Вулин: Историјска година

ГРАЧАНИЦА – Директор Канцеларије за Косово и Метохију (КиМ) Александар Вулин поручио је данас да нема поделе Космета, што платформа јасно показује, и позвао међународну заједницу да у складу са својим обећањима и мандатом обезбеди сигурност свима који живе на Космету.

“Ово је година наде, година у којој је Србија изашла пред цео свет и рекла како види правдено и трајно решење. Ово је година у којој очекујемо од целог света, и међународне заједнице да разуме и прихвати, гласно каже да не може бити праведног и трајног решења без сагласности Србије и Срба који живе на Косову и Метохији”, казао је Вулин у изјави новинарима после централне прославе Божића у манастиру у Грачаници.

Вулин је нагласио да је ово година очекујемо од међународне заједнице да се понаша у складу са обавезама које је преузела.
“Ово је, надајмо се, последњи пут да се председнику Републике Србије забрањује да буде са својим народом и да се између њега и његовог народа испречи сила. Ми тражимо од УНМИК-а да се понаша у складу са својим мандатом и овлашћењима и да обезбеди владавину права на КиМ”, казао је он.

“Тражимо од Еулекса да се понаша у складу са својим мандатом и овлашћењима које је добио на основу одлуке Савета безбедности и обезбеди валдвину права и сигурност за све који живе на КиМ. Тражимо од међународне заједнице да се понаша у складу са својим обећањима о обезбеди личну имовинску и правну сигурност за све који живе и желе да живе на простору КиМ”, подвукао је он.

Вулин је нагласио да је Божић велики празник мира и наде, наде за све нас који верујемо да је КиМ саставни део наше државе и да се то никада неће променити. Ово је празник наде и верујемо да је ово година у којој ће наше наде почети да се остварују, истакао је он, указујући да Србија тражи мир, али да у тој борби не може бити сама.

Не сме бити насиља на КиМ и тражимо од међународне заједнице да се понаша у складу са тим, рекао је он. Вулин је оценио да је ово година у којој ће бити донете велике и важне одлуке.
“Ово је историјска година у којој ће се Сбрија, надамо се, изборити за оно у шта сви заједно верујемо”, нагласио је директор Канцеларије за Косово и Метохију.

Вулин је указао да на простору КиМ на данашњи празник нема 200.000 расељених и прогнаних, који не могу да прославе празник тамо где су се родили. Он је рекао да се морамо подсетити и на више од 150 оштећених и уништених цркава и манастира, да не смеју остати непоменути на хиљаде убијених и несталих, да је више од 5.000 српских надгробних споменика уништено.

У вези идеје председника РС Милорада Додик о подели КиМ, Вулин је казао да је платформа владе јасно рекла да Србија посматра Косово и Метохију јединствено.
“Не делимо Србе на северне и јужне и политика владе и председника је таква да после дуго времена окупљамо све Србе који живе на простору на једном месту. Нема поделе и платформа је јасно рекла како видимо будући положај КиМ. Платформа је била више него јасна”, поруцицо је он.

Вулин је најавио да ће платформа ове недеље бити представљена широј српској и светској јавности, и да ће бити показано и на папиру шта мислимо и животу шта раидмо.

У манастиру у Грачаници данас је, пред више стотина верника, и у присуству команданта Кфора Фолкера Халбауера, представника ЕУ на Косову Самуела Жбогара, страних дипломата, епископ рашко-призренски Теодосије прочитао посланицу патријарха Иринеја у којој је грађане позвао на љубав и мир.

Један коментар

  1. Gospodin Vulin se obraca “medjunarodnoj zajednici” misleci iskljucivo na S A D E U i N A T O, ali ih imenom nigdje ne pominje. Oni “zare i pale” na KOSMETU, u skladu sa vlastitim interesima. “Sila Boga ne moli” i samo SILA ih moze natjerati da postuju medjunarodno pravo, da ispostuju ono sto su potpisali (R 1244) …….. Oni to sigurno nece uciniti bez cvrstog motiva. Najjaci motiv bi morao biti cvrst i jedinstven stav u odbrani KOSMETA najveseg politickog vrha SRBIJE, a potom bi dobila na tezini podrska RUSIJE, KINE, INDIJE , BRAZILA………..a tu smo vec pali na ispitu. Premijer Dacic svojim izjavama “otplacuje” podrsku zapada, za vlastitu poziciju. Cijena je neovisnost fantom drzave KOSOVO priznata od SRBIJE…………….Sada bi i narod morao da se malko PROBUDI…..

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *