Codex Alimentarius – Без права на реплику

Пише МАРА КНЕЖЕВИЋ КЕРН

Број оболелих од MRSA у Америци се повећава, а многим младим људима  ампутирани су удови захваћени болешћу. Лекари сматрају да је болест проузрокована исхраном

Свечани финале потписивања споразума са Светском трговинском организацијом, праћен подршком контролисаних медија, одвија се у слављеничкој атмосфери која уноси видно олакшање: о нашој безбедности ће убудуће бринути белосветски трговци, произвођачи ГМ хране и лекова, а на нама је да им се препустимо и верујемо на реч. У СТО пакету добијамо и Библију Новог светског поретка – Codex Alimentarius, који представља крвоток нарастајућег корпоративног организма, незадрживо метастазирајући широм планете.

„НЕШКОДЉИВО“ ЗРАЧЕЊЕ Сем др Риме Лајбоу, која је међу првима упозоравала на екоцидни карактер Codexa, намењеног контроли светске популације путем хране и лекова, Брендон Турбервил се у књизи „Codex Alimentarius, угрожено право на здравље“ („Codex Alimentarius – The end of Health Freedom”), прикључио критици закона замки, прикривених еуфемизмима „заштита здравља потрошача“, „хармонизација стандарда са СТО“, „регулација фер трговине“… Они који нас убеђују да ћемо после потписивања СТО споразума имати право на реплику, не желе да нам кажу како то у пракси изгледа.
Кренимо од индустрије меса – легла заразе и полигона за иживљавање над животињама, која има безусловну подршку ФДА. С обзиром на све већи јавашлук у производним погонима и пораст бактеријских инфекција после конзумирања ове „хране“, научни тимови на платном списку компанија осмишљавају методе да одложе смртоносно дејство ових производа, а једна од метода је јонизујуће зрачење меса. Будући да дозвољена количина зрачења није могла да уништи бактерије, ФДА је на захтев месне индустрије одобрила подизање нивоа дозвољене „нешкодљиве“ количине јонизујућег зрачења ради „безбедности потрошача“.
На бројне примедбе забринуте научне јавности и јавне протесте против ове тровачке политике, ФДА се обратила јавности, бранећи свој став аргументима који се косе с науком и здравим разумом: „Ваше примедбе се не могу узети у обзир зато што су опште природе (of general nature) и не садрже никакву суштинску информацију која би могла бити искоришћена за процену безбедности озрачене живине.“ Агенција још тврди да „није утврђено да озрачивање незамрзнутог меса повећава токсичност, мења нутриционистичке вредности или повећава вероватноћу наглог размножавања одређених бактерија…“ Утврђивање је, као и у случају ГМО, препуштено потрошачима, уколико могу да финансирају вишегодишња истраживања, а у међувремену ће ФДА и даље стајати иза овог поступка као „нешкодљивог“, свесно учествујући у прикривању нехигијенске производне праксе „Биг фарме“. Онима који верују да ће, захваљујући пропису о обавези означавања озрачене хране, моћи да је избегну није речено да се обавеза обележавања у пракси спроводи само према „првом конзументу“ (велетрговцу високог ранга) који нема обавезу да ову информацију прослеђује даље. ФДА, однедавно, настоји да омогући „ребрендирање“ производа, дозвољавајући могућност да се етикета за озрачену храну замени неком другом, као што је „пастеризовано“, како би се прикрила права природа третмана. Алтернативна ознака за озрачивање чак и не мора да садржи ближа објашњења о чему се ради.
Током процеса Хармонизације (омиљен термин у новоговору Codexa), границе прихватљивог степена зрачења су, захваљујући рупама у правилнику тако успостављене да практично омогућавају неограничен ниво озрачивања.

[restrictedarea]

 

БАКТЕРИЈА КОЈА ЈЕДЕ МЕСО Научним иновацијама никад краја. ФДА је легализовала још један поступак „заштите безбедности хране“ дозволивши примену „адитива“ у виду „вируса који једе бактерије“, како би заштитила месо мегакорпорација од труљења. Овај адитив ће се користити у производним погонима месне индустрије у виду спреја, ради заштите потрошача од листерије. На питање да ли ће овај вирус после уношења у људски организам позобати и корисне бактерије – ФДА нема одговор, али је поступак прогласила „безбедним“ све док се његова штетност не докаже. Захваљујући франкенвирусу власници производних погона више не би морали да брину о хигијени, а запослени више не би морали ни да перу руке после употребе тоалета.
Неуморни у задовољавању апетита својих спонзора научници не мирују: дошли су на идеју да пилиће директно хране овим вирусом, што би било општеприхваћено на живинарским фармама. Вирус се иначе изолује из животињских лешева, а „научници“ тврде да употреба ових вируса за уништавање колонија бактерија у живом организму неће увести нови биолошки ентитет у ланац исхране. Верујмо им на реч.
У последње време у Америци се повећава број пријављених болесника са симптомима „flesh eating disease“ проузроковане Methicillin-Resistant Staphyloccus Aureus (MRSA). Ради се о инфекцији изазваној стаф бактеријама резистентним на антибиотике. Лекари из клинике Мејо сматрају да је узрочник ширења ове инфекције превелика употреба антибиотика присутних у храни, унесених превасходно преко меса и млечних производа крава третираних антибиотицима. Услед неприродне исхране (ГМ кукуруз) њихов систем за варење не функционише, па су краве непрестано подвргнуте третману антибиотицима.
Многим младим људима оболелим од MRSA ампутирани су болешћу захваћени удови, а лекари сматрају да је болест проузрокована исхраном и препоручују крајњу опрезност и окретање биолошки гајеној храни. Истраживач Стјуарт Леви је после експеримената са живином утврдио да животиње врло брзо постају резистентне на антибиотике. Његови резултати су подстакли ФДА да 1970. покрене питање забране неких антибиотика, коришћених у месној индустрији, али су лобисти фармацеутских кућа у Конгресу осујетили ову намеру. Они данас имају одрешене руке да користе антибиотике у неограниченим количинама, о чему не постоји никаква евиденција.
Званична, корпоративна медицина нема сувисли одговор на ову болест, па диже глас против застрашујућег назива „бактерија која једе месо“, апелујући на ублажавање термина. Чињеница да уништено ткиво не „једе“ бактерија, већ га разарају токсини које бактерија ослобађа, не пружа никакво олакшање пацијентима, али ублажава панику и даје могућност индустрији меса да купује време. И док се прехрамбена индустрија плаши панике, фармацеутској индустрији она добро дође да пред сезону грипа припреми терен за присилну вакцинацију.

ГЕН КОЈИ СЕ КРИЈЕ Турбервил упозорава да Нови светски поредак не жели да нас насилно елиминише: „То би било расипање. Они прво желе да исисају и последњи новчић пре него што нас побију. Као што је урађено с Јеврејима: прво су им одузели звања, затим забранили пословање, одузели куће, злато, одећу, да би им одсекли косу, повадили златне зубе и на крају их подавили.“ Данас се отишло даље, па са лешева скидају масноћу и кожу (за козметичке препарате), а остатке излажу на путујућим изложбама извлачећи додатну зараду из смрти.
Новинар Антони Гућарди скреће пажњу на студију European Food Safety Authority (EFSA), захваљујући којој је откривена још једна „прљава тајна“ „Монсанта“ и агенција ангажованих у њеном прикривању. EFSA је открила постојање до тада непознатог виралног гена под називом gene VI, који може да угрози одређене биолошке функције живих организама. Ово је пронађено у Раундап-Реди соји, НК603, и МОН810 кукурузу. Упркос забрињавајућем открићу, СТО намеће безрезервну подршку токсичној храни, препуштајући решење проблема генерацијама које долазе.
ФДА је недавно прогласила „безбедним“ месне отпатке проглашене неподобним за исхрану животиња, пошто су научници осмислили „спасоносну“ процедуру потапања меса у амонијак како би „безбедно“ стигло на трпезе. Амонијак додуше убија бактерије, али се то не односи на нове резистентне врсте, поготово што се одбачени делови тела налазе на местима изложеним фекалијама. Намера УСДА да великодушно понуди школама овај „ланч програм“ осујећена је само захваљујући петицији згрожених родитеља.
Наука се већ увелико поиграва и нанотехнологијом, користећи наночестице у производњи хране и одеће. Иако ове честице могу прећи заштитну баријеру и доспети у крв, проузрокујући бројна оштећења организма, компаније тврде да је коришћење ове технологије безбедно. С обзиром на то да је нанотехнологија базирана на биотехнологији, те честице су својеврсни непознати организми, а студија објављена у часопису „Натуре“ доказује да је услед оралног уношења наночестица стиропора код покусних животиња дошло до оштећења мозга. ФДА је веома опрезна у заустављању ове технологије, а потписници Codexa ће бити доведени пред свршен чин, с обзиром на то да не постоје механизми за селективно прихватање норми које ће нам у будућности наметати.
Пионир органске пољопривреде, писац и активиста Џулијан Росе неуморно се бори против корпоративне науке, Codexa Alimentariusа и СТО, оптужујући их да не воде рачуна о последицама неконтролисаног поигравања са људским организмом: „Годинама усмеравани на самозадовољну државну контролу и образовни систем, нисмо у стању да претпоставимо да кључ за нешто много богатије и дубље можда лежи у рукама простог, неукаљаног сељака или у невином погледу новорођеног детета.“

[/restrictedarea]

Један коментар

  1. Nekada, obican svet je ‘sporadicno’ bivao izlozen ‘dejstvu’ vasarskih prevaranata i pohlepnih trgovaca a danas ‘dozvoljava’ da ga svakodnevo, iz casa u cas – spopadaju ?! Ali, kod tih ‘predatora’ – ‘vukova u ovcjoj kozi’ iako nema mnogo – imaju odlicnu ‘organizaciju’ i “pomagala” ( medije) ?! A ‘nemani’ se ponekad – istrebljuju, i – medjusobno ?!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *