Вулин: Очекујемо да и свет призна реалност на КиМ

БЕОГРАД – Платформа о Косову и Метохији и резолуција која ће се ускоро наћи у скупштини показују да Србија у решавању проблема јужне покрајине признаје реалност, али очекујемо и да свет призна ту реалност, каже директор Канцеларије за Косово и Метохију Александар Вулин.

У интервјуу Танјугу он истиче да Србија први пут у последњих 12 година има свој став о том питању и да је око тог става успела да окупи све Србе са Косова и Метохије.

„На састанку код председника Томислава Николића први пут у ко зна колико деценија појавили су се представници свих српских општина са простора Косова и Метохије. Да је само то урађено па би могло да се каже да је урађена велика ствар, нешто велико се десило и нешто велико се урадило”, рекао је Вулин.

Он је навео да је урађено много тога на шта можемо бити поносни и да је ова влада „ушла храбро у разговоре, у ствари од којих су претходне владе бежале”.

„Желим да наша генерација реши проблем КиМ и не очекујем да ћу због тога имати не знам какав политички рејтинг, али какав бих човек био да не видим величину проблема са којим сам суочен, са којим су мој народ и држава суочени, а да не кренем да решавам тај проблем него да гледам да га оставим некој будућој влади и неким будућим генерацијама”, истакао је Вулин.

Вулин је навео да је Платформа о Косову и Метохији и резолуција која ће ићи у парламент „наше питање и наш одговор.

Према његовим речима, све пролази кроз суд јавности и проћи ће кроз суд међународне заједнице али, што је најважније, и кроз суд Срба са Косова и Метохије и српског парламента, владе и свих органа и институција.

Резолуција ће, истиче он, у Скупштрину Србије ући са свим својим принципима и темељним вредностима, а парламент ће се о томе изјаснити.

„Све остало је онда на онима који ће нас заступати у евентуалним преговорима и онима који ће то спроводити. Оно од чега се неће одступати, оно што је суштина, оно што је правац којим хоћемо да идемо јесте да ће то усвојити парламент и српска влада”, подвукао је Вулин.

Говорећи о разговорима у Бриселу, Вулин је оценио да су разговори увек добра ствар, али да се ови разликују од претходних.

„Србија можда први пут у последњих 12 година има свој став, нешто тражи, нешто хоће, око нечег се не слаже и мислим да је то суштински нови квалитет и оно што сматрам и највећим квалитетом је да све што радимо, радимо не само због оних који живе на Косову и Метохији него са онима који живе на Косову и Метохији”, рекао је Вулин.

Он је рекао да је инсистирао и да неће одустати од тога да у свим фазама разговора, од техничких до политичких, буду представници Срба са Косова и Метохије и нагласио да ту мисли на Србе и јужно, и северно од Ибра.

„Трудим се, а и сви остали из Владе, председник Републике, да очувамо ту комуникацију и испунимо оно што смо говорили – никада о вама без вас, никада о Србима са Косова и Метохије без Срба са Косова и Метохије јер у крајној линији мера нашег успеха биће квалитет њиховог живота – како они живе тако смо ми радили”, указао је Вулин.

Са друге стране, Вулин је навео да није задовољан тиме што није донет нови закон о косовском додатку и додао да очекује да тај закон буде донет следеће године.

„Морамо праведније да расподељујемо оно што иде за Косово и Метохију и морамо прецизније да погађамо оне који су корисници помоћи и којима је то потребно”, прецизирао је Вулин.

Танјуг

Један коментар

  1. A kako glasi platforma, ako nije tajna, ja sam neobavestena? Koja realnost? To da je teritorija jedne drzave protivpravno oteta i uzurpirana od strane siptarsko/albanske mafije uz svesrdnu pomoc NATO/a iEU.Ko ste Vi gospodine Vulin da resavate problem koji se tice srpskog naroda? Hitate ka priznavanju kosovske nezavisnosti i izdaji svoje zemlje. Kada ovlastite siptare i zvanicno, sta posle? Hocete li izolovati granicu ili ce oni i dalje da nadiru u centralnu Srbiju?Poruka koja se ovim salje je da svako ko se naseli i namnozi moze bez problema da odvoji deo drzave.Mislite da cete problem da resite mirenjem i predajom, mislite da cete doveka da se baskarite na kreditima dok cemo mi da grcamo?Znate li koliko smo mi Srbi siromasni? Koju mi perspektivu imamo za svoju decu osim da ih saljemo u inostranstvo a kome, koje nam resenje nudite osim zelje da uzivate vecno u privilegijama, a tako misle samo debili jer na ovom svetu mora nesto i da se radi. Rece Putin okreni jedan obraz zveknuce te po drugom. Predajte Rusima Kosovo, ako ste patriote.Gadi mi se borba za fotelje u pojedinim gradskim opstinama dok je drzava u raspadu. Tuzno mi je sto smo svoju decu vaspitali da je jedina sreca i smisao zivota u novcu a da je Kosovo balast koga se treba otresti za bolje sutra. Doci ce i to bolje sutra a onda Vuline vidite gde ste.Mozda bi Srbija trebala da se preseli kompletno na Mesec, tamo je nenastanjeno i nikome ne smeta genocidni narod a Siptarima da ostavimo sve pa neka se EU usreci sa njima.Dace Bog i u Americi i Britaniji da se nastavi ova nasa tradicija nezavisnosti.Oduzila sam besna sam ko zver.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *