Страни медији о разговору са Николићем

БЕОГРАД – Страни медији преносе данас главне акценте из разговора који су водили са председником Србије Томиславом Николићем, посебну пажњу посвећујући питању Косова и сарадњи у региону.

Николић је јуче у Београду разговарао са дописницима 10 страних медија – АП, Ројтерс, АФП, Итар-Тас с, Анадолија, Ал дзазира Балканс, Сеетимес, ББЦ, ОРФ и АНСА.

Француска агенција Франс прес у први план истакла је да је председник Србије одбацио сваку могућност да Косово добије столицу у УН. Уз напомену да је разговор са Николићем вођен уочи нове рунде разговора премијера Србије, косовског премијера и високе представнице ЕУ у Бриселу, агенција преноси да ће Србија и даље одбијати да призна независност Косова.

Агенција констатује да је српски лидер изнео супротан став од премијера Ивице Дачића који је наговестио да би Београд могао да размотри могућност да прекине да се противи чланству Косова у УН.

АФП цитира изјаву Дачића да Србија жели “свеобухватно и коначно решење” за Косово и да је у том случају “могуће преговарати о свим питањима, укључујући и место за Косово у УН”. Агенција подсећа да је Србија оштро одбацила независност Косова, једнострано проглашену 2008., и истакла да никада неће дозволити да Косово постане члан УН и других међународних организација.

Став Београда подржава њен традиционални савезник Русија, која има право вета у СБ УН, напомиње АФП.
“Заиста је немогуће претпоставити да би се Србија одрекла великог дела своје територије и пристала да Косово постане члан УН”, рекао је Николић, а АФП подсећа да је напредак у дијалогу кључни услов за Србију на путу ка ЕУ.

Наводи се да је српски парламент усвојио Резолуцију којом се тражи аутономија за српску мањину. Србија би заузврат признала приштинску власт на целој територији, укључујући север Косова који је сада под контролом Београда, пише АФП.

Америчка агенција АП у оквиру текста у сусрет новој рунди преговора у Бриселу наводи да се лидери у Београду разилазе када је реч о томе колико далеко Србија да иде у преговорима око Косова. Николић, кога АП назива националистичким председником, одбацује могућност да се Београд икада сложи са тим да Косово постане члан УН.

АП наводи изјаву Дачића да Србија сматра да треба да буде пронађено “свеобухватно и одрживо решење”.
“Отворени смо за све могућности како би се све решило на свеобухватан начин и тада можемо да разговарамо о било чему. Али ако нема решења које на свеобухватан начин решава све проблеме онда парцијално решење није прихватљиво јер се питање чланства у УН налази у средишту проблема”, цитира АП Дачића.

Анса у први план истице да је Николиц изненађен ставом Дачића и да је поновио Београд нема намеру да призна Косово и да је неприхватљиво да се Србија одрекне једног дела своје територије који би потом постао члан УН. АНСА наводи да је српски прмеијер јуче увече прецизирао изјаву о могућности чланства Косова у УН, рекавши да Србиија никада неће прихватити да Косово уђе у УН пре него што буде нађено свеобухватно решење које би одговарало нашим националним интерсима.

Српски председник, кога АНСА описује као конзервативног националисту, потврдио је намеру Београда да настави путем интеграције у ЕУ од кога никада неће одустати на своју иницијативу већ само уколико у томе буде спречена. Како је рекао, Србија треба да испуњава формалне услове из извештајка ЕК.

Он очекује добијање датума за почетак преговора јер у супротном нико не би могао да увери Србе да Београд треба да испуњава услове када за тим условма увек следе нови.
“Еу треба да поштује своје обавезе као што Србија треба да поштује своје”, цитира АНСА Николића.

Агенција преноси и Николићеву поруку да ће се 1.700 година од Миланског едикта прославити у општехришћанском духу. На питање агенције о томе како коменатарише то што папа неће присуствовати прослави, Николић каже да то није у његовој надлежности већ да је то проблем који се тиче односа двеју цркава.

Уколико би СПЦ омогућила његов долазак у Србију Николић би, како каже, био срећан да му буде домаћин у оквиру својих надлежности. Цркве се лако свађају, а тешко мире, констатовао је Николић.

 

Дописник руске државне агенције Итар-тас с преноси речи Николића да Србија никада неће признати незавиност Косова, па чак ни за сто година, као и да је Београд захвалан Москви на подршци за Косово.
“Русија је подржала и нашу платформу и Резолуцију (која ће служити као основа за преговоре са Приштином) у којима су садржани принципијелни ставови Србије”, рекао је Николић, додавши да је српска влада спремна на многе уступке у дијалогу са Приштином али да очекује да албанска страна поштује српски став и да обрати пажњу на њене жеље.

Руска агенција такође преноси Николићев став да платформа неће остати мртво слово на папиру и да усвојени документи показују да Србија више неће разговарати само о питањима која су у интересу албанске стране већ да ће и Приштина морати узме у обзир српски став.

За агенцију Анадолија у центру пажње биле су Николићеви ставови о сарадњи и односима у региону. Агенција преноси Николићево очекивање да ће се састати са чланом Председништва БиХ из редова бошњачког народа Бакиром Изетбеговићем.
„Изетбеговић је добродошао као гост или као домаћин, само нека каже када треба то да се деси”, цитира Анадолија Николића.

На питање да ли би било могуће одржавање трилатералног састанка на врху БиХ – Турска – Србија, Николић је одговорио да никада раније тај сусрет није био заказан. Он је прецизирао да је раније најављен тај сусрет али и одложен због болести турског председника.

Такође, агенција је пренела Николићеву оцену да су су односи Србије и Турске добри и да ће почетком наредног месеца боравити у званичној посети Анкари, где ће разговарати о турским инвестицијама у Србију.

Анадолија преноси његове речи да би Бошњаци у Рашкој области или Санџаку, „могли да буду кохезиони фактор у односима двеју земаља”.

Када се ради о јучерашњој посети хрватског премијера Зорана Милановица Србији, Анадолија преноси да Николић подсећа да измеду Хрватске и Србије постоје питања која треба решавати, али је и додао да би уз „српско неслагање” пут Хрватске у ЕУ „могао да представља проблем”.
„Ако је Хрватска поднела тужбу за геноцид, посјета није искрена и пријатељска. Прво треба да помиримо народе, а са нама, политицарима, ћемо лако”, проучио је Николиц.

Као и остале агенције и Анадолија је пренела Николићеву поруку да је за њега неприхватљиво да Косово буде у УН, јер, како је истакао, то би „стајало у Резолуцији коју је донијела Скупштина Србије”.

Ал џазира Балканс преноси речи Николића да му није јасно зашто је у Београд прво дошао премијер Хрватске а не председник. Николић је рекао да ће ће тек састанком са Јосиповићем бити јасно да се кренуло у успостављање добрих односа и упитао да ли је посета Милановића искрена и пријатељска или само у циљу мирног уласка Хрватске у ЕУ.

 

http://www.tanjug.rs

3 коментара

  1. Postovani Predsednice…nije vam lako.
    Predsednik vase Vlade,kojoj ste dali mandat,mogao bi malo da respektuje “kucni red”,da se konsultuje ,da usaglasava neke stavove,koji nas blago receno,zbunjuju.Vrlo blago receno…
    Skrenite paznju Dacicu da je on Predsednik srpske Vlade,koji treba da timski radi,koji ima kolegijum,koji koordinira nacionalnu i drzavnu politiku.Taj mandat ste mu vi dali.
    Uglavnom se ponasa kao samostalni “NVO aktivista”,kao samostalni portparol?U cije ime?
    Svaki dan smo izlozeni kisi njegovih izjava o svemu i svacemu…jedan dan “srusicu spomenik”,drugi dan “ne idem u Brisel”…a spomenik u Presevu,a Dacic u Briselu.
    Postovani Predsednice Tomo…
    Kazite Dacicu da kada kaze da je “Srbija uredjena pravna drzava”,da treba da srusi spomenik u Presevu,ne zbog terorista,vec sto nema gradjevinsku dozvolu.
    Zapad ce to shvatiti.Moramo odigrati “prljavi ples” sa njima.
    Kazite Dacicu da kada USA kaze da je pitanje spomenika,”unutrasnje pitanje Srbije”,treba da ga ukloni u sledecih pola sata,jer zbunjuje srpske gradjane…
    Narod se SVE glasnije pita,da li Vlada vlada,ili Vlada ne vlada???
    Predsednice,ko ce ako vi necete,recite ministru Mrkicu da nas ne zamajava izjavom,kao MEDIJSKA PRIPREMA DOLASKA Milanovica,da ta poseta nije nalog iz Brisela?A vi kazete da ta poseta nije fer?!
    Dakle,ako je ipak, Mrkic u pravu,tada Hrvati marsiraju zaista Srbijom kada i kako hoce…CETVRTO NE POSTOJI?!
    Taj Mrkic isto deluje kao samostalni NVO aktivista,portparol…
    Narod se sve glasnije pita,da li Vlada vlada,ili Vlada ne vlada???
    Posto je susret sa Bakirom Izetbegovicem izvestan,CIM SE ON DOGOVORI SA SVOJIM MENTORIMA U TURSKOJ I NATO PAKTU,molim vas da iskoristite priliku da zatrazite da ,
    -Turska i Izetbegovic NEDVOSMISLENO podrze postojanje Republike Srpske i Dejtonsku BiH,
    -Da Izetbegovic da nalog da se u medijima BiH,kao Avaz,Slobodna Bosna i slicnim,zabrani objavljivanje TEKSTOVA i komentara na iste,sa verskom i nacionalnom,antisrpskom,mrznjom,sto je redovno…lako je proveriti.
    -Da Izetbegovic kaze da Republika Srpska nije “genocidna tvorevina”,sto kvari svaku pomisao pomirenja.
    -Da Izetbegovic ohrabri povratak Srba u Federaciju BiH i da pomogne u formiranju zajednice srpskih opstina “zapadna Krajina”,sa Kupresom,Grahovom,Drvarom,Petrovcem,pa do Podgrmeca i sela Hasani, Branka Copica.To je srpska zemlja.
    Cim spomenete Sandzak,i Bosnjake kao “most” medju narodima,odmah spomenite i “srpsku zapadnu Krajinu”,i Srbe tamo,kao “most” medju narodima…jer je taj prostor okupiran prolongiranom operacijom “oluja”,od regularne hrvatske vojske,koja je ilegalno usla u BiH i pocinila ratni zlocin u Mrkonjic Gradu…kao takva,ta operacija je pravno nistavna ,i srpski narod ima pravo da trazi ,ako ne samu teritoriju,jer bi se “dejtonski procenti” promenili…a ono sigurno administrativno-politicku samostalnost na njoj,gde niko drugi nije ni ziveo ranije.
    Slobodno mu se izvinite za Srebrenicu,recite mu da je to jedan usamljen zlocin,koji nije trebao da se desi,i kome je njegov otac,Alija,vise kumovao nego Srbija,jer je dozvolio da pojedinci naprave taj zlocin,iz svojih razloga,o cemu postoje izjave i muslimanskih komandanata.
    Alija je zrtvovao Srebrenicu da bi uzeo celu Bosnu.
    To je isto zlocin!
    Recite Bakiru,da kada su Srbi zrtve genocida,niko ne salje autobuse za zene i decu,vec prave logore za decu…
    Rascistite tu pricu o tzv.”genocidu”…
    Pokusajte da objasnite i turskoj strani da je formula za BiH jednostavna,a to je “Bosna cela iz tri dela”,sa dva entiteta…ili je nema.Tada ce mo i mi Srbi imati koristi od toga sastanka.

  2. Гос, Председниче Вас је народ директно изабрао Ваша реч је тежа
    него других политичара па укључујући и Дачића. Дачаић се заноси,
    поноси, успиње на ВИШЕ значење него што има. Западни политичари
    то знају и ремете нормалне односе у ненормалном стању у Србији.
    Недозволите да Вас то поремети у Вашој ПАТРИОТСКОЈ борби за спас
    Србије. Ви немате КОФЕРЧЕ као што га није имао и Гос, Коштуница.
    Тражите излаз док неоде сувише далеко олако изречене изјаве Дачића.Знам да више нисте председник СНС али то Ваше ЧЕДО нијсе одрекло створиоца,Верујте патриотска Србија ће гласати за оне
    странке које не срљају у ЕУ БЕЗ КОСМЕТА УНУТАР СРБИЈЕ.

  3. SRBIJA ne moze dalje sa DACICEM. Predsjednik treba da raspusti PARLAMENT i da raspise nove parlamentarne izbore! Drugacije se DACICA
    rijesiti NE moze!!! Ukoliko izbori budu FER i POSTENI,i ZUTI ce godovo nestati iz parlamenta. Tek tada ce se mozi “okrenuti novi list”…………………Gotovo svi strani novinari su inzistirali na izjavu DACICA, i razlikama izmenju njega i Nikolica…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *