ВУЧИЋ: МОЖЕМО БИТИ ЗАДОВОЉНИ

БЕОГРАД, 28. јануар 2013. (ФоНет) – Можемо бити задовољни до сада учињеним у борби против корупције, јер ми се чини да је на том пољу садашња власт нешто урадила за своју земљу, изјавио је данас потпредседник Владе Србије Александар Вучић. Вучић је на представљању истраживања УНДП о борби против корупције оценио да је важно да политичка воља за то постоји, али да је најважније да се створе чврсте и јаке институције којима ће борба против корупције увек бити приоритет, а не неки посебан програм.
“Мислим да смо на добром путу да то постигнемо”, истакао је Вучић и најавио да би ускоро требало да се усвоји 10 или 11 закона из те области, као и Стратегија за борбу против корупције до краја марта.
Говорећи о резултатима истраживања, он је указао да они сигурно неће остати тако високи и добри као што су данас, али да је важно да је власт успела да “бар донекле промени перцепцију грађана у погледу борбе против корупције која се одвија у институцијама”.
“Важно је показати још више труда, напора и енергије у институционалном јачању и умрежавању свих умрежених снага у борби против корупције”, поручио је Вучић.
Србија као држава, додао је он, мора да помогне да правосуђе буде ефикасније него што је то данас, како би грађани имали поверења у правосудни систем, да се не гледа ко је на власти и “ко је у којој реформи зарадио какву позицију”. Вучић је, поред успоставе владавине права и увођења Србије у ред модерних земаља “у којима царују закони”, као важан разлог институционалне борбе против корупције навео и развој економије, јер се само на тај начин може створити боље пословно окружење и привући инвестиције. Како је истакао, сви они који “прилично злобно” говоре да Влада борбу против корупције води из политичких разлога, тиме потцењују институције о Србији.
Вучић је додао и да политички противници стално покушавају да укажу да он то ради и због истицања личне улоге, али да ће их “још једном разочарати”, јер ће се “склонити” из борбе против корупције кад се у потпуности успостави систем у тој области.

“Ви ћете бити у прилици да то проверите за неки месец – када будемо успоставили у потпуности институције које ће уливати поверење свим грађанима… никакав проблем нећу имати и са највећим задовољством и поносом због онога што смо сви заједно урадили, и због мог малог личног доприноса, у потпуности ћу се померити из тога”, најавио је он.

Вучић је, на питање шта ће се учинити поводом тврдњи Демократске странке (ДС) да је посланик “напредњака” Владимир Цвијан претио судији Специјалног суда Владимиру Месаревићу, рекао да ће се поступити по кривичној пријави коју је ДС поднела.

“Иако је мало чудно да странка подноси кривичну пријаву, а не судија који је био изложен некој врстзи притиска, држава ће то урадити, то је посао за државу. Буде ли се доказало да је крив, не само да ће сносити законске последице, већ и консеквенце унутар партије”, најавио је Вучић.
Он је прецизирао да Цвијан, буде ли се показала кривица, сигурно неће бити на челу законодавног одбора Скупштине Србије.

3 коментара

 1. u redu, ali, pogledajte malo, sta se radi u Vojvodini ?! Pajtic kaze da je ‘spreman’ za izbore ( znaci, novci su tu… a istraga o RVB, Saricima itd. ??!) ?! Pojavljuju se ‘ekstremi’ i on se kao ‘zlatna sredina’ “ugradjuje” u tu pricu ?!…. Velika nervoza kod ‘vojvodjanera’ : cankova ‘drustva’ se bune zbog prodaje onog sto nije njihovo, ponovo ‘ugrozeni’ Madjari u Temerinu ?! Sindrom ‘zutih’ da se plase odlaska sa vlasti ??!

 2. Postovani Gospodine Aleksandre,vise puta sam cuo da spominjete jacanje institucija u Srbiji.Potpuno se slazem,to je nuzno da bi sistem funkcionisao.
  Ima puno posla,recimo,ne znam da li je regulisano sve oko agencija za obezbedjenje,posedovanja oruzja i slicno,bila je ranije tema…
  Ja vam preporucujem da uzmete,KAO PRIMER,Zakon o transparentnosti,koji je usvojio Savet ministara Vlade Kraljevine Spanije,u julu prosle godine.
  Spanci su nam slicni po mentalietu,malo rade,vole da izbegnu zakon…Kradu gde stignu…
  Od 1986.g.je Spanija u EU,a danas imaju visemilionske afere…

  Samo 9 zemalja je mislim,usvojilo taj zakon,u EU.
  Ovaj zakon je donela Narodna Partija,dakle,slicna SNS,po politickom opredeljenju,koja sada cini vecinu u Parlamentu Spanije.

  Zakon mozete ceo videti,u obliku projekta zakona,koji je prihvacen 27.7.2012.g. ,na sledecem sajtu:

  http://www.leydetransparencia.gob.es (texto del proyecto de ley)

  Sve sto valja treba iskoristiti.
  Jos nesto,mislim da nije dobro da “Markoni”,koga predlaze Dacic,ali ni Veljovic,za koga kazu da ga SNS podrzava,budu direktori policije.”Stvar” jednostavno ne funkcionise.
  Ne bih argumentovao.Na vama u Vladi je da odlucite.

 3. Kako su samo glasaci u Srbiji naivni,pa to je neverovatno….Vlada pokloni u decembru Kosovo i Metohiju,a onda i krene na rasprodaju zemlje/njiva/ po Vojvodini,a biraci cute…rekli im da je postavljen prelaz na Jarinju,a ne granica,rekli im da se njive daju na zakup,a ne na prodaju i u trajno vlasnistvo,ali kad biraci cuju da se ganja neki diler drogom zvani Saric,e onda padnu u delirijum i zaborave i Kosovo i Metohiju i Vojvodinu i Srbiju,jer je Saric najveci prioritet i problem Srbije,Saric koji nista od drzave nije ukrao,nego je novac stekao na prljav nacin[njegov problem,a ne moj!!] i prljavo zaradjene milione dolara ulozio u Srbiju.Nisu nam problem pojedini politicari i tajkuni koji su poslednjih 12 godina opljackali Srbiju,nama je isto najveci prioritet da se ukloni spomenik UCK{koji je pazljivo sklonjen/a ne polupan i bacen u kontejner/ po dogovoru sa shiptarima},nego sto Srbija nestaje.Zahvaljujuci takvim biracima,Srbija danas pliva u bedi!Muka mi je dosla,kad sam video da u Skupstini na raspravi o Kosovu i Metohiji politicari nevesto smisljaju izgovore za publiku,kako da se otarase Kosova i Metohije,a niko nema ko je protiv,svi na jednoj liniji,jer svi znaju zasto su tamo,a to je:da napune svoje djepove,da postanu veoma bogati,a da bi im to uspelo,moraju onima koji su ih doveli 5 oktobra i sada na Vlast predati sto manju i nemocniju Srbiju.Cekam ponovo Gavrila Principa,da ponovo zapali Balkan i da oslobodi narode od globalista,novog zla danasnjice.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *