SAMOUBISTVO S LEĐA

Piše ALEKSANDAR ĐAJA

Za razliku od Tadića, koji se od svoje sopstvene stranke sintagmom „pucali su mi u leđa“ ograđuje postfestum, Đilas, koji tek što je postao njen predsednik, to čini odmah, preventivno!

Bivši predsednik Srbije i počasni predsednik Demokratske stranke Boris Tadić izjavio je pre nedelju dana sledeće: „Svako koga sam podržao da nešto postane, a to je iskoristio za lično bogaćenje, pucao mi je u leđa. Želim da znam ko je to bio, jer svako ko je krao za vreme prethodne vlade, a koga istražni organi nisu uspeli da otkriju, pucao je u politiku o kojoj sam vam ovde govorio, koju sam želeo da uspostavim u Srbiji i za koju sam dva puta dobio poverenje građana“, zaključio je Tadić.
Da sam maliciozan, rekao bih: blago Srbiji sa ovakvim građanima! Ali, šta da se radi?

GLUV KOD UŠIJU Nesporno je da je Boris Tadić dva puta dobio poverenje građana – što znači da je dva puta dobio šansu da upropasti Srbiju (koju je iskoristio), dok se korupcija uvećala dvadeset i dva puta. To su (ali, tek posle osam godina) uspeli da shvate građani Srbije i da kazne DS-ov režim. Međutim, jedini koji za tih osam godina o tome nije ništa znao, a otkrio je tek sada, kada je „zglajznuo s vlasti“ bio je Boris Tadić. Što bi narod rekao „slep kod očiju i gluv kod ušiju“, bivši predsednik prezauzet svojim „mirovnim misijama“ po regionu, nije stigao da primeti kako članovi rukovodstva njegove stranke kupuju, ko na rasprodaji, novine i fabrike, palate i hacijende, besna kola i lude jahte, zemlju i stanove, reklamne minute, dane i godine, da imaju milione i voze avione! Time je Boris Tadić ispoljio osobinu mnogih vladara u istoriji, koji su bivali „neobavešteni“ o pokvarenluku svojih najbližih saboraca, da bi tek posle pada s vlasti, po pravilu iskazivali duboku zgroženost nad amoralnošću istih. Ali, da me pojedini „salonski intelektualci“ ne bi optužili da „mrtvom vuku merim rep“, moram reći da niti je „vuk“ mrtav, niti mu merim rep, zato što toliko dugačak metar ne može da se nađe u radnji! Želim jedino da razvejem maglu demagogije koju bivši predsednik širi oko sebe, ne bi li u nju utonuo i pobegao od svake odgovornosti. Ne zaboravimo, samo zarad golog opstanka na vlasti, on je narod Srbije i njegove potomke zadužio više milijardi evra, isposlovao najniže plate i penzije u regionu, a samo u pokušaju da osvoji treći mandat opustošio budžetsku kasu do dna! Namerno, svesno i pokvareno, želeći da SNS-u i novoj vlasti, na samom startu izmakne svaki komadić tla pod nogama, ne bi li ih odmah „uplatkao“ u očima javnosti. Nije li to, takođe, krivično delo? Jer, ako su, kao bajagi, njegovi stranački kompanjoni njemu „pucali u leđa“, recimo iz pištolja, Boris Tadić je, onda, u leđa građana Srbije opalio – iz haubice!

[restrictedarea]

PREKO HLEBA POGAČA A zatim je na tipično „demokratski način“, praktično bez stranačkih izbora, abdicirao s mesta predsednika stranke i vlast predao Draganu Đilasu. Najbogatijem gradonačelniku u regionu i, definitivno, prvom na listi Tadićeve lažne opservacije na temu „Svako koga sam podržao da nešto postane, a to je iskoristio za lično bogaćenje, pucao mi je u leđa. Želim da znam ko je to bio…“ Ko je to bio? Boris Tadić i dalje ne zna „ko mu je pucao u leđa“ i to iz najvećeg kalibra? Misli li on i dalje da su građani Srbije njegovi pacijenti? Pa, koliko je novca na računu imao Dragan Đilas pre započinjanja Tadićeva dva mandata, a koliko ima danas? I na kojem je to „proizvodu“ gradonačelnik Beograda zaradio toliki novac? Gde se taj proizvod prodaje? U kojim radnjama može da se kupi? Ko je zadužio Beograd za tri generacije unapred? Ko se inati već mesecima sa građanima Beograda, maltretirajući ih „Bus Plus“ okupacijom, istovremeno naplaćujući najskuplji gradski prevoz u Evropi? Ko je hteo da progura kroz Skupštinu grada sramni predlog za odobravanje kredita za kupovinu stotine autobusa od stranog proizvođača, što bi za posledicu imalo više nego izvestan stečaj „Ikarbusa“? Sa obrazloženjem za „malog Đokicu“ da, iako je „Ikarbusova“ cena tri puta manja, oni, navodno, ne poštuju rokove i kasne sa isporukom. Pa čak i da nisu tri puta jeftiniji, ako kasne, sačekaćemo. Kome se to žuri? „Ikarbus“ već decenijama hrani srpske porodice i srpsku decu – a koga je to Đilas hteo da nahrani? Nisu li više za ovih dvanaest ili osam godina DS-ovi tajkuni postali siti i presiti? Hoće li i dalje preko hleba pogaču? I da nije bilo pobede SNS-a i Tomislava Nikolića na izborima u maju prošle godine, to bi se danas i desilo! Građani Beograda bili bi još jedanput opljačkani, po već uhodanom principu, bezbroj puta proverenom u praksi! Ali, za razliku od Tadića, koji se od svoje sopstvene stranke sintagmom „pucali su mi u leđa“ ograđuje postfestum, Đilas, koji tek što je postao njen predsednik, to čini odmah, preventivno! Na dva načina, istovremeno, „šlihtanjem“ (retka prilika da se u nečemu složim sa Dinkićem) trenutno najmoćnijem čoveku u zemlji i agresijom prema nekim bivšim DS-ovim ministrima iz Cvetkovićevog kabineta, po drevnom receptu „drš’te lopova!“
Stoga, ako i prihvatimo tezu da je ta „Tadićeva pucnjava“ unutrašnje pitanje DS-a, ipak, moramo reći da ono što definitvno nije jasno građanima Beograda i svakom poštenom i običnom glasaču SNS-a, jeste: kako to da je i posle svega, Dragan Đilas i dalje gradonačelnik Beograda, a vlast u Beogradu i dalje ista kao pre izbora?! Odgovor na tu veliku „misteriju“, koju pokušava svojim mucavim i štucavim objašnjenjima da formuliše nova republička vlast – neubedljiv je do bola!

[/restrictedarea]

5 komentara

  1. Srbi su skloni zaboravu i opraštanju. Ako opraštanje i jeste relativno poželjna hrišćanska osobina, zaborav nije! Jer, nije reč samo o prethodnoj vlasti, Borisu Tadiću, Đilasu, i tako dalje… Ako i nova vlast ne bude dobra, ni njoj ne treba to zaboraviti, kada ode… Ne zalažem se ni za kakve odmazde, ali za odgovornost – uvek! Ne može neko da bude osam godina na vlasti, “pošten i čist kao suza” i da, šatro, ne vidi da njegovi saradnici toliko kradu da to i samoj zemlji postaje teško… Pozdrav svima do boljeg sutra!

  2. Tadić ja naravno vrhunac demagoije i licemerja, a njegov naslednik Đilas je sve to + arogancija i bezobrazluk! Pa sada, odgovorite vi meni gospodo iz vlasti,šta čekate s Beogradom? Hoćete li da se sami uplatkate dozvoljavajući Đilasu da vam se onako besramno… da ne kažem, šta… ili, hoćete da i narod povučete sa sobom?! Menjajte vlast u Beogradu,poslednji je čas – inače, vaš posao je samo do pola završen!

  3. Sada sam već gotovo sasvim sigran da iza blokade promene vlasti u Beogradu, stoji – Dačić! Njemu je super. Pošto je u vlasti i tamo i ovamo, ima ogroman “ucenjivački kapacitet”! A, pogotovu što se naziru neke afere, Kolubara, azotara Pančevo,i sl… u kojima su izgleda i neki visoki funkcioneri SPS-a omastili brke –
    pa neka se do daljnjeg ne talasa u Beogradu, inače… Šta može Vučić? Nije on kriv što je narod tako glasao, pa je morao u koaliciju i sa “Kurtom i sa Mutom”, a Koštunica svojom patriotskom, ali “salonskom politikom” nikako da dobaci 10%. Sve u svemu, ako se do marta ne promeni vlast u Beogradu, a od izbora nema nagoveštaja – onda ne valja.

  4. Neka se “žuti” bave sobom, a mi koji smo njihove žrtve treba da pokušamo sa novom vlašću da spasemo golu kožu! To ne znači da njihove krađe i nemoral treba da gurnemo pd tepih i zaboravimo. Nećemo. A, što se velikog Borisa tiče, pa, jasno je da im je on svojim ponašanjem i bahatim vođenjem politike, samo dao krila. Nemoguće je da on nije ni za šta ogovoran. Za sve je on odgovoran! I mora da snosi posledice, političke i krivične ako postoje! Đilasa je on promovisao i dozvolio mu da postane najbogatiji gradonačelnik, tako što je prao svoju lovu kupujući za bagatelu reklamne minute za “žute” i njihove satrape. Dok je za to vreme, Tadić, kao nekakva cirkuska atrakcija, išao po “regionu” i izvinjavao se svima koji su činili zločine nad Srbima – valjda zato što nisu mogli da ih, barem u ovom ratu, zahvaljujući Slobi, Radovanu i Ratku – učine više nego što su se nadali!

    • Pa, cela ova kampanja protiv Srba u proteklim decenijama i satanizaija srpskog naroda od devedesetih godna nakon raspada SFRJ – i jeste od besa! Zato što ustaše nisu mogle da ponove Jasenovac, a mudžahedini u Bosni umesto da istrebe Srbe, dobili su Republiku Srpsku i usput ostali bez m…da!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *