Устани, бановице, етар те зове

Наоружана снажним загребачким нагласком и јасним прохрватским ставовима, једна новинарка „Времена“ протекле седмице је господарила политичким емисијама на националним фреквенцијама

Хајде да се за кратко послужимо језиком непријатеља, чисто да их насекирамо још мало, ако је уопште могуће да додатно подигнемо ниво њихове узнемирености садржајем који затичу на овим странама:
Редакција „Печата“ најоштрије осуђује разврставање флашираних вода по националној припадности, којем су прибегле колеге са телевизије Б92 и часописа „Време“. Инцидент се догодио у емисији „Кажипрст“, приказаној на Б92 у среду 16. јануара, када је водитељка Сузана Трнинић угостила новинарку „Времена“ Татјану Тагиров. На самом почетку емисије, Татјана Тагиров је, пошто ју је Сузана Трнинић представила и најавила, указала на флашицу куповне воде испред себе, за коју је нагласила да је „хрватска вода“. Показујући рукама на флашицу, чија је етикета била пригодно окренута ка камери како би и гледалиште могло да се увери у прегрубо разоткривену националност флашице, Татјана Тагиров је рекла да нескривеним коришћењем дотичне марке воде хоће да изнервира министра правде Николу Селаковића, о коме су таблоиди тих дана писали да је својевремено, као асистент на Правном факултету, усред једног предавања узео флашицу хрватске воде од извесне студенткиње и бацио је у канту (флашицу, не студенткињу), поручујући студентима да би требало куповати домаће, а не стране производе.
Овакво понашање Татјане Тагиров не може и не сме бити правдано било каквим претходним догађајем, о којем, у крајњем случају, постоје само посредна сазнања, пошто се није одиграо пред очима васколике јавности, на националној фреквенцији, а још мање пред очима Татјане Тагиров. Овакво њено понашање, недопустиво у 21. веку и сасвим у супротности са европским мерилима пристојности, само ће хранити спиралу насиља и међусобних оптужби. Као гошћа емисије на националној фреквенцији, Татјана Тагиров не сме да разврстава воде по националности. Вода је вода. Вода нема име и презиме, она не познаје припадност овом или оном народу, овој или оној држави. Ниједна река није бирала где ће да избије на површину, нити је могла да утиче на то која ће држава господарити тим подручјем. Веома је опасно злоупотребљавати воду у националистичке сврхе, то може само да нас врати у четрдесете, а где су четрдесете ту су и педесете, одмах за њима и шездесете са седамдесетима, па ко после да спречи повратак осамдесетих и деведесетих – и, што је најгоре, повампирење двехиљадитих!
Свесна неприхватљивог почетка емисије која се отимала њеној контроли, затечена водитељка Сузана Трнинић покушала је да преусмери ток разговора, тако што је замолила гошћу да уклони спорну флашицу, како не би све постало реклама за дотичну марку, пошто реклама није плаћена. Тек на водитељкину интервенцију – прекасну, мора се приметити – Татјана Тагиров је сакрила флашицу и прекинула мрцварење злосрећне воде.

[restrictedarea] ***
Хајде сада озбиљно.
Под један, Татјана Тагиров је неминовно имала какво-такво одобрење водитељке да изведе свој минијатурни перформанс са хрватском флашицом. Сузана Трнинић је можда даровита за претварање, али ко се загледао иза глумачке вештине, схватио је да њена реакција није била ни оштра, ни одсечна, ни опомињућа – какве су јој, иначе, реакције на друге госте када јој се не допадне нешто што они причају или раде – већ малтене молећива. Плус је реакција била очигледно успорена, тачно онаква каква је омогућила гошћи да изрекне све што је и наумила. А и обичај је да се водитељ и гост уочи емисије договоре око основних тема и нарочито о почетку разговора; да је Татјана Тагиров све ово са водом урадила без одобрења Сузане Трнинић, била би то не баш пријатна диверзија против водитељке, а тешко је поверовати да би Татјана Тагиров била толико дрска према колегиници са којом је иначе сагласна по свим битнијим питањима (чак и у вези са хрватском флашираном водом, пошто је и Сузана Трнинић стигла да забринутом гледалишту појасни да и она често и радо пије исту марку). Стога је наводно изненађење водитељке, које су две даме заједнички одглумиле, цео разговор додатно обесмислило, а интелигенцији и укусу гледалаца се наругало.
Под два, Татјана Тагиров је у наставку емисије изрекла против Србије најтеже могуће клевете, а да за њих није била ни на који начин опоменута. Неке од тих клевета биле су дубоко увредљиве на основном, људском нивоу, рецимо, када је изговорила да су Срби „морали отићи“ из Хрватске – што је, у њеном схватању света, изгледа једнако томе када ТВ критика мора да изађе у „Печату“; није неко, далеко било, протерао ТВ критику из „Времена“ у „Печат“, него је ТВ критика, ето, морала да се појави баш у „Печату“; тако су, вели Татјана Тагиров, Срби из Крајине „морали отићи“, а што су их уз пут у прогнаничкој колони бомбардовали хрватски авиони, то госпођу као да не дотиче. Неке друге клевете биле су отровне на државничком, историјском нивоу: примера ради, рече да „Србија нити са једним својим сусједом нема добре односе, свуда прави проблеме“. Ни у једном од ових случајева, водитељка Сузана Трнинић ни обрвом није реаговала, а камоли некако озбиљније.
Под три, Сузана Трнинић није показала никакву жељу да, у првој следећој својој емисији (понедељак, 21. јануар), у расправи са градоначелником Новог Сада Милошем Вучевићем, покаже према ћириличном писму макар ону исту количину поштовања коју је у ћаскању са Татјаном Тагиров показала према хрватској води. Напротив, Вучевића је, оном за Б92 својственом изазивачком набуситошћу, с увређено оклембешеним уснама, терала да полаже рачуне због „ћирилизације“ Новог Сада.
***
Наградно питање: говори као Хрватица, размишља као Хрватица, у српском јавном простору заштићена је и повлашћена баш као да је Хрватица, а ипак није Хрватица; ко је то?
Одговор: напред поменута Татјана Тагиров. Ова рођена Загрепчанка својевремено је писала да, упркос руско-српском пореклу, не осећа никакву националну припадност. Ни хрватску. Па ипак, нема у њеним ставовима ничега што је у супротности са званичним Загребом, а таман посла било каквог размимоилажења са садашњим хрватским премијером Зораном Милановићем. Тешко да би и чистокрвна Хрватица била толико гласна и упорна у заступању званичних хрватских ставова, као што је то Татјана Тагиров.
Зато смо, ваљда, протекле седмице били принуђени да је гледамо у чак две емисије на националним фреквенцијама. Свега три дана после описаног гостовања у „Кажипрсту“, обрела се и у „Ставу Србије“ на ТВ „Првој“, где се наново наслађивала дељењем политичких, дипломатских и економских лекција Београду, овог пута уз терцирање Драгана Бујошевића, силно забављеног сваком њеном оштријом примедбом на рачун државе у којој обоје живе.
Следеће тачке на турнеји Татјане Тагиров по српском етру још нису биле познате у тренутку закључења овог броја „Печата“.

[/restrictedarea]

5 коментара

  1. Meni se ,inace,taj opisani postupak Selakovica,ne svidja.Ako je to uradio,lose je uradio.Ja sam pola zivota sedeo na predavanjama ,na svim nivoima obrazovanja…i da mi tako pridje predavac,uzme vodu …zaista bih se osetio bedno.
    Kada Hrvati prodaju “hrvatski zrak”,u konzervi,to je znak da se sprema nesto “strasno”,Srbima.Oni znaju zasto to rade,to je pripremljeno sa podrskom svih i svakoga…i desilo se,na zalost.
    Niko vise ne prica o konzervisanom”hrvatskom zraku”,a i oni se sada “prave ludi”…,dalji zlocini su tu stvar bacili u senku.
    Sta je Selakovic demonstrirao,da se sprema nesto “strasno”…jesmo li trebali da pobijemo Hrvate,ili sta.Neka kaze Selakovic.
    To je postupak,za licnu korist i kolektivnu stetu.
    Na stetu srpskog naroda.
    Mi duboko,ne znamo da mrzimo,nemamo ugradjen nacionalizam…tako da Selakovic,samo sebi sluzi,a vidim,napredovao je,a mi nazadovali,i nazadujemo.
    Ja sam protiv poplave hrvatskih proizvoda,jer njima donosi NEZASLUZENU korist,jer ih drugome i ne mogu prodavati,jer su nas pobili a sada hoce da sve “bude kao pre”,jer srpskim proizvodima tamo nije dozvoljen pristup,ili je strasno otezan…ali postupak jednog intelektualca,sada ministra,naprosto je neprihvatljiv i,ponavljam,njemu je doneo korist,a nama stetu,kao uvek.
    Ako je Selakovic hrabar,dosledan nacionalista ili patriota,neka sam “gine” za svoje ideje i ideale,a ne da on napreduje a drugi da ginu za njegove ideale.
    Nisam ni cuo,sta on danas o svom postupku misli.
    A ako cujem da je razbucao hrvatski lobi,u Beogradu i Novom Sadu,rasturio Todorica…prvi cu mu cestitati.

  2. Не постоји ни вода ,ни реке воде, ни водостај који може да “опере” хрваћанско патолошко неваспитање и нељудскост. О томе сведоче уистину ЦРКВЕНА УПОЗОРЕЊА диљем Еуропе и по неки “гост” на неонацистичким медијима!
    Јесу за СУЋУТ моралну и људску и ниѕашта друго: ни МАЊЕ, ни ВИШЕ – ТАМАМ!

  3. Не постоји ни вода ,ни реке воде, ни водостај који може да „опере“ хрваћанско патолошко неваспитање и нељудскост. О томе сведоче уистину ЦРКВЕНА УПОЗОРЕЊА диљем Еуропе и по неки „гост“ на неонацистичким медијима!
    Јесу за СУЋУТ моралну и људску и низашта друго: ни МАЊЕ, ни ВИШЕ – ТАМАН!

  4. Klara K Milic

    Odličan tekst, mada prestrog.
    Ipak duhovit, naročito me je nasmejalo “bacio je u kantu (flašicu ne studentkinju)” i podsetilo na moje studentske dane kada je bila popularna pesma mislim Tome Zdravkovića “kiša je padala, a ja sam plakao za njom (ne za kišom, već za ribom -govorio je moj drug Čibi)

  5. Ja sam neobavešten,prvo sam pomislio da je ovo neka novinarka sa HRTa,dosla u pratnji hrvatskog premijera,kad ono,domaća,kajkavuša sa zagrebačkim slengom.Bravo, veliki dometi i umne poruke sa nacionalne frekvencije!Ovakve spodobe samo nam osvežavaju kolektivna sećanja,izoštravaju principe,jačaju našu kolektivnu svest i demarkiraju same sebe kao vaši u kosi ovoga pravednoga naroda!Hoćemo li se jednom očešljati pa da tako očešljani sa vašima u kosi odemo u katoličku europu,koja nas Žarko ćeka!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *