Аболгхасем Делфи амбасадор Ирана у Београду – Америка губи образ пред историјом и човечанством

Разговарала Љиљана Богдановић 

„Ирански народ не тражи ништа осим независности своје земље и суверенитета на њом. Ако је ово злочин, онда морају да се осуде све борбе народа у целом свету, а међу њима и борба против робовласништва у самој Америци“, каже наш саговорник

Са његовом екселенцијом Аболгхасемом Делфијем, амбасадором Исламске републике Иран у Србији, разговарамо уочи 34. годишњице Исламске револуције, иранског празника који се и у Београду на овај дан (11. фебруара) свечано обележава.
Актуелна збивања на турбулентном и ратним и другим превирањима и сукобима захваћеном Блиском истоку, у којима Иран као велика и моћна држава има значајну улогу и онда када то није непосредно апострофирано или видљиво додатно фокусирају пажњу светске јавности на прилике у овој земљи.
Блискоисточне сложене промене и догађања, живот и геополитичке прилике не само у Ирану већ и у ширем региону, теме су о којима разговарамо са његовом екселенцијом.

Независна геополитичка оријентација и снажан развој Ваше земље, једнако као и њен посебан друштвени и политички систем, перманентни су изазов и провокација за Запад, посебно Вашингтон. Има ли наговештаја промена, померања, односно попуштања бројних притисака којима је Иран дуго изложен?
На почетку овог питања споменули сте важну и основну чињеницу, а то је да човечанство од самог свог настанка и следствено својој бити трага за тим. Независност и управљање својом судбином је једина особина друштвеног живота коју деле сва створења. О питању угрожене или изгубљене независности на једној страни се налазе они људи који бране свој територијални интегритет и уверења, а на другој страни су оне земље које желе да људи једне земље буду оно што они желе од њих. Да ли борба иранског народа за отклањање зла и неправде и избављање своје земље од доминације других земаља, која је довела до Исламске револуције и гласа 98 одсто становништва те земље за успостављње поретка Исламске Републике у Ирану, био потез противан људским принципима или међународним правилима и законима да би од самог почетка била предмент агресије силеџијских земаља? Упитајте ваше читаоце којој земљи или земљама ће дозволити да им наређују? Неколико земаља и њихових севезника су нанели огромну штету иранском народу, одузевши му велики број његове омладине, али, ипак, разумно је било очекивати да су до сада схватили да овај народ неће напустити своје шехиде. Исламска Република Иран биће истрајна у својим принципима, а силеџијске стране морају да се ускладе са међународним законима, за које тврде да су их увели, а један од тих закона је и немешање у унутрашња питања других земаља.

Недавни догађаји, између осталих и израелско бомбардовање Сирије и заоштравања у Египту, тешко да наговештавају мир у овом делу света. Посредно и непосредно, ова ситуација и те како утиче на Иран и његову будућност. Из перспективе интереса Ваше земље, шта би се, укратко, могло рећи о овим проблемима?
Нема потребе говорити о ционистичком режиму и ономе што он чини, имајући у виду постојеће доказе и документа од пре 60 година до сада, који говоре о почињеним злочинима против човечности, против угњетеног народа Палестине, почевши од окупације њихове земље до покоља и убиства жена и деце. Сирија се супротставља злочинима ционистичког режима у региону и спречава примену америчке политике. Чињеница је да је Сирија увек имала важан значај у вези са питањем подршке отпору у Палестини и Либану, а неке земље ради својих интереса и интереса ционистичког режима у региону желе да униште ову земљу. Стога је природно да сви морају да устану против Израела, који је утемељитељ државног тероризма, а који не страхује од његове примене уз подршку неких међународних институција. Недавни напад овог режима на угњетени и рањени народ Сирије је најновији нечовечни потез овог режима, а познавајући његову суштину, то неће бити његов последњи злочин. Нападање Сирије измишљеним наводима о људским правима и кршењу демократије дешава се у условима када се у Бахреину врши сваки могући злочин и агресија против народа ове земље од стране режима Али Кхалифа, и не само што се овај режим не кажњава, већ се и подржава од стране Американаца и фанатичних владара региона и суседа Бахреина.
Исламска Република Иран је увек сматрала да је Египат велика исламска земља са дугом и важном историјом у исламском свету. Ова земља има независност и свој устав. То што се дешава у овој земљи је апсолутно унутрашње питање, и Исламска Република Иран сматра да мудрошћу званичника и разумевањем великог муслиманског народа Египта у садашњој осетљивој ситуацији исламског света, ова земља ће врло брзо решити сва своја питања. Исламска Република Иран је спремна да у оквирима својих могућности помаже исламским земљама.

Већ дуго се наговештава да је „удар на Иран“ од стране Америке и њених сателита из региона и ближег окружења Ваше земље практично неизбежна чињеница. Како ова претња утиче на иранско друштво?
Напад Америке на Исламску Републику Иран, било директно или индиректно, користећи своје војне инструменте или пружањем војне помоћи другим земљама, као и користећи се другим облицима као што су разне санкције, започет је пре 34 године против народа, који је својим јединством протерао њеног диктактора из своје земље. Ирански народ не тражи ништа осим независности своје земље и суверенитета над њом. Ако је ово злочин, онда би морале да се осуде све борбе народа у целом свету, а међу њима и борба против робовласништва у самој Америци. Америка је од првих дана Исламске револуције увела санкције против иранског народа. Без најаве, своје војне снаге је увела у Иран и окупирала део пустиње Табас, приморала Садама да нападне Иран и тако је нанела велике материјалне и људске губитке иранском народу. Али, увек је ирански народ био победник. Стабилност и безбедност региона је наш приоритет и стога ћемо на сваки начин покушати да се не ствара сукоб. Сматрамо да ће се сукоб десити када једна земља не буде била спремна, а да ће то агресор да схвати као могућност за успех. Никад у току наше историје нисмо били тако спремни за одбрану наше земље као сада. Ирански народ у току своје дуге историје и цивилизације је научио како се поступа са непријатељима. Препоручујемо иранским непријатељима да проуче историју, географију и цивилизацију Ирана да би се боље упознали са тим како ирански народ поступа са онима који су вршили агресију на њихову земљу.

[restrictedarea]

Гледаоци азербејџанског ТВ канала „ГУНАЗ ТВ“ и турског „ТУРКСАТ“ јасно виде да је у току жестока, немирољубива пропаганда против Ирана, која слути на рат. Какви су данас односи Ирана са ове две државе?
Исламска Република Иран од самог свог оснивања је дефинисала успостављање и развој братских односа са својим суседима као први приоритет своје спољне политике, и са истом осетљивошћу још увек следи тај приоритет. Примера ради, без обзира на осам година рата Садамовог режима против Ирана, после пада ирачког диктатора, Исламска Република Иран има братске односе са владом и народом ове земље. Према Анкари и Бакуу се примењује иста политика. Одређени број кругова преговора Ирана са Групом „5+1“ одржани су у Истамбулу и то на предлог Ирана. Исламска Република Иран и Турска, као две моћне и делотворне регионалне силе, имају многобројне историјске, културне и верске сличности; имају веома добре односе и блиске ставове у вези са великим бројем политичких међународних тема. У питању Нагорно Карабаха посредовање Исламске Републике Иран је било веома делотворно. Оваква пропаганда није предмет пажње народа и званичника тих земаља, и ционистички режим Израела стоји иза свих тих злонамерних пропаганди са циљем ремећења стабилности и безбедности региона и суседа.

САД, према писању медија, припремају терористе за упад у Иран. Реч је о припадницима формација Муџахедине халк, које би требало да буду основа за стварање Иранске ослободилачке армије? Како коментаришете овај крајње непријатељски гест Вашингтона?
Ова група се код иранског народа дефинише као лицемер. Они су у току две године убили више хиљада грађана Ирана, почевши од мајке шесторо деце до студената, обичних радника и званичника Ирана. У току једног терористичког акта убили су 72 висока званичника и чак председника и премијера Ирана. У првим данима победе Исламске Републике Иран у рату против Ирака, они су уз помоћ комплетне америчке опреме и сателитске подршке Америке и помоћи Садамовог режима напали нашу земље, и током неколико дана, када су држали под окупацијом неколико иранских градова, вршили су ужасне злочине и убиства обичних грађана. Али Вашингтон и Запад су подржали ове злочине који су заправо злочини против човечности и ретки су примери у историји да једна група за преузимање власти убија сопствени народ, а с поносом су их примили као специјалне госте и ослободиоце. Чини се да мудри и рационални људи у Америци неће дозволити да Америка коришћењем ових терориста све више губи свој образ према историји и човечанству. Ови терористи и њихови заштитници немају никакво место међу иранским народом и свим слободарским народима у свету.

Како коментаришете тврдње војних аналитичара да САД и Израел користе Азербејџан као „одскочну даску“ за упаде у Иран. Мислимо на кибернетички рат, убиства званичника Ирана, обавештајни рад, слање беспилотних летелица и слично?
Нема сумње да су убиства званичника и научника Исламске Републике Иран резултат обавештајног дела осмишљеног од стране Америке и ционистичког режима. Неки од званичника овог режима и ухапшени терористи су то и признали. То су примери државног тероризма, који се врши пред очима међународних институција за људска права. Исламска Република Иран са добросуседским односима и значајним верским и националним сличностима са народом Републике Азербејџан увек настоји да има што боље односе са својим суседима.

Спекулише се да Запад улаже велику енергију у настојање да помути односе Техерана и Москве. Каже се и да „ирански утицај“ на прилике на јужном Кавказу значајно доприноси успеху те стратешке смутње !?
Као што је више пута примећено Запад од саме победе Исламске револуције је користио сваки начин да би спречио ирански народ да користи своје природно право. Односи Исламске Републике Иран и Русије, мимо питања добросуседства, увек има стратешке димензије у свим регионалним и међународним сферама. Исламска Република Иран и Русија, познавајући веома добро западне методе, увек су се на адекватан начин односили према њима. Исламска револуција, ослањајући се на верско јединство, доказала је да народ може без зависности да одреди своју судбину и то без мешања других и туђих наредби. Ова особина која је пожељна за све народе света претворила је Иран у омиљену земљу за све слободарске народе, а Запад, свестан ове популарности, означава то као вршење утицаја и мешање.

Да ли се због деловања санкција, али и других међународних прилика и померања у свету, погоршава економска ситуација у Ирану? Колико је наиме тачно да се у новије време успешно спречава продаја иранске нафте и гаса на светском тржишту?
Запад користи економске санкције и притиске као инструмент да би ирански народ одустао од својих легитимних права. Тачно је да ће светска економска криза утицати на све земље, али ова криза и поред санкција Запада, које су неправедне и злочиначке и као такве за осуду, неће моћи да спречи један велики народ као што је ирански са свим својим огромним и разноврсним потенцијалима да одустане од својих циљева. Постојећи извори енергије у Ирану су предмет пажње великог броја земаља. Извоз ових енергената чини веома мали удео у нашем извозу и може врло лако наћи замену за ово тржиште. С друге стране, санкције су Исламској Републици Иран створиле прилику да поред могућности обезбеђивања самодовољности земље, створи велики потенцијал за развој и напредак у разним областима, као што су енергетика, индустрија, свемирска истраживања, пољопривреда, и друго.

Ваш министар економије и финансија Шамсудин Хосеини изјавио је (17. 1. 2013) да Техеран одустаје од плаћања у међународној трговини у доларима и еврима. Зашто је важно (не)плаћање у овим валутама?
Природно је да се појављивањем нове економске силе на међународној сцени отклоне постојећа ограничења у свету везана за ове две валуте које су на располагању одређеним земљама које желе да овом полугом преусмере светску економију куда они желе. Светска монетарна унија, која је само у рукама неколико земаља, вештачким осцилацијама у њиховој вредности има утицај на међународна кретања и не дозвољава да земље имају прави економски индентитет на међународној сцени. Новонастале силе у Азији, Јужној Америци и Африци и њихови огромни потенцијали створили су могућности на новој економској међународној сцени, а Исламска Република Иран, свесна својих могућности, користи ове прилике на адекватан начин у финансијским и монетарним сферама.
Техеран – према писању ваших медија, и како се то такође чуло на 26. међународној конференцији исламског јединства, жели да уједини исламске научнике. Зашто је то важно?
Исламски свет са више од милијарду становника је једна светска заједница чија енергија може бити употребљена у циљу обезбеђивања мира и безбедности у свету, јер оно што у исламском учењу говори о јединству међу муслиманима је засновано на јединству око божјих наредби, а по сведочењу свих вера и религија ове наредбе су само ради развоја човека. Друга чињеница којом ислам подучава своје следбенике је да између политике и технологије с једне стране и морала и вере с друге стране – нема раздора. Таквом наредбом исламски научник неће правити атомску бомбу, хемијско, биолошко или било које друго оружје за масовно уништење. Исламски научник никад неће изнети теорије у прилог раздора и никад не предлаже планове за свргавање власти изабране народном вољом. Зар сви не трагају за успостављањем друштва чији су чланови ова божја елита?

У својој респектабилној дипломатској каријери били сте и на месту, цитирам – „стручњака за питања афричких земаља француског говорној подручја“. Као експерт за ту тематику, како коментаришете актуелне догађаје, посебно понашање Француске, у Малију?
Принципи наше спољне политике су засновани на поштовању свих земаља. Они који уз помоћ страних сила угрожавају стабилност земаља не би требало да буду подржани. То је исти проблем са којим смо данас суочени у Сирији. Наоружане групе стварају нестабилност и небезбедност, а нажалост неке западне земље и арапске земље из региона подржавају те групе. Сматрамо да се мора успоставити стабилност и безбедност у земљама и да се поштује њихов територијални интегритет, а да сви захтеви народа буду остварени демократским путем.

Какав је однос савременог Ирана према Балкану? Има ли – као што то поједини геополитичари и аналитичари тврде – интересовања да се Иран овде нађе у својеврсној „ривалској“ позицији са Турском?
Став Исламске Републике Иран је да мир и стабилност на Балкану директно утиче на безбедност Европе. Овај регион је у току протекле две деценије имао горку историју. Искуство доказује да је дијалог најбољи начин за решавање проблема. Исламска Република Иран има пријатељске односе са свим земљама овог региона, засноване на националним интересима и покушаће на сваки начин да помогне у успостављању мира и пријатељства.

Традиционално и свечано, у Ирану ће 10. фебруара бити обележена годишњица (ове године 34. по реду) Исламске револуције. Шта бисте издвојили као достигнућа револуције које време није довело у питање?
Победом Исламске револуције формиран је нови модел и значење развоја ослањајући се на принципе самоверовања и ангажмана. Овај догађај је био узрок да Исламска Република Иран предузме велике кораке у правцу остварења својих циљева. Исламска Република Иран је током претходне три деценије у условима санкција и непрекидног ометања Запада достигла велики напредак у науци и технологији. По признању стручњака и према извештајима валидних економских и научних институција света, Исламска Република Иран је успешно превазишла тешке фазе развоја и напретка, и на регионалном и међународном плану бележи велики индекс развоја. Научни и истраживачки успеси бележе се у ваздухопловној и свемирској технологији, одбрамбеној индустрији, која обухвата електронику и телекомуникацију, противваздушној одбрани, авио и ракетној индустрији, као и производњи муниције. Пројекти авиона за поморско патролирање, крстареће ракете и нове генерације беспилотних летелица, свемирски пројекти и ракете носачи сателита, као и низ електронских уређаја су међу достигнућима иранских стручњака. На основу индикатора научног развоја у области сателитских програма и лансирањем ракете носача сателита Иран је у току протеклих неколико година постао један од 11 чланова светског свемирског клуба. Успех Ирана у лансирању капсуле са живим бићем у орбиту и планирање лансирања нових сателита у орбиту ради усавршавања програма свемирских истраживања су резултати напретка Ирана у овој области. На основу извештаја УН у вези са категоризацијом земаља с аспекта показатеља развоја здравства, Иран је успео да достигне циљеве здравља и здравства друштва на основу светских критеријума. Успех Ирана у производњи лекова и пружање медициских услуга током протекле деценије је још један од показатеља напретка Ирана у области здравља. Иран је имао значајан развој на пољу нанотехнологије. Један од примера таквог развоја је у области наномедицине и производња интелигентних нанолекова.

Аболгхасем Делфи (1954) је дипломатску каријеру започео 1980. године као помоћник директора „Иранске државне радио-телевизије“, а 1985. године именован је у Министарству спољних послова на место „стручњака за питања афричких земаља француског говорног подручја“. До 1988. године је помоћник Друге дирекције генералног директора за Западну Европу, потом наставља амбасадорску каријеру у Колумбији, Чилеу  и Белгији, где је уједно био и шеф мисије Исламске Републике Иран у Европској унији. Потом се враћа у Иран на место помоћника генералног директора за Западну Европу у МИП-у.

[/restrictedarea]

Један коментар

  1. A zasto se zacutalo ono “Srsko Sarajevo”? On uvek ima nesto da kaze po ovom pitanju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *