СИМБОЛ ОТПОРА

Пише АЛЕКСАНДАР ЂАЈА

Како год да буде, са Александром Вучићем све постаје другачије. Он у Србији сваким даном стиче по једног непријатеља, али, истовремено, по сто нових пријатеља. Да ли би се непријатеља требало плашити?… Не, али бити опрезан, да 

Сетите се (мада ће вам то бити болно сећање) када сте својевремено или сте још у том кошмару, узели кредит од неке банке у Србији, на пример, 3.000 евра на три или пет година. Зарад голог преживљавања. Да бисте платили део нагомиланих рачуна за струју и комуналије, купили бојлер (јер је у јануару туширање хладном водом непријатно) или, једноставно, само да би имали шта да једете наредних неколико месеци! А, потом, сваког месеца одлазили на шалтер те исте банке и у „кешу“ враћали рате. Јесу ли радо узимали ваш новац? Јесу. Јесу ли вас икада питали одакле вам новац? Нису. А можда сте га зарадили тако што сте неколико минута раније продали кесицу дроге некоме иза ћошка… Или више кесица дроге… Или килограм дроге… Или цео танкер хероина!… Јер, за протеклих 12 година, „прљавим новцем“ могли сте да вратите некој банци стотине милиона евра, које вам је та банка позајмила, разуме се, на препоруку, гаранције и уз чврсто посредовање неког из врха власти, претходно „добро подмазаног“ оним истим „прљавим новцем. Формула је била једноставна: да би М повукао кредит од 140,9 милиона евра од банке, од Ш би добио, рецимо, 190 милиона. М би 140,9 милиона уредно враћао банци, док би са Ш-ових 50 милиона (добијених од тровања деце дрогом!) подмазивао банкаре, организовао легалан посао и коначно, приуштио нешто и себи. Потом би увукао и добар део остатка „успешних бизнисмена“ у послове са прањем новца и – „Елдорадо“! М зарадио, Ш опрао свој новац! Једино се поставља питање: ко је њихов газда, организатор посла? Јер, М „пере веш“, Ш танкерима транспортује „прашак“ – ко укључује „веш машину“? Наравно – ИКС! А, тај ИКС може да буде само особа из врха државног апарата Србије у протеклој деценији!… Сценарио за филм или…? Размислите сами.
Да ли је овакав принцип „сналажења у животу“ моралан? Па, за вас и за мене вероватно није, али за онога који га примењује – јесте. Јер, претходна власт ДС-а и њених сателита овакав „прагматизам“ је, по свему судећи, често примењивала и од Србије направила мешину пуну воде, у коју као да је неко опалио сачмаром из обе цеви! И док вода пршти на све стране, нова власт на челу са СНС-ом очајнички покушава прстима да запуши све рупе, а има само десет прстију!

[restrictedarea]

СИМБОЛ ОТПОРА Данас се, међутим, нада појавила. Јер, у власти, поред већ виђене галерије изанђалих политичара из бивших коалиција, појавила се први пут, најмлађа, али најјача, Српска напредна странка, која је дала председника државе, парламентарну већину и – Александра Вучића! Човека који је за неколико месеци постао најпопуларнији државник у Србији и, практично, једина брана пљачкању српске сиротиње од стране српских милијардера, а уз чије име више није потребно набрајати и његове политичке функције. Јер, он постаје симбол отпора „српским фараонима“, који су саградили своје пирамиде, а хтели би и даље да их граде на нашој грбачи, а да за то никада не буду прозвани, испитани, кривично гоњени, кажњени – или ослобођени сваке кривице. Мада, у овом последњем случају, то делује као бајка за одрасле.
„Утврдићемо, најпре међу државним функционерима, откуд неким људима огромно богатство, а да на другој страни немају пријављене приходе. Наравно, то не сме да се претвори у лов на вештице, али не може неко ко пре десет година није имао ништа, данас да има пет или десет милиона евра. Мораће да објасни одакле!“ – каже Вучић. И, заиста, он се не бави ловом на вештице, јер вештице можда и не постоје, док су спаљивања на ломачи исхитреном одлуком неког надобудног „средњовековног демократе“ забрањена. То је довело до појаве да вешти, а прескупи адвокати (неко их, не знам зашто, назива и „ђавољим ученицима“) не морају више да стрепе од ватре, већ им је посао само да велики новац угурају на мала врата и свог клијента, „жртву хајке на политичке противнике“ (а, заправо, пљачкаша сопственог народа), извуку из затворске ћелије. Са условном казном или са највише неколико година робије у „елитним затворским условима“. За протеклих 12 година правило је било да против кривих – за које су сви знали да су криви – оптужнице не подиже нико, а понајмање државни јавни тужилац, који би у „осетљивим ситуацијама“ редовно ишао на пецање (а, који је и данас на истом месту?!)
Како год да буде, са Александром Вучићем све постаје другачије. Он у Србији сваким даном стиче по једног непријатеља, али, истовремено, по сто нових пријатеља. Да ли би се непријатеља требало плашити?… Не, али бити опрезан, да. Вучићева је снага у томе, што, иако се његови непријатељи коте као змије у леглу, против змија постоји противотров – док подршку и поверење народа не може да заузда никаква сила. А то је нешто што однарођена „друга страна“, са много новца, а мало душе – почиње да схвата са огромним закашњењем. И то, тек с оне стране жице!

[/restrictedarea]

8 коментара

 1. Ko je mislio da je Vučićeva najava borbe protiv korupcije i bezočne krađe srpskog naroda bila samo predizborna “žvaka” u kampanji, taj se grdno prevario. A, očigledno, pogotovu su se ljuto prevarili najveći kriminalci i razbojnici u Srbiji, neko ih zove “tajkuni”, a drugi “uspešni biznismeni” da će već sve srediti parama. E, pa za Vučića to ne važi! Nije tačna čuvena floskula pokojnog premijera Đinđića da “kome je do poštenja, neka ide u crkvu”. Snagu istine su mnogi potcenili u Srbiji – jer, to, ipak to nije samo puka fraza i istina je naša jedina nada da se vratimo na put spasenja kao nacija i kao pojedinci. Zato moramo da svi stanemo iza Vučića i da napravimo front koji nikakav probisvet neće moći da razbije, da gangstere smestimo tamo gde im je mesto, a opljačkane pare da vratimo narodu… Da će biti, teško hoći… Ali, da može, može … Svaka čast “Pečatu” i Đaji na hrabrom tekstu i samo napred!

 2. …. а змије неутралише – хладноћа ?! Зато, само `ладно ?!

  • Apsolutno – ‘ladno! A, dušmani neka pocrkaju! Što je veća njihova panika, a sve je veća, time su sve slabiji i otrov im nestaje iz žlezda. Vučić zna šta radi, ima za to snagu i energiju, ali, mora i da se stoprocentno osloni na nekoga i njemu da veruje. Ne može kao “Šejn”. Jedan čovek s njim je dovoljan da mu pomogne. A sa narodom uz sebe, iskoreniće gamad!

 3. Istina je da imamo osobu “M”. I osobu “Š” je tu negde. Ali, zaista ko je osoba “IKS”? Ili možda više osoba? Nije li autor teksta mislio na sam vrh bivše vlasti? G-dine Vučiću, svaka čast na hrabrosti i istrajnosti! Sve najbolje za ekipu najboljeg srpskog lista!

  • Ima više kadidatata za osobu IKS. Oni koji treba da znaju – i znaju ko je ta, ili te osobe. Kad dođe trenutak, kada osoba M propeva, a osoba Š bude uhapšena i postane “svedok-saradnik” – onda će i osoba(e) IKS da zausmu svoja mesta u ustanovama zatvorenog tipa. Bravo za Đaju i Pečat, nije se skoro, u ovom inače prvorazrenom listu, pojavilo takvo lucidno štivo!

 4. Da čoveku koji živi sa 300 evra mesečni i krpi kraj sa krajem, pamet stane od ovih cifara,od takve beskrupuloznosti bitanga koje su ga opljačkale! Pa, onda nije nikako čudo što smo tolko zaduženi, što nema novca u budžetu za plate i penzije, što najvie umiremo po bolnicama u Evropi, što ovo, što ono… Katastrofa! Svi treba da podržimo Aleksandra Vučića -a model koji se jedino može primeniti jeste Putinov: Iskoristio si tranziciju, pokupovao si sve za džabe i postao milijarder, a sada je došlo vreme da nešto vratiš narodu koji ti je to omogućio. Ne brini, opet će ti ostati više nego dovoljno i za tebe i za tvoje potomke! Ako nećeš… hm, ipak ti je bolje da još jednom razmislš?

  • Ne bi ti ja pred tako “neodoljivom ponudom” još jednom razmislio, pa taman da je sutra smak sveta. A, neće ni ovi “naši”, u to sam više nego siguran. Samo je treba ponuditi, ako to već nije urađeno…

 5. Nije mi sasvim jasno šta se desilo sa ovom Rezolucijm, ili Platformom, koji je stav po tom pitanju Aleksandra Vučića? Tu se on i nije baš najjasnije izrazio, a, ipak je on zamenik premijera? Da li i dalje on i Toma duvaju u isti tikvu, ili… Ne bi valjalo da nije tako, dosta nam je i što je ova koalicija prilično nategnuto skrojena. Mada, tu nisu krivi ni Toma ni Vučić, nego Koštunica, koji nikako da dobaci do 10 posto glasova i obično niko ne zna šta hoće, te sa njim nema većine. Pa i sada, on se svrstava uz LDP i SLV i glasa protiv Rezolucije. Baš je našao društvo! Zapravo, gotovo jedino radi Vučić. i to dobro -ali, to nije dovoljno.Nažalost.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *