih zahteva Strukovnog sindikata RUV RTV. Strukovni sindikat RUV RTV će braniti pravo na rad svih zaposlenih.
Paušalne ocene predstavnika Samostalnog sindikata kako u pokrajinskom Javnom servisu ima neradnika, a čija imena iako ih znaju ne žele da obelodane, ne pridonose rešavanju evidentnih problema već generišu nove. Isključiva je krivica poslodavca ako u RUV RTV postoje zaposleni koji ne rade, a primaju zaradu. Podsećamo da je Strukovni sindikat RUV RTV u više navrata tražio ocenjivanje rada svih zaposlenih sa potpisima neposrednih rukovodilaca.
Ponavljamo: Zahtevamo učešće predstavnika Strukovnog sindikata RUV RTV u svim razgovorima koji se vode oko finansijske konsolidacije stanja u RUV RTV, kao i po svim pitanjima oko definisanja ukupnog broja zaposlenih po novoj organizaciji RUV RTV“, piše u saopštenju Strukovnog sindikata.

[/restrictedarea]

4 komentara

  1. Svakome tko je 1990 imao prilike da gleda HRT jasno je šta se dešava u Vojvodini i kakve su namere i ciljevi TV Vojvodina.Onaj tko to ne vidi ili je glup ili zlonameran.Nejasno je jedino ponašanje nove vlasti(SNS). Prošlo je pola godine od dolaska SNS na vlast a teror RTSa i RTV ne prestaje.Jasno je da oklevaju da nešto učine po tom pitanju da se ne bi zamerili tzv, međ. zajednici , međutim ako to stanje potraje postaju saučesnici u poslu koji TV Vojvodina obavlja u interesu razbijanja Srbije.Razumljivo je i suzdržavanje novinara Pečata da o tome pišu ali ukoliko to potraje nerazumno dugo i oni će na neki način postati saučesnici.

  2. Pare su kod Labudovica.

  3. Nije mi jasan sastanak u restoranu, gde se ne pije samo voda, proslava negativnih rezultata. Što se tiče povećanja gledanosti, ne ulazeći za taj podatak, za osamdeset odsto, može se tumačiti sa nula gledalaca na osamdeset /poželjnih/! I ne mogu se oteti utisku da zbog nedovoljno jake kadrovske strukture na separatnoj RTV, pojačanje je stiglo sa B-92.

  4. Program je realno mnogo bolji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *