Дечани: врата затворена после 13 година

Текст и фото Зоран Влашковић

Албански екстремисти демонстрирали су 8. фебруара испред манастира Високи Дечани. И први пут, после 1999. капије су биле закључане

Високе Дечане посетили смо дан после албанских протеста. Нисмо могли да уђемо у манастир. На капији нас је сачекао монах Авакум. „Јуче, 8. фебруара, било је веома лоше и напето. Али, не плашимо се ми никога. Ова земља на којој стојимо, манастирска је и српска вековима уназад. Сада је ту италијански КФОР који нас штити. Верујемо да ће се све завршити како треба.“

ЕТНИЧКО ЧИШЋЕЊЕ КАО РЕАЛНОСТ НА КОСМЕТУ Да подсетимо, стотина албанских екстремиста демонстрирало је 8. фебруара пред манастиром Високи Дечани, супротстављајући се недавној пресуди ЕУЛЕКС- овог судије у Приштини којом су одбачени захтеви двојице Албанаца да се део манастирске земље врати њима. Одлуку ЕУЛЕКС-овог судије, како је најављено, потврдиће и Врховни суд Косова. Управо због ове одлуке, Албанци су од почетка фебруара, у већим групама, демонстрирали улицама Дечана, да би 8. фебруара кренули према манастиру где су их дочекале јаке снаге италијанског КФОР-а, карабињери, ЕУЛЕКС полиција и косовска полиција. Први пут од доласка КФОР-а 1999. године, капије манастира су тог дана биле затворене. Протести Албанаца су се завршили после 13 сати, а КФОР и косовска полиција остали су у истом броју, размештени изван порте манастира.
Архимандрит Сава Јањић обавестио је страна представништва у Приштини, ОЕБС и ЕУЛЕКС, да је манастиру онемогућен нормалан живот и да Општина Дечани не само да не поштује законе већ отворено ради на етничком чишћењу ове територије.
ЕУЛЕКС-ов судија из Приштине, крајем децембра 2012, одбио је захтеве против манастира Високи Дечани које су још 2000. поднела два Албанца, власници друштвених предузећа из Дечана. Наиме, ова предузећа су поднела захтев тврдећи да имају власничко право на 23.45 хектара земље унутар специјалне зоне манастира Високи Дечани. У образложењу одбијања захтева ЕУЛЕКС-ов судија је констатовао да се захтеви, предмети Албанаца односе на уговор о поклону који су 1997. године склопљени између Републике Србије и манастира Високи Дечани. На две поменуте парцеле својевремено су подигнути мотел „Високи Дечани“ и мали погон за паковање меда „Апико“, који од почетка 1990. године нису активно радили и које је манастир добио заједно са враћеном земљом 1997. године.

[restrictedarea]

НА ЗИДОВИМА ИСПИСАНО – УЧК Шеф УНМИК-а Сорен Јесен Петерсен је почетком 2005. године донео извршну одлуку којом се манастир Високи Дечани и кањон Дечанске Бистрице стављају под посебну бригу УНМИК–а, и проглашавају Подручјем специјалне зоне (Special Zoning area). Специјална зона се, према овој одлуци, протеже од православног гробља испред манастира до моста на реци Бистрици, као и од обронака брда са једне и друге стране кањона… На подручју Специјалне зоне нису дозвољени градња, реконструкције, индустријска и комерцијална активност, укључујући и експлоатацију шума, воде и минералних ресурса.
Проглашење Дечанске долине зоном под специјалном заштитом је настојање да се читаво подручје око манастира доведе у склад са стандардима УНЕСКО-а и европским стандардима заштите природних и културних добара. „Манастир Високи Дечани је априла 2004. године ушао на листу Светске културне баштине као први објекат са Косова и Метохије, и то је велики разлог да се ово подручје мора заштитити у интересу свих“, рекао је архимандрит Сава (Јањић) крајем јануара приликом нашег боравка у манастиру Високи Дечани.
Народна Скупштина Републике Србије усвојила је 2006. године Закон о реституцији имовине одузете црквама и манастирима и основала Дирекцију за реституцију у чијој је надлежности спровођење овог закона. Иначе, у власништву манастира Високи Дечани налази се равно 743 хектара њива, ливада, пашњака и шума, од којих је већи део и данас незаконито узурпиран од стране Албанаца. Према званичним подацима Српске православне цркве, на Косову и Метохији црквама и манастирима је после Другог светског рата, на основу аграрне реформе, национализације и узурпације, одузето 5.255 хектара.
Од јуна 1999. године до сада манастир Високи Дечани нападнут је од стране екстремних Албанаца четири пута. У овим оружаним нападима испаљене су чак 23 гранате. Срећом, само је једна граната погодила зид око манастира са јужне стране. У задњем гранатирању, када је и зид погођен, 30. марта 2007. године ухапшен је починилац Јетон Муљај из Дечана и осуђен на 3,5 година затвора. На суђењу Муљај се бранио речима да је он заправо штитио монахе од медведа који је прескакао манастирски зид. Почетком априла 2012. на зиду око манастира исписано је неколико парола са потписом терористичке „УЧК“.

[/restrictedarea]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *