Вулин: Хапшење у Грачаници насиље и провокација

БЕОГРАД – Директор владине Канцеларије за Косово и Метохију Александар Вулин изјавио је данас да је хапшење деветоро Срба у Грачаници, који су потом пребачени у Приштину, чисто безакоње и да то може лоше да утиче на предстојећи наставак дијалога Београда и Приштине.

“Хапшење је било чиста провокација, грубо насиље, које заиста ни са чим није било изазвано…У питању је чисто безакоње и неправда”, казао је Вулин гостујући на Радио-телевизији Србије. Он је у прилог тој оцени навео да је незванично сазнао да представници привремених институција у Приштини не знају шта да им ставе на терет па се крећу у дијапазону од ремећења реда и мира до рушења уставног поретка.

Упитан како Србија сада треба и може да реагује, Вулин је рекао да ће држава пратити шта се дешава и да ће ухапшенима пружити правну помоћ.
“Пратићемо шта се дешава. На нама је сад да пружимо правну помоћ, да видимо која ће бити политичка одлука представника привремених институција. Дакле не правна, већ политичка, јер ово нема везе са правом. У односу на њихову политичку одлуку ми ћемо предузимати наредне мере. У сваком случају нећемо напустити насе људе”, поручио је Вулин.

Он је додао да овај догађај може лоше да утице на наставак преговора Београда и Приштине заказан за 17. јануар у Бриселу.

Деветорица Срба приведена су јуче после Божићне литургије у манастиру Грачаница којој је присуствовао и Вулин.
“Србија је небројано пута показала којлико је за мир. И моја посета Грачаници на Божић је била порука мира и жеље Србије да покаже да ми решење косметског проблема видимо само кроз мир. Приштинска страна очигледно има неке комплексе и има страхове које лечи насиљем”, указао је Вулин.

Према његовим речима, Међународна заједница би морала да размисли да ли њена безрезервна подрска Приштини може да се настави и да ли је, како је додао, зато та подсршка можда протумачена од стране Приштине као спремност да се врши свако насиље.
“Неброхајано смо пута рекли да је укидање надгледане независности трагична грешка. Међународна заједница и Приштина морају да разумеју да трајног и праведног решење на КиМ неће бити без сагласности Србије и Срба који тамо живе”, поручио је Вулин.

2 коментара

 1. прогон хришћана на тлу “Европе”…. треба ли “јачих” доказа ???

 2. Господо који моментано владате у СМАЊЕНОЈ СРБИЈИ, дали незнате
  или намерно нећете истину да кажете да ЕВРОПА са Шиптарима стално
  врши насиље над православним верницима.Пре берлинског конгреса
  и после до 1912 год, када Србија оспобађа СТАРУ СРБИЈУ и формира
  нове границе до Грчке. Даљи развој догађаја знамо и нашом погрешном политиком Шиптари долазе до ове позиције да нам дају
  лекције које су научили од Запада. Докле год се СРБИ НЕ УСПРАВЕ И
  КАЖУ ДОСТА БРЕ НИСМО ми од јуче СТАРА СРБИЈА ЈЕ НАША!!! ИШ ТУЂИ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *