Шиптари из ваздуха на царину

Упркос противљењу Срба из Ибарског Колашина и блокади саобраћаја на магистралном путу Зубин Поток – Рибарићи, која траје од 30. децембра, дан уочи доласка Нове 2013. године и званично је, како је било и планирано, отворен Брњак – други интегрисани прелаз на северу Космета.

Отварање је протекло без много помпе, а албанске царинаре и граничне полицајце из Приштине је, пошто им Срби не дозвољавају пролаз кроз Зубин Поток, довезао хеликоптер. Од успостављања интегрисаног прелаза на Брњаку, возилима Еулекса и Кфора дозвољен је пролаз, Албанци долазе и одлазе искључиво – хеликоптером.

Није, као недавно на Јарињу, било говоранција нити званичних делегација Косова и Србије, а преко интегрисаног прелаза пролазе само ретка путничка возила и комбији са робом која не подлеже царини. Сва друга роба, иако је Влада Србије дала гаранције да царине неће бити, мора да се, по захтеву албанских и Еулекс цариника, царини на терминалима у Мердару или јужној Косовској Митровици.
Колико ће још потрајати блокада пута Зубин Поток – Рибарићи нико не зна, Срби на барикади у Зубином Потоку који су дежурали и током новогодишњих празника кажу да ће ту остати све док се не испоштују гаранције Владе Србије – да царине неће бити, у супротном тражиће да се оба интегрисана прелаза укину и да се одустане од даље примене Споразума Београда и Приштине. Сличне блокаде, али само по неколико сати, организовали су у Јарињу, привредници из Лепосавића размишљају да, као и у Зубином Потоку, потпуно прекину саобраћај на путу Рашка-Лепосавић.
Пошто су преварени са царином на интегрисаним прелазима, Срби на северу Космета страхују да ће бити изиграни и у вези са личним исправама, возачким дозволама и регистарским таблицама.
– Борко Стефановић је све потписао, договорио се са Едитом Тахири да будемо Косовари, а не Срби, како бисмо могли да добијемо косовска документа и косовске регистарске таблице. Да ли ће Дачић у Бриселу и то прихватити и да ли ће нас Влада Србије, која нам је јасно рекла да царине, косовских докумената и косовских таблица неће бити, поново обманути и натерати да се организујемо и бранимо – знаћемо до 17. јануара. Сигуран сам да српски народ северног Космета, ма шта Београд договорио, никада неће пристати да им националност буде – Косовар и на границу са Србијом, има још времена да покажемо и Београду и Приштини да нас силом не могу утерати у независно Косово – каже Милош Вукадиновић из Лепосавића који је учествовао у неколико протеста на Јарињу.

Блокада алтернативних прелаза

Да се око Срба на северу Космета стеже обруч и да се терају да прихвате све што им се из Београда наложи говори и чињеница да последњих дана (раније је то чинио Кфор), алтернативне правце блокирају специјалци МУП-а Србије који контролишу сва возила и путнике који заобилазно покушавају да уђу на север Космета. Велики притисак врши се на челнике СПС-а и СНС-а, као и на запослене и државним структурама да не учествују у блокадама путева.

http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbija/281810/Siptari-iz-vazduha-na-carinu-

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *