Вучић: Инвестиције из Емирата више стотина милиона евра

БЕОГРАД – Потпредседник Владе Србије Александар Вучхић изјавио је  да је Србија на корак од потписивања више уговора о инвестицијама из Уједињених Арапских Емирата за различите делатности чија ће укупна вредност бити више стотина милиона евра.

„Србија је са Уједињеним Арапским Емиратима договорила послове и инвестиције које су највише што је до сада постигнуто у билатералним односима са неком земљом”, рекао је Вучић агенцији Бета.

Вучић је истакао да је изузетно задовољан резултатима посете Београду шеика Мухамеда бин Зајед ал Нахјана који је потврдио спремност да у Србији инвестира и у послове који му неће донети зараду, али ће помоћи опоравку Србије.

„То није прича од једног или два дана. То је озбиљна прича и очекујем да јавност у Србији искаже поштовање према озбиљним инвеститорима који желе да улажу у Србији и показују пријатељски однос према нашој земљи”, рекао је Вучић.

Први уговор о инвестицијама из Емирата у Србију већ ове недеље ће у Абу Дабију потписати министар финансија и привреде Млађан Динкић, а односиће се на улагања компаније Ал Дахра у пољопривредна газдинстава у Србији.

„Договорена су заједничка улагања у пољопривреду, али и закуп пољопривредног земљишта. Од тога ће велику корист имати пољопривреда у Србији јер је у плану израда система за наводњавање, јачање речних лука, изградња карго центра, а посебно запошљавање већег броја људи”, истакао је Вучић.

Како је најавио, следеће недеље ће бити потписан најмање један велики уговор о инвестицијама из Емирата у наменску индустрију Србије, у вредности преко сто милиона евра, а до краја месеца биће потписана још два уговора из те области.

„Биће посла за целу наменску индустрију у Србији, али нам предстоје тешки разговори са запосленима и менаџментом у тим фабрикама. Радници хоће да раде, али ће поједини менаџменти морати да ставе прст на чело и одлуче хоће ли да уђу у посао”, рекао је Вучић.

Пре шеика Мухамеда бин Зајед ал Нахјана у Србији је, по речима Вучића, боравило шест његових различитих тимова који су са домаћим експретима разматрали улагања у неколико области.

Ускоро би, како је рекао Вучић, могле да буде конкретизоване инвестиције из Емирата у високу технологију и компјутерску производњу у Србији, затим у Јат технику и у неке друге компаније.

„Развојни фонд Абу Дабија је спреман да Србији одобри најповољније позајмице, са каматом од 0,3 или 0,4 одсто, и о томе би ускоро могао да уследи конкретан споразум”, рекао је Вучхих.

Посебно је значајно, како је истакао, што постоје велики изгледи за улагање из Емирата у обнову зграде Генералштаба у центру Београда која је оштећена у НАТО агресији 1999. године.

„На том месту ће уместо рушевине и ругла у центру града бити екслузивна зграда, а Србија ће подићи споменик свима који су страдали у НАТО агресији”, нагласио је Вучић.

Уједињени Арапски Емирати, како је рекао, имају потребу и за медицинским особљем и желе да у тој области сарадњу са државом Србијом, као сигурним партнером.

5 коментара

  1. VOLEO BIH SAMO DA MI NEKO MERODAVAN KAZE SAMO STA ZA UZVRAT SRBIJA TREBA DA ISPUNI I NA KOJI NACIN UZVRATI.NE VERUJEM U POKLONE KOJI NEMAJU NEKI ODREDJEN CILJ.

  2. Jos jednom:….Izgubili smo 10 decembra Kosovo i Metohiju,granica je na Jarinju i to je realnost.Sledeca je Vojvodina…Po Ustavu, stranci ne mogu biti vlasnici zemlje u Srbiji. Međutim, uprkos ovoj ustavnoj odredbi, stranci su kod nas postali vlasnici zemlje i to preko poljoprivrednih preduzeca koja su kupovali u procesu privatizacije.I ne samo to. Po slovu sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju za nekoliko godina i strani državljani, fizičke osobe, moći će postati vlasnici pod istim uvjetima kao i naši građani….Mađarska, punopravna članica EU, odlučila je da trajno zabrani stranim državljanima da kupuju obradivo zemljište. Uoči katoličkog Božića mađarski parlament usvojio je ustavne amandmane koji to predviđaju.A mi?Navalite stranci,Srbija na rasprodaji…

  3. Ja sam dao svoj komentar na ovu temu uz predhodni tekst na ovu temu “Unapredjenje saradnje sa UAE ” … Sve isto ide i uz ovaj tekst. Okrenuti samo nekoliko strana napred…

  4. NAJZAD DA I SRBSKA ZEMLJA RADJA ZDRAVU HRANU…ZA BOLESNE DEBILE…ALO BRE SLUGE ZAPADA STA RADITE…DOSTA JE BILO IZDAJE.NAROD CUTI A TO NE VALJA….DAVNO RECE MILOS OBRENOVIC-LAKA MU ZEMLJA……………………

  5. najzad i muslimani da urade nesto za SRBIJU

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *