ДСС – СУДСКА ФАРСА ЕУЛЕКС-а

Данас је у суду у Северној Митровици започето суђење шесторици учесника немира у овом граду изазваних масовним хапшењем српских судија, тужилаца и судског особља (преко педесет људи) од стране тадашње УНМИК-полиције и њиховим спровођењем у затвор у Приштини. Немири су се збили 17. марта 2008. године. Организатор овог суђења је некакав ЕУЛЕКС-ов суд који је нашао за сходно да данас подели своју кадијску правду.

Грађани Митровице тога дана масовно су изашли испред зграде суда да спрече насилни чин хапшења српских судија и били дочекани ватром тамошњих снага безбедности – полиције и војске, између осталог и снајперским хицима, гуменим мецима и димним бомбама, од чега је било рањено најмање десет демонстраната. Том приликом је, нажалост, погинуо и један украјински војник.

Скрећемо пажњу јавности да је Влада Србије на првој седници после догађаја усвојила извештај о догађајима, који је сачинио тадашњи министар за Косово и Метохију Слободан Самарџић. Будући да је министар са својим тимом тога дана био на лицу места, извештај је био сачињен на основу директних увида у ток догађаја и разговора са представницима локалних власти, са болничким особљем митровачке болнице, учесницима догађаја и, не на последњем месту, са замеником Специјалног представника УН на КиМ, Ларијем Росином. У извештају је била истакнута обавеза Владе Србије да од УН затражи стручну истрагу посебног тима Савета безбедности УН.

Скрећемо пажњу јавности, такође, да је истрага четворочланог тима СБ УН била обављена током априла 2008. године, да је извештај о истрази уредно предат наручиоцу и да се никада није појавио пред овим или неким другим форумом УН.

Захтевамо да Влада Србије предузме енергичну акцију у правцу раскринкавања ове судске фарсе на суду у Северној Митровици и да у томе крене од поменутог извештаја Владе из марта 2008. године, јер је тај документ обавезује много више од правно фиктивних споразума и уредби које данас приљежно спроводи.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *