УСВОЈЕНА РЕЗОЛУЦИЈА

БЕОГРАД, 13. јануар 2013. (ФоНет) – Скупштина Србије усвојила је после целодневне расправе, Резолуцију Народне скупштине Републике Србије о основним

принципима за политичке разговоре са привременим институцијама самоуправе на Косову и Метохији. За Резолуцију је гласало 175 посланика, против је било 19,

два посланика нису гласала. Резолуцију су подржали посланици владајуће већине, као и посланици ДС, СВМ, СПО-ДХСС, против су били посланици ДСС и

ЛСВ. Посланици ЛДП нису учествовали у гласању. Одбор за Косово и Метохију претходно је поднео три амандмана на предложену Резолуцију о Косову, који су усаглашени на заједничком састанку председника Републике, председника Владе и шефова посланичких група, а којим су уважени поједини предлози ДС и ДСС.

Посланици Демократске странке променили су свој став и гласали су ‘за’ Резолуцију, пошто је Влада Србије са платформе за Косово скинула ознаку тајности.

Резолуција за наставак дијалога са Приштином предвиђа да ће Србија тежити постизању споразумног и свеобухватног решења за Косово и Метохију, да је спремна за даље уступке, али не на такве који би угрозили њене државне и националне интересе.

У предлогу Резолуције се наводи да Србија, у складу са међународним правом, Уставом и вољом грађана, не признаје и никада неће признати једнострано проглашену независност Косова.

Циљеви разговора са привременим институцијама у Приштини се проширују ради стварања услова да српска заједница и друге националне заједнице на Косова имају пуну заштиту људских права, гарантовану сигурност, право на повратак и

заштиту имовинских права, као и ефикасност судских поступака у вези са етничким насиљем над Србима.

Влада Србије се овлашћује да настави са имплементацијом већ постигнутих договора и споразума са представницима Привремених институција самоуправе (ПИС) у Приштини.

Представници Србије обавезују се да у наставку дијалога о решавању техничких и политичких питања са представницима институција у Приштини и представницима међународне заједнице будуће споразуме постижу у складу са ставовима и основним циљевима ове резолуције, настојећи да се са представницима ПИС у Приштини постигне свеукупни договор, додаје се у тексту предлога резолуције.

Разговори са представницима Приштине и сваки договор који буде постигнут треба да дају допринос европским интеграцијама Србије.

Сви евентуални договори са представницима привремених институција у Приштини треба да буду постигнути уз константан дијалог са представницима Срба са Косова и Метохије, наводи се у тексту.

Србија ће кроз преговоре тежити изналажењу споразумног и свеобухватног решења за Косово и Метохију.

То решење мора да буде чврста основа за изградњу трајног мира и достизање пуне безбедности за све људе који живе на простору јужне српске покрајине.

Србија је спремна да учини додатне уступке ради превладавања тренутног стања у односима између српског и албанског народа.

Србија није спремна да чини додатне уступке који би могли да доведу до угрожавања њених државних и националних интереса, наглашава се у резолуцији.

Србија приступа дијалогу са институцијама у Приштини свесна значаја који би постизање обострано прихватљивог решења за Косово и Метохију имало у контексту даље и убрзане интеграције читавог региона Западног Балкана у Европску унију.

Скупштина Србије захтева од Владе да је редовно извештава о развоју догађаја, току разговора са представницима институција у Приштини у вези са Косовом и Метохијом, као и о спровођењу овде утврђених циљева, активности и мера за заштиту суверенитета, територијалног интегритета и уставног уређења Србије.

Ова Резолуција и њоме утврђени правац, смернице и циљеви државне политике обавезујући су за све државне органе и организације и могу бити измењени једино новом резолуцијом Скупштине Србије, наводи се у тексту.

У преамбули резолуције се наводи да Скупштина Србије потврђује ставове из ранијих резолуција и декларација о Косову и Метохији, узимајући у обзир одлуке Генералне скупштине и Савета безбедности Уједињених нација о Косову и

Метохији.

У образложењу за усвајање резолуције налази се и текст делимично измењене платформе о Косову и Метохији председника Србије Томислава Николића.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *