Тренинг моћи и послушности

Пише Маријана Милосављевић

Без јаука распуштени су одбори Демократске странке у Пироту, Бабушници, Нишу… Именовани су повереници, односно политички комесари који „снимају“ ситуацију и припремају терен за будуће нове кадрове у „ослобођеним“ местима. Будућност припада најпослушнијима

Демократска странка Драгана Ђиласа данас је баш онаква, какву је обећао на седници Главног одбора странке пред Нову годину: „Док сам ја председник биће ово једна странка, с једном политиком и једним центром моћи, Председништвом. Неће бити више центара моћи.“ Тада је упутио великодушан апел свима који се не слажу са политиком ДС-а да сами изађу из странке или ће из ње бити елиминисан. Да са њим нема шале, видело се на примеру општинских одбора – њих 80 подржало је његов захтев да бивши министри врате странци мандат. Демонстрација послушности општинских одбора била је формално покриће, али и показна вежба како ће се у будућности одговарати на Ђиласова хтења и заповести.
Симпатизери странке могли су да помисле и другачије. Многи су међу њима били уверени да ће присуствовати буђењу – страначком моралном опоравку, консолидацији и излажењу из дубоког сна у који је утонула после, у њеној историји незабележеног дебакла, на последњим изборима. Јер потонуће не би било тако убедљиво да томе нису, наочиглед свих нас, допринели корумпирани министри демократа у претходној влади.

КООПТИРАЊЕ ПОКОРНИХ И не само министри… Председник демократа и градоначелник Београда једна је од главних звезда последњег истраживања угледне Верице Бараћ и њеног Савета за борбу против корупције, посвећеног стању у медијима – корупцији и цензури. Таблоиди су после промене власти отишли и даље, из дана у дан објављујући доказе који подривају морални кредибилитет како Ђиласа, тако и високих функционера његове странке.
Демократама се такво виђење ствари, наравно, не допада. Па су исконструисали једну, апсолутно своју, паралелну стварност. Уместо озбиљног одговора на оптужбе за милионске пљачке, труде се да те оптужбе маскирају, без респекта за јавну дебату, често се служећи неодређеношћу која је уздигнута на ниво принципа, и гломазним и испразним крилатицама. И претњама тужбом против медија који не раде по њиховом (тј. његовом, Ђиласовом) укусу; најављени одштетни захтев против „Курира“ од преко једне милијарде евра, при том, обара све светске рекорде у грамзивости. „Ја ни динара нисам узео од ове земље и нећу никоме да полажем рачуне“, „Некоме одговара да криминализује ДС“, „Ако се овако настави све више људи ће да ћути, да шапуће, биће аутоцензуре у медијима, враћамо се у деведесете“, неке су од омиљених, бесмислених фраза Драгана Ђиласа и његових страначких другова, често оптуживаних за отуђење милионских свота из државне касе.
До отрежњења и најлаковернијих је, међутим, дошло брзо. Чим су бивши министри вратили посланичке мандате, и тиме показали да поштују ауторитет врховног вође, кооптирани су у Председништво странке. Кооптирање је пропраћено Ђиласовим хвалоспевима да су одговорно и добро водили ресоре за које су били задужени. Пре свих то је Миодраг Ракић, чувени шеф Кабинета Бориса Тадића, мозак свих јавних и тајних акција ДС-а (у то, сада и самим демократама мрско време, био је познат по својеручном уређивању српских медија, да би преко ноћи постао заговорник слободе истих тих медија), који је привидно и аванзовао под Ђиласом – један је од потпредседника ДС-а. А уз њега, ту су и даље и незаборавни Оливер Дулић, Снежана Маловић и Јелена Триван. Фарса је потпуна.

[restrictedarea] Нису опстали наводно непослушни, односно они за које се знало да им се у сваком случају спрема свилен гајтан: Душан Петровић и Вук Јеремић. Њима, просто, и није било исплативо да демонстрирају послушност јер су као озбиљни конкуренти у борби за власт знали да, што год да учине, не могу бити помиловани. Ипак, трећи ће се можда извући. Бивши министар одбране. Али, не због тога што се Ђилас сетио колико је некада био нераздвојан са Драганом Шутановцем, и што се сетио њихових небројених заједничких ручкова у ресторану „Митологија“, већ зато што су ексминистром војним презадовољни они који су дириговали реформом војске. У тој мери да је актуелној власти стигла молба за његово помиловање од могућих оптужби за корупцију, и то од шефова најмоћнијих војних сила. Тако су чланови ГО обавештени да је Драган Шутановац понудио да врати свој мандат, али одлука о томе још није донета.

ПРОВЕТРАВАЊЕ Оваква селективност наљутила је Душана Петровића који се пожалио: „Чак и не знам тачно како гласи одлука ГО ДС, да ли би ја требало да понудим оставку или да је поднесем, пошто видим да су неки понудили оставку, па их је Ђилас помиловао… На делу је реваншизам. Извршни одбор недавно је распустио одбор у Сремској Митровици, јер је његов председник подржао моју политику на ГО. Није било важно што је тај одбор победио у Митровици на изборима, и добио већи проценат гласова него одбор у Новом Саду…“ Сам Ђилас је пак, на седници Председништва странке одржаној прошле недеље у Деспотовцу, истакао да је донета одлука о распуштању 30 одбора, међу којима су они који су на локалним изборима освојили мање од 10 одсто гласова, као и они који су били на власти, а освојили су мање од 15 одсто подршке. Ипак, прво је пала Сремска Митровица.
„Одлука о распуштању Градског одбора за нас не важи. Ми ћемо се борити против реваншизма и одлука које су у супротности са Статутом странке. Информацију о распуштању одбора добио сам без образложења. Једини који је изашао са јасном политиком коју би ДС требало да води је Душан Петровић. Данас о резултату странке коју је правио Борис Тадић можемо само да сањамо“, изјавио је Александар Продановић, бивши председник Градског одбора у Сремској Митровици. Отпор није уродио плодом, а да ли ће заиста прерасти у борбу, видећемо. Без јаука распуштени су општински одбори у Пироту, Бабушници, Нишу… Именовани су повереници, односно политички комесари који „снимају“ ситуацију и припремају терен за будуће нове кадрове у „ослобођеним“ местима. Будућност припада најпослушнијима.
Упоредо са проветравањем странке, демократе последњих дана показују и висок степен опозиционе офанзивности. Док креирају своју будућност, изгледа да су повратили самопоуздање, па би да креирају и нашу. Поново. Драган Ђилас, тако, изјављује: „Ми ћемо ускоро изаћи са платформом за наредне деценије, како се то ради у Европи. Мој посао је да направим деполитизацију, да направимо систем у којем ће политичари да попуњавају неке функције, а остале да буду препуштене професионалцима. Свако ко буде гласао за ДС, знаће зашта тачно гласа.“ Ђилас је Душана Петровића назвао и „прошлошћу Демократске странке“, кога је већ једном победио на страначким изборима, и подсетио да је Петровић „ведрио и облачио у ДС-у и да се много питао приликом одлучивања претходне владе и премијера Мирка Цветковића“. Ипак, дубоко компромитовани људи баш из тог времена поново су у акцији. Божидар Ђелић и Снежана Маловић поново нам држе лекције о правди, моралу и просперитету, чија је тајна, изгледа, само у њиховим рукама.
У међувремену, Драган Ђилас покренуо је дисциплински поступак против свих који не поштују одлуке Главног одбора странке. Још увек се чека предаја Вука Јеремића, који на учестале прозивке својих партијских другова не стиже да одговори. За организације приредби и твитовање, ипак, некако проналази време.

Грандиозни планови са ислуженим кадровима

Демократска странка конституисала је 16 ресорних одбора, који ће до средине фебруара припремити план за излазак Србије из кризе, најавио је координатор Центра ресорних одбора и народни посланик Божидар Ђелић. Он је истакао да ће председник ДС-а Драган Ђилас водити одбор за економију, запошљавање и односе са синдикатима, и додао да половину одбора „воде угледни универзитетски професори“. Поред економије и запошљавања, приоритети којима ће се Демократска странка од сада бавити биће и пољопривреда, образовање, енергетика и функционална децентрализација државе. Међу председницима одбора су потпредседник Извршног већа Војводине Горан Јешић (пољопривреда), Милица Делевић (спољни и европски послови), Драган Шутановац (безбедност), а поново ће се у рад странке укључити и професор Правног факултета Драгор Хибер (правда). Бивши директор Рударског басена „Колубара“ Небојша Ћеран – кога је Александар Вучић оптужио да је приликом експропријације земљишта Радосаву Саватијевићу Кенету за трећину куће, која уопште и није била у зони за експропријацију, исплатио 1,2 милиона евра – биће на челу Одбора за енергетику и животну средину, Јелена Триван водиће Одбор за људска и мањинска права, градски менаџер Београда Александар Бијелић, који никако да одговори одакле му новац за луксузни БМВ који вози, биће задужен за инфраструктуру. Културу и информисање водиће публициста Велимир Ћургуз Казимир, док ће бивши државни секретар у Министарству финансија Душан Никезић, чији је отац Звонимир Никезић ухапшен под оптужбом за малверзације баш у то време, бити задужен за финансије…

[/restrictedarea]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *